Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 02. Septembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 02. septembra! Šta se sve nekada dešavalo drugog septembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
490. pre nove ere - Ratnik Fidipides pretrčao je rastojanje od Maratonskog polja do Atine kako bi saopštio pobedu Grka nad Persijancima. U spomen na taj događaj, ustanovljena je kao atletska disciplina - maratonska trka. Dužina pređenog puta uzeta je za dužinu maratonske trke - 42 kilometra i 195 metara.

31. pre nove ere - U velikoj pomorskoj bici kod Akcijuma u Jonskom moru Oktavijan je pobedio flotu rimskog vojskovođe Marka Antonija i egipatske kraljice Kleopatre.

421. - Umro je Konstancije III, zapadnorimski car rodom iz Naisa - današnjeg Niša.

1666. - U požaru koji je četiri dana harao Londonom, vatrena stihija je gotovo uništila grad. Stradale su mnoge građevine među kojima i katedrala Svetog Pavla.

1547. - Umro je Fernando Kortes, španski konkvistador, poznat po tome što je, zahvaljujući upotrebi vatrenog oružja i svojim sposobnostima, sa oko 700 vojnika osvojio Meksiko i uništio carstvo Asteka.

1752. - Na osnovu odluke britanskog parlamenta, u Velikoj Britaniji i njenim kolonijama Julijanski kalendar zamenjen je Gregorijanskim. Drugi septembar bio je poslednji dan po Julijanskom kalendaru.

1805. - Rođen je Esteban Echeverría, argentinski književnik.

1807. - Britanska mornarica je bombardovala Kopenhagen kako bi sprečila Napoleona Bonapartu da protiv Britanaca upotrebi dansku flotu.

1829. - Sklopljen je Jedrenski mir između Rusije i Otomanskog carstva, kojim su se Turci obavezali da Srbiji vrate šest nahija oslobođenih u Prvom srpskom ustanku i da priznaju autonomiju Grčke.

1838. - Rođena je je havajska kraljica Liliuokalani, poslednji suveren Havaja, od 1891. do 1893, pre nego su ta pacifička ostrva 1898. anektirale SAD.

1838. - Rođen je Konstantin Porfirogenit, vizantijski car i hroničar.

1853. - Rođen je Wilhelm Ostwald, nemački hemičar.

1866. - Na Kritu je izbila pobuna protiv Turaka i proglašeno je ukidanje turske vlasti i ujedinjenje sa Grčkom, ali je autonomija uspostavljena tek 1897. uz intervenciju evropskih sila. Londonskim sporazumom 1913. Krit je postao deo Grčke.

1872. - U Hagu je počeo Peti kongres Prve internacionale na kojem je odlučeno da se sedište Internacionale premesti u SAD, gde su postojali uslovi legalnog delovanja.

1877. - Rođen je Frederik Sodi, engleski hemičar.

1878. - Rođen je Milan Nedić, general, predsednik srpske vlade u periodu nemačke okupacije u Srbiji. Do Drugog svetskog rata, bio je načelnik Generalštaba i ministar vojske i mornarice.

1890. - Rođen je Ellsworth Paine Killip, američki botaničar.

1895. - Završava se šahovski turnir u Hejstingsu pobedom Pilsberija.

1898. - U bici kod Omdurmana anglo-egipatske trupe pod komandom Horacija Kičinera pobedile su vojsku mahdista, posle čega su Britanci zauzeli sve strateške ključne položaje u Sudanu.

1910. - Rođen je srpski pisac Skender Kulenović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, autor potresne poeme 'Stojanka majka Knežepoljka', koju je kao učesnik narodnooslobodilačkog rata stvorio u jeku najžešćih borbi. Posle Drugog svetskog, rata bio je direktor Drame u sarajevskom pozorištu i urednik beogradske izdavačke kuće 'Prosveta'. U književnosti se pojavio 1927. vencem od pet soneta 'Ocvale primule'. Ostala dela: roman 'Ponornica', poeme 'Ševa', 'Zbor derviša', drama 'Svetlo na drugom spratu', komedije 'Đelidba', 'Večera'.

1910. - Umro je francuski slikar Anri Ruso, zvan 'Carinik', jedan od najpoznatijih slikara-naivaca. Njegovo slikarstvo postalo je cenjeno tek nakon njegove smrti, kada je nastala prava jagma za njegovim slikama koje su dospele u Luvr i druge velike svetske zbirke.

1920. - Počela pobuna seljaka u Velikome Grđevcu protiv vlasti Kraljevine SHS.

1930. - Avionom 'Znak pitanja“ francuski piloti Diedon Kost i Moris Belont završili su prvi let bez prekida između Evrope i SAD.

1932. - Rođen je Blagoje Adžić, general-pukovnik Jugoslovenske narodne armije.

1937. - Umro je Pijer de Kuberten, francuski sportski radnik, 'otac' modernih Olimpijskih igara. Njegovim nastojanjem, organizovane su prve Olimpijske igre u Atini 1896. godine.
1943. - Rođen je Đorđe Novković, hrvatski kompozitor.

1945. - Japanci su se formalno predali saveznicima u Drugom svetskom ratu. Kapitulacija Japana potpisana je na američkom ratnom brodu Missouri. Time je završio Drugi svetski rat.

1945. - Proglašena je Demokratska Republika Vijetnam sa predsednikom Ho Ši Minom.

1964. - Rođen je Keanu Reeves, američki glumac.

1966. - Rođena je Salma Hajek, meksička glumica.

1969. - Umro je Ho Ši Min prvi predsednik Demokratske republike Vijetnam.

1972. - Rođen je Sergej Trifunović, srpski glumac.

1973. - Rođen je Savo Milošević, srpski fudbaler.

1973. - Umro je Džon Ronald Ruel Tolkin, britanski pisac, autor trilogije 'Gospodar prstenova' i romana 'Hobit'.

1981. - Umro je Andrija Maurović, hrvatski crtač stripova.

1989. - Tokom demonstracija protiv aparthejda u Kejptaunu, u Južnoj Africi, policija je uhapsila više od 400 demonstranata.

1996. - Održani prvi poslijeratni izbori u Bosni i Hercegovini.

1996. - Vlada Filipina je potpisala mirovni ugovor sa muslimanskim pobunjenicima, posle 24-godišnjeg građanskog rata na južnom ostrvu Mindanao, tokom kojeg je poginulo 125.000 ljudi.

1996. - Lideri tri opozicione partije, Srpskog pokreta obnove, Demokratske stranke i Građanskog saveza Srbije, potpisali su u Beogradu sporazum o formiranju koalicije 'Zajedno“, koja je odnela pobedu na lokalnim izborima u novembru, čime je uzdrmana dotada neprikosnovena vlast Slobodana Miloševića.

2001. - Umro je Kristijan Bernar, južnoafrički kardiolog koji je 1967. izvršio prvo uspešno presađivanje srca.

2006. - Preminuo je pesnik Đerđ Faluđ, jedan od najznačajnijih ličnosti mađarske književnosti 20. veka. Svetsku slavu stekao je slobodnim prevodom pesama francuskog pesnika 15. veka Fransoa Vijona i autobiografijom 'Moji lepi dani u paklu' koju je napisao 1960. godine. Njegova dela su decenijama bila zabranjena u Mađarskoj.

2007. - U Sarajevu je preminuo Safet Isović, jedan od najboljih izvođača sevdalinki svih vremena prema mišljenju većine muzičkih kritičara i poznavalaca izvornog narodnog melosa. Neki od njegovih najpoznatijih snimaka su 'Đul Zulejha', 'Devojka sokolu zulum učinila', 'Grana od bora, pala kraj mora', 'Mujo kuje konja po mjesecu', 'Moj dilbere'...

2012. - Vladajuća stranka predsednika Žosea Eduarda doš Santoša, Narodni pokret za oslobođenje Angole (MPLA), osvojila je 74 odsto glasova na izborima u Angoli, koje je opozicija ocenila kao neregularne. Izbori u Angoli bili su drugi od završetka 27-ogodišnjeg građanskog rata (1975 - 2002) i treći od dobijanja nezavisnosti od Portugala.

2013. - Umro je pisac naučne fantastike Frederik Pol čiji je roman 'The Space Merchants' (Svemirski trgovci) uveo pojam 3D. Od niza romana koje je napisao najpoznatiji su 'Kapija' i 'Čovek plus'. Dobitnik je brojnih nagrada u svetu naučne fantastike.

2014. - Ubijen Stiven Džoel Sotlof američki novinar kidnapovan 4. avgusta 2013. od džihadista ISIS-a. Stiven je pogubljen na isti način kao njegov kolega Džejms Foli dve nedelje ranije, sa snimkom pogubljenja objavljenim na specijalizovanom portalu za praćenje situacije o džihadistima.

2017. - Zbog sukoba na severozapadu Mjanmara oko 60.000 ljudi, uglavnom pripadnika muslimanske manjine Rohindža, napustilo u toku nedelju dana ovu zemlju i pobeglo u Bangladeš.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana