Home Dugme
Meni

Desilo Se u Ovaj Dan - 01. Septembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 01. septembra! Šta se sve nekada dešavalo prvog septembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
5508. pre naše ere - Po vizantijskom računanju vremena, stvoren je svet.

1159. - Umro je papa Hadrijan IV, rođen kao Nikolas Brejkspir, poglavara katoličke crkve, jedini Englez koji je biran za poglavara katoličke crkve. Izabran je 1154.

1531. - U Švajcarskoj je počeo rat između Ciriha, centra švajcarske reformacije, i katoličkih kantona. Nakon što su bolje organizovani katolički kantoni pobedili u bici kod Kapela, sedište protestantizma premešteno je u Ženevu.

1557. - Umro je Jacques Cartier, francuski istraživač.

1651. - Rođena je Natalia Kirillovna Naryshkina, ruska carica.

1653. - Rođen je Johan Pachelbel, nemački kompozitor.

1701. - Bitka kod Kjerija, deo Rata za špansko nasleđe. Pobedu su odnele austrijske trupe pod komandom Eugena Savojskog.

1715. - Umro je francuski kralj Luj XIV, nazvan 'Kralj Sunce'. Na presto je stupio 1643. kao petogodišnjak, regentkinja je bila njegova majka Ana Austrijska, ali je stvarnu vlast vršio do svoje smrti (1661) kardinal Mazaren. Tokom njegove vladavine Francuska je postala ekonomska i kolonijalna sila i centar evropske kulture. Sagradio je Versaj, simbol apsolutističke monarhije.

1723. - Umro je Dimitrie Cantemir, moldavski knez i rumunski naučnik i političar.

1814. - Započeo Bečki kongres.

1822. - Rođen je Hajram Rouds Revels, američki političar i sveštenik, prvi crnac koji je postao član Kongresa SAD.

1832. - Rođen je srpski istoričar i sveštenik Ilarion Ruvarac, osnivač srpske kritičke istorijske škole, član Srpske kraljevske akademije. Obavio je pionirski posao kritičkog istorijskog istraživanja, suzbijajući nenaučne postupke u proučavanju srpske istorije. Napadao je neznanje i šarlatanstvo i bio rezervisan prema narodnom predanju kao istorijskom izvoru. Bio je profesor i rektor Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, a od 1882. arhimandrit fruškogorskog manastira Grgeteg. Dela su: 'Odlomci o grofu Đorđu Brankoviću i Arseniju Crnojeviću patrijarhu', 'O knezu Lazaru', 'Montenegrina', 'O pećkim patrijarsima', 'Kraljice i carice srpske'.

1848. - Rođen je Avgust Forel, švajcarski lekar.

1854. - Rođen je nemački kompozitor Engelbert Hamperdink, profesor Kozervatorijuma u Barseloni, Kelnu, Frankfurtu i Berlinu. Romantičnom operskom pričom 'Ivica i Marica', prožetom duhom narodne muzike, odupro se vagnerijanstvu i označio putokaz razvoja nemačke opere tog tipa. Ostala dela su mu: opere 'Kraljevska deca', 'Trnoružica', horske balade, solo pesme.

1870. - U bici kod Sedana u francusko-pruskom ratu, Prusi su pod komandom Helmuta fon Moltkea naneli težak poraz trupama francuskog cara Napoleona III, što je dovelo do pada Drugog carstva.

1875. - Rođen je Edgar Rajs Barouz, američki pisac, , poznat po seriji popularnih pustolovnih romana o Tarzanu, prevedenih na oko 60 jezika. Napisao je i seriju romana o planeti Mars, ali oni ni izbliza nisu dostigli popularnost knjiga o izmišljenom junaku iz afričke džungle.

1877. - Rođen je Fransis Vilijam Aston, engleski fizičar.

1889. - Na skupštini u Nišu delegati iz svih jugoslovenskih krajeva pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve osnovali su Udruženje pravoslavnih sveštenika.

1900. - Velika Britanija je anektirala Južnoafričku Republiku.

1910. - Rođen je Pierre Bezier, francuski matematičar.

1916. - Bugarska, kao saradnik Nemačke u Prvom svetskom ratu, objavila je rat Rumuniji.

1923. - Rođen je Roki Marciano, slavni američki bokser.

1923. - U zemljotresu koji je potpuno razorio japanski grad Jokohamu i gotovo uništio Tokio, poginulo je najmanje 142.000 ljudi, a 2,5 miliona je ostalo bez domova.

1928. - Albanija je proglašena kraljevinom sa Zogom I na prestolu.

1939. - Napadom Nemačke na Poljsku u 4:42h ujutro započeo Drugi svetski rat, koji je trajao šest godina uz učešće 61 zemlje. Poginulo je oko 50 miliona ljudi, a ranjeno više od 35 miliona.

1941. - U nacističkoj Nemačkoj svi Jevreji su morali da nose oznaku - žutu zvezdu.

1945. - Skupština Srbije usvojila je Zakon o administrativnoj podeli Srbije, čime su uspostavljene autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovsko-metohijska oblast.

1946. - Rođen je Barry Gibb, australijski pevač, kompozitor, producent i član grupe 'Bee Gees'.

1953. - U avionskoj nesreći je poginuo francuski violinista Žak Tibo, član čuvenog trija sa Alfredom Kortoom i Pablom Kazalsom.

1957. - Rođena je Gloria Estefan, kubanska pevačica.

1961. - U Beogradu je počela Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja, kojoj su prisustvovali predstavnici 25 zemalja i 40 antikolonijalnih i oslobodilačkih pokreta. Posle šest dana rada skup je usvojio dokumente o principima nesvrstavanja kao nezavisnog vanblokovskog činioca.

1962. - U zemljotresu u severozapadnom Iranu razoreno je preko 300 sela, a poginulo je 12.000 ljudi.

1962. - Rođen je Rud Gulit, holandski fudbalski reprezentativac.

1963. - Otvoren stadion Crvene zvezde - Marakana.

1967. - Umro je ruski književnik Ilja Grigorjevič Erenburg. Njegov roman 'Kravljenje' (1954) smatra se jednim od prvih dela koje je nagovestilo destaljinizaciju u ruskoj književnosti, a elemente polemike sa Staljinovim vremenom sadrže i opsežni memoari 'Ljudi, godine život' (1961-63).

1968. - 27-godišnji kapetan libijske vojske, Moamer el Gadafi, izveo je vojni udar u kojem je svrgnuo sa prestola libijskog kralja Idrisa I. Nakon toga, Gadafi je došao na čelo Libije.

1969. - Grupa oficira s pukovnikom Moamerom Gadafijem na čelu oborila je sa vlasti kralja Libije Idriza I i proglasila republiku.

1970. - Umro je Francois Mauriac, francuski književnik.

1971. - Katar je dobio nezavisnost od Velike Britanije.

1972. - Američki velemajstor Robert Fišer je u meču u Rejkjaviku pobedio sovjetskog velemajstora Borisa Vasiljeviča Spaskog rezultatom 12,5:8,5 i postao 11. prvak sveta u šahu. Titulu je izgubio bez meča 3. aprila 1975, kada je odbio da prihvati uslove Međunarodne šahovske federacije, a za prvaka sveta proglašen je ruski velemajstor Anatolij Karpov.
1974. - Anastasio Somoza je izabran za predsednika Nikaragve.

1981. - Umro je Albert Speer, nemački arhitekt i nacistički ministar naoružanja.

1982. - Umro je Vladislav Gomulka, poljski komunistički lider.

1983. - Sovjetski borbeni avion je blizu ostrva Sahalin oborio južnokorejski avion 'Boing 747', u kojem je poginulo svih 240 putnika i 29 članova posade.

1985. - Sedam decenija nakon što je Titanik potonuo, američko-francuska ekspedicija locirala je njegovu olupinu na oko 400 milja zapadno od Nju Faundlenda u Severnom Atlantiku.

1991. - Bitka u Doljanima kod Daruvara. Odlučujuća hrvatska pobeda u obrani Daruvara.

1993. - U Ženevi su propali pregovori o okončanju 17-mesečnog rata u Bosni i Hercegovini, pošto su predstavnici bosanskih Muslimana odbacili mirovni plan međunarodnih posrednika.

1996. - U Ludbregu je svečano proslavljena izgradnja Svetišta Predragocjene Krvi Kristove, čime je ispunjen zavjet Hrvatskog sabora iz 1739. godine.

1999. - UNHCR je saopštio da je, od juna, kada su okončani sukobi na Kosovu, oko 200.000 Srba i Roma napustilo tu srpsku pokrajinu, a da se na Kosovo i Metohiju vratilo 772.300 Albanaca izbeglih tokom višemesečnih sukoba.

2000. - Na predizbornoj konvenciji u beogradskom centru 'Sava', pred više od 3.000 građana, lideri Demokratske opozicije Srbije potpisali su dokument 'Ugovor sa Srbijom' kojim su se obavezali da će, ukoliko dođu na vlast, uspostaviti demokratsku vlast u Srbiji.

2001. - U Tokiju je poginulo 45 ljudi u jednom od najvećih požara izazvanog ekspozijom u kvartu u kome se nalaze velike kockarnice i barovi.

2003. - Holandija je postala prva država na svetu u kojoj je marihuana u slobodnoj prodaji i ona se može kupiti kao lek za bolesnike od raka ili AIDS-a.

2004. - Čečenski pobunjenici uzeli su između 1000 i 1500 taoca, većinom dece, u školi u gradu Beslanu u Severnoj Osetiji tražeći puštanje pobunjenika iz zatvora u susednoj Ingušetiji i nezavisnost Čečenije od Rusije. U trodnevnoj drami i akciji oslobađanja talaca stradalo je više od 300 civila od toga 172 deteta, a više od 1.200 osoba je povređeno.

2010. - U govoru naciji, američki predsednik Barak Obama objavio je da je borbena misija SAD u Iraku okončana i da odgovornost za bezbednost u toj zemlji prelazi na Iračane. U sedam godina rata u Iraku poginulo je nešto više od 4.400 američkih vojnika.

2012. – Preminuo je Hal David, autor stihova poznatih pesama 'Walk on By' i 'Raindrops Keep Falin' on My Head' iz filma 'Butch Cassidy and the Sundance Kid' koja je dobila Oskara za najbolju pesmu. Zajedno sa Burtom Bacharachem napisao je preko 40 hitova a njihove ; pesme pored Dione Warwick, izvodili su i Barbra Streisand, Frank Sinatra, Toma Jones i Aretha Franklin.

2013. - Sporazum Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) stupio je na snagu, osam godina od početka pregovora. Stupanjem na snagu SSP Srbija je dobila status države pridružene EU.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana