vrh
Meni


Србске Православне Молитве
Лек за Душу


МОЛИТВА ОЧЕ НАШ

Оче наш који си на небесима,
да се свети Име Твоје,
да дође Царство Твоје,
да буде воља Твоја, и на земљи, као на небу.
Хлеб наш насушни дај нам данас
и опрости нам дугове наше
као што и ми опраштамо дужницима својим,
и не уведи нас у искушење,
но избави нас од зла.

ИСУСОВА МОЛИТВА

Господе Исусе Христе Сине Божији помилуј ме грешног (грешну)

СИМВОЛ ВЕРЕ

Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог;
И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца Рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, а не створеног, Јединосуштног Оцу, кроз Кога је све постало.
Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао са небеса и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек.
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао, и погребен,
и Који је васкрсао у трећи дан по Писму,
и који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца,
и Који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима,
и Његовом Царству неће бити краја.
И у Духа Светога, Господа Животворнога, Који од Оца исходи и Који се заједно са Оцем и Сином поштује и слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну свету, саборну и апостолску цркву;
Исповедам једно крштење за опроштење грехова, чекам васкрсење мртвих и живот будућег века. Амин.

МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

Богородице Дјево, радуј се, благодатна Марија! Господ с Тобом, Благословена си Ти међу женама и благословен плод утробе Твоје, јер си Спаса родила душа наших!


МОЛИТВА ЗА СРПСКИ НАРОД

Спаси, Господе, народ свој, и спаси мене.
Ако не спасеш народ Твој и мој, а спасеш мене, ја ћу се у Рају осећати у туђини.
Услиши, Господе, молитву праведника Твојих Саве и Немање, те грешни народ спаси Твој, иако је грешан.
Како си спасавао Јерусалим од незнабожаца и кривоклетника, тако спаси и Београд од безверника, да се гласи спасење од Тебе, а не од људи.
Изнеможе народ Твој од чекања, не кушај до краја стрпљење његово, Господе. Господе, изнеможе народ Твој од чекања.
Сва се земља покри труповима верних Твојих, не можемо да копамо, а да мотика не звекне о кости сродника наших и не одјекне болно у душама нашим.
Нема њиве која није гробље, нити дрвета које није надгробни споменик. Сва је српска земља гробље.
Смилуј се, Господе и спаси народ свој, са мном или без мене.
Амин.
Владика Николај Велимировић

МОЛИТВА ЗА ДЕЦУ

Господе Исусе Христе, Који си Сам био Дете, и Који си децу волео и благосиљао, помилуј и спаси децу нашег времена, да се некрштена крсте, а крштена да се вером у Тебе и љубављу према Теби утврде. Спаси, Господе, ону децу коју њихови неверујући или зловерни родитељи кваре безбожјем или зловерјем и одвлаче их од Тебе, Који си једини Спас и Избавитељ њихов. Спаси, Господе, и ону децу коју бездушни зли учитељи, безбожни или зловерни, удаљују од Тебе Творца њиховог, и уводе у друштво душом огубаних. Спаси, Господе, ону децу чије чисте душе оскрвњује сваки неморал на улици и разврат у позоришту, на телевизији и у биоскопу. Спаси их од ових нечистота. Спаси, Милостиви, и ону дечицу без родитеља која су пала под руку сурових старатеља, злих очуха и маћеха спаси их од слушања хулних речи и гледања злих дела. Помози, Свемогући, да деца узрасту и сазру за синовство Божије и грађанство Небеског Града на вечно спасење, а у Твоју славу и хвалу. Амин.

МОЛИТВА ЗА РОДИТЕЉЕ

О Милостиви Господе и Боже који си заповедио да поштујем оца и мајку, и заиста си до смрти сам показао скромну послушност Твојим родитељима, из дубине душе молим Ти се, о Исусе Христе, Боже мој, чуј моју молитву и помилуј моје родитеље који ме подижу у Твојој благодати и љубави. Заштити их од ђавола, опасности и болести, даруј им здравље и милостиво излиј на њих Твоје богате дарове. Благослови њихове напоре и дела, помилуј их по великој милости Твојој, да би ти верно служили и да кроз њих и ја будем достојан да Те славим и служим. Амин.

ТРОПАР КРСТУ И МОЛИТВА ЗА ОТАЖБИНУ

Спаси, Господе, људе Своје и благослови наследство Твоје, победу над противницима дарујући и Крстом Својим чувајући многострадални народ наш.

МОЛИТВА СВЕТОМ ВЕЛИКОМУЧЕНИКУ КНЕЗУ ЛАЗАРУ

Када си на стражу стао своје богодане власти, Лазаре, тада си недремљиво око стекао за чување богоданога Ти стада, и за њега си се до смрти потрудио, и отуда си и награду примио за труде своје. Новопросијалом звездом јавио си се на православном западу, сијајућу светлим лучама својих моштију свима вернима, а највише своме Отачеству, и све си их привукао пресветлом сијању Твојих подвига и оградио светлошћу од таме несветле, Лазаре, и од звери што по тами долазе да стадо разграбе. Онај што на висоту Божију хулу изрече гордим оком гледајући Твоја добра, Лазаре, лажљивим лукавством покушао је да Те покраде, а Ти премудрост истинску, Христа Бога, у дому срца свога имајући, гордога си под ноге Своје покорио, кличући: Нема светога осим Тебе, Господе! Побеснелог Турчина видевши где с мноштвом незнабожаца против Тебе долази, Лазаре, давидски си на борење са њим изашао и њега као другог Голијата победио, узвикујући: Нема светога и нема праведнога изнад Тебе, Господе!
Поборнику Православља и Мученику нелажном хвалу и славу сви верни Теби приносимо, Лазаре, јер се ниси убојао богоборне звери што рече: „Дођите да истребимо славитеље Праве Вере са земље српске, те да се не помене име Православља међу њима“. Као Гедеон свесилни, на најезду мноштва турског насрнуо си, нетрпећи да храмови молитвени и сасуди свети буду оскврњени. Волећи више да за њих умреш и душу своју да положиш, и главе си одсечење за њих претрпео, узвикујући: Слава сили Твојој, Господе! Свесилним својим усрђем, Лазаре, ухвативши се у коштац са хвалисавим Турчином и њега победивши, узвикивао си: „Нека се пролије крв моја у љубави Христа мојега, јер волим више да пузим у дому Бога мојега него ли да благујем у трулежности“. Тебе молимо, Свети, приљежно, за Цркву верну помоли се за коју си и крв Своју Мученичку излио и Православној Вери крепост против непријатељских јереси измоли и мир штоватељима својим, Лазаре!
Као ружа багренолика и јабука благовона и као крин пољски и као миро благовоно гробница твоја, Лазаре, облагухавајући нас, весели нас и , у својој средини је имајући као ризницу многоцену, њоме се красимо, Спаса величајући. Од несреће сваке нас избави, јер смо Твоја паства.
О, свепевана Царице, Небеска, Пресвета Богородица, што беспочетнога роди Цара славе, појцима Својим сагрешења опроштај и живота напредак у благостању подај молбама Светога Твога Лазара Великомученика!
Отачство Ти што Тебе узгаји Твојим повојима хвали се, а подвизима и страдањима Твојим краси се, нови међу Мученицима, Лазаре! Светла је и Црква Спаса и Бога, која као ризницу богату - Свете Твоје мошти има, а ми, верни, спомен твој служећи, молбено узвикујемо:
ИЗБАВИ ШТОВАТЕЉЕ СВОЈЕ ОД СВАКОГА ЗЛА МОЛИТВАМА СВОЈИМ!

МОЛИТВА ЗА ЖИВЕ

Спаси, Господе, и помилуј децу моју (имена), супруга мога / супругу моју (име), родитеље моје (имена) , духовнога оца мога (име), кумове моје (имена), сроднике моје (имена) и све православне.

МОЛИТВА ЗА БОЛЕСНЕ
(подразумева давање имена дотичне особе за помињање и вађење честице на Светој Литургији)

Владико Сведржитељу, Свети Царе, Који уразумљујеш и не усмрћујеш, Који клецајуће утврђујеш и оборене усправљаш и телесне муке човекове отклањаш, молимо се Теби, Боже наш, слугу Свога (име болесника) који болује, посети милошћу Својом. опрости му свако сагрешење вољно и невољно. О, Господе, излечујући силу Своју са Небеса пошаљи, прикосни се тела његова, угаси грозницу, укроти страст и сваку болест која се крије у њему, буди Лекар слуге Свога (име болесника) подигни га са постеље болесничке и са одра страдања његовог и даруј га свесавршеног Цркви Својој, да благоугађа Теби и твори вољу Твоју. Јер Твоје је да нас милујеш и спашаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и свагда и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ЗА УПОКОЈЕНЕ

Упокој, Господе, душе уснулих слугу Својих: родитеља мојих (имена), сродника и предака (имена), добротвора (имена) и свих православних Хришћана, и опрости им сва сагрешења вољна и невољна и даруј им Царство Небеско.
Достојно је уистину блаженом звати Тебе Свагдаблажену и Пребеспрекорну и Мајку Бога нашега, Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе Која Бога Слова непорочно роди, сушту Богородицу ми Те величамо.
Слава Оцу и Сину и Духу Светоме, сада и свагда и у векове векова. Амин.Од Пасхе до Вазнесења уместо ове молитве чита се припев и ирмос 9. пасхалног канона:

Ангел клицаше, Благодатна: Чиста Дјево, радуј се! И опет велим: Радуј се! Твој Син тридневан васкрсе из гроба и мртве подиже.
Људи, веселите се! Светли се, светли, нови Јерусалиме, јер слава Господња на Тебе засија. Ликуј сада и весели се Сионе! А Ти, Чиста, радуј се, Богородице, васкрсу Сина Твога.


МОЛИТВЕ У ТОКУ ДАНА

СВАКОДНЕВНА МОЛИТВА СВЕТОГ ФИЛАРЕТА МОСКОВСКОГ

Господе, не знам шта да молим од Тебе. Ти једини знаш шта је мени потребно. Ти љубиш више мене него што ја умем љубити себе. Оче, дај слуги Своме оно што ја сам ни искати не знам. Не усуђујем се искати ни Крст, ни утеху, само стојим пред тобом: срце је моје отворено Теби. Ти видиш потребе, које ја не знам. Види и поступи самном по милости Својој. Порази и исцели, обори и подигни ме, ништ сам и нем пред Светом вољом Твојом и недокучивим за мене судовима Твојим. Приносим себе на жртву Теби, предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме да се молим. Ти се Сам у мени моли. Амин.

МОЛИТВА СВЕТИХ ОПТИНСКИХ СТАРАЦА

Господе, дај да са душевним спокојем примим све што ми донесе наступајући дан и да се свецело предам вољи Твојој Светој. Упућуј ме и помажи сваког часа у току овога дана. Било какве вести да добијем, научи ме да их примим душом спокојном и са чврстим уверењем да у свему бива Твоја Света воља. Управљај мојим мислима и осећањима и у свим делима и речима. У свему непредвиђеном што ме задеси, не допусти да заборавим да све долази од Тебе. Научи ме да се правилно и разумно опходим са сваком чланом своје породице и са својим ближњима, да никог не смућујем и не ожалостим. Господе, дај ми снаге да поднесем замор данашњега дана и све што се у току дана догоди. Управљај мојом вољом и научи ме да се молим, да верујем, да се надам, да трпим, да праштам и волим. Амин.

МОЛИТВА У СВАКО ДОБА

Христе Боже, Коме се у свако време и свакога часа клањају и Кога славе и на Небу и на земљи, Дуготрпељиви, Многомилостиви, Многосажаљиви, Који праведнике љубиш, а грешнике милујеш и све зовеш спасењу обећањем будућих добара, Ти Господе, у овај час прими и наше молитве и управи живот наш заповестима Твојим душе наше освети, тела очисти, расуђивања исправи, мисли избистри и избави нас од сваке жалости, зла и бола. Огради нас Светим Твојим Ангелима, да њиховим мноштвом чувани и вођени стигнемо до јединства вере и познања неприступне Твоје Славе, јер Си благословен у веке векова. Амин.

МОЛИТВА ЗА ОТВАРАЊЕ УМА

Господе Исусе Христе, учитељу мудрости, молим Ти се, отвори очи срца мога, да бих слушао реч Твоју и разумео је, и творио Свету вољу Твоју која је у њој откривена нама грешним и безумним људима. Господе Боже Спаситељу мој, пошто си дошао на земљу да тражиш и спасеш пропале, не скривај од мене заповести Своје, јер и ја пропадам у тами незнања закона Твога: него отвоти очи ума мога да бих разумео чудеса учења Твога, и кажи ми непознатости и тајне премудрости Твоје. У Тебе се уздам, Боже мој, да Ти светлошћу знања Свога просветлиш ум мој и разум, да бих не само читао написано него га и вршио. Молим Ти се, и са сузама припадајући, вапијем Ти: Господе, просветли ме, научи ме, уразуми ме, да Свету реч Твоју и житија Светитеља Твојих читам не на грех, него на обновљење и просветљење, на освећење и спасење душе своје, и на наслеђе вечног живота. Амин.

МОЛИТВА ИСУСУ ХРИСТУ ЗА УЧВРШЋЕЊЕ У ВЕРИ ПРАВОСЛАВНОЈ

Створитељу, Господе, Боже наш, пошаљи нам благодат Духа Твога Светога да нас учврсти у Светој Вери Православној, коју примисмо од Сина Твога, Господа нашег Исуса Христа, да је једномислено исповедамо пред свим људима и сачувамо је до свршетка века. Амин.

МОЛИТВА ЗА ПОМИРЕЊЕ ОНИХ КОЈИ СУ У ЗАВАДИ ИЛИ НЕПРИЈАТЕЉСТВУ

Владико, Човекољупче, Царе векова и добара Дароватељу, Који си непријатељства преграду разорио и мир подао роду људскоме, даруј и сада мир слугама Својим (имена): укорени у њих страх Свој и међусобну љубав утврди, угаси сваку распру, отклони од њих све саблажњиве несугласице. Јер Ти јеси Мир наш и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Духу Светоме, сада и свагда и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ПРЕ ДОРУЧКА

У име Оца и Сина и Светога Духа. Пресвета Тројице, помилуј нас! Господе очисти грехе наше! Владико, опрости безакоња наша! Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Свога ради.

МОЛИТВА ПОСЛЕ ДОРУЧКА

Достојно јеуистину блаженом звати Тебе Богородицу, Свагдаблажену и Свебеспрекорну и Мајку Бога нашега. Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога - Слово непорочно роди, сушту Богородицу ми Те величамо.

МОЛИТВА ПРЕ РУЧКА

Оче наш........... Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и свагда и у векове векова. Амин. Господе помилуј (3X). *** Молитвама Светих Отаца наших Господе Исусе христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

*** Ако је присутан свештник, после Господе помилуј (3X), каже се: Оче благослови!

Свештеник благосиља: Христе Боже, благослови јело и пиће слугу Твојих јер Си свет свагда, сада и свагда и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ПОСЛЕ РУЧКА

Благодаримо Ти Христе , Боже наш, што си нас наситио Твојим земаљским добрима. Не лиши нас ни Свога Небеског Царства, но као што си дошао међу Своје ученике, Спасе, дарујући им мир, дођи и к нама и спаси нас. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и свагда и у све векове векова. Амин. *** Молитвама Светих Отаца наших Господе Исусе христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

*** Ако је присутан свештеник: Благословен Бог који нам је милостив и од Својих богатих дарова храни нас Својом благодаћу и човекољубљем, сада и свагда и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ПРЕ ВЕЧЕРЕ

Јешће убоги и наситиће се, и прославиће Господа који Га траже, жива ће бити срца њихова у векове векова. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и свагда и у све векове векова. Амин.

МОЛИТВА ПОСЛЕ ВЕЧЕРЕ

Твоја утроба, Богородице, поста Света трпеза са Небесним Хлебом, Христом Богом нашим. Сваки који једе од Њега не умире, као што рече Он, Хранитељ свију. ... Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога - Слово непорочно роди, сушту Богородицу ми Те величамо. развеселио Си нас, Господе, творевинама Твојим и делима руку Твојих обрадовасмо се. Светлост лица Твога поста знак на нама, Господе. Дао Си ми весеље у срце. У миру ћу и лећи и заспати, јер ме Ти Сам, Господе, настани у поуздању.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и свагда и у све векове векова. Амин. ***

*** Ако је присутан свештеник, завршава: С нама је Бог Својом благодаћу и човекољубљем сада и свагда и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА НА ДАН НОВЕ ГОДИНЕ

Господе Боже, Творче и Саздатељу свих видљивих и невидљивих твари, Који си створио времена и године. Сâм благослови, Господе, нову годину која почиње овога дана, а коју ми рачунамо од Твога оваплоћења, које се десило ради нашега спасења. Удостој нас да проведемо ову годину – и многе после ње – у миру и сагласју са ближњима нашим; учврсти и распространи Свету Васељенску Цркву, коју си Ти Сам основао и осветио спаситељском жртвом светога Тела и пречисте Крви. Отаџбину нашу узвиси, сачувај и прослави; дуг живот, здравље, изобиље плодва земаљских и погодно време даруј нам; као истински наш врховни Пастир, мене, грешнога слугу Твога, све рођаке и ближње моје, и све православне хришћане, сачувај, огради и на пут спасења приведи, да бисмо ми, ходећи по њему, после дуговременог и достојног живота у овоме свету, достигли до Царства Твога Небеснога, и удостојили се вечнога блаженства са Светима Твојим. Амин.

МОЛИТВА ПЕТА СВЕТОГ МАКАРИЈА ВЕЛИКОГ

Господе, Боже наш, што сагреших овога дана речју, делом и мишљу, опрости ми као добар и Човекољубац. Миран и спокојан сан дај ми, пошаљи ми Ангела Свога, чувара, који ме заклања и чува од свакога зла. Јер си Ти чувар душа и тела наших, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и свагда и у веке векова. Амин.

МОЛИТВА ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ

Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Пречасне Мајке Твоје и бесплотних Ангела Твојих и Пророка и Претече и Крститеља Твога, и Богоречитих Апостола, светлих и добропобедних Мученика, преподобних и богоносних Отаца, и свих Светих, избави ме од садашње напасти бесовске. О, Господе мој и Творче, Који не желиш смрт грешнику него да се овај обрати и жив буде, подај обраћење и мени сиротом и недостојном, отми ме из чељусти пагубне змије која је зинула да ме прогута и сведе у ад живог. О, Господе, мој, утехо моја, који си се ради мене сиротог обукао у трошно тело, ишчупај ме из беде и подај утеху сиротој души мојој. Усади у срце моје да творим заповести Твоје и да оставим дела зла и задобијем блаженства Твоја, јер се у Тебе уздам, Господе, спаси ме.

МОЛИТВА МАЈЦИ БОЖИЈОЈ

Добра Мајко, доброга Цара, пречиста и благословена Богородице Марија, милост Сина Твога и Бога нашег излиј на моју страсну душу, и молитвама својим упути ме на дела добра, да остало време живота свога, проведем без порока и Тобом Рај нађем, Богородице Дјево, једина чиста и благословена.

МОЛИТВА АНЂЕЛУ ЧУВАРУ

Ангеле Христов, чувару мој Свети, и покровитељу душе и тела мога, све ми опрости што год сагреших у данашњем дану, и од сваког лукавства непријатељског ми противника избави ме, да не би никаквим грехом разгневио Бога свога, но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ме покажеш достојна доброте и милости Свете Тројице, и Мајке Господа мога Исуса Христа, и свих Светих! Амин.

МОЛИТВА ЗА ОНЕ КОЈИ ПУТУЈУ

Тропар, глас 2: Ти који си Пут и Истина , Христе, пошаљи за сапутника Ангела Свога слугама Својим сада, као некада Товији, да их чува и неповредне сачува на славу Твоју од свакога зла у свакој доброј срећи, молитвама Богородице, једини Човекољупче.

Кондак, глас 2: Луки и Клеопи сапутник био Си, ходи сада заједно са слугама Твојим који да путују желе, од сваке их зле напасти избављајући. Јер Ти као Човекољубац све можеш.

Молитва: Господе Исусе Христе, Боже наш, Истинити и Живи, Који си изволео да путујеш са тобожњим оцем Својим Јосифом и Пречистом Дјевом Мајком Својом у Египат и Који си сапутник Луки и Клеопи био! И сада Те смерно молимо, Владико Пресвети, са слугама Својим путуј благодатно. И као слуги Твоме Товији Ангела Чувара пошаљи, да нас чува и избавља од свакога злог нападаја видивих и невидивих непријатеља и на испуњавање заповести Твојих упућује, и да нас мирно и срећно и здраво проведе и безметежно кући врати.
И дај слугама Твојим да сву своју добру намеру за благоугађање Теби срећно у славу Богу испуне. Јер Твоје је да милујеш и спашаваш нас и Теби славу узносимо са Беспочетним Оцем Твојим и са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и свагда и у векове векова. Амин.

     RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT  NAJBOLJA WEB SKOLA
Povratak Na Vrh Strane