Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Sealand - Najmanja Država Na Svetu

Od ratne platforme do države !

    Kada u kvizu ili školi se postavi pitanje o najmanjoj državi na svetu, onda se obično odgovara da je to Vatikan ili San Marino. Ali, greši se...

Osmeh gore Osmeh na lice:  
   Ova zemlja najverovatnije neće nikada biti član Ujedinjenih nacija, ali je zato u Ginisovoj knjizi rekorda kao najmanja država na svetu ...
    To je SEALAND, država koja ima sva obeležja države, zastavu, grb, pasoš, valutu i svoga princa i princezu. Kada smo već kod princa i plemićkih titula, odmah ovde da vam napomenemo da i vi sami možete da dobijete titulu države Sealand i to za vrlo sitnu cenu. Ako želite da postanete plemić države Sealand, posetite ovaj link za detalje.
    Inače, ova država je u stvari napuštena platforma.Mnogi je brkaju sa naftnom platformom, ali ona to nije.Ona je za vreme Drugog svetskog rada bila platforma gde je bila smeštena protivavionska artiljerija.To se vidi na slici ispod, dole, levo.Bila je snabdevena sa radarom i teškom artiljerijom i opsluživalo ju je 200 ljudi.
  Sealand se nalazi sedam milja od istočne obale Engleske, upravo malo van teritorijalnih voda engleske i oko 65-100 milja od obala Francuske, Belgije, Holandije i Nemačke.
    Zakon Sealanda se bazira na zakonu Britanije, a pasoš i poštanske marke su pušteni 1969. godine. Država  Sealand se deklariše kao slobodna trgovačka zona.Zvanični jezik je engleski. Ovo 'ostrvo' odnedavno ima i svog dobavljača Internet usluga. U stvari, sam Princ Majkl Bejts je osnovao kompaniju HeavenCo, koja vam nudi iznajmljivanje prostora na Webu po ceni od 300 dolara mesečno a možete da postavite i server pod Linuxom za 1500 dolara mesečno.
    Možda vas čudi ovako velika cena za iznajmljivanje prostora i servera u ovakvoj 'državi', ali kad razmislite o zakonskoj pozadini svega ovoga onda vam sve bude malo jasnije. Radi se o tome da Sealand ne podleže nikakvim zakonima, već samo kraljevim odlukama. Tako ispada da se mogu objavljivati bilo kakve vrste informacije i pružati usluge bez ikakve bojazni od krivičnog gonjenja. Međutim, princ je ipak moralan čovek, pa tako nije dozvoljeno slanje spamova kao ni postavljanje određenih vrsta slika.
  Sealand se prostire na 550 kvadratnih metara, pristup je omogućen helikopterom, brodom i čamcem, ali samo uz saglasnost sa vlasnikom. Sealand ima interesantnu istoriju dugu 40 godina.Tu je bilo čak i oružanih pobuna kao i međunarodnih konflikata. Vladar ove 'imperije' je princ Roj, Pedi Roj Bejts, koji je nekada bio major britanske armije.On je i otkrio ovu platformu uz same teritorijalne vode Britanije, a onda je saznao da može da je i otkupi. To je tada i učinio. 1967. godine, otkupio je platformu, postao je vladar ove zarđale platforme koja se izdizala iznad Severnog mora i učinio je sve da od nje napravi pravu državu. Odmah posle toga, nastanio se na njoj sa svojom porodicom, suprugom Džoan i sinom Majklom.
    Takođe, odmah je preuzeo i sve potrebne korake da ovo postane prava država.Tako je 1974. godine ustanovio grb, zastavu, himnu, pasoš, novac kao i poštanske marke, koje su na pismima slate u svet i to redovnom helikopterskom linijom koja je išla do Brisela. Nažalost, ni Sealand nije mogao da izbegne ratne sukobe, koliko to god čudno zvučalo. Prvi konflikt desio se samo godinu dana od osnivanja, 1968. godine, kada je princ lično pucao na brod britanske mornarice.
      Princ je bio ubeđen da su njegovi britanci došli da mu preotmu carstvo. Sudija je presudio u njegovu korist pošto je Sealand van britanske kontrole. Vrlo ozbiljna situacija desila se deset godina posle ovog incidenta, kada je jedna banda na prevaru namamila princa i princezu na sastanak, a za to vreme su njihovi saučesnici kidnapovali njihovog sina i preoteli im 'imperiju?
    Ali, princ Roj nije sedeo skršenih ruku. Iznajmio je helikopter, izvršio prepad na platformu, oslobodio sina i  povratio svoju 'državu'. Svi napadači su uhvaćeni.Kasnije su svi i pušteni osim jednog Nemca. Dotični Nemac je imao pasoš Sealanda, pa je optužen za veleizdaju, ali mu je princ Roj oprostio grehe za skromnih 75.000 maraka.
   Država Sealand zbor svojih dokumenata i pasoša postala je vrlo zanimljiva za prevarante i kriminalce. Na primer, prilikom jedne policijske potrage u Španiji, policija je pronašla 150.000 falsifikovanih pasoša koji su se prodavali kriminalcima u istočnoj evropi. Na državu Sealend pokušano je da se svali i nekoliko afera oko kupovine i prodaje velikih količina naoružanja, ali je dokazano da vladari ove države nisu imali nikakve veze sa tim operacijama.
    Princ Roj i njegova supruga su se zbog svojih godina povukli sa položaja i svoje carstvo prepustili sinu Majklu.Danas najveći deo vremena provode u Engleskoj, možda i zbog činjenice da je veliki požar koji se desio prošle godine naneo veliku štetu platformi, pa se u nedostatku novca razmišljalo i o prodaji.     
     Pošto je Sealand suveren država, ona ne može da se proda, ali princ Roj uverava da bi to mogao da sredi - za cenu od nešto više od milijardu dolara.
    Ako želite lično da im pišete, adresa je sledeća

Bureau for External Affairs
SEALAND 1001
Sealand Post Bag
FELIXSTOWE IP11 9SZ
UNITED KINGDOM



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana