Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Zanimljivosti Iz Nauke - No 9

     Život u svemiru, smešna strana nauke, zavisnost od čokolade, ekološke flaše, pametna pakovanja namirnica, besmrtni organizmi...

Osmeh gore Osmeh na lice:  
ŠTA ĆE BITI SA OZONSKIM OMOTAČEM

  Ako je holandski naučnik Pol Krucen u pravu, zabrinutosti oko budućnosti ozonskog omotača, s obzirom na trenutni stepen njegovog oštećena, su preuveličane.
Krucen, u svakom slučaju nije laik jer je pre 17 godina dobio Novelovu nagradu za hemiju, što njegovoj teoriji daje određenu težinu, bez obzira što je prilično smela. O čemu se radi?
    Ozonski omotač, čija je razorenost ozbiljno zabrinula naučnike, po Krucenu će se obnoviti za pola veka! Kako sam Krucen kaže: 'Oštećenja omotača nisu tako velika, u svakom slučaju nisu dostigla onu razmeru zbog koje je u javnost trebalo izlaziti sa katastrofalnim predviđanjima. Takođe, u međuvremenu je ustanovljeno i to da je razaranje sporije nego što se mislilo, tako da je biosfera u stvari manje ugrožena'.
    Holandski novelovac, ipak, nije propustio priliku da upozori da se obnavljanje ozonskog omotača može očekivati jedino pod uslovom da se napravi veći napredak u odstranjivanju najopasnijih zagađivača, hlorofluorougljenika, iz svakodnevnog života. Podsećamo da su se kao posebno štetene pokazale pojedine hemijske supstance koje se koriste u industriji rashladnih uređaja, plastičnih materija, automobila, sprejova, za održavanje električne mreže i druge.

BESMRTNO BIĆE

     Naučnici pretpostavljaju da je jedino besmrtno biće na zemlji najverovatnije meduza. Mekušac Turritopsis nutricula, prečnika samo četiri do pet milimetara, jedinstvena je životinja koja je u stanju da se podmlađuje.
    Za razliku od ostalih vrsta meduza, koje obično uginu posle razmnožavanja, Turritopsis ima sposobnost da se iz 'odrasle' faze vraća u 'dečju' fazu polipa. Teoretski, taj ciklus može da se ponavlja u beskonačnost, što ovo stvorenje čini potencijalno besmrtnim.
    Turritopsis nutricula pronađena je u toplim tropskim morima, ali naučnici procenjuju da vrsta obitava i u drugim regionima. Meduze i hidre su već duže vreme u centru pažnje biologa i genetičara, koji se nadaju da će uz pomoć ovih organizama dešifrovati tajne procesa starenja.
    Teorija o 'biološkoj besmrtnosti' hidre pojavila se još u 19. veku, a krajem devedesetih godina prošlog veka eksperimentalno je dokazano da hidre ne umiru zbog starosti. Biolozima su, takođe, dobro poznate 'besmrtne' ćelije, sposobne da se u povoljnim uslovima dele beskonačno mnogo puta.

SMEŠNA STRANA NAUKE - GLUPOSTI PAMETNIH LJUDI

Let mašinama težim od vazduha nepraktičan je i beznačajan, ukoliko ne i potpuno nemoguć - Sajmon Njukom, američki astronom (1835-1909). Prvi let koji su izvela braća Rajt, osamnaest meseci kasnije, nijeuticao na njegovo mišljenje.
Ti nikada nećeš dogurati bogzna kako daleko - reči upravnika jedne škole u Minhenu upućene Alberrtu Ajnštajnu, kad je ovome bilo deset godina.
Teoriju relativnosti mogu da prihvatim isto tako malo kao što mogu da prihvatim i postojanje atoma i drugih sličnih dogmi - Ernst Mah (1838-1916), profesor fizike na Bečkom univerzitetu.
Nema nikakve šanse da se razbijanjem atoma proizvede energija. Svako ko  očekuje novi izvor energije od transformacije tih atoma govori koještarije - Ernest Rederford, britanski fizičar (1871-1937), nakon što je prvi uspeo da razbije atom.
Ako bi se Zemlja okretala velikom brzinom, kao što neki tvrde, kako bismo se onda održali na njoj pomoću naših stopala? Mogli bismo da hodamo samo veoma, veoma polako, a i tada bismo osećali kako nam ona izmiče pod nogama. A zatim, u kom bi pravcu trebalo da se okrenemo? Ako bismo koračali u pravcu njene ogromne brzine, to bi nas još strašnije guralo napred. A ako bismo pokušali da hodamo u suprotnom pravcu od njenog okretanja...? I u jednom i u drugom slučaju osećali bismo strašnu vrtoglavicu, a naš probavni sistem uopšte ne bi funkcionisao - ovo su reči engleske spisateljice Margaret Misen u njenom delu 'Sunce se okreće oko Zemlje'.

ŽIVOT NA 40.000 PLANETA

     Mogućnost života postoji na oko 40.000 planeta, tvrde naučnici Univerziteta u Edinburgu. Škotski istraživači izračunali su da na 37.964 planete naše galaksije postoje uslovi za razvoj života, bića barem isto toliko inteligentnih kao što je čovek.
    Astrofizičar Dankan Forgan razvio je kompjuterski program pomoću kog je uporedio podatke prikupljene sa svih 330 nama poznatih planeta i izračunao broj onih koje bi mogle da ispune uslove neophodne za život. Ova procena, rađena na osnovu faktora kao što su temperatura vazduha i dostupnost vode i minerala, proširena je potom na čitav Mlečni put. Forgan smatra da oblici života na tim planetama nisu na nivou ameba koje se mogu videti samo uz pomoć mikroskopa već da je reč o vrstama sličnih nama. On kaže da će ljudima trebati 300 do 400 godina da bi uspostavili kontakt sa susedima.
    'Verujem da je tačna procena o postojanju 361 inteligentne civilizacije. To su verovatno civilizacije veoma slične zemaljskoj ali je, takođe, vrlo moguće da su daleko naprednije od nas. Većina drugih planeta koje smo posmatrali starije su od naše što navodi na zaključak da postoje naprednije civilizacije od naše', istakao je Forgan.

OTKRIVEN NAJBROJNIJI PLANETARNI SISTEM

     Naučni časopis Astronomy and Astrophysics, objavio je vest da je pronađen planetarni sistem sa čak sedam planeta koje kruže oko zvezde slične našem Suncu, kao i da se ovaj sistem nalazi na udaljenosti od 127 svetlosnih godina od našeg Sunčevog sistema.
    Ovaj planetarni sistem je najbrojniji do sada otkriven u našoj galaksiji. Astronomi su potvrdili postojanje pet planeta, a tvrde da raspolažu dokazima da se u tom sistemu nalaze još dve planete. Pored toga, astronomi naglašavaju da je udaljenost planeta od matične zvezde slična onoj u našem Sunčevom sistemu.
    'Najverovatnije smo pronašli sistem sa, do sada, najviše otkrivenih planeta. Ovo izvanredno otkriće naglašava činjenicu da ulazimo u novu eru istraživanja, odnosno proučavanja složenih planetarnih sistema, a ne samo pojedinih planeta', izjavio je Kristof Lovis, rukovodilac istraživanja. Lovis je dodao da će istraživanje kretanja planeta u novootkrivenom sistemu doprineti otkrivanju složene gravitacione interakcije između planeta i omogućiti uvid u evoluciju sistema.
    Istraživanje je trajalo šest godina, a vodili su ga naučnici iz Evropske južne opservatorije u Čileu (ESO), koji nagalašavaju da se matična zvezda HD 10180 nalazi u južnom sazvežđu Hydrus i da je udaljena 127 svetlosnih godina od Zemlje.
    'Imamo dobre razloge da verujemo da postoje još dve planete. Jedna od njih je slična Saturnu, sa minimalno 65 puta većom masom od Zemlje, dok druga planeta ima samo 1,4 puta veću masu od Zemlje', objasnio je Lovis, dodavši da se verovatno radi o stenovitoj planeti na kojoj je temperatura previsoka za opstanak živih bića.

ČOKOLADNI ZAVISNICI

    Istraživači sa Instituta za neurologiju u San Dijegu u Kaliforniji, potvrdili su da je i čokolada neka vrsta droge, što objašnjava slabosti onih koji tvrde kako 'ne mogu da joj odole'. Ispostavilo se, naime, da čokolada sadrži sastojke koji u nervnim završecima u mozgu zauzimaju ista mesta kao i marihuana. Dejstvo, na svu sreću, nije tako veliko, s obzirom da su istraživanja pokazala da bi se prvi znaci pijanstva uzrokovanog korišćenjem čokolade mogli pojaviti tek pošto se pojede više kilograma ove, verovatno najpopularnije poslastice na svetu.
    Međutim, izgleda da ni svi organizmi ne reaguju isto. Izvešteno je o slučaju 27-godišnje Engleskinje Debi Satamp, koja je toliko zavisna od čokolade da se u međuvremenu našla u velikim finansijskim teškoćama. Sve što ona i njen muž zarade, ova žena potroši na čokolade, koje jede svakodnevno u enormnim količinama, tako da je počela pozajmljivati pare i kod najozloglašenijih londonskih zelenaša. Kao dete, Debi nije smela da jede čokoladu, a svoju strast je otkrila pre četvrtog porođaja. Za vreme pete trudnoće nije jela ništa drugo osim čokolade, što se odrazilo čak i na zdravlje deteta koje je rođeno neobično mršavo i sada ima velikih problema sa varenjem. Debi tvrdi da ne može ostaviti čokoladu jer 'ne može živeti bez nje'. Naučnici kažu kako znaju za još poprilično slučajeva poput ovog.
    Zbog toga, uživajte u čokoladi, ali oprezno sa količinama.

OPASNE VISINE

    Finski naučnici su ustanovili da među pilotima i stjuardesama ima 15 odsto više slučajeva raka kostiju i dva puta više raka dojke od opšteg proseka. A njihove kolege iz Kanade su, pak, kod letača pronašli pet puta više slučajeva akutne limfne leukemije. Sve to je ozbiljno zabrinulo vazduhoplovne kompanije i njihovo aktivno letačko osoblje.
    Kao razlog za ovo u pomenutim studijama navode se letovi na velikim visinama, gde su ljudi izloženi većim dozama kosmičkog zračenja, posebno tokom letova preko Severnog pola, gde atmosfera naše planete pruža slabiju zaštitu.

PAMETNO PAKOVANJE NAMIRNICA

    Grupa škotskih naučnika patentira nove 'inteligentne' sisteme za ambalažu prehrambenih proizvoda, koji bi trebalo da olakšaju uvid u rok trajanja namirnica. Više neće biti potrebe da se probaju, ili mirišu namirnice da bi se znalo da li su pokvarene, jer će etikete menjati boju i tako pokazivati svežinu namirnica. Zelena traka, biće pokazatelj 'starosti' namirnice, na primer, u nedeljama.
    Tokom perioda od mesec dana traka će biti zelena u prve tri sedmice, a potom će postati crvena čim se promeni hemijski sastav namirnice, što ukazuje da nije za konzumiranje. Više neće biti potrebno prisećati se trenutka kada je proizvod otvoren. Škotski istraživači ispituju i novu plastičnu ambalažu, koja bi menjala boju u zavisnosti od 'starosti' prehrambenog proizvoda.

EKOLOŠKA FLAŠA

   Kompanija 'Pepsi' predstavila je novu, revolucionarnu 'zelenu' flašu, koja će imati stoprocentnu biljnu bazu i moći će u potpunosti da se reciklira. Time je ova kompanija 'pretekle' svog najvećeg rivala 'Coca colu', čija ekološka boca za sada sadrži samo 30 odsto šećerne trske.
    'Zelena boca' ima dug spisak obnovljivih sirovina biljnog porekla: pravi se od konopljine trave, kore četinara i lista koji obmotava kukuruzni klip. U sastav nove ambalaže, trebalo bi da uđu i kore pomorandže i krompira, ljuska zobenog zrna i drugi nus-proizvodi prehrambene industrije. Molekularna struktura nove boce biće identična onoj koju ima PET ambalaža. I po izgledu i na dodir, biće ista kao i plastična i podjednako tako dobro će štititi sadržaj od spoljnih uticaja. Prve ovakve boce 'Pepsi' će početi koristiti u test programu tokom 2012. godine, a ukoliko se pokažu uspešnima, pristupiće se njihovoj punoj komercijalizaciji.   

ŽENE POBEĐUJU U RATU POLOVA

    Nekada je kružila izreka da se poslovi u kući dele na: ženske i na zajedničke poslove ! Međutim, izgleda da se tu štošta menja i to u korist pripadnica lepšeg pola.
    Američki naučnici sa Univerziteta Emori uvereni su da žene definitivno pobeđuju u ratu polova. Prema njihovim proračunima, jača polovina stanovništva naše planete u 21. veku nema baš ružičastu perspektivu. Psiholozi, naime, predviđaju katastrofalan rast broja muškaraca u depresiji, dok za žene, sudeći po svemu, nastupa zlatni vek.
    Američki naučnici podsećaju da muškarci najveći značaj daju svojoj ulozi hranitelja i zaštitnika porodice, a da će nemogućnost da se ostvari u toj funkciji, u ovom veku izazvati porodične konflikte i mušku depresiju. Kako smatraju psiholozi, osnovni uzrok takvog stanja je ekonomija, koja uspešne poslovne ljude pretvara u domaćice i bebisiterke. Obrazlažući sovje zaključke, naučnici podsećaju da je od početka finsnsijsko-ekonomske krize u SAD, 75 odsto ukupnog otpuštanja sa posla pogodilo muškarce. Sem toga, već od 2007. godine, u svakoj petoj porodici žene su bile osnobni hranitelji i zarađivale su više od svojih muževa. U isto vreme 1970. godine, takvih porodica je bilo samo četiri odsto.
    Muškarci će se, prognoziraju istraživači, naći uhvaćeni u zamku porodičnog života. Jači pol počinje da obavlja ranije za njega nesvojstvene poslove: priprema hranu, gaji decu, vodi domaćinstvo, sve zbog nemogućnosti da pronađe posao, s obzirom na to da su njihova potencijalna radna mesta već zauzele žene.
    Stručnjaci su proračunali da od depresije pati deset odsto stanovništva starijeg od 40 godina, s tim što dve trećine čine žene. Naučnici su, međutim, uvereni da će sve veća prisutnost lepšeg pola u socijalno - ekonomskim procesima i društvenim promenama izmeniti ovaj odnos. Prema ovim pesimističkim prognozama, izgubivši osećaj glave porodice i nezamenljivosti, utučeni muškarci će osetiti sve 'lepote' depresije.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana