Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Saveti Za Webmastere

     Mnogi žele da imaju svoju internet prezentaciju na Internetu. To danas nije nikakav problem, jer postoje mnogi alati, kao i gotove aplikacije za kreiranje web sajtova. Međutim, početnicima se uvek mogu potkrasti neke male greške. Saveti za webmastere, kako napraviti uspešnu web stranicu i izbeći razne greške. 

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Početna stranica je najvažnija stranica na Vašem sajtu i od nje sve kreće. Gledajte da bude lepo dizajnirana i da bude jednostavna za korišćenje od strane posetioca. Gledajte da sadržaj na njoj bude takav da će posetiocu dati predstavu o Vašem sajtu kao i da privuče posetioca da dođe i drugi put. Neka Vaša početna stranica bude od 20 K - 30 K.

Gledajte da Vaša početna stranica u svom kodu sadrži ono što je bitno za njeno pozicioniranje na pretraživačima, a to su  TITLE i META tagovi.

Postavite META tagove na svaku stranu u okviru Vašeg sajta. A kada je početna stranica u pitanju tada gledajte da se što više reči koje se pojavljuju na Vašoj prvoj stranici poklapa sa ključnim rečima u META tagovima. Pretraživači prilikom pregleda stranica i indeksiranja koriste robote koji upoređuju sadržaj stranice sa META tagovima. Ukoliko pronađu poklapanje takvoj stranici daju veći rejting prilikom pretraživanja.

Određeni prostor na početnoj a i drugim podstranicama ostavite za reklamne banere ili tekstualne linkove. Najbolju cenu postižu reklame na naslovnoj stranici, zato Vam i treba prostora na njoj ostavljen za reklamiranje koji će Vam doneti i najveću zaradu. Pazite da ne preterate sa brojem banera, jer će to uticati na vreme učitavanje stranice, a stranica koja se sporo učitava iritira posetioce. Takvu stranicu posetioci vrlo brzo napuštaju.

Vrlo bitna stvar je da napravite sajt koji će biti kompatibilan sa raznim browserima. Na to gledajte od samog početka i testirajte Vaš sajt od početka i u Internet Eksploreru, Mozili, Firefoxu.Ako ste napravili sajt koji će raditi samo u jednom browseru, automatski ste izgubili posetioce koji koriste druge browsere.

Grb, logo Vašeg sajta ili firme postavite u gornjem levom uglu, da bi bio vidljiv odmah na početku učitavanja stranice.

Gledajte da s vremena na vreme malo promenite izgled Vaše početne strane. To ne moraju biti neke drastične promene, već  promena malih sitnica. Dodavajte nove stvari na Vaš sajt.Posetioci ne vole stranice koje su statične, koje se ne menjaju mesecima pa i godinama. Na takav sajt posetilac dolazi jednom jer zna da nema razloga dolaziti ponovo.

Ne stavljajte velike slike a i puno slika na Vaš sajt. S njima se usporava učitavanje stranica i tako imate velike šanse da posetilac odmah napusti Vaš sajt. Neka broj slika bude umeren, i neka ne bude slika koje nedostaju. Da biste omogućili pristup većim slikama, koristite minijaturne slike (thumbnails).
Razne fraze o veličanju Vaše firme kao i razne banere o nagradama koje je Vaš sajt navodno dobio neće baš biti ono što žele posetioci Vašeg sajta. Taj prostor bolje popunite sadržajem koji će biti zanimljiv Vašim posetiocima i koji će ih privući na Vaš sajt.

Linkove prema drugim stranicama smanjite na najmanji mogući broj. Zašto da odvodite posetioca sa Vašeg sajta na drugi.

Dobro proverite gramatiku na Vašem sajtu. Nemojte da posetioci steknu pogrešno mišljenje o Vama.

Ne pišite cele reči i rečenice velikim slovima. To znači da se derete na svoje posetioce.

Pri imenovanju fajlova dobro pazite na velika slova na početku naziva fajla. Serveri pod UNIX Os razlikuju velika i mala slova. Fajl primer.html i Primer.html tretiraće se kao dva različita fajla.

Pazite da su Vam ispravni linkovi, jer niko ne voli kad klikne na link koji će mu kao rezultat dati obaveštenje o tome da stranica nije nađena. Gledajte da su Vam linkovi jasni i da posetilac na Vašem velikom sajtu uvek zna gde se nalazi a ne da se izgubi među linkovima. Takođe svaki link treba jasno da govori posetiocu gde će ga odvesti klik na njega.

Kada koristite tabele, gledajte da ne budu prevelike.Velike tabele sporo se ućitavaju, a dok se cela tabela ne učita ne prikazuje se njen sadržaj.Preme tome, nestavljajte ceo sadržaj stranice u jednu tabelu nego podelite sadržaj na više manjih tabela.

Znajte da kada posetilac poseti stranicu i na njoj nađe obaveštenje da je stranica u fazi izrade (Under Construction) velika je šansa da više nikada neće pokušati da dođe na tu stranicu. Znači, ne objavljujte nezavršene sajtove. Kompletirajte sajt, pa onda na web.

Gledajte da date potpune informacije o kontakt adresama na Vašem sajtu. Možda će neko želeti da Vas kontaktira a pogotovu ako očekujete sklapanje nekog posla preko Vašeg sajta.

Gledajte da Vaša početna stranica ne bude predugačka, da ne ide u nedogled. Neka ne bude duža od 3-4 veličine monitora.

Ako budete tražili da Vaši posetioci prihvataju kukije (cookies), znajte da ćete time odbiti mnoge, jer mnogi posetioci smatraju da kukiji ugrožavaju njihovu privatnost.

Dobro pazite na Pop-Up, Java skripte. Niko od posetilaca ne voli kada mu iznenada ispred nosa iskaču reklame. Ako posetilac vidi da treba da preuzme neki plugin da bi video sadržaj Vašeg sajta imate velike šanse da će brzo napustiti Vaš sajt.

Ako preuzimate sadržaj sa drugih sajtova navedite izvor sa kog ste preuzeli informacije. Takođe stavite napomenu o autorskim pravima.

 Kada je Vaša prezentacija gotova i postavljena na internet prijavite je na najpopularnije pretraživače. Šta Vam vredi stranica ako niko ne sazna za nju. Samim tim posvetite dovoljno vremena promociji Vašeg sajta putem razmene banera i linkova.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana