Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Da Li Ste Znali Ovo? - No 16

   Dugovčnost, šah, medvedi, strahovi, rekordi, slavne ličnosti i ostale neobične stvari i pojave iz svih područja života!

Osmeh gore Osmeh na lice:  
... da samo jedna osoba od dve milijarde ima šanse da doživi 116 ili više godina.

... da je samo dvoje ljudi potpisalo Deklaraciju o nezavisnosti 4. jula, John Hancock i Charles Thomson. Većina ostalih potpisa je stavljena 2. avgusta, ali poslednji potpis je dodat 5 godina kasnije.

... da su naše oči uvek iste veličine od rođenja, ali naš nos i uši nikad ne prestaju da rastu.

... da je sova jedna od retkih ptica koja može da vidi plavu boju.

... da pingvini mogu da skoče 6 metara u vazduh.

... da polarni medvedi pokušavaju da se uklope u sneg tako što ponekad prikrije svoju crnu nos sa svojim šapama.

... da 40 odsto vlasnika nosi slike pasa i mačaka u njihovim novčanicima.

... da irvasi vole da jedu banane.

... da je Sigmund Frojd imao morbidan strah od paprati.

... da puževi imaju 4 nosa.

... da studije pokazuju da ako mačka padne sa sedmog sprata zgrade ima oko trideset odsto manje šanse da preživi nego mačka koja padne sa dvadesetog sprata. Treba joj neko vreme da mačka shvati šta se dešava, da se opusti i ispravi se.

... da prosečna osoba zaspi za sedam minuta.

... da prosečna osoba ima preko 1.460 snove godišnje.

... da je Zemlja teška oko 6.588.000.000.000.000.000.000.000 tona.

... da je predsednik Ajzenhauer zahteva da jedan kilometar puta na svakih pet, mora biti ravan. Ove ravne deonice bi bile  upotrebljene kao avionske piste u vreme rata ili u slučaju drugih vanrednih situacija.

... da je prvo poznato sredstvo za kontracepciju bila krokodilska balega, a koristili su je stari Egipćani 2000. godina pre naše ere.

... da glavna biblioteka na Univerzitetu Indijana potone milimetar svake godine, jer kada je izgrađena, inženjeri nisu uzeli u obzir težinu svih knjiga koje će se nalaziti u zgradi.

... da je mikrotalasna rerna izmišljena nakon što je istraživač prošao pored radarske cevi i čokolada mu se istopila u džepu.

... da je najčešće ime u svetu Muhamed.

... da je mozak Neandertalca  bio veći nego današnjeg čoveka.

... da je pingvin jedina ptica koja može da pliva, ali ne leti.

... da je bogomoljka jedini insekt koji može da okrene glavu.

... da sanskritska reč za 'rat' znači - 'želja za više krava'.

... da je prva bomba koja je pala od strane saveznika na Berlin za vreme Drugog svetskog rata, ubila jedinog slona u berlinskom zoološkom vrtu.

... da reč 'Šah-mat' u šahu potiče od persijske fraze 'Šah Mat', što znači 'kralj je mrtav'.

... da reč 'samba' znači 'trljati pupak zajedno'.

... da nije bilo nijednog ponija u Poni Ekpress-u, samo konji.

... da se Tomas Edison, pronalazač sijalice, bojao mraka.

... da ženska srca kucaju brže od muškaraca.

... da je veća verovatnoća da će vas ujesti pčela po vetrovitom danu nego po bilo kom drugom vremenu.

... da je dugo kao poslednji primer izumiranja jednog evropskog jezika navođen slučaj dalmatinskog romanskog govora sa Jadranske obale. Ovaj jezik nestao je 1898. godine smrću Toneta Udine sa Krka. Međutim, 1974. u 98. godini umro je Ned Madrel, poslednji čovek koji se služio manskim-keltskim jezikom ostrva Man u Irskom moru, inače srodnim škotskom i irskom jeziku !!!

... da je deset kilometara od Eks-an-Provansa u Francuskoj otkriveno na hiljade dinosaurusovih jaja. Svako od njih je imalo zapreminu od oko tri litra !!!

... da česti letovi avionom mogu da izazovu različite poremećaje u organizmu. Tako neke stjuardese oboljevaju od takozvanog 'reaktivnog stomaka', to jest otoka stomaka koji se javlja kao posledica prebivanja na velikim visinama !!!

... da u toku 24 časa čovek udahne prosečno 23.000 puta !!!

... da je jedno istraživanje pokazalo da se žuta boja najlakše primećuje i da je zbog toga najveći broj taksija ove boje !!!

... da ukoliko tokom obroka u pozadini svira lagana muzika, ješćete čak 30% sporije nego što to inače činite !!!

... da kada bi se iskopalo sve zlato koje je tokom istorije potonulo u morima i okeanima, bilo bi ga toliko da svaki čovek na svetu dobije 20 kilograma !!!

...da je emu jedina životinja koja ne može da hoda unatrag !!!

... da ukoliko vam se neka pesma ureže u pamćenje i čitav dan je pevušite, nećete moći uopšte da je se oslobodite, sve dok vam 'u glavu' ne uđe druga melodija !!!

... da morski gnjurci pod vodom mogu da plivaju 10 minuta !!!

... da je prvi materijalni dokaz da su mnogo pre Kolumba i dolaska španskih osvajača, Indijanci koji su živeli u današnjem Peruu upotrebljavali novac, pronađen je prilikom arheoloških iskopavanja u oblasti Batan Grande. U jednoj grobnici otkriveno je na stotine bronzanih novčića iz 8. ili 9. veka !!!

...da do polovine XIX veka engleski šegrti koji bi napustili svog majstora morali, ako bi se ponovo vratili kod njega, da nose oko vrata ogrlice od gvožđa na kojima je, na primer, pisalo: 'Pripadam majstoru Smitu, pekaru iz Londona' !!!

...da bi izbegli malariju i žuti groznicu stanovnici Suei-K'ia u Indoneziji sklanjali su se na vrh pagode. A, to nije bilo slučajno. Naime, pagpda je bila visoka 180 metara i komarci, izazivači ovih bolesti, nisu mogli da dopru do njenog vrha !!!

...da kameleon ne menja boju prema okolini, kako se verovalo, već to čini zbog svetlosnih i temperaturnih promena ili kad se uzbudi !!!

... da svojevrstan rekord držao je Mak Pik iz Kalifornije. On je uspeo da se na štulama visokim 7.3 metara održi dva minuta !!!

... da je godine 1896. konstruisan superbicikl u Grinfildu, selu u saveznoj američkoj državi Mičigen. Dugačak više od sedam metara i težak 150 kilograma ovaj biciklo je imao deset sedišta - za deset vozača !!!

... da su slonovi poslednji put upotrebljeni u bici kod Tapse 45. godine pre naše ere. Ove životinje su inače u borbama upotrebljavali azijski i afrički narodi !!!

... da je venecijanski admiral Lorenco Čelsi bio izabran za dužda grada posle jedne izjave da je pobedio armiju pirata. Ova njegova laž otkrivena je mnogo kasnije - ali položaj mu nije oduzet !!!

... da je Andre Mari Amper (1775-1836), slavni francuski fizičar i matematičar, imao samo osam godina kada je kupio jednu knjigu iz oblasti matematike koja je bila na latinskom. Da bi mogao da je prouči naučio je ovaj jezik za samo dva meseca !!!



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana