Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Da Li Ste Čuli Ovo? - No 17

   La Manš, mašine, jegulje, slavne ličnosti, novac. štetočine ... Ove stvari i činjenice koje su pred vam ćete verovatno čitati širom otvorenih očiju, kao deca koja stoje pred izlogom punim najzanimljivijih igračaka i najslađih slatkiša.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
... da je 1980. godine Kejvin Anderson preplivao Lamanš i tako postao najmlađi plivač koji ga je savladao. Međutim, titulu je održao samo jedan dan jer je sutradan kanal preplivao i Markus Huper koji je bio nekoliko meseci mlađi od Kejvina. Najstarija osoba koja je preplivala kanal je 85-godišnji Džejms Kaunslimen. Samo da napomenemo da je širina kanala u najužem delu 33 kilometra !!!

... da u pustinjama na severu Meksika žive zmije obrasle dlakama. One, uz to, u zavisnosti od godišnjeg doba, još i menjaju boju, od žuto-crvene do smeđe. Ove dlakave zmije su, inače, potpuno bezopasne i deca se s njima igraju kao sa mačkama ili psima !!!

... da se najduža klupa na svetu nalazi na jednom trgu u Ženevi. Na njoj može istovremeno da sedi 600 osoba !!!

... da se jednom u Londonu za vreme zasedanja međunarodne organizacije za zaštitu kitova rekom Temzom provozao čamac iza koga je plivao gumeni kit na naduvavanje dugačak 35 i visok 10 metara !!!

... da se najveći cvet na svetu nalazi u Indoneziji. Zove se Raflezija, ima prečnik od oko 1 metra i tešak je do 7 kilograma !!!

... da je jedan tehničar iz Torina izumeo mašinu za pranje pasa. On je u stvari napravio veliki cilindar u koji se životinja zatvara tako da joj glava ostaje napolju. Kada se mašina uključi, kuče čeka prvo tuširanje, pa pranje šamponom, ispiranje i sušenje toplim vazduhom !!!

... da su hemičari Nacionalne laboratorije u Los Alamosu u Americi izumeli vrstu plastične materije koja provodi elektricitet isto tako dobro kao metal !!!

... da je francuski naučnik Iv Kopen koji se bavio izučavanjem praistorije smatrao da je čovekov daleki predak bila jedna mala životinja veoma slična mišu. Ovaj primitivni sisar iz koga su se razvili primati živeo je pre sedamdeset miliona godina, imao je 44 zuba, boravio je na drvetu, a hranio se insektima, lišćem i plodovima !!! 

... da je ogorčen neverstvom svoje prve žene Jevdokije, vizantijske princeze, Stefan Prvovenčani (1165-1227) doneo je početkom 13. veka 'zakon o nevaljalim ženama' koji je predviđao telesne kazne za žene uhvaćene u preljubi !!!

... da je švajcarski antikvar Žak Šmid decenijama strasno sakupljao lule, a njegova zbirka danas broji preko 2.000 primeraka i spada među najbogatije na svetu !!!

... da jegulje dolaze samo u one naše vode koje pripadaju slivovima Jegejskog i Jadranskog mora !!!

... da među neobične rekorde spada i onaj koji su postigla četiri studenta iz Itona u Engleskoj. Oni su 193 kilometra gurali krevet na koji su montirali točkove od bicikla. za to vreme studenti su se smenjivali: dok bi jedan od njih ležao u krevetu ostala trojica bi ga gurala !!!

... da su stručnjaci poštansko-tehničkog ureda u Darmštatu u Nemačkoj konstruisali specijalnu mašinu koja sama za jedan čas može da sortira 32.000 pisama i udari na njih žig. Mašina u toku rada odbacuje pisma bez marke, kao i ona na kojima marka nije propisno zalepljena !!!

... da u Indiji, gde se krave smatraju svetim životinjama, na hiljade grla luta ulicama Nju Delhija i ostalih mesta. Odmaraju se na raskrsnicama, zadržavaju se na okukama i zagađuju puteve. Da bi se otklonila opasnost u saobraćaju, postoje brigade čiji je jedini zadatak da krave-lutalice odvoze na mesta gde vlasnici mogu da ih nađu. Međutim, ove krave su veoma prepredene - izdaleka prepoznaju kamione ovih brigada i često uspevaju da im umaknu !!!

... da biste izgubili jedan kilogram sala, treba da potrošite 7.500 kalorija !!!

... da čovek izgubi tri nedelje života u vezivanju pertli !!!

... da su istraživanja pokazala da su operacije koje se izvode uz muziku uspešnije od onih obavljenih u tišini !!!

... da kompanija Chanel tvrdi da se svakih 30 sekundi negde u svetu proda bočica popularnog parfema Chanel 5 !!!


... da mravi u ustima mogu da nose težinu 50 puta veću od njihove !!!

... da prihodi koji se u svetu ostvare od kockanja premašuju broj koji se dobija kada se saberu celokupni prihodi u filmskoj i muzičkoj industriji, kao i oni dobijeni sa svih sportskih događaja tokom godine !!!

... da što je osoba seksualno aktivnija to je privlačnija suprotnom polu, jer pojačano luči feromone !!!

... da čak 87% pljački kuća dogodi se tokom dana, dok su ukućani na poslu ili u školi !!!

... da loptica u skvošu koja leti brzinom 150 km/h ima istu silinu udara kao metak kalibra 22 !!!

... da plavi kit u jednom danu može da pojede i do 40 miliona račića !!!

... da istraživanja pokazuju da se najviše nezgoda događa petkom, i to od 15 - 18 sati !!!

... da zvuk ima čudesno dejstvo - ubija ribe, otkriva podmornice, homogenizira mleko, uništava bakterije, izaziva krvarenje iz nosa. Čudovišni i razarajući zvuci zvona crkve Notr Dam u Parizu razorili bi mermer ili granit da je od njih građena - ovako mekani kamen odoleva, ali zato stradaju posetioci. Od pet posetilaca koji se tamo nađu u vreme zvonjave, troje izlazi sa krvarenjem iz nosa !!!

... da Emanuel Kant, slavni filozof, nikada nije otišao od kuće dalje od trideset kilometara !!!

... da je Katarina Velika držala svog vlasuljara zatvorenog pune tri godine samo da bi bila sigurna da niko neće saznati za perut u njenoj kosi !!!

... da su prve mačeve iskovali Asirci i to od bronze, ali najčuveniji mačevi kovani su u Damasku i Toledu. Njima su mogli bez poteškoće preseći perjani jastuk bačen u vazduh !!!

... da zaplašen i izgubljen čovek stalno ide u krug. Iako nauka nije sasvim objasnila ovo malo čudo, postoji staro verovanje po kome se to dešava jer čovek ima jednu nogu snažniju ili dužu od druge, pa ga ona zaplašenog i izgubljenog stalno vuče u krug !!!

... da je pravo ime poznatog grčkog filozofa Platona bilo Aristokles. Još dok je bio mlad, njegov učitelj gimnastike nazvao ga je zbog njegovog divovskog rasta 'Platon', što na grčkom znači - širokih pleća. Tako je jedan veliki mislilac dobio ime po svojim - fizičkim osobinama !!!

... da Zemlja dobija samo dvomilioniti deo energije koju emituje Sunce !!!

... da je Pluton najhladnija planeta u našem sazvežđu jer je udaljena od Sunca čitavih 5.913.514.000 kilometara. Temperatura na njegovoj površini je minus 220 stepeni Celzijusa !!!

... da su Kinezi prvi koristili kistove za slikanje i to pre 3.000 godina pre nove ere !!!

... da čovek u proseku izgovori oko 5.000 reči dnevno, a 80 odsto od toga priča sam sa sobom !!!

... da donirajući 0.5 litara krvi možete da spasite četiri života !!!

... da bi najmodernijem svemirskom brodu trebalo 70.000 godina da stigne do zvezde koja je najbliža Zemlji !!!

... da kada biste uzeli 450 grama paukove mreže i razvukli je, mogli biste da okružite ceo svet !!!

...da ne postoji prirodno plava hrana !!!

... da većina naših prezimena se završava na 'vić', što na staroslovenskom jeziku znači 'potomak od...' !!!

... da je najstarija pesma na svetu 'Čaduf' koja se još pre 5.000 godina pevala u Egiptu. Dobila je ime po napravi sličnoj današnjem đermu, pomoću koje se iz Nila vadila voda za navodnjavanje. Ovaj posao su obavljali robovi, neprekidno danju i noću. Svoj teški rad pratili su pesmom 'Čaduf'. Još i danas se u nekim krajevima Egipta zemlja navodnjava čadufima i peva vekovima neizmenjena pesma !!!

... da su se u Elizabetansko vreme zrna bibera prodavala pojedinačno, a čuvari na londonskim dokovima morali su da zašivaju džepove kako ne bi krali dragocena zrna !!!

... da je najveća štetočina među pticama crvenokljuna kvelea, slična vrapcu, duga oko 13 centimetara. Gnezdi se u tropskim predelima Afrike, a ogromna jata kvelea nanose veliku štetu usevima što otežava život i inače gladnom domorodačkom stanovništvu.

... Kvelee su tako brojne da, recimo, na području od 2.000 hektara svojim gnezdima prekriju svako drvo, pa je izračunato da broj njihovim gnezda može da iznosi i do 10 miliona !!!

... da je Libi Ridls žena koja se prvi put u istoriji usudila da sama na sankama koje vuku psi, pređe 1.600 kilometara od Ankoridža do Noma na Aljasci. Na temperaturi od 50 stepeni ispod nule, po snegu i vetru čiji su udari ponekad iznosili 90 kilometara na čas, ovu razdaljinu ona je prešla za 18 dana i 20 časova !!!

... ... da su u ovim krajevima sve majmune dugo nazivali Đoka. Ovo ime došlo je od italijanskog glagola 'đokare' što znači igrati se. Drugo lice jednine zapovedničkog načina glasi 'đoka', to jest, 'igraj se!' Naši ljudi čuli su to od Italijana koji su sa majmunima išli od mesta do mesta i na taj način zarađivali hleb, kako govore svojim majmunima: 'Đoka, đoka! i poverovali da je to ime majmuna !!!

... da i petao može da pobesni, a njegov ujed je tada veoma opasan !!!

... da je jedna britanska farmaceutska laboratorija sprovela anketu o migreni. Anketa je pokazala da od ove bolesti muškarci ređe obolevaju nego žene i da se migrena najčešće javlja ponedeljkom i petkom !!!

... da je novac kojim se svakodnevno služimo izvanredna podloga za bujanje bakterija. Na jednom metalnom novčiću može da se pronađe 26 živih bakterija, na jednoj relativno novoj papirnoj novčanici 1250, a na staroj i isprljanoj ništa manje nego - 73 hiljade !!!

... da je Ajfelova kula visoka 300 metara i teška oko 8.000 tona. Prilikom gradnje upotrebljeno je preko dva miliona i pet stotina eksera i zavrtanja !!!



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana