Naslovni baner
Ponuda Tema

Verovali ili Ne - No 7

   Da li ćete poverovati u sve ovo? Život daje neverovatne stvari, isto kao i priroda! Kada su u pitanju ljudi, stvari i događaji, svet je prepun čuda od kojih zastaje dah i nekad je prosto nemoguće poverovati u ovako nešto! Neverovatne stvari širom sveta! Neverovatni podatci o ljudima i zbivanjima širom sveta. Kao nekad u vašem omiljenom časopisu, Politikinom Zabavniku!
Nakon žestoke svađe sa svojom ženom Maki, Noro Kamasuto napustio je svoj dom u Tokiu i ukrcao se na brod za Ameriku. Međutim, kada se iskrcao u San Francisku, nemalo se iznenadio: supruga ga je čekala na obali. Doletela je avionom da ga dočeka, pomiri se sa njim i uveri da kako treba da se vrati kući !!!

Stanovnici Valvis Beja u jugozapadnoj Africi nikada se ne približavaju svetioniku bez kišobrana, čak i kada su noći potpuno vedre. Svetlost privlači jata ptica koje udaraju o stub svetionika i onesvešćene padaju na zemlju !!!

Ramzes II, koji je vladao Egiptom 67 godina (1292-1225 pre naše ere), ima je 79 sinova i 59 kćeri !!!

Feliks Karvahal, poštar iz Havane, učestvovao je 1904. godine u olimpijskom maratonu i stigao četvrti, iako se nikad nije takmičio niti trenirao !!!

Pošto je 61 godinu proveo skitajući se, Tofari Zalihaf nastanio se u Adis Abebi i izjavio da može razgovarati sa svim psima-lutalicama i da su oni njegovi jedini pravi prijatelji !!!

Aloiz Kraft, 33-godišnji turistički vodič iz Berna, otpušten je sa posla jer je već pet puta zalutao dok je kroz alpske doline vodio grupe stranih turista !!!

Osamdesetogodišnji Sven Anderson iz Štokholma obolio je od upale pluća. Doktor mu je prepisao lek koji mu, istina, nije pomogao da izleči upalu pluća, ali mu je izlečio nesanicu od koje je bolovao gotovo 40 godina !!!

Tomas Blad, koji je pokušao da iz londonskog Tauera ukrade engleski krunski nakit i da ubije kralja Čarlsa II, dobio je oproštaj od tog istog kralja, bilo mu je vraćeno konfiskovano imanje, pa čak i određene doživotna penzija !!!

Frensis Džonson napravio je od kanapa, koji je skupljao klupko koje je imalo u prečniku više od dva metra !!!

Rojal Tajler (1757-1826) autor 'Kontrasta', prvog uspešnog američkog dramskog dela, uvek je pisao anonimno jer je bio čuveni pravnik, a bavljenje pozorištem smatralo se nepriličnim za ljude njegovog položaja !!!

Riba Klovn, nazvana tako zbog svojih narandžastih, crnih i belih šara, živi u džinovskoj morskoj sasi, otrovnoj životinji koja liči na biljku. Zauzvrat, riba deli sa sasom hranu koju ulovi !!!

Lord Danseni (1878-1957), poznati pisac, imao je u svom porodičnom zamku trpezariju prostranu kao kakva balska dvorana. Zvono kojim je pozivao momka koji ga je služio pri obedima, bilo je toliko daleko od njegovog mesta za stolom da je Danseni pucao iz pištonja u zvono da bi zazvonio !!!

Lekar Januš Kukulski iz Krakova sakupio je trinaest hiljada značaka fudbalskih klubova iz 120 zemalja. Smatra se da je ovo najbogatija kolekcija takve vrste u svetu !!!

Princ Melhior fon Mekau, vladar Briksena u Austriji, umro je 1509. godine za vreme putovanja u Rim i dok je njegovo telo bilo izloženo da bi mu se odale vojne počasti, jedan vojnik iz počasne straže uspeo je da mu pretrese odelo i da u jednoj manžeti nađe priznanicu na čak 300.000 zlatnika koje je princ deponovao u jednoj nemačkoj banci. Priznanica je glasila - Na donosioca !!!

Zlatne terazije stavljane su u grob egipatskih princesa umrlih u ranoj mladosti jer se verovalo da će na takvoj vagi njihova dela pretegnuti grehove !!!

U Švajcarskom gradu Gandrija postoji jedinstven muzej na svetu. U njemu posetilac može da vidi sve moguće predmete i trikove kojima se šverceri služe da bi nadmudrili carinike !!!

Bassogigas je riba iz porodice Brotulida koja može da se spusti na dubinu od 6500 metara, dok moderna podmornica, na primer, ne može da izdrži pritisak vode na dubini većoj od 250 metara !!!

Picca, poznati italijanski specijalitet, nastala je još pre 2000 godina kada su rimski vojnici dodali sir i maslinovo ulje na 'Maces' - vrstu peciva starih jevreja !!!

Marvin Hardison iz Kanade, ima kolekciju od preko 12.000 hemijskih olovaka i naliv pera !!!

Cvetovi urme nemaju miris i ne privlače pčele, te ljudi moraju da ih oprašuju rukom !!!

Pripadnici plemena Bakuba nisu smeli započeti nijedan ratni sukob sve dok je vrat njihove vladarke Katenge krasila biserna ogrlica !!!

Do manastira u Tesaliji, u Grčkoj, koji su građeni na nepristupačnim stenama, moglo se doći samo uz pomoć konopca !!!

Srebrna riba osvetljava okean ispod sebe iako ima oči na gornjem delu tela !!!

Tot, egipatski bog meseca, smatran je začetnikom govora, pisma i merenja vremena, često je predstavljan kao majmun babun !!!

Džon Saliven (1858-1918), američki šampion u boksu, zaradio je 1.221.320 dolara u svojoj karijeri, ali od toga samo 120.270 u ringu !!!

Džejn Mensfild, američka glumica, postavila je zidove, pod i tavanicu svog kupatila pravim krznom !!!

'Deklaraciji o nezavisnosti' koju je američki kongres SAD-a usvojio 4.jula 1776. godine, Englezi nisu pridavali veliki značaj !!!

Ostrvo zvano Konzerva, u Južnom Pacifiku, dobilo je ime po običaju da se pošta doprema na ostrvo u konzervi koju je nosio plivač !!!

Planina Tenant u Kanberi u Australiji, dobila je ime po razbojniku obešenom 1828. godine !!!

Nemarno vezana kravata ušla je u Engleskoj i Francuskoj u modu 1692, godine, posle bitke kod Stenkerka kada su francuski prinčevi jurnuli u borbu nemajući vremena da propisno vežu vratne marame !!!

Da bi proizvela 450 grama meda, pčela treba da obiđe oko sedam i po miliona cvetova, što znači da pređe razdaljinu koja odgovara trostrukom obimu Zemlje !!!


Twiter dugme Facebook dugme Linkedin Dugme RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA