Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Putovanja Po Svetu

     Atraktivne turističke alternative, top 10 turističkih destinacija u Aziji, prava turistička fantazija, putovanje u biblijske zemlje, najlepša jezera sveta... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
ATRAKTIVNE TURISTIČKE ALTERNATIVE

   Zaboravite na gužvu, horde turista, preskupe restorane i 'izvikana' odredišta zamenite manje poznatim, ali jednako zanimljivim.
    U novom broju 'Fajnenšel tajmsa' novinari su ponudili stručni vodič za pet evropskih gradova, ali ovog puta se nisu odlučili za uobičajene, već su ponudili druge atraktivne destinacije, manje 'izvikane' gradove u kojima možete da uživate daleko od gužve i hordi turista s fotoaparatima.

Hihon - Najveći grad u regiji Asturijas na severu Španije je Hihon, mesto u kome ljudi stvarno dobro žive. Grad ima nekoliko muzeja, ali pre svega ovo mesto je kao stvoreno za šoping, sedenje u kafićima na plaži Major i uživanje u slasnim asturijanskim tapasima. Trouglasti centar grada leži između dve peščane plaže, a stari grad Čimadevilja nalazi se pri vrhu tog zamišljenog trougla. Hihon je najbolje upoznati šetajući, pa krenite prvo promenadom duž plaže San Lorenzo i zatim istražite uličice Cimadeville. Pređite zatim na drugu obalu i prošetajte marinom, a onda se bacite u istraživanje prodavnica oko Calle Corrida.

Antverpen - Zbog zaštićene pozicije na reci Šelt, oko Antverpena su se vekovima vodile bitke. Rezultat toga je zanimljiva kombinacija starinske i moderne arhitekture u kojoj se barok nalazi odmah uz art deko, a sve je više i modernih građevina koje potpisuju savremeni arhitekti. Na jugu se nalazi kulturno središte sa muzejom savremene umetnosti M HKA i Kraljevskim muzejom lepe umetnosti, koji ove jeseni pripremaju retrospektivnu izložbu Anselma Kifera. U blizini je i muzej Momu, a severno od starog dela grada sledećeg proleća trebalo bi da se otvori spektakularni gradski muzej.
    Antverpen osim brojnih muzeja i arhitektonskih dragulja u poslednje vreme postaje sve privlačniji i zbog modne scene. Za one koji vole da eksperimentišu, u novom koncept storu RA nalazi se jedna od najvećih kolekcija novih evropskih dizajnera.
Marselj - Deo šarma Marselja je u tome da Parižani nisu ludi za njim. 'Stara dama', kako nazivaju ovaj lučki grad, zapravo je mnogo sličnija Alžiru ili Tunisu nego nekom drugom francuskom lučkom gradu i to zato što njenim ulicama sve više vladaju mafija i korupcija. Ali, Marselj je s druge strane neodoljiv, a to ćete najbolje otkriti ako odete uveče do Stare luke i uživate u svetlosti, nebu dubokoplave boje, zlatnim tonovima okolnih zgrada i gradu koji se nežno uzdiže iza vas, ponosan i užurban i otvorenih ruku okrenut prema moru. Prošetajte Panijerom, mrežom uskih uličica na brežuljku iza Stare luke, krenite od Le Montee des Accoules do Place des Moulins i pratite znake do Vieille Charite, italijanskog hospicija iz 17. veka u kome se danas nalaze muzej i galerija. Pređite preko do Quai de Rive Neuve i prošetajte do Abbaye de Ssaint Victor, gde se nalazi kripta iz razdoblja pre Hrista, a koja je bila feničanski hram. Ne propustite da obiđete katedralu Notre Dame se la Garde, na čijim zidovima možete da pročitate nešto o večnoj ljubavi ovog grada prema moru.

Trevizo - Trevizo je samo 20-ak minuta vožnje vozom udaljen od Venecije, ali imate osećaj da se nalazite u nekom potpuno drugačijem svetu. Nije reč samo o vizuelnom doživljaju, iako Trevizo oduševljava prelepim kućama čiji balkoni gledaju na brojne kanale, crkvenim tornjevima koji se nadvijaju nad krovovima od terakote i brojnim kafićima čiji su stolovi razasuti po popločanim ulicama - već potpunom izostanku hordi turista.
        U Trevizu ima dosta restorana s odličnom ponudom koji vas neće ostaviti praznog džepa. Dok ćete u Veneciji u najboljem slučaju imati osećaj da vas lokalno stanovništvo toleriše, ovde ćete doživeti pravu toplu dobrodošlicu. U Trevizu se nalazi samo jedan veliki muzej, Kaza dei Kararesi i katedrala iz 12. veka, ali poseta Trevizu bi u stvari trebalo da bude udisanje italijanskog duha, a ne obilazak znamenitosti. Trevizo je osim toga jedan od italijanskih modnih gradova i dan proveden u obilasku luksuznih prodavnica u Vija Kalmađore brzo će proći. Trevizo je poznat po malim i udobnim hotelima, a ne po luksuzu s pet zvezdica. Grad ima brojne restorane, a noćni život je odličan. Ljubitelji vina doći će na svoje, jer je grad okružen vinogradima.

Češki Krumlov - Česki Krumlov nalazi se odmah pored reke Vltave i uvršten je na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Grad je prepun renesansne arhitekture, umetničkih galerija i autentičnih čeških restorana, a prijatno iznenađuje činjenica da taj sklad ne narušavaju ogromni plakati, neonska svetla i horde turista. Dvorac koji je zapravo renesansni toranj u pastelnim tonovima proteže se sa stene koja gleda na reku, a gradu daje kraljevski ugođaj. Idealno vreme za posetu je prvi vikend u oktobru, kada se održava Festival baroknih umetnosti. Vreme brzo prolazi u obilasku brojnih antikvarnica, a svakako bi trebalo obići dvorac odakle se pruža nezaboravan pogled na grad i okolinu.

PRAVA FANTAZIJA

    Hotel 'Fantasia de Luxe' nalazi se u Kamjuvi, mestu nedaleko od Kemera sa sopstvenom plažom od sitnog oblog kamena, koja ima plavu zastavicu 
    'Fantasia de Luxe' nudi raznovrsne programe i sadržaje. Bazeni sa toplom vodom, dečji bazeni, tobogani... U okviru hotela nalazi se pet restorana. Animatorski tim od 12 osoba svakodnevno zabavlja goste. Hotel ima i dva teniska terena, kuglanu, sobu za igrice, mini klub, bilijar, stoni tenis, školu ronjenja, vodene sportove, spa centar, šoping centar, dečje klubove... Usluga je ultra ol inkluziv. Njegov izuzetan položaj omogućava posetiocima u first ili last minute terminu da preko dana uživaju na plaži, a da po podne oprobaju svoja skijaška umeća na stazama zimskog centra Saklikent na obližnjem ugašenom vulkanu. Za one željne znanja, tu su brojna antička nalazišta.

PUTOVANJE U BIBLIJSKE ZEMLJE

    Mnogi smatraju da tamo gde počinje Sirija počinje i pustinja, ali ova zanosna zemlja je zapravo smeštena u okrilje bogatih i raznolikih pejzaža. Njegova prestonica Damask ima istoriju dugu pet milenijuma. Čuveni bazar Suk al Hamadija, Omajedska džamija, grčka pravoslavna patrijaršija Antiohije, drevna palata Azem samo su neki od dragulja Damaska 
    Drevni grad Palmira, izgrađen u srcu pustinje, glavna je atrakcija Sirije zbog veličanstvenih očuvanih ruševina koje svedoče o njegovoj uzbudljivoj istoriji. Drugi po veličini grad u Siriji je Alepo, a osnovan je pre 5.000 godina. Prepoznatljiv je po impozantnoj tvrđavi, bivšoj carskoj palati podignutoj početkom 13. veka. Posebna atrakcija je i krstaški zamak Krak de Ševalije, koji izgleda isto kao i pre 800 godina.
Jordan je smešten istočno od reke Jordan, čijom vodom je, prema Novom zavetu, Jovan krstio Isusa. Njegova prestonica Aman uspela na jedinstven način da spoji sjaj savremenog doba i atmosferu nekadašnjih carstva, koja su se prostirala tom teritorijom.
    Na teritoriji današnjeg Jordana u srednjem veku krstaši su vodili sveti rat, pa su u gradu Keraku 1142. godine izgradili moćnu tvrđavu koja je oko sto godina grad štitila od opsade Arapa.
Ipak, Jordan je najpoznatiji po legendarnom gradu Petri - isklesanom u uskom i vijugavom kanjonu peskovitih stena. Osnovalo ga je arapsko nomadsko pleme Nabatejci u šestom veku p. n. e., ali Evropi je postao poznat tek u 19. veku. Najimpozantniji prizor u gradu je fasada Al Knazneha (Riznica), isklesana u ružičastoj steni, široka 30, a visoka 40 metara.
    Drevni grad Džeraš takođe poseduje značajna arheološka nalazišta. Turistima je vrlo interesantna i pustinja Vadi Rum, koja je poznata i kao pustinja Lorensa od Arabije, jer je prema legendi tu ubijen. Jedno od najsvetijih mesta u Jordanu je planina Nebo, jer je prema verovanju tu sahranjen Mojsije.

NAJLEPŠA JEZERA SVETA

   Na listi najspektakularnijih jezera, koju je objavio sajt Yahoo.com, našle su se vodene oaze koje su zbog nestvarnih boja basena, dubine i nadmorske visine, postale jedinstvene turističke atrakcije.

Pejto, Kanada - Smešteno u najstarijem kanadskom nacionalnom parku Benf, u pokrajini Alberta, tirkizno jezero Pejto predstavlja samo jednu tačku u nestvarno lepom nizu jezera koja krase ovu oblast. Njegova tirkizna boja, koja je posledica otapanja okolnih glečera, prepoznatljiv je simbol koji se nalazi na svim razglednicama i posterima jednog od najposećenijih parkova u Severnoj Americi. Ledeni pejzaž jezera Pejto predstavlja idealnu destinaciju za sve one koji vole zimske avanture. Životinjski svet parka Benf čini 56 vrsta divljih životinja, pa nije retkost da posetioci nedaleko od jezera dožive bliski susret sa grizlijem, pumom ili risom.

Plitvice, Hrvatska - 
Čudesni plitvički okrug od 16 jezera povezanih spektakularnim vodopadima smešten je duboko u šumi koju naseljavaju jeleni, medvedi, vukovi i retke vrste ptica. Jezera okružuju tri planine koje im daju specifične prelive boja - od azurnoplave do sivozelene. Boja vode, kao i količina minerala u njoj, menja se u zavisnosti od godišnjeg doba. Na Plitvicama obavezno treba zastati kod Velikog slapa, bele vode koja se snažno obrušava i sakuplja u tirkiznim basenima, što stvara prizor od kojeg zastaje dah. Zbog svoje jedinstvene lepote Plitvice su pod zaštitom Uneska.

Krater, SAD - Pre hiljadu godina, među nizom kaskada u dubokoj divljini države Oregon, eksplodirao je vulkan. Ogromnu zemljišnu jamu koju je tada ostavio iza sebe ispunila je voda i nastao je Krater, najdublje jezero u SAD i centralni deo istoimenog nacionalnog parka u južnom Oregonu. Pejzaž oko Kratera predstavlja veličanstveni spoj lepote prirode i njene pomalo zastrašujuće moći. Večno zelene šume na 600 metara visokim liticama koje ga okružuju daju mu intenzivnu zelenoplavu nijansu.

Atitlan, Gvatemala - Smešteno visoko u planinama Gvatemale, jezero Atitlan počiva u podnožju tri konusna vulkana. Po obodu strmina koje ga okružuju razapeta su mala, živopisna sela autohtonih zajednica Maja. Jezero je vulkanskog porekla i smatra se da je nastalo nakon erupcije pre oko 80.000 godina. Reč 'atitlan' na jeziku Maja označava mesto gde duga dobija svoje boje. Ovde će vas očarati čistota prirode oličena u hrastovim i borovim šumama, ali i meštani sela koji 'čuvaju' drevne običaje Maja. Jezero je bogato plavozelenim algama za koje meštani kažu da su lekovite.

Vanaka, Novi Zeland - Ime Vanaka je iskrivljeno značenje reči 'anaka', što je nekada bilo ime za maorskog poglavara ovdašnjeg okruga. Sa dužinom od 42 km je četvrto po veličini na Novom Zelandu, ali njegova pitoreskna obala, čija se južna linija 'uvlači' duboko u zaliv, važi za jednu od najlepših u svetu. Priroda je na 1.000 metara od njega 'smestila' i jezero Havea od kojeg ga razdvaja veličanstveni stenoviti greben nazvan Vrat. U jezeru se nalaze brojna minijaturna ostrva koja su neka vrsta ekoloških rezervata, gde živi endemska vrsta ptice trkačice - mrkožuta veka.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana