Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Putovanja Po Svetu

     Pretvorite zimu u leto, top 10 mesta koje morate da posetite u Dubaiju, jesen u zemlji faraona, miris zabranjene avanture... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
PRETVORITE ZIMU U LETO

    Predstavljamo vam idealne destinacije za odmor kad mu vreme nije. Na kraju leta mnogi su već skloni da misle o odmoru tokom duge, hladne zime. Takva pomisao neretko navodi na maštanje o letnjim destinacijama, na kojima, dok se temperature u Srbiji srozavaju do nule, sunce greje.

Tunis - Idealan je izbor za one koji ne žele mnogo da potroše, a hoće da  iskoriste produženi vikend da udahnu miris mora. Dnevne temperature u toku zime nikad nisu ispod 20 stepeni, šetnje pored mora su nezaboravne, a hoteli pružaju neverovatne mogućnosti - zatvorene bazene sa morskom i slatkom vodom, spa centre, masaže, saune... Nemojte propustiti ni odlazak u Saharu, vožnju džipovima po pustinjskim dinama, jahanje kamila i posetu Sidi Busaidu - mestu koje ostavlja bez daha. Oni koji vole provod ovde će lako nabasati i na neku terevenku po lokalnim kafanama.
    Doživite Afriku na tri sata od Beograda, direktnim letovima do Hurgade i Šarm el Šeika, koji vam se nude na svakih deset dana. Ovde vas čeka najlepše more na svetu, a idealni meseci da u ovoj zemlji uživate na suncu bez posledica su oktobar i novembar.
    U egipatskim letovalištima se nudi odličan izbor hotela - od onih nešto skromnijih u gradu, do najluksuznijih smeštenih u zalivima i odvojenih od ostatka sveta. Egipćani su poznati kao vrlo ljubazni i uslužni domaćini, spremni da udovolje svakoj vašoj želji. Hrana je odlična, a o zabavi i da ne govorimo. Nemojte propustiti škole ronjenja po kojima je Šarm nadaleko čuven, a možete krenuti i na neki od izleta u srce stare egipatske civilizacije, džip safari ili na put brodićem do ostrva koje okružuju koralni grebeni.
Emirati - Dubai - Iako je u pitanju destinacija koja zahteva i novac i vreme i nekog posebnog koga ćete tamo odvesti, putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate jedno je od onih koja se pamte ceo život.
    Do Emirata se stiže malo dužim putovanjem sa presedajima u Istanbulu ili Beču. Polasci su svakog dana, što vam daje veliki izbor kombinacija boravaka. 'Wayout' nudi samo najbolje hotele, i to u gradu ili na plaži.
    Za razliku od prethodne dve destinacije, ova ne pruža 'ol ekskluziv' aranžman. Usluga je uglavnom noćenje sa doručkom, pa računajte na trošak za hranu u nekim od brojnih restorana. Emirati se sastoje od sedam emirata: Abu Dabi, Ajman, Dubai, Fudžaira, Ras al Kajma, Sardža i Um al Kaivain. Dubai je najpoznatiji i najposećeniji.
    Ovde ćete naići na čuda moderne arhitekture - najviše zgrade na svetu, fantastičan broj tržnih centara sa najpoznatijim brendovima, skijališta sa večitim snegom i veštačko ostrvo u obliku palme. U Dubaiju je vruće i suvo tokom cele godine, pa vam je zagarantovano i kupanje i sunčanje.

NESTVARNI ARHIPELAG VEČITOG PROLEĆA

    Zbog savršeno blage klime i pejzaža koji svedoče o njihovom vulkanskom poreklu, nestvarni Azori u Atlantskom okeanu, sa devet čarobnih ostrva, predstavljaju destinaciju iz snova za turiste iz celog sveta 
    Malo je verovatno da bi se neko setio Azorskih ostrva kada bi želeo da, u bilo koje doba godine, ode do tačke sveta u kojoj je uvek proleće. Ovaj arhipelag, smešten u Atlantskom okeanu, zapravo je deo portugalske teritorije, sa nešto većom autonomijom od ostalih delova zemlje fado muzike i porto vina, od koje je udaljen skoro 1.500 kilometara. Često ga mešaju sa Madeirom, koja takođe pripada Portugalu, ali je smeštena jugozapadno od obale i bliža je Africi nego matičnoj zemlji.

Devet plutajućih vrtova - Azori, kako ih često nazivaju, slove za rajske oaze neopisive lepote. U njima je more plavo poput safira, jezera sijaju smaragdnozelenom bojom, a u predelima koji ih ispunjavaju smenjuju se vulkanski krateri, raznolike stene, bogate šume, vrtovi magnolija i šareni pašnjaci zarasli u roze, ljubičaste i plave hortenzije. Veruje se da je ostrva otkrio jedan od kapetana koji je plovio za Henrija Moreplovca 1427. godine. Portugalska kolonija su postali 1431, da bi Filip II od Španije stotinak godina kasnije poslao iberijsku flotu da očisti Azore od francuskih trgovaca. Pod 'kontrolu' Portugala vratili su se krajem iberijske unije Portugala i Španije.
     Azorski arhipelag čini devet raspršenih ostrva koja su podeljena u tri grupe. Istočnim pripadaju ostrva Sao Miguel i Santa Marija, centralnu grupu čine Fajal, Piko, Sao Jorge, Terkeira i Grasjosa, dok su u zapadnoj dva ostrva - Flores i Korvo. Zahvaljujući Golfskoj struji, na čijem udaru leže, Azori imaju savršeno blagu klimu, sa vremenom koje karakteriše često smenjivanje oblaka i sunca. Geografi kažu da su Azori, zapravo, vrhovi najviših planina sveta, ali se to ne vidi jer se njihova baza nalazi na dnu okeana. Plodno tle svih devet ostrva i egzotična vegetacija koja se na njima razbuktala posledica su vulkanskih aktivnosti koje su na ostrvima formirale višebojne kratere i kupaste stene koje danas stoje kao spomenici čuda prirode. Poslednja erupcija u ovom arhipelagu dogodila se 1957. godine na ostrvu Fajal, kada se njegova površina blago uvećala.

Zeleno ostrvo - Svu raznolikost i lepotu azorskih predela možete doživeti na ostrvu Sao Migel, koje je zbog svoje vegetacije dobilo naziv 'zeleno ostrvo'. U njemu je smešten i glavni grad azorskog arhipelaga Ponta Delgada koji, sa udaljenošću od 1.200 km od Lisabona, predstavlja najbliže mesto matičnoj Portugala.
    Masivna gradska kapija izrađena u baroknom stilu na najbolji način otkriva šta ćete videti iza njenih vrata - mnoštvo građevina sagrađenih između 16. i 18. veka, uske primorske ulice, tipične portugalske kućice i maleni restorani. Ovde je smešten i aerodrom 'Žoao Paulo II', na koji sleće većina aviona iz mnogih delova sveta.
    Kao i svih devet azorksih ostrva, i Sao Migel je poznat po proizvodnji čaja, duvana, ananasa i vina, pa ne bi trebalo da propustite priliku da posetite neku od plantaža čaja, pronađete neku, u srcu ostrva, skrivenu vinariju i probate liker od ananasa. Veruje se da je naseljavanje ostrva počelo 1439, kada je Henri Moreplovac dopustio da se tu doseli stanovništvo s područja Ekstremadura, Algarve i Madeire, a kasnije su pristigli i neki 'stranci', poput Francuza, Jevreja i Maura. Njegovo visinsko područje sastoji se od 270 povezanih vulkana, a u blizini najvećih formirana su čudesna jezera i stene, ali i brojni termalni izvori i botaničke bašte. Zanimljivost koja će vas zateći na ostrvu jeste činjenica da vam na njemu ne treba šporet da biste kuvali. Iako zvuči smešno i pomalo zastrašujuće, stanovnici ostrva kažu da je za pripremu ručka, navodno, dovoljno napravite rupu u zemlji i da lonac sa svim namirnicama spustite u nju. U središtu ostrva je zemljište toliko toplo, da žitelji Sao Migela kažu da će vaš ručak biti ukusan kao da ste kuvali na blagoj vatri!

Legenda o dva jezera - Na zapadnom delu ostrva nalazi se vulkan Sete Sidades u čijem se krateru, u opsegu od 12 kilometara, dodiruju dva jezera - zeleno i plavo. Osim što važi za veličanstven prizor koji turiste ostavlja bez daha, slika 'ljubavi' dva jezera 'priča' i staru portugalsku legendu o pastiru i princezi čija je ljubav bila zabranjena. Pošto ih je princezina porodica razdvojila, njih dvoje su plakali danima. Od silnih suza formirala su se dva čarobna jezera u bojama njihovih očiju. Princeza je, navodno, imala plave, a pastir zelene oči. Po obodu ovog vulkana, kao i po celom ostrvu, naići ćete na žbunove hortenzija koje su jedan od najprepoznatljivijih znakova ostrva. Na istočnoj strani ostrva, duž staza na putu za vulkansko jezero Furnas, naići ćete na mirne gejzire koji ispuštaju paru obogaćenu sumporom. Ljubitelji divlje prirode zainteresovaće se za vrh Varija, koji dostiže 1.103 metra visine. Na putu do njega proći ćete pored prelepih plaža, skrivenih u šupljinama strmih obala, sa peskom u boji starog zlata.
Azori su poznati i po svojim feštama, koje se organizuju nekoliko puta godišnje i tokom kojih su razvili lep običaj. Za vreme raznih festivala na glavnim ulicama Ponta Delgade stanovnici prave staze od najdivnijeg cveća živih boja, po kojima korača festivalska povorka.

JESEN U ZEMLJI FARAONA

    Kraj leta je idealno vreme da krenete na put u 7.000 godina staru civilizaciju, u afričku zemlju Egipat koja nudi nekoliko prelepih letovališta za rajski odmor.
    Sa svojom tradicijom i najstarijim spomenicima čovečanstva, Egipat će vas odvesti na put u susret bogovima u zlatnim kovčezima i otkriti vam mesto gde vreme i večnost postaju jedno. Zlatne plaže Crvenog mora, blaga koralnih grebena, nepregledna pustinja, čudesna lepota morskih dubina i luksuzni hoteli udovoljiće prohtevima i najzahtevnijih turista.
    Grad koji nazivaju 'majka sveta' predstavlja nemerljivu riznica kulturnog blaga i ljudskih dostignuća. Njegovu uzvišenost obeležavaju piramide, najstariji kameni spomenici ljudske civilizacije i jedinstvena svetska čuda. Kroz srce Kaira protiče snažni Nil, uz čiji je tok formirana predivna rečna dolina. Iz Kaira je Mojsije poveo svoj narod u obećanu zemlju.
    To je svojevrsni grad-hotel sačinjen od nekoliko ostrva koje razdvajaju kanali povezani mostovima. Zbog lepote ostrvskih uvala u kojima su smešteni hoteli, zovu ga i 'egipatska Venecija'. Nalazi se na 25 km od Hurgade, a jedno od najlepših letovališta Soma Bej sa luksuznim hotelima, smešten je 45 km južno od ovog grada.   
    Donedavno ribarsko selo preraslo je u najpopularnije egipatsko letovalište na Crvenom moru, najtoplijem moru na svetu. Primamljiv podvodni svet, prelepe peščane plaže, plavo more i udobni, sadržajni i moderni hoteli mame turiste u ovaj egipatski grad. U njemu ima više od 300 hotela koji se pružaju niz 20 kilometara peščane obale. Ako se upustite u avanturu ronjenja, u Hurgadi ćete 'upoznati' nestvarne vrste riba u fluorescentnim bojama.
    Ukotvljen je na Sinajskom poluostrvu udaljenom 500 km od Kaira. Omiljeno je letovalište evropskog i egipatskog džet-seta jer nudi izvanredne hotele i bogat noćni život u čuvenom 'Nama beju'. U njemu se nalazi i Nacionalni park Ras Muhamed, najpopularnije mesto za ronjenje na svetu. Iz Šarm el Šeika vam se pruža mogućnost da odete na Mojsijevu Goru u pravoslavni manastir svete Katarine ili u sveti grad Jerusalim.

MIRIS ZABRANJENE AVANTURE

   Poseta carskim palatama i futurističkim gradovima u Kini pruža jedinstveni doživljaj tradicije i modernog sveta. Obilazak Kine je epska avantura.Putovanje kroz ovu ogromnu zemlju je čudesan susret s najmnogoljudnijom možda i kulturološki potpuno jedinstvenom nacijom na svetu. Put će vas voditi od bučnih gradova koji pršte od energije i živosti, do izolovanih planinskih sela u kojima vreme protiče najsporije na svetu. Svaki deo najmnogoljudnije zemlje na svetu 'ubacuje' vas u neki značajan istorijski period, i to ne samo posetama muzejima ili carskim reliktima. Jednako će vam biti uzbudljiva svedočanstva o ubrzanom razvoju Kine, kao i njeni stanovnici - bezbrojni, glasni, brbljivi, brzomisleći, vredni... Kad svi pričaju o mističnoj Kini kao o zemlji najstarije kontinuirane civilizacije, otkrijte šta je to oko čega se diže tolika buka.
    Ako se odlučite da upoznate ovu zemlju, ne možete izbeći njen glavni grad. Smešten na severoistoku zemlje, u oblasti zvanoj Hebej, Peking se može podičiti sa 14 miliona svojih stalnih stanovnika. Odvajkada je bio prestonica kineskih vladara koji su svojim sedištima, palatama i letnjikovcima, u kojima sve pršti od raskoši i luksuza, dali poseban pečat ovom gradu. Danas je Peking najvažnije industrijsko uporište Kine i njen obrazovni i kulturni centar. Turistima je zanimljiv u svakom smislu, jer njegovi kvartovi predstavljaju nesvakidašnji hibrid savremene tehnologije i arhitekture sa ostacima ozloglašenog kineskog socijalizma i istorijskim građevinama.

Grad muzej -
Leži na severu Trga Tjenanmen i danas je poznat kao najveći grad muzej na svetu. Za vreme vladavine dinastija Ming i Jang bio je imperijalistička palata u koja je oslikavala moć i bogatstvo svojih vladara. Ovde ćete videti najveći i najbolje očuvan kompleks antičkih građevina u Kini čija je gradnja započeta davne 1407. godine. Tokom pet vekova carevi i njihove familije u Zabranjenom gradu su živeli izdvojeni od mase, a armiju posluge na dvorovima činili su sluge, službenici, konkubine i specijalni kuvari. Obiđite i Trg Tjenanmen, najveći gradski trg na svetu, na kome je smešten mauzolej Mao Ce Tunga.
    Iako ste kročili u prostorije vekovima zabranjenog zdanja, nemojte misliti da je to maksimum od onoga što će vas fascinirati u Kini. Jednako impresivno biće vam i mesto Badaling, gde se nalaze najbolje očuvani delovi Kineskog zida i čuvene grobnice dinastije Ming, kao i Letnja palata na jezeru Kunming, smeštena na severozapadu Pekinga.

Moderna Kina - U najmnogoljudnijoj zemlji treba da posetite i gradove koji idu ispred svog vremena, poput Šangaja i Hongkonga. Kada završite svoje dnevno istraživanje ovih metropola, obavezno prošetajte njihovim ulicama i noću. Kada padne mrak, ovi gradovi se pretvaraju u magične svetleće kugle, sa mnogim brojnim zanimljivim iluminacijama i odišu uzavrelom uličnom atmosferom. Kina je veličanstvena drevna zemlja za koju vam i čitav mesec ne bi bio previše da u njoj sve vidite.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana