Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Putopis Iz Parisa

   Od veličanstvenog Ajfelovog tornja i tajnovitog Luvra, preko mirisnih francuskih kroasana, pa sve do romantične šetnje mostovima Sene - Grad svetlosti ostavlja bez daha.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
       
Autor putopisa: Dragana Simić
   Za glavni grad Francuske - Pariz, koji je poznat i kao grad svetla, mode, kulture, romantike, ali i odličnog provoda i delikatesne kuhinje, malo je reći da je samo francuska, nego i prava kosmopolitska prestonica.
    Pariz leži na obalama reke Sene, u severnoj pokrajini Il de Frans i nosi epitet jednog od najlepših gradova sveta. Na to navode njegove znamenitosti koje su već postale čuvene asocijacije kao njegovo drugo ime, ali i statistički podaci koji kazuju da ga godišnje poseti čak više od milion turista.
    Posetite Pariz, grad svetlosti kroz priču jedne turistkinje. Grad koji očarava sve posetioce, grad koji naseljava mnogo umetnika koji u njemu vide neiscrpnu inspiraciju. Njegovo drugo ime je Grad svetlosti, a budući da su pariske avenije obasjane snagom romantike, predstavlja neodoljivu destinaciju za doček Nove godine kada su u pitanju zaljubljeni parovi.
    Luksuz i boemija - Mesta na kojima tokom zime možete 'zagrejati' svoju ljubav u ovoj evropskoj prestonici su brojna. Pariska Opera je mesto koje pripoveda čuvenu ljubavnu priču o 'Fantomu opere', dok vrh Ajfelovog tornja predstavlja savršenu scenografiju za francuski poljubac. Ova 324 metra visoka atrakcija ime nosi po svom projektantu, slavnom Gistavu Ajfelu, koji je idejno rešenje za toranj uradio davne 1889. godine za Svetski sajam. U sledećem veku ovo je postalo jedno od najposećenijih zdanja u svetu, pa su stotinama metara dugi redovi za kupovinu karte u njenom podnožju postali uobičajena slika iz centra Pariza. Naj prestižnija avenija u Parizu su elitna Jelisejska polja, koja krase raskošni butici najpoznatijih svetskih dizajnera. Kako sami Parižani kažu, to je najlepša modna četvrt na svetu. Duga je dva kilometra, a pored markirane garderobe, u ovoj ulici prodajne objekte imaju i svetski brendovi nakita i satova. Dok najveći broj turista u ovom delu grada sebi može da priušti samo šetnju, u boemskoj četvrti Monmartr svi mogu po prihvatljivim evropskim cenama da degustiraju čuvene pariske kroasane, savršeno dekorisane poslastice ili vruću čokoladu uz koju se lepšem polu 'servira' i cvet. Istinske hedoniste oduševiće i nešto skuplji vid zabave kao što je degustacija najboljih francuskih vina i sireva ili ponoćna poseta kultnom kabareu 'Mulen ruž'.
      Iako su vam za posetu muzeju Luvr potrebni vreme, strpljenje i udobne cipele dok čekate u redu da uđete, ono što tamo možete videti zaista je vredno višesatnog čekanja. U pitanju je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu, koji impresionira i činjenicom da je smešten u čuvenom istorijskom spomeniku Palas du Luvr i bogatom postavkom u kojoj su mesto našla najdragocenija umetničkih dela - antička skulptura Miloska Venera, Da Vinčijeva 'Mona Liza' i Žarikoov 'Splav meduze'.
     Popodne u Versaju - Jedno zimsko popodne treba izdvojiti i za Versaj, velelepni kraljevski dvorac izgrađen u XVII veku. Ovo mesto bilo je sedište francuske monarhije od 1682. godine, kada je Luj XIV preselio dvorsku svitu i vladu iz Pariza u Versaj, pa sve do čuvene revolucije 1789. godine. Veliki kraljevski apartman, Kraljičini apartmani i Dvorana ogledala spadaju u najlepše delove koji su otvoreni za posetioce. I naravno, pre nego što odete na krstarenje Senom, obiđite najpoznatiju gradsku katedralu Notr dam.
    Ovaj grad koji se nalazi u Francuskoj je najposećeniji od strane turista u svetu, koji broji i do 45 miliona posetilaca godišnje! A zašto? Sada ću pokušati odgovoriti onima koji nisu imali prilike da ga vide, a oni koji su bili, verovatno i znaju odgovor na ovo pitanje!
    Pariz je glavni grad i ujedno ekonomski, politički i privredni centar Francuske, ali i najmoćniji centar mode i umetnosti u celom svetu. Sa svojih 11.769.433 stanovnika čini 5 mesto po brojnosti u Evropi.
    Smešten je na obe obale reke Sene, gde je i počelo prvo naseljavanje ovog prostora. Njegovo prvobitno ime je bilo Lutecija i nastao je u 3 veku pre.n.e, dolaskom Rimljana i gradnjom amfiteatra, foruma i termalnih kupatila počeo je da se stvara grad kojeg u Rimu i nisu smatrali značajnim, davši mu ime Parisiorum, po jednom plemenu koje su zatekli tamo. To je jedan multietnički - kulturni grad danas i to među prvima u Evropi, jer 20% stanovništva čine ljudi koji nisu Francuzi. Što se tiče transporta, odlično su povezani sa svim delovima sveta kao i unutar grada javnim prevozom (dva aerodroma, železnica, autoputevi, zatim metro, autobuske linije, tramvaji).
    Za mene je, recimo, najjednostavnije bilo prevozno sredstvo metro i autobus za kretanje po gradu.

OBELEŽJA GRADA



AJFELOVA KULA
- konstruisana 1889. od strane inzinjera Gustava Eiffela. Već 120 godina ova građevina napravljena od gvožđja predstavlja simbol Pariza. Danas se koristi i za odašiljanje radio i tv talasa i naravno kao najznačajnija turistička atrakcija.

POGLED SA AJFELOVE KULE NA SENU


    Plovidba ovom rekom koja prolazi kroz Pariz je zaista jedno prijatno iskustvo. Brodovi za turiste se nalaze nedaleko od Ajfelove kule, obilazak traje oko 1h 30min. Kreću na svakih sat vremena tokom dana dok uveče polazi samo jedan.
    Cena varira u zavisnosti od toga da li želite da ručate na njemu ili večerate, sa šampanjcem ili bez i od doba dana, tako da je okvirna cena od 10£-135£.


TRIJUMFALNA KAPIJA - Nalazi se na početku famoznog bulevara Champ Elysees. Ova poznata građevina je napravljena za vreme Napoleona Bonaparte 1806.godine, po ugledu na antičke slavoluke.
    Posvećena je bila Francuskim generalima koji su se hrabro borili za vreme Napoleonskih ratova, i na njemu možemo videti 558 imena istih. Godine 1920. tu su sahranjeni ostaci junaka iz I Svetskog rata, a zatim i za vreme II Svetsog rata biva posvećena svim hrabrim borcima.
    Danas predstavlja Mir iz 1815, mada prvobitno nije bila namenjena tome. Ispod ove konstrukcije nalazi se muzej gde se mogu videti stvari koje su pripadale Napoleonu, a i ostaci iz I Svetskog rata.


PALATA INVALIDA
- konstruisana 1679. -1708. pod vladavinom kralja Luja XIV.
    Smeštena je u centru Pariza, ovde počivaju ostaci Napoleona, njegove braće i sina, a takođe i nekih francuskih generala. I danas ova palata ima vojno značenje, i ovde se okupljaju ratni veterani.
CHAMPS ELYSEES - Jedan od nalepših bulevara sveta, a ujedno i najinteresantniji za turiste. Prepun prodavnica, hotela, restorana, kafića…. Bulevari, lepi trgovi i, uopšte, izgled grada potiče iz perioda kada nastaju temeljne urbanističke promene do tada jos neviđene u svetu.
    Naime, za vreme Napoleona III koji je poželeo da od Pariza napravi najlepši grad u Evropi, baron Haussmann je iz temelja promenio njegov izgled tako što je srušio stare zidine, napravio široke bulevare, trgove, parkove i neke delove grada koji su do tada bili van Pariza i smatrali se selima spojio sa gradom.
 U tom periodu dobija klasifikaciju od strane turista i kao ’najromantičniji grad’.
CRKVA ‘SVETO SRCE’ - se nalazi na brežuljku u delu grada Montmartre. To je crkva poznata u celom svetu, njeno prvo obeležje u vidu slavlja počelo je u Francuskoj 1672. a kasnije i u celom katoličkom svetu od 1856.godine. 
    Za Montmartre je zanimljivo reći da je bio stecište Pariskih ’boema’. Kada je Napoleon odlučio da napravi najlepši grad od Pariza, spojio je ovaj deo grada koje je bilo selo pre toga, i sever postaje za kratko vreme popularan za zabavu i svratište umetnika iz celog sveta, kao što su Pikaso, Van Gogh, Modigliani...


NOTR DAME
- Katolička katedrala konstruisana u gotskom stilu, jedna od najpoznatijih u svetu.
    Njena gradnja počinje 1163. a završava 1182, da bi se kasnije uvek nešto dodavalo, ulepšavalo i dograđivalo. Jedno od najposećenijih turističkih mesta.


SAINT DENIS
- bazilika koja se nalazi u južnom delu grada, a koju je zanimljivo obići jer u njoj počivaju svi kraljevi Francuske sa svojim porodicama, familijom, gardom … i to, počevši od X veka pa do 1789.

PANTEON U PARIZU - Nalazi se u blizini crkve Sv.Zeneve i univerziteta prepoznatljivom u celom svetu - Sorbone, izgrađena je kao crkva da bi je kasnije transformisali u mauzolej gde se nalaze grobovi mnogih Francuza koji su obeležili istoriju. Izgradnja se odvija od 1757. pa do 1792. po ugledu na antičku gradnju.


MOULIN ROUGE
- nalazi se u delu grada koji se zove Pigalle, tamo postoje puno prodavnica, zatim lokali u kome se održavaju erotski spetakli itd.
    Do pre 15-ak godina ovaj deo Pariza se nije baš smatrao preporučljivim za posećivanje, ali sada kako kažu ‘očišćen’ je od strane policije, tako da je postala turističk atrakcija baš zbog Moulin Rouge-a. Sigurna sam da su čuli svi za ovaj famozni kabaret.
    U njemu se održavaju spektakli sa Cancan plesačicama koje zabavljaju goste, a i bio je takođe i filmski ambijent sa Nikol Kidman u glavnoj ulozi. Ulaznica se krece od 70£, pa navise...

LUVR
- Meni najzanimljvije mesto je bilo baŠ ovo! inače sam veliki zaljubljenik u istoriju, tako da me ovaj, zaista svetski, muzej oduševio. To je samo jedan od muzeja koji poseduje Pariz, ali i veoma značajnim i u kulturnom i u istorijskom smislu. Naravno, obići ga bar površno potrebno je cela 2 dana, kažem površno jer sa toliko eksponata nemoguće je sve videti i obratiti pažnju.
    Centar muzeja je jedna staklena piramida koja je inače i glavni ulaz. Muzej se sastoji iz više spratova, naravno tamo su i liftovi, a na samom ulazu su šalteri sa službenicima za informacije gde možete uzeti mapu za lakše snalaženje. Ova palata izgrađena je za vreme dinastije De Capeting, pod vladavinom Filipa II koja je bila najveca u XII veku u Parizu.
    Za vreme Napoleonovih osvajanja mnoge skulpture, istorijski spomenici, vrednosti iz celog sveta su prenesene ovde. Želeo je da napravi svetski muzej najraskošniji na kontinentu, i zaista, vidimo danas da je tako. Za javnost je otvoren 1793.godine. I sada stalno se dograđuje i poboljšava cela struktura.
Raspolaže vrednostima iz svih epoha i kultura, bogat slikama poznatih umetnika, kao što su Van Gog, Leonardo da Vinči, Rafaelo, Rembrant… Nedaleko od njega se nalazi predivni istorijski park koji se zove Tiljerije.

TRG KONKORD - na ovom mestu se za vreme Francuske revolucije nalazila giljotina, a danas egipatski obelisk iz Luksora.
    Interesantno je reći da jedan od istorijskih grobova koji se zove PER LASEZ čuva ostatke poznatih ličnosti iz sveta, ne samo Parižana, koji su se zaljubili u ovaj ‘najromanticniji grad’ i poželeli da tu večno i ostanu… Balzak, Šopen, Oskar Vajld, Marija Kalas, Edit Pjaf, Džim Morison….
  Što se tiče noćnog života mogu slobodno reći da je Pariz jedan od najinteresantnijih gradova, i noću se vodi intenzivan život, grad je tako dobro osvetljen da se stiče utisak kao da je dan, jednostavno ovakva metropola nedozvoljava da ni u jednom trenutku osetite dosadu!
    Za izlaske, tu su poznati kafići, restorani, noćni klubovi (Le Crazy Horse, Moulin Rouge, Le Lido - gde je nekoć Elvis Prisli dolazio itd). Meni je recimo najlepše bilo u baru – Le Buddha Bar, gde se na jednom spratu nalazi restoran, a iznad bar sa ogromnim šankom i šankerima koji prave najbolje koktele! Takođe, ko voli rock muziku mogu naći na Champ - Elysees mesta gde mogu slusati rock grupe uzivo, i naravno, još mnogo lepih mesta postoje za svačiji ukus.
    Meni kao turisti je bilo fantastično i znam da nisam uspela da sve vidim i obiđem i baš zbog toga ovaj grad jednostavno uvek privlači svojom raskošću i zove da mu se opet vratiš. Nadam se da sam uspela da odgovorim na ono pitanje s početka putopisa i da sam vam stvorila bar okvirno sliku ‘grada svetlosti’.     Da biste pogledali kulu plaća se ulaz od 4,5 do 13£, u zavisnosti da li ćete koristiti lift u povratku, a inače i poslednji sprat, tj.sam vrh može se obići samo liftom.
    Dok se penjete stepenicama možete videti fotorafije kule u raznim fazama izgradje, zatim prodavnice sa prelepim suvenirima, dva restorana sa kojih, dok uživate u francuskoj kuhinji, se pruža najlepša panorama Pariza, a na samom vrhu su i teleskopi za razgledanje grada.Kula je naročito lepa po noći, kada je osvetljena, raskošna i u punom sjaju.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana