Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Proroci Iz Holivuda

   U holivudskom filmu Čovek koji je video budućnost, ostvarenju koje se zasniva na Nostradamusovim proročanstvima, ruše se njujoške kule i počinje rat između hrišćana i muslimana. Šta je slavni reditelj i glumac Orson Vels ispričao gledaocima pre više od 50 godina?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Krajem 70-tih godina XX veka, snimljen je dokumentarno igrani film o čuvenom francuskom proroku Mišelu de Nostradamusu, u kojem je ulogu naratora igrao slavni glumac Orson Vels, poznat po početku svoje karijere kada je u radio emisiji o iskrcavanju Marsovaca, izazvao nezapamćenu paniku u Njujorku.
    Ova filmska priča se bavi predviđanjima poznatog vidovnjaka iz Provanse i dokauje da je Nostradamus do sada tačno predvideo pojavu dva antihrista, napoleona i Hitlera i da je na kraju XX veka trebao da se pojavi i treći, još opasniji i strašniji od svojih prethodnika.
    Međutim, ovaj film nije zabeležio neki naročiti uspeh i tokom godina je pao u zaborav. Ali, da su Amerikanci svojevremeno ozbiljno shvatili ovaj film, bar onoliko ozbiljno koliko i izveštavanje o spuštanju Marsovaca u Central park, ne bi bili toliko iznenađeni tragedijom koja se dogodila 11. septembra 2001. godina.
    Međutim, dobro je poznato da Nostradamusova proročanstva postaju razumljiva tek kada se dogodi nešto što može da se podudara sa nekim stihom iz njegovih 'Centurija', knjige u kojoj su objedinjena sva njegova proročanstva iz XVIveka, šifrovana i puna nerazumljivih aluzija i metafora. Događaje koji će uslediti on ne prkazuje hronološki, što je i razumljivo kada se ima u vidu da su vizije koje je imao ovaj legendarni prorok, bez naznaka godine na koju se odnose. Samo jednom Nostradamus spominje tačnu godinu i mesec:
'Godine 1999. u julu
Doći će sa neba veliko kraljevstvo straha
Kralj njegov oživeće kralja Mongola
Pre i posle rat će vladati'

    Stanovniuci Njujorka mogli su da se uvere da je 'kraljevstvo straha došlo sa neba', ali ne one godine i meseca koje je Nostradamus naznačio. Treba imati u vidu da postoje izvesni problemi a računanjem godina, kao i sa datiranjem istorijskih događaja sve do početka XVII veka, dakle i posle Nostradamusove smrti, pa ne bi bilo iznenađenje da je francuski vidovnjak ipak bio u pravu.
    Ali, u poplavi svega onoga što se danas pripisuje Nostradamusovim proročanstvima, šts je to što su pre više od 50 godina autori filma 'Čovek koji je video budućnost' izdvojili kao značajno, a pokazalo se tačnim ili vrlo blizu tačnoga?
   
GOSPODAR IZ ARABIJE
   
    Priča o Nostrafdamusovim proročanstvima, koju je na filmsko platno ubedljivo preneo legendarni Orson Vels, u svom poslednjem delu bavi se izbijanjem trećeg svetskog rata i pojavom trećeg antihrista, koji će krajem XX veka gurnuti svet u bezumlje rata i haosa, razaranja i smrti kakvi još nisu zabeležene u ljudskoj istoriji.
    Naravno, ovde se radi o jednom od mnogobrojnihmogućih tumačenja poznatih Nostradamusovih katrena - četverostihova, iz Centurija, al idelom kombinovanim sa pismima koja je Nostradamus namenio umrlom sinu Cezaru.
    Proročanstva koja je Nostradamus ostavio potomstvu ne navode direktno na to da je u pitanju 'treći svetski rat. To je slobodna interpretacija savremenih tumača, mda se ni takva mogućnsot ne može isključiti. U svetlu najnovijih događaja postaje zanimljivo da je posle stihova o 'kralju straha' ili 'terora', kako stoji u francuskom originalu, što je i pored jasne istoznačnosti, adekvatniji izraz za današnje vreme, autor serije je na osnovu Nostradamusovih kazivanja sklopio sledeći tok zbivanja:
    'Iz Arabijske pustinje rodiće se veliki gospodar zakonamuhamedanskog. Ovaj kralj ući će u Evropu noseći plavi turban. On će oživeti kraljevsto zveri. Zlo će biti teror ljudske vrste, najstrašnije do sada'.
    Da li je Osama Bin Laden bio taj treći antihrist čiju pojavu nagoveštava Nostradamus? On je bio poreklom iz Saudijske Arabije i islamske je vere, a sa obzirom na njegovo bogatstvo i lidersku poziciju u islamskom svetu, na njega je mogla da se odnosi i odrednica 'veliki gospodar'. Nejasno je pominjanje 'plavog turbana' kojeg će nosti kada, navodno, uđe u Evropu.
    Po Nostradamusu, ovaj vođa će dovesti svet licem u lice sa zadnjim činom svoga postojanja:
'Veliki čovek sa Istoka
More će preći praćen
Velikom vojskom i ... smrću'

    Proročanstvo alje govori o tome da će se islam proširiti preko Rusije, počevši od njenih južnih delova, što se dobrim delom i ostvarilo, mada je u vreme snimanja 'Čoveka koji je video budućnost' bilo nezamislivo.
'Kraljevstvo crkve
Biće utopljeno
Od Persije do velike Arabije
Od kraljevstva Muhamedovog'

    Nostradamus jasno kaže da će nevolje doći sa Istoka, od islamske ekspanzije koju je pre svega omogućila nafta za izvoz Zapadu. nataj način muslimani 'mogu da postanu stručnjaci i tako zaprete svetskom miru' - izgovara Orson Vels. Dakle, još nešto što je bilo teško pretpostaviti krajem 70-tih godina XX veka, ostvarilo se! Sada znamo da, osim nuklearnom energijom, islamski tehnolozi raspolažu bakterijskim i hemijskim oružjem, zbog kojeg su američki i mnogi evropski gradovi u panici od 11. septembra 2001. godine.

UDAR U NEBODERE
   
    Kada veliki gospodar sa plavim turbanom da znak svojim saradnicima, dolazi scena koja kao da je snimljena 11. sptebra 2001. godine! Jedino nisu u pitanju nuklearni projektili, kako je to u ono vreme najavio autor filma, već oteti avinoni koji se obrušavaju na Svetski trgovinski centar u Njujorku i na Pentagon u Vašingtonu!
    Zgrade koje su poslužile za maketu dejstva 'nuklearnog udara' u Njujorku, zaista bi mogle biti sada već srušene 'kule bliznakinje', koje su u ono vreme bile tek dovršeni kolosi na Menhetnu. Te zgrade se reše u plamenu isto kao u stvarnosti i sv toliko podseća na tragični septembarski dan, da stihovi koje Orson Vels citira zaista zvuče veoma uverljivo:
'Nebo će se zapaliti na 45 stepeni
Leteća vatra se približava
Velikom novom gradu ...'


    U vesti iz Vašingtona koje su objavljene sam otri dana posle katastrofe, 14. septembra, američki tumači Nostradamusovih proročanstava, u želji da ih prikažu što sličnijima stvarnim zbivanjima, ovako preinačuju poznate katrene:
'U godini novog stoleća, kada devet meseci mine, sa neba će doći silni kralj strave... Plamteće nebo na 45 stepeni ... Oganj se bliži velikom novom gradu...'

    A, zatim dodaju:
'U gradu imena Jorka, strašan će pad biti ... Dva blizanca brata, u haosu razorena, pašće, srušiče se i tvrđava moći, a vođa moćan počeće treći veliki rat dok grad u vatri ciči ...'
    Ne treba posebno napominjati da se ovakvo konkretizovano značenje ni uz najbolju volju ne može naći u 'Centurijama'. Autori 'novokomponovanog Nostradamusa' ipak napominju da se Njujork nalazi na 41. a ne na 45. stepenu geografske dužine, dok za blizance nedvosmilseno tvrde da su visoke kule Svetskog trgovinskog centra koje su uistinu pale. No, za 'vođu moćnog' tek treba da se utvrdi protiv koga će ratovati.
    Po svemu je izvesno da je film, koji su sami Amerikanci snimili pre više od 50 godina, daleko preciznije i sa mnogo manje nedoumica predvideo šta će se desiti, nego što to danas čine 'novokomponovani dopisivači' Nostradamusovih proročanstava.
    Odgovor Amerike ovom antihristu, kaže se, biće izuzetno žestok, ali će dovesti do izbijanja trećeg svetskog rata:
'Trube će se tresti
U jezivoj kakofoniji
Dogovor je prekršen
I lica će se okrenuti ka nebu
Gde će krvava usta
Plivati u krvi'

    Predviđeno je i vreme, odnosno doba dana kada će se to dogoditi - Amerikanci su prvi udar na Avganistan izvršili u večernjim satima:
'Veliki narod je uznemiren
Ali ubrzo, posle zalaska sunca,
Započeće bitka ...'


    Ostaje da se nadamo da se neće dogoditi ono što bi po proročanstvu posle toga trebal oda seldi:
'A tada će doći veliki trenutak
Jezivi gospodar narediće opet
Ekslozije će prekriti sunce'


    Po Nostradamusu ili njegovim tumačima koji su njegove stihove prenosili na film, meta će ponovo biti Njujork. Ovoga puta napad će biti mnogo većih razmera i prosto fatalan za ovaj više milionski grad:
'Veliki novi grad u kome je čovek izgradio planine
Biće spaljen i nestaće u krvi ...'

    Rat će trajati ukupno 27 godina i toliko će zla biti počinjeno, da će skoro ceo svet biti spaljen i opustošen, poručuje narator filma 'Čovek koji je video budućnost' i dodaje:
'Antihrist! Tri puta će biti kadar da udari. Ceo svet će se daviti u krvi i ratu 27 godina. Nostradamus kaže da će se rat završiti porazom i smrću diktatora, a zahvaljujući neočekivanoj saradnji Amerike i Rusije'.
'Sunce i orao postaće pobednici
Mir zadobijen kroz smrti biće postignut
i jedne noći, drveće koje dugo beše mrtvo
Ozeleneće ponovo ...'


    Posle ovoga rata pašće carstvo sotonino i nastaće zlatno doba, sveopšti mir od hiljadu godina. A, šta posle mira od hiljadu godina? Nostradamus ne govori skoro ništa. Jedino navodi godinu kada će svet konačno nestati - 3797.
    Ovde je kraj filmovane priče o Nostradamusovim proročanstvimakoja bi se mogla odnositi na vreme u kojem ćivimo i na zbivanja koja su aktuelna. U napomeni autora stoji da bi izbijanje trećeg svetskog rata moglo da se dogodi između 1994. i 1999. godine. Utešno je što su obe davno prošle, ali, opet ako se setimo računanja vremena? Ako zanemarimo Anatolija Fomenka i njegovu knjigu 'Statistička hronologija-matematički pogled na svet', gde on objašnjava mnoga odstupanja u računanju vremena, opet imamo razloga da se zamislimo, jer istraživači hrišćanstva upozoravaju da je Hrist mogao biti rođen u sedmoj godini pre naše ere, kada je car Irod još bio živ.
    Ipak se nadamo, da kada god je i kako počelo računanje vremena, da će se ljudi na Zemlji toliko duhovnu uzdignuti i sprečiti bilo kakvu kataklizmu najavljenu u Nostradamusovim i raznim drugim proročanstvima.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

ProrociProroci i Proročanstva - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana