Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Propast Astrologije

   Poturanje trinaestog znaka, Zmijonoše! Kako je Kraljevsko astronomsko društvo Velike Britanije 'otkrilo' trinaesto sazvežđe, koje navodno, menja Zodijak.

OSMEH GORE Osmeh na lice:  
    Oko 2000. godine vest Kraljevskog astronomskog društva Velike Britanije izazvala je burne reakcije javnosti u celom svetu. Zašto je eventualna pojava trinaestog znaka toliko provokativna i kod onih kojima je astrologija bila samo zabava? Javnost je svugde postavljala ista pitanja: 'Kakav je to novi znak?' ili 'Kakva je to nova planeta'.
   Da razjasnimo - astronomi su došli do zaključka da se pojavilo trinaesto sazvežđe i tvrde da će to otkriće promeniti astrološke prognoze. Zanimljivo je da astronomi velikim procentom negiraju astrologiju kao nauku, iako je zvanično ne proučavaju i ne priznaju. Potrebno je istaći da ova vest ni tada nije bila nova, već je samo imala veći publicitet i odjek u javnosti. Slična informacija je obljavljena i ranije, a i dan danas se periodično aktuelizuje.

NOVI HOROSKOP

    Negde između sazvežđa Škorpije i Strelca pojavilo se, ili je tek tada otkriveno novo sazvežđe, Reč je o sazvežđu OFIUKUS - OPHIUCHUS. Treba reći da je postojanje ovog sazvežđa OPHIUCHUS poznato preko 4.000 godina. Podaci o njemu se pominju još u starom Egiptu. Sazvežđe Ofiukus nije izostavljeno iz Zodijaka, već je njegov uticaj i simbolika priključen znaku Škorpije. Astrološki znak Škorpije predstavlja jedinstvo simbola sazvežđa Orla, Zmije i Škorpije. Sazvežđe Ofiukus dobilo je ime po Bogu zdravlja, koji je predstavljen kao ljudska figura sa zmijom i štapovima. Po tada novom rasporedu Britanskih astronoma sazvežđa i horoskopskih znakova, znak Device bi dobio najviše prostora (od 16.septembra do 30.oktobra). Devica je jedini horoskopski znak koji predstavlja ljudski lik u potpunosti. Vlada šestim poljem koje simboliše zdravlje i princip rada. Zar simbol Boga zdravlja nije već zastupljen i zašto duplirati te osobine, odnosno ponavljati i naglašavati obeležja jednog znaka. Ostavićemo otvoreno pitanje kakav bi bio krajnji ishod i rezultat tog naglaska, gde jedan od principa Univerzuma potiskuje drugi. Horoskopski znak Škorpije po novoj podeli trajao bi - samo sedam dana.
     Evo kako je trebalo da izgleda 'novi' horoskop:   
 
HOROSKOP ZA OVNA - od 19.aprila do 13.maja
HOROSKOP ZA BIKA - od 14.maja do 20.juna
HOROSKOP ZA BLIZANCE - od 21.juna do 19.jula
HOROSKOP ZA RAKOVE - od 20.jula do 19.augusta
HOROSKOP ZA LAVOVE - od 20.augusta do 15.septembra
HOROSKOP ZA DEVICE - od 16.septembra do 30.oktobra
HOROSKOP ZA VAGE - od 31.oktobra do 22.novembra
HOROSKOP ZA ŠKORPIJE - od 23.novembra do 29.novembra
OFIUKUS - od 30.novembra do 17.decembra
HOROSKOP ZA STRELCA - od 18.decembra do 18.januara
HOROSKOP ZA JARCA - od 19.januara do 15.februara
HOROSKOP ZA VODOLIJE - od 16.februara do 11.marta
HOROSKOP ZA RIBE - od 12.marta do 18.aprila

BRITANCI NISU U PRAVU

    Najupečatljiviji dokaz ispravnih astroloških tumačenja uticaja zvezda i sazvežđa na planetu Zemlju i čoveka, koja su u obzir uzela i zticaj sazvežđa Ophiuchus kroz znak Škorpije, je prolećna ravnodnevnica koja uvek predstavlja početak proleća, kada je Sunce na nultom stepenu znaka Ovna. Ne treba dokazivati, proveravati istinitost otkrića britanskih astronoma, već ukazati na hiljadugodišnje zakonitosti kretanja u našoj Galaksiji.
    Horoskop je simbol sveštenika koji kontroliše merenje vremena. Ime je nastalo od Hor, Hrs, Horus, sin Boga vremena. To ukazuje na vezu astrologije, kalendara i promene godišnjih doba. Astrologiju nalazimo pre 5.000 godina u Vavilonu, Kini, Indiji, kasnije u Egiptu sa visokim znanjem kosmologije, odnosno tačnih teza o nastanku sveta i Sunčevog sistema. U to vreme jedva i da su se pojavili prvi znaci astronomije. Postavlja se pitanje: 'Kako je astrologija, drevno znanje, bazirano na prošlosti bez uvođenja novih tendencija, opstala do danas uz astronomiju koja je napredovala u granicama nemogućeg (i neproverenog), i još uvek daje odgovore i predviđa događaje koje astronomija empirijski ne predočava unapred.
    Astrologija je pretrpela najteže kritike iz oblasti nauke, religije, službene ideologije i njenih vlada, kao i naučnika, ali i laika. Uspela je da opstane u svim kulturama i podnevljima bez obzira na religiju i kulturu. Njeno osnovno obeležje je univerzalnost, princip jednakosti nastao iz različitosti u okviru zakona velikih brojeva. Otvoreni smo da prihvatimo sve promene koje mogu da unaprede i prošire astrološka znanja i pruže nam mogućnost da dublje proniknemo u spoznaje o našoj Galaksiji i Univerzumu kao jedinstvenom biću. Ali, ne prihvatamo neargumentovane teorije i šture informacije bez matematičkih i egzaktnih dokaza i provere prethodnih znanja.
    Već smo spomenuli vezu astrologije i kalendara, kao i vreme od kada datiraju dokazi o upotrebi astrologije. Jedna od najstarijih kultura čovečanstva, Sumeri, imali su proračun mesečeve putanje, koji se razlikuje od današnjih samo za 0.4 sekunde. Izračunali su da godina traje 365 dana, 6 časova i 11 minuta, što se od današnjih proračuna razlikuje 3 minuta!? To nije sve. Na brežuljku Kujundžik pronađen je zapis sa proračunom i brojčanom vrednošću petnaestocifrenog broja, a vrednost mu je - 195.955.200.000.000 !!!

    Kako razumeti poruku ovog broja? Broj predstavlja tačno 2.268 miliona dana  po 86.400 sekundi svaki dan. Šta predstavlja tako dug vremenski period od šest miliona godina? Znali su za unapredno pomeranje ravnodnevnice koji pokreće osovinu rotacije naše planete oko ekliptičnog pola za 9.450.000 dana, ili oko 26.000 godina. Znači da 2.268 miliona dana predstavlja tačno 240 ciklusa unaprednog pomeranja ravnodnevnice sa po 9.450.000 dana svaki ciklus. Sumerci su 240 ciklusa rotacije godišnjih doba oko zodijačkog kruga izrazili u sekundama, a ne u godinama kako današnji astronomi čine.   
    Sunce u svojoj kretnji ne prolazi Zodijakom samo godišnje, to jest, jedan znak - jedno sazvežđe, već obilazi putanju sa celim sistemom kroz sva sazvežđa Zodijaka i to traje 26.000 vremenskih godina, nama poznatih kao astrološke ere. Takva znanja posedovali su i Sumerci koji su znali za Uran i Neptun i o tome ostavili pisane zapise, iako se Uran u izuzetno retkim prilikama može videti na nebu golim okom, a Neptun nikada. Znali su za prirodne satelite svih planeta, kao i za Sirius B. Imali su izvanredno precizan kalendar podudaran sa današnjim, koji se bazira na prolećnoj ravnodnevnici i precesiji, na čemu se temelji i astrologija. Potpuno ista znanja imali su i Maje, Kinezi i Egipćani, iako su živeli na različitim geografskim prostorima.
    Pojave iz prirode, uočene u dalekoj prošlosti potvrđene kroz istoriju kao zakonitost, dovoljan su dokaz za odbranu stava i odnosa astrologije i odnosa u našoj Galaksiji. Sistem precesije predstavlja da se presek ekvatora i ekliptike polova pomera svake 72. godine, za jedan stepen od istoka ka zapadu i pređe 360 stepeni Zodijaka za 26.000 godina. Putanja po kojoj se Sunce prividno kreće zove se ekliptika, čija je ravan nagnuta prema nebeskom ekvatoru proporcionalno Zemljinoj nagnutosti za 22.30 stepena.
    Sunce se tokom godina uvek privodno krće, gledano sa Zemlje, zbog Zemljine rotacije oko Sunca, putanjom kroz sazvežđa od zapada prema istoku. Svake godine, 21. marta ta putanja preseca nebeski ekvator. Nastupa prolećna ravnodnevnica koju obeležava znak OVna i on počinje od preseka ekliptike i ekvatora u bilo kom sazvežđu. Za njim slede ostalih jedanaest znakova u jednakim vremenskim intervalima. Na nebeskom svodu, slika Zodijaka nije geometrijski podeljena i ukalupljena. Zabune nastaju oko horoskopskih znakova i sazvežđa na nebu. Zbog precesije, to jest, pomeranja ekliptike, znak Ovna prolazi kroz sazvežđa i jedino se oko 300. godine pre nove ere prolaz znaka poklopio sa sazvežđem, kada je i znak Ovna bio upravan sazvežđu Ovna. U svim ostalim erama, prolećna ravnodnevnica je počinjala isto u Ovnu, ali se položaj znaka nije poklopio sa sazvežđem i to predstavlja obeležje era. Kada je Ovan bio upravan u odnosu na sazvežđe Bika ili Riba, prolećna ravnodnevnica u prirodi je otpočinjala isto 21. marta, a ne nekog drugog datuma sa početkom u Biku ili Ribama. To je ključno za razumevanje stalnosti podele horoskopskih znakova.

TRINAESTI ZNAK - VELIKA ZABLUDA

    Dokaz uticaja simbola astroloških znakova i sazvežđa, možemo naći u obeležjima era. Kakav bi bio uticaj samostalnog postojanja sazvežđa Ofiukusa u odnosu na prethodne ere? Počećemo od ere Lava 10.000 - 8.000 godina pre nove ere, postanak čoveka, zašto? Sve telesne funkcije su u ravnoteži, srce i krvotok jačaju, zar to nisu obeležja horoskopskog znaka Lava. Era Raka, 8.000 - 6.000 godina pre nove ere, uticaj Meseca, matrijarhat, izlazak iz pećine, formiranje zajednica, bavljenje zemljoradnjom, dobar opis znaka Raka.

    Era Blizanaca, 6.000 - 4.000 godina pre nove ere nosi obeležje Merkura, veće umne aktivnosti, pojava pisanih zapisa. Sledeća prolećna ravnodnevnica počinje iz sazvežđa Bika, era prepuna simbola Venere, od 4.000 - 2.000 godina pre nove ere, procvat Egipta, vrhovno božanstvo Bik - Oziris i Izida - Venera simbol plodnosti, krave, pojavila se teorija imovinskog prava. Od 2.000 pre nove ere, pa do početka nove ere vladavina Ovna - Marsa, ratovi za osvajanje novih teritorija, puno vatre, krvi, razaranja. Era Riba, žrtvovanje intelekta, patnje, nejasnoće i obmana masa. Zar istorijski prikaz ne potvrđuje istinitosti i uticaj znakova i sazvežđa, kao i tipova ljudi rođenih pod uticajem datog znaka.
    Potrebno je ispitati uticaje centra Galaksije na Zemlju i događaje. Energija ima slobodan ritam. Jedna Sunčeva pega dovoljna je da pomeri magnetsku auru Zemlje i izazove vremenske promene, gde njeni gama zraci direktno padaju. Svaka planeta, obeležje jednog znaka i sazvežđa, odbija određeni deo Sunčevog spektra. Mars odbija crveni, pa njegova površina ima visok procenat gvožđa. Takvi ljudi, Marsovog tipa su 'crveni' - razdražljivi, agresivni, zdravi. Intelektuaci su 'žuti' - imaju više fosfora - zračenje Saturna. Uticaj Jupitera dovodi do taloženja ugljenih hidrata i eto jedne 'buce'... Mikrosvet oslikava uticaje Makrokosmosa.
    Kakvi bi bili uticaji Ofiukusa, koja planeta ili planetoid bi predstavljali taj znak? Kakva je njegova energetska vibracija? Šta bi u istorijskom smislu promenio dodatni uticaj tog sazvežđa? Kom bi znaku pripadali Cezar, Napoleon i Hitler? Da li bi današnji stepen razvoja bio veći, ili bismo živeli drugačije?

SIMBOLIKA DVANAESTICE

    Poredak u Univerzumu, na Zemlji i u astrologiji bazira se na zakonitosti i simbolu broja dvanaest. A, zašto ne trinaest?
    Postoje četiri pojma koja su osnov univerzalnog postojanja u Svemiru kakav poznajemo. Materija ima tri agregatna stanja, energija tri vida, prostor tri dimenzije, vreme tri oblika - to daje dvanaest, inače, savršen broj kod i kod Jevreja, Kineza, Asteka. Horoskopi kod raznih naroda: Kineza, Juka, Iranaca, Egipćana, Tajlanđana imaju podelu na dvanaest simbola, približno istih imena.
    Podela današnjeg horoskopa je izvršena na osnovu trojstva ova četiri pojma koja su obeležje zemlje, vode, vatre i vazduha. Elementi koji su proistekli iz kosmičkih zakonitosti postojanja, predstavljaju srž života na Zemlji. Kao takvi, oslikani su u astrologiji, koja je zasnovana na principima filozofije prirode o kojoj nam tradicija govori kao o hermetičkoj mudrosti. Filozofija podele Zodijaka zasnovana je na sledećim principima:

TROJSTVO MATERIJE - element zemlje, predstavnici su: Bik, Devica i Jarac. Ekspanzija u maju kada buja zemlja.
TROJSTVO ENERGIJE - element voda, predstavnici su Rak, Škorpija i Ribe. Snaga u novembru kada nadolaze reke.
TROJSTVO PROSTORA - element vatra, predstavnici su: Ovan, Lav i Strelac. Carstvo Sunca u augustu, najjača moć svetla.
TROJSTVO VREMENA - element vazduh, predstavnici su: Blizanci, Vaga i Vodolija. Najjači su udari vetrova u februaru.

    Potvrde univerzalnih zakonitosti se održavaju u prirodi kroz četiri godišnja doba, koja nisu ništa drugo nego četiri raskršća Sunca. Najviša i najniža tačka, solsticij letnji i zimski, prolećna i jesenja ravnodnevnica. Čovek je produkt napora prirode. Njena četiri elementa temelj su nove svesti. Rađanje Sunca je prouzrokovalo buđenje, bujanje proleća, svojstvo materije, zemlje, Bika. Zalazeće Sunce predstavlja tugu, rušenje, strah, silu - Škorpiju, jesen. Sunce visoko na nebu u podne, daje osećaj hrabrosti, individualnosti i slobode - Lav i leto. Ponoćno Sunce je misterija, tajna, čekanje preporoda, vreme između juče i sutra, simbol kraja zime, čoveka Anđela - Vodolije i Saturna, boga vremena.
    Zakonitost dnevnog Sunčevog hoda ima ekvivalent u godišnjem pomeranju Sunca. Godišnja doba su odraz ljudskih temperamenata koji imaju tri duševna obeležja: volja, intelekt i osećaj. To se kroz prirodu astroloških znakova, na najpojendnostavljeniji način, može i predstaviti.

BEG OD ORVELA

    Eventualnom novom podelom i uvođenjem trinaestog znaka, narušava se prirodna ravnoteža i jednakost primarnih elemenata postojanja. Pod pretpostavkom usvajanja trinaestog znaka, kakvi su rezultati?
    Znak Škorpije traje samo sedam dana. Škorpija vlada energijom, ali vodenom - ona buja, nadolazi, prezire opasnosti i kreće se napred sa naglašenom izdržljivošću dok ne stigne na odredište. Ona simboliše i osmo polje horoskopa, najsnažnije ukazuje na fundamentalne promene u budućnosti, simboliše sudbinu, mogućnost prilagodljivosti univerzalnom životu, okultne nauke, odnos dužnosti i prava, slobodu akcije.
    Šta se prikriva i potiskuje smanjenjem broja stepena osmog polja i suzbijanjem pokretačke energije Škorpiona, i znatnim povećanjem šestog polja i uticaja znaka Device? Da li je potrebno da se nekim novim ustrojstvom i poretkom suzbiju iskonske strasti koje podstiču na stvaranje. U svitanje ere Vodolije, koja teži oslobađanju tereta materijalnih vrednosti, jednakosti svih ljudi bez veštačkih hijerarhija u odnosima i slobodi izbora i protoka energije, a ne suzbijanje i ograničavanje prirodnosti, čega je simbol Škorpija.
    Novim rasporedom znakova u horoskopu naglasili bi se red i hijerarhijski poredak, zasnovan na ograničenjima društvenog sistema sa jakim mehanizmom upravljanja iz centra sasvim protivnog društvenom uređenju tipa Vodolije.
    Da li je potrebno da doživimo vreme Orvela i pretvaramo se da su zlo i smrt nestali, da su suzbijeni, što nam škorpija uvek otkriva i ukazuje da postoji i razarajuća energija, neophodna za ciklus večnog obnavljanja i cikličnog kretanja u prirodi. Zar da preuzmemo simbole savršene čistote, a da nismo odbacili sve nezdravo, nego ga smao površinski prikrili, što bi se desilo ako glavna obeležja postanu znak Device i Ofiukusa. Znači, pristali bismo na savršenu kombinaciju hladnokrvnosti i lišili se instinktivnih reakcija i iskonskih dubokih strasti i samoodržanja.
    Provocira li nas Pluton, iz sazvežđa Škorpiona, vladara osmog polja? U numeričkom smislu 8 je simbol beskonačnosti, večnog obnavljanja i protoka energije. Hoće li da nas upozori da ne dovedemo Civilizaciju do uništenja, nego da simbol 'Feniksa' bude osnovna ideja o produžetku vrste? Proverava li spremnost za konačnu duhovnu obnovu, ili nas opominje i najavljuje dolazak trećeg Antihrista, koga je Nostradamus i predvideo i najavio njegovu pojavu. 'Antihrist' je možda samo simbol, a ne fizičko otelotvorenje, mogućih razaranja, ratova i samouništenja. Možda je Nostradamus pokušao da nas opomene da izbegnemo uticaje koji bi nas ovog puta doveli do propasti civilizacije.
    Do sada znamo za više od devedeset sazvežđa. Ali, dominiraju dvanaest sazvežđa, koja imaju najravnomerniji i najpravilniji raspored na ekliptici, gledano sa Zemlje. Njihov uticaj je najjači, jer prividno zauzimaju najveću površinu dvanaestine kruga ekliptike. Sazvežđa izgledaju zakrivljeno sferično i njihova moć je skoncentrisana u jednoj tački projektovanoj u sredini astrološkog znaka. Sazvežđa imaju više zvezda nego što vidimo, a astrološki znak koji obeležava sazvežđe je stvoren na osnovu golim okom viđenih i prebrojanih zvezda.
  A da smo i mi bili upućeni u astrologiju daleko pre astrološki i astronomski priznatih zemalja, svedoči portal Bogorodične crkve manastira Studenica na kome je u mermeru 'izvezeno' dvanaest sazvežđa, šest prepoznatljivih odmah, a šest stilizovanih.
  Odgovor 'stručnom' Kraljevskom astronomskom društvu Velike Britanije sadrži se i u izjavi njihovog astronoma Njutna datoj Haleyu: 'Ne smejte se kolega, ja sam astrologiju proučavao, a Vi niste!'
    Ne dirajte u 12 sazvežđa i 12 znakova horoskopa!



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Horoskopi i AstrologijaHoroskopi i Astrologija - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana