Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Četiri Tipa Osoba

   Vatra, Zemlja, Vazduh i Voda, osnovna su četiri životna principa koji svima daju pečat kako karaktera tako i fizičke konstitucije. Tako na primer, jedan kratak pogled na neku osobu, može nam dati puno podataka o njenom zdravlju: dovoljno je uočiti oblik lica, linije i strukturu tela..., uz pomoć kojih se može ustanoviti trenutno zdravstveno stanje kao i eventualne predispozicije ka određenim bolestima.

OSMEH GORE Osmeh na lice:  
    Tip konstitucije tela, ne samo ufizičkom već i u emotivnom smislu, zavisi od prirode elemenata koji je u direktnoj vezi sa znakom rođenja svakog od nas. Kao što verovatno znate, svi znaci zodijaka, podeljeni su u četiri grupe, po određenim elementima: Vatra, Zemlja, Vazduh i Voda.
    Svaki od ovih elemenata obuhvata po tri znaka koji, mada se međusobno razlikuju, imaju zajedničko to što se nalaze po 120 stepeni udaljeni jedan od drugoga u zodijačkom krugu, tako da ipak poseduju neke slične karakteristike. Zbog toga po tri znaka pripadaju svakom od nabrojanih četiri elementa koji su po grčkim filozofima činili četiri osnovna i univerzalna principa, na osnovu svih postojećih prirodnih pojava. Pripadnost znaka jednom od elemenata znači da je time utvrđen i njegov temperament, što se povezuje sa opštim načinom reagovanja znaka na određene životne situacije. S tim u vezi, postoje četriri vrste temperamenata: holeričan, melanholičan, sangviničan i flegmatičan.  Vatra je u vezi sa holeričnim ili naprasitim osobama, Zemlja odgovara melanholičnim ili nervoznim tipovima, Vazduh sangviničnim i Voda flegmatičnim ili limfatičnim tipovima.
     Antički lekari, kao Hipokrat na primer, određene vrste bolesti je tumačio pojačanim prisustvom u organizmu jednog od ova četiri elementa: žuta žuč pripada holericima, crna žuč melanholicima, krv sangvinicima, a limfa flegmaticima. Osim što održava psihološki stav i što oblikuje telo, temperament deluje i na konstituciju, pa tako daruje specifične zdravstvene karakteristike. Saznanje kojem elementu pripada vaš znak u zodijaku može, ako ništa drugo, upozoriti na koje bolesti treba da obratite pažnju, jer vam one po nekim karakteristikama mogu biti veoma naklonjene. Funkcionisanje unutrašnjih organa teži da se izrazi preko karakterne tipologije i osnove temperamenata.
    Naravno, nije dovoljno biti jednog temperamenta pa se odbraniti od nekih  vrsta bolesti! Nikada ne treba zaboraviti da bolesti zavise od kombinacije niza planetarnih faktora koji utiču na živote svakog od nas.

  HOLERIČAN (RAZDRAŽLJIV) TIP -  Ako pripadate jednom od vatrenih znakova (Ovan, Lav i Strelac) ili vam je pretežan broj planeta u ovim znakovima, vaš temperament je holeričan, odnosno razdražljiv, jer su reakcije vašeg tela na lekove, bolesti i stres u osnovi brze, akutne ili trenutne. Vaš metabolizam karakteriše intenzivna aktivnost: brzo sagorite i konzumirate ono što se u organima proizvede ili nađe.
    Vi takođe raspolažete ogromnom vitalnošću i viškom fizičke energije, kojom morate naučiti da vladate. Nervozni ste i pomalo iritirani, brzih i grubih pokreta; naklonjeni ste 'lupanju srca', visokom krvnom pritisku i ubrzanom pulsu. Vaša telesna konstitucija vas čini pre mršavim nego debelim, jer brzo sagorite unutrašnju energiju, zbog čega su vam inače od svih organa najviše u upotrebi mišići. Obično ste puni želje i ne bojite  se da se suočite sa spoljašnjom realnošću i poteškoćama. Ako je potrebno, hrabro i svesno ćete prihvatiti patnju.
    Kod lekara idete samo onda kada se zbilja loše osećate i kada vam je lekarska pomoć neophodna. U takvim situacijama, nisu vam potrebne reči utehe: vi jednostavno samo težite da saznate način na koji ćete najbrže ozdraviti i šta vam je činiti... Zbog toga ste puni obzira prema lekarskim savetima koje maksimalno poštujete. Vaše slabe tačke su organi koji su direktno upleteni u proizvodnju i distribuciju energije, kao na primer sistem cirkulacije, koji potiskuje i raspodeljuje krv po različitim delovima tela, i jetra, koja je 'centar prerade' unesene hrane. Ako naučite da upravljate vašom energijom na pozitivan način, da se kontrolišete i da ne stavljate telo na razne vidove napornih testova, možete računati na dobro zdravlje i duboku starost.

  MELANHOLIČAN (NERVOZAN) TIP - element Zemlja, povezan je sa znacima Bika, Device i Jarca. On je simbol stabilnosti, čvrstine i otpornosti. Ako je većina planeta vašeg sazvežđa u ovim znakovima, vaš temperament je melanholičan. Osobe koje pripadaju ovom tipu, pretežno su mršave i smao na izgled krhke, jer u suštini raspolažu moćnim odbrambenim mehanizmima. Njihove fizičke reakcije teže da budu spore, zbog čega su više naklonjeni hroničnim nego akutnim bolestima.
    Ako pripadate ovom tipu, niste previše naklonjeni uklapanju u društveni život, pomalo ste pesimistični i zatvoreni u sebe. Skloni ste da postavljate pitanja vezana za egzistenciju u širim, moglo bi se reći, svetskim razmerama, zbog čega neretko smatrate da ste neshvaćeni i povlačite se u svoju ljušturu. Da biste kontrolisali emocije, često se odlučujete da ih potisnete, u želji da se posvetite racionalnijim stvarima, čime rizikujete da postanete anksiozni.
    Zemlja nas upućuje na ideju akumulacije ili nagomilavanja. Zbog toga je vaš metabolizam usporen i kod vas se vrlo lako mogu u organizmu stvoriti određene naslage: može vam se lako dogoditi da patite od kamenca u žuči ili od nagomilane nervne tenzije koja na kraju rezultira neuralgijama i grčevima. Zbog toga se vaš temperament još naziva i nervoznim, zbog prevladavanja takvog nervnog sistema nad organima koji se brinu o očuvanju i odbrani rezervi u organizmu. Vaše najosetljivije tačke su u reproduktivnom aparatu koji skriva vitalne elemente, a posebno organi za varenje i skeletna konstitucija koja ima funkciju odbrane i držanja.
    Kada se razbolite, imate običaj da konsultujete čitavu četu lekara: praktične stvari se nalaze u žiži vašeg interesovanja, pa tako, kada se nađete pred preprekom, vi je prelazite najbolje od svih drugih.

  SANGVINIČAN TIP - Element Vazduh, neuhvatljiv i lagan, prenosi nam ideju o brzini, pokretljivosti i disperziji. Sangviničan temperament se po tome razlikuje od drugih jer prevashodno obraća pažnju na organe za disanje i bubrege, više od svih ostalih koji su u direktnom kontaktu sa spoljašnjim vazduhom. Ovaj element je u vezi sa Blizancima, Vagom i Vodolijom.
    Ako pripadate ovom tipu temperamenta, vaš karakter je sve drugo samo ne komplikovan: veseli ste i društveni, mada pomalo površni. Potrebno vam je da ste stalno u pokretu, da ste obuzeti emocijama i raznim stimulansima, koji vas održavaju u životu. Vaš grudni koš je dobro razvijen, telesne linije harmonične, mada ih možda baš zbog toga gotovo uvek svesno narušavate preobilnom ishranom.
    Za očekivanje je, zbog takvog ponašanja, da će vam se ta lepa telesna linija za vrlo kratko vreme pokvariti zbog viška kilograma. U osnovi, telesnih sokova imate na pretek, što se takođe odnosi i na znoj. Ne dopada vam se da se podvrgavate lekarskim pregledima, čak uvek tvrdite da vam nisu ni potrebni, pa i ako se razbolite, neko u to prvo treba da vas ubedi. Shodno tome, čim primetite prve znake poboljšanja, odmah napuštate bilo kakve vidove terapije.

    FLEGMATIČAN (LIMFATIČAN) TIP -  Voda je povezana sa flegmatičnim temperamentom. Ako ste rođeni u znaku Raka, Škorpije ili Riba, vaša ličnost se karakteriše prevashodno psihičkim faktorima, utiscima i stanjem duše. Za vašu fizičku ravnotežu, od najveće su važnosti raspoloženje i telesne tečnosti: najviše su vam opasnosti izloženi organi za varenje (želudac i creva), kao i nutritivni aparat, za šta je pre svega odgovorna limfa. Iz tog razloga, vaš se temperament još naziva Limfatičnim, dok ono 'flegmatičan' označava miran karakter koji se međutim ispoljava samo na površini.
    U suštini, vi ste vrlo emotivni i receptivni, pa ste zbog toga i naklonjeni i psihosomatskim bolestima. Endokrini sistem i funkcionisanje hipofize su kod vas pomalo usporeni. Ruke vam se često znoje, bledi ste u licu, a mišići su vam opušteni. Puls ima tendenciju da bude slabiji, a pritisak i temperatura tela niži od normalnog. Patite od anemije i imate veči broj belih krvnih zrnaca nego što je to uobičajeno.
    Vaš metabolizam je usporen, zbog čega organi imaju tendenciju širenja: sa starenjem, u njima se zadržava velika količina tečnosti, što će se ogledati u gojaznosti. Ne podnosite fizičku bol. Na vas je lako uticati, osetljivi ste na psihoanalitičke tehnike, ali ne poklanjate dovoljno pažnje raznim metodima lečenja. U slučaju da se razbolite, ovako ponašanje bi moglo rezultirati opasno sporim razvojem bolesti, pa tako i sporim ozdravljenjem.

PERFEKTNA RAVNOTEŽA

    Shodno raznim temperamentima, prethodno pomenutim, postoje i određene vežbe koje mogu u velikoj meri poboljšati stabilnost tela i duha.

  HOLERIČNI TIPOVI: OSLOBODITE ENERGIJU -  Vaša 'vatra' vas može dovesti u situaciju da previše toga 'izgorite': zato, bilo bi veoma dobro da dopustite telu da najveći deo te tenzije ispusti iz sebe. Raširite noge, ruke stavite na kukove i odjednom zategnite sve mišiće, uključujući i mišiće lica. Udahnite duboko i zatim polako izdahnite, opuštajući postepeno sve mišiće. Kolena treba da učvrstite, a u trenutku kada izbacujete vazduh, možete ih malo saviti. Ovu vežbu ponovite barem tri puta, a prilikom poslednjeg izbacivanja vazduha dopustite slobodno da vam iz usta izađe i zvuk koji će se tom prilikom stvoriti i označiti konačno opuštanje. Na kraju vežbanja se opustite i dišite tako što ćete angažovati mišiće donjeg dela stomaka. Ovu vežbu bi trebalo da upražnjavate svaki dan.

  MELANHOLIČNI TIPOVI: PODSTIČITE MAŠTU - Vama je potrebno da stimulišete sopstvenu kreativnost i da se upustite u razne izlete koji uključuju vašu maštu. Za to bi bilo najbolje da izaberete mesto i vreme kada vas niko neće uznemiravati. Oslobodite centralni deo sobe i prošetajte slobodno tim prostorom: koračajte i probajte da ubrzavate i usporavate, igrajte se sa promenom brzine, iznalazite uvek nove puteve kretanja, spuštajte se u čučanj i podižite se iznenada, tako što ćete se osećati slobodno u prostoru i vremenu. Neka vam ruke postanu krila, sledite nova osećanja i stanja duše. Kad to budete poželeli, odmorite se, tako što ćete nekoliko puta duboko udahnuti i izdahnuti. Ovu vežbu ponovite onda kada za njom budete osećali potrebu, ali neka to bude barem jednom nedeljno, uz obavezno iznalaženje novih načina vežbanja i kretanja.

  FLEGMATIČNI TIPOVI: OBNOVITE TELESNU TEČNOST - Vama je potrebno da obnovite metabolizam telesnih tečnosti da bi one uvek bile lako protočne. Nosite komotnu odeću koja neće stezati nijedan deo vašeg tela. Lezite na pod i opustite sve mišiće, uključujući i one na licu i šakama. Udahnite vazduh pokrećući mišiće donjeg stomaka, a vazduh izbacite tako što ćete jako stisnuti mišiće abdomena i lumbalnim delom kičme se  odupreti o pod svom jačinom. Udahnite vazduh mišićima donjeg stomaka, a vazduh izbacujtetako što ćete iste mišiće potpuno napregnuti. Dok udišete vazduh, potpuno se opustite. Tri puta ponovite ove osnovne kontrakcije mišića, zatim napravite pauzu i ponovite sve još tri puta produžavajući vreme abdominalne kontrakcije i relaksije. Ovu vežbu bi trebalo da sprovodite svakog dana.

  SANGVINICI: UMIRITE SVEST  -  Izraženi mentalni aspekt podrazumeva stanje nervoze, nemira i nespokoja što utiče na ponašanje tela. U ovoj vežbi koja se najviše dotiče članaka i zglobova, naći ćete način da oslobodite tu vrstu tenzije, da umirite vaše misli i ponovo steknete dobro stanje i mir:
    1.Stanite uspravno, razmaknite stopala i opustite stomačne mišiće. Dok izbacujete vazduh iz pluća, dopustite da vam kolena klecnu tri puta, a zatim, dok udišete vazduh, ispravite kolena. Ponovite ovo tri puta, tako što ćete izbacivanje vazduha produžiti na šest klecanja kolena.
    2.Opustite kolena: dok izbacujete vazduh, težinu tela prenesite sa pete na tabane i prste i zatim obrnuto. To uradite tri puta, a zatim ispravite kolena dok udišete vazduh. Ponovite ovo tri puta tako što ćete postepeno produžavati udisanje i razmenjivanje opterećenja pod stopalima, sa pete prema prstima i obratno.
    3. Opustite kolena: dok izbacujete vazduh iz pluća, prebacite težinu tela sa spoljašnjih na unutrašnje tačke stopala ukupno šest puta, a kada budete uzimali vazduh, ispravljajte kolena. Ovu vežbu ponovite tri puta.
    Ponovite vežbu broj 1 tri puta, udišući vazduh u šest kratkih uzastopnih navrata. Na kraju, prošetajte malo po sobi i dišite duboko... Ovu vežbu treba da sprovodite svakodnevno.¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Horoskopi i AstrologijaHoroskopi i Astrologija - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana