Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Test - Prepoznajte Boginju u Vama

  Saznajte kom arhetipu pripadate i šta vas čeka - da li ste idealistička Persefona, neuhvatljiva Artemida ili Afrodita koja sve karte stavlja na lepotu... U psihologiji renesansa antike odavno je započela, kada se, početkom prošlog veka, počelo sa tumačenjima starogrčkih mitova i legendi.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
   Prvi je ozbiljno shvatio antičke 'bajke' Karl Gustav Jung. Po mišljenju naučnika, u bogovima i herojima otelovljeni su osnovni socijalni arhetipovi, koji se mogu primeniti i danas. Od toga kome arhetipu pripadate - u velikoj meri zavisi i vaša sudbina. Stoga rešite ovaj test i saznajte - koja ste boginja, a samim tim i - šta vas čeka u životu.

1. U  detinjstvu (do 14 godina) vi ste:

    A) svoje radosti i tuge poveravali dnevniku, a ne drugaricama
    B) rano ste naučili da čitate i očaravali ste okolinu svojom dovitljivošću i pronicljivošću
    V) vi ste hiper aktivni, sve vas je zanimalo - od plesa do borislačkih veština, a lako ste upadali i u fizičke 'obračune' sa decom
    G) bili ste najčarobnija devojčica u okolini, imali ste mnoštvo udvarača i maštali ste da jednom pobedite na izboru za mis
    D) mama i baka već su se trudile da vam nađu mladoženju u komšiluku, a vi ste još od detinjstva maštali o svadbi

2. Ko je imao najveću ulogu u vašem odrastanju:

    A) ja sama
    B) otac ili deda
    V) učitelj, omiljeni pisac ili filozof
    G) muškarci
    D) mama, tetka i baka

3. Kakvi su bili odnosi u vašoj porodici:

    A) roditelji su se često svađali ili, čak, razveli
    B) vaspitao me je otac (deda)
    V) nisam ulazila u njihove odnose, ostavljali su mi slobodno delovanje
    G) svi su me pazili i mazili
    D) kod nas je bio patrijarhalan sistem: glavni je bio otac, a majka je sve činila za porodicu

4. Zaključili ste da ste postali odrasla osoba kada ste:

    A) prvi put savladali nedostatak samopouzdanja
    B) upisali fakultet sa dobrim rezultatima na prijemnom
    V) uradili nešto neobično - krenuli autostopom na muzički festival, postali borac za prava životinja i slično
    G) osetili svoju žensku privlačnost
    D) udali se

5. Koja rečenica vam sada najviše odgovara:

    A) Glavno je ono što dolazi iznutra - moja suština, moja osećanja. Neophodno je da uspostavim unutarnju harmoniju.
    B) Živim razumom. A ženske osobine pomažu mi da budem uspešna.
    V) Imam cilj. Učiniću sve da ga postignem.
    G) Ja sam uzbudljiva, svi me vole i ja sve volim.
    D) Posrećilo mi se sa mužem, a njemu sa mnom. Dobra sam domaćica i žena.

6. Ljubav je po vama:

    A) potpuna i uzajamna
    B) ono što smeta poslu
    V) zanimljiv eksperiment
    G) suština života
    D) dobra osnova za brak

REŠENJE TESTA

    Sada pogledajte koje je slovo u vašim odgovorima najviše puta zaokruženo - ono odgovara boginji koja kod vas dominira. Ako imate jednak broj dva slova, to znači da u vam žive i bore se dva arhetipa i da će kad-tad jedan od njih pobediti.

NAJVIŠE ODGOVORA POD A - PERSEFONA - BOGINJA PODZEMNOG CARSTVA

LIČNOST - To je tip žene koja tačno zna granicu između spoljnjeg i unutarnjeg. Po pravilu, to je stvaralačka ličnost, koja duboko proživljava svako osećanje. Zato je ljubav za nju uvek iskušenje. Persefona se često prepušta maštanjima, a pri tom je sklona da idealizuje partnera. U ime ljubavi spremna je na mnogo toga. No, kada realnost pokaže da nije baš tako, može se žestoko razočarati.

KARIJERA - Persefone možete sresti svuda gde se nešto stvara. Međutim, njihov profesionalni put ume da bude 'vijugav', jer prate svoja unutarnja stanja, a pošto su podložne promenama raspoloženja - mogu često menjati posao i životne ciljeve. Persefona veruje u sudbinu i smatra da je njen put zacrtan znacima 'odozgo'. Ako upadate u situaciju Skarlet O' Harem, neće plakati, već sačekati san koji će joj reći šta da čini ili će odgovor tražiti u - šoljici kafe.

PORODICA - Negde do tridesete Persefonu muče periodi nesamouverenosti. Potraga za samom sobom odražava se i na spoljašnju stranu života - često menja boju kose, imidž, posao, muža, grad, zemlju. Ne izdaje ideale mladosti i stremi svim silama da ih ostvari u životu. Većini Persefona to uspeva. Ako usput ne naprave kakvu glupost, kao rezultat tolikih pokušaja, Persefona dobija idealnog muža, idealnu decu, idealne drugarice, kojih, uzgred, ima u zavidnom broju.


NAJVIŠE ODGOVORA POD B - ATINA PALADA - BOGINJA MUDROSTI I VOJNE STRATEGIJE

LIČNOST - To je jaka, pronicljiva žena, oštrog, hladnog uma. Uvek zna zašto, kako i kada treba nešto uraditi i koliko će je to koštati. Muškarci je se boje, a mišljenje žena je ne potresa.

KARIJERA - Sebe smatra jačim polom, a sve ostalo... Ovo je žena koja kod svega što radi sagledava sve aspekte. Kod Atina postoji neosporan talenat da veliča sebe i svoja dostignuća. Ponekad umeju i da slažu, u ime cilja kojem teže. No, uhvatiti ih u tome veoma je komplikovano - sve će poreći. Međutim, treba priznati da, ukoliko Atina ima moralne principe, od njih ne odustaje ni za šta na svetu.

PORODICA - Ako se i uda, to će biti neka vrsta zajedničkog posla. Zahvaljujući muškom vaspitanju odlično poznaje muške slabosti i savršeno zna kada treba da uključi svoje ženske čari. Razumljivo je da Atinu najčešće zanimaju 'muški' poslovi, pa su ove osobe često partijski lideri, glavni urednici novina, ukratko - uspešne poslovne žene.

NAJVIŠE ODGOVORA POD V - ARDEMIDA - BOGINJA LOVA

LIČNOST - Artemidu je lako prepoznati po tome sa kakvim žarom brani svoje mišljenje. To su temperamentne žene, za koje je sve, osim napretka ka cilju - drugostepeno. Ljubav, porodica, karijera - uz pomoć toga ona upoznaje svet. Voli eksperimente u svemu. Može biti sklona upotrebi narkotika. No, pri tome, nezavisnost, žeđ za otkrićima i pobedama - za nju su najjači narkotici. Ima puno prijatelja.

KARIJERA - Ovaj arhetip podario je svetu najveći broj feministkinja. Artemide se odlikuje time što u svakoj situaciji brane žensku stranu. Žive u stalnom stremljenju da nekom nešto dokazuju, a ako ih neko u tome omete, reakcija je žestoka.

PORODICA - Svoje greške, po pravilu, retko priznaju, i to samo pod pritiskom moćnih argumenata. Da prestane da beži od vezivanja može je naterati samo veoma jaka ljubav. No čim ljubav malo oslabi, ponovo ide svojim istraživačkim putem.

NAJVIŠE ODGOVORA POD G - AFRODITA - BOGINJA LJUBAVI I LEPOTE

LIČNOST- Sve što čini Afrodita - u ime je ljubavi. Često nesvesno bira svoj put u mladosti, a zatim ne može da ga promeni. Istraživači su podelili ovaj arhetip na dva podtipa - Afrodita Uranija (Nebeska) i Afrodita Zemaljska. Prva, po pravilu, postaje muza pesnika, prvakinja pozorišta, slikarski model ili u najgorem slučaju 'Mis berbe u nekom selu'. Druga bira prizemniji put - nastupa u striptiz barovima ili ima brojne ljubavnike - sponzore.

KARIJERA - Nema velikih ciljeva u karijeri, kod nje je dominantna želja da bude i ostane lepa. Bolje od drugih vlada naukom zvanom 'ženska mudrost' i spremna je da je prenese ostalim ženama. No, u životu opstaje samo zahvaljujući muškarcima.

PORODICA - Takve žene udaju se više puta i imaju puno dece. Može je oneraspoložiti samo jedno - kada lepota počne da vene. U tom slučaju njen dobrodušni karakter može se odmetnuti u sitničavost i svađalačko raspoloženje. Od očaja može je spasiti samo nova ljubav.

NAJVIŠE ODGOVORA POD D - HERA - BOGINJA PORODIČNOG OGNJIŠTA

LIČNOST - Here su odgajane u porodicama sa patrijarhalnimporetkom, gde od detinjstva devojčica zna šta je najvažnije za nju - dobro se udati. Od prvih 'sudara' gleda dečake sa pitanjem koje postavlja sama sebi: 'A da li je on dovoljno dobar da mi postane muž?' I sama Hera uvek se trudi da bude 'na visini' - samo najbolja odeća, nakit, savršena šminka. Nema puno prijateljica, a one koje ima takođe su Here.

KARIJERA - Spremna je da radi na tome samo ukoliko će zbog toga porasti u muževim očima.

PORODICA - Brak je za nju - za čitav život. A muž - izvor dobara i zadovoljstava. Dobra je žena. Ume da kuva, da primi goste, stvori atmosferu. Važno joj je da bude na visokom nivou. A ako pri tom postoji i ljubav u porodici - tim bolje. Ukoliko suprug malo 'prošeta', stisnuće zube i pretrpeti, pri čemu je uverena da će joj se na kraju vratiti. I najčešće je u pravu.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana