Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Православне Молитве - No 2
Лек за Душу

  У свакодневном животу, пуном нервозе и трке, код многих нема много места за молитву, због чега многи осећају недостатак тренутака дубоког размишљања, као и недостатак равнотеже и склада са самим собом, са својим ближњима, са природом, па и самим Богом.

Osmeh gore Osmeh na lice:  

МОЛИТВЕ У ТОКУ ДАНА

СВАКОДНЕВНА МОЛИТВА СВЕТОГ ФИЛАРЕТА МОСКОВСКОГ

Господе, не знам шта да молим од Тебе. Ти једини знаш шта је мени потребно. Ти љубиш више мене него што ја умем љубити себе. Оче, дај слуги Своме оно што ја сам ни искати не знам. Не усуђујем се искати ни Крст, ни утеху, само стојим пред тобом: срце је моје отворено Теби. Ти видиш потребе, које ја не знам. Види и поступи самном по милости Својој. Порази и исцели, обори и подигни ме, ништ сам и нем пред Светом вољом Твојом и недокучивим за мене судовима Твојим. Приносим себе на жртву Теби, предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме да се молим. Ти се Сам у мени моли. Амин.

МОЛИТВА СВЕТИХ ОПТИНСКИХ СТАРАЦА

Господе, дај да са душевним спокојем примим све што ми донесе наступајући дан и да се свецело предам вољи Твојој Светој. Упућуј ме и помажи сваког часа у току овога дана. Било какве вести да добијем, научи ме да их примим душом спокојном и са чврстим уверењем да у свему бива Твоја Света воља. Управљај мојим мислима и осећањима и у свим делима и речима. У свему непредвиђеном што ме задеси, не допусти да заборавим да све долази од Тебе. Научи ме да се правилно и разумно опходим са сваком чланом своје породице и са својим ближњима, да никог не смућујем и не ожалостим. Господе, дај ми снаге да поднесем замор данашњега дана и све што се у току дана догоди. Управљај мојом вољом и научи ме да се молим, да верујем, да се надам, да трпим, да праштам и волим. Амин.

МОЛИТВА У СВАКО ДОБА

Христе Боже, Коме се у свако време и свакога часа клањају и Кога славе и на Небу и на земљи, Дуготрпељиви, Многомилостиви, Многосажаљиви, Који праведнике љубиш, а грешнике милујеш и све зовеш спасењу обећањем будућих добара, Ти Господе, у овај час прими и наше молитве и управи живот наш заповестима Твојим душе наше освети, тела очисти, расуђивања исправи, мисли избистри и избави нас од сваке жалости, зла и бола. Огради нас Светим Твојим Ангелима, да њиховим мноштвом чувани и вођени стигнемо до јединства вере и познања неприступне Твоје Славе, јер Си благословен у веке векова. Амин.

МОЛИТВА ЗА ОТВАРАЊЕ УМА

Господе Исусе Христе, учитељу мудрости, молим Ти се, отвори очи срца мога, да бих слушао реч Твоју и разумео је, и творио Свету вољу Твоју која је у њој откривена нама грешним и безумним људима. 
Господе Боже Спаситељу мој, пошто си дошао на земљу да тражиш и спасеш пропале, не скривај од мене заповести Своје, јер и ја пропадам у тами незнања закона Твога: него отвоти очи ума мога да бих разумео чудеса учења Твога, и кажи ми непознатости и тајне премудрости Твоје. У Тебе се уздам, Боже мој, да Ти светлошћу знања Свога просветлиш ум мој и разум, да бих не само читао написано него га и вршио. Молим Ти се, и са сузама припадајући, вапијем Ти: Господе, просветли ме, научи ме, уразуми ме, да Свету реч Твоју и житија Светитеља Твојих читам не на грех, него на обновљење и просветљење, на освећење и спасење душе своје, и на наслеђе вечног живота. Амин. 

МОЛИТВА ИСУСУ ХРИСТУ ЗА УЧВРШЋЕЊЕ У ВЕРИ ПРАВОСЛАВНОЈ

Створитељу, Господе, Боже наш, пошаљи нам благодат Духа Твога Светога да нас учврсти у Светој Вери Православној, коју примисмо од Сина Твога, Господа нашег Исуса Христа, да је једномислено исповедамо пред свим људима и сачувамо је до свршетка века. Амин.

МОЛИТВЕ СРБСКИМ СВЕТИТЕЉИМА
Из 'Православног Молитвеника'

     Свети србски просетитељи и учитељи молите Бога за нас.
    Закону духа ви сте се покорили. о светитељи, учећи и нас не покоравати се закону греха.
    Молимо вас свети чудотворци, Јефреме, Јоаникије и Данило, разорите смућеност душе и буру жалости, дарујте нам мир и тишину молитвама вашим.
     Раскинув узе природне својим чистим натприродним животом, Богоносни Јевстатије, Спиридоне и Саво, задобисте натприродну силу.
    Од метежа овог света, удаљили сте се, оче Грегорије и Саво, да би у пустињској тишини непрестано беседили са Богом. Њега молите за све нас, да тихо поживимо у садашњем времену и Њему угодимо добрим делима нашим.
    Пресвета Богородице, спаси нас.
    Превечно Слово Божије, хотећи спасти човека, као добротвор и човекољубац, зато се усели неисказано у твоју утробу, Богомати.

МОЛИТВА ЗА ПОМИРЕЊЕ ОНИХ КОЈИ СУ У ЗАВАДИ ИЛИ НЕПРИЈАТЕЉСТВУ

Владико, Човекољупче, Царе векова и добара Дароватељу, Који си непријатељства преграду разорио и мир подао роду људскоме, даруј и сада мир слугама Својим (имена): укорени у њих страх Свој и међусобну љубав утврди, угаси сваку распру, отклони од њих све саблажњиве несугласице. Јер Ти јеси Мир наш и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Духу Светоме, сада и свагда и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ПРЕ ДОРУЧКА

 У име Оца и Сина и Светога Духа. Пресвета Тројице, помилуј нас! Господе очисти грехе наше! Владико, опрости безакоња наша! Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Свога ради.

МОЛИТВА ПОСЛЕ ДОРУЧКА

 Достојно јеуистину блаженом звати Тебе Богородицу, Свагдаблажену и Свебеспрекорну и Мајку Бога нашега. Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога - Слово непорочно роди, сушту Богородицу ми Те величамо.

МОЛИТВА ПРЕ РУЧКА

Оче наш........... Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и свагда и у векове векова. Амин. Господе помилуј (3X). *** Молитвама Светих Отаца наших Господе Исусе христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

*** Ако је присутан свештник, после Господе помилуј (3X), каже се: Оче благослови!

Свештеник благосиља: Христе Боже, благослови јело и пиће слугу Твојих јер Си свет свагда, сада и свагда и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ПОСЛЕ РУЧКА

Благодаримо Ти Христе , Боже наш, што си нас наситио Твојим земаљским добрима. Не лиши нас ни Свога Небеског Царства, но као што си дошао међу Своје ученике, Спасе, дарујући им мир, дођи и к нама и спаси нас. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и свагда и у све векове векова. Амин. *** Молитвама Светих Отаца наших Господе Исусе христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

*** Ако је присутан свештеник: Благословен Бог који нам је милостив и од Својих богатих дарова храни нас Својом благодаћу и човекољубљем, сада и свагда и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ПРЕ ВЕЧЕРЕ

Јешће убоги и наситиће се, и прославиће Господа који Га траже, жива ће бити срца њихова у векове векова. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и свагда и у све векове векова. Амин. 

МОЛИТВА ПОСЛЕ ВЕЧЕРЕ

Твоја утроба, Богородице, поста Света трпеза са Небесним Хлебом, Христом Богом нашим. Сваки који једе од Њега не умире, као што рече Он, Хранитељ свију. ... Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога - Слово непорочно роди, сушту Богородицу ми Те величамо. развеселио Си нас, Господе, творевинама Твојим и делима руку Твојих обрадовасмо се. Светлост лица Твога поста знак на нама, Господе. Дао Си ми весеље у срце. У миру ћу и лећи и заспати, јер ме Ти Сам, Господе, настани у поуздању.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и свагда и у све векове векова. Амин. ***

*** Ако је присутан свештеник, завршава: С нама је Бог Својом благодаћу и човекољубљем сада и свагда и у векове векова. Амин.




¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Pravoslavlje i ReligijaPravoslavlje i Religija - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana