Naslovni baner
Najnovije vesti -Vesti -NAJNOVIJE VESTI IZ SRBIJENAJNOVIJE VESTI IZ
CRNE GORENAJNOVIJE VESTI IZ BOSNE I
HERCEGOVINENAJNOVIJE VESTI IZ HRVATSKENAJNOVIJE VESTI IZ
MAKEDONIJENOVICE IZ SLOVENIJE IN TUJINE
Meni

Poznate Urbane Legende - No 3

   Neke priče su tako otkačene da mnorate da se nasmejete. Te priče svi znaju kao Urbane legende. Svako ima neku priču za koju tvrdi da se desila baš tu kod njega i da bi to dokazali kunu se svim i svačim. Sve ono neverovatno što se desilo kod svih, kasnije ipadne da se desilo na još hiljadu različitih mesta! Priče za koje svi tvrde da su se desile baš u njihovom kraju i pred njihovim očima...

LJUBAV ISPOD ŠATORA

   Dva policajca ugledaju šator u šumarku na periferiji grada. Noć je, a iz šatora se čuju uzvici. Odluče da priđu. Stariji vikne: 'POLICIJA!' i razmakne ulazno krilo. Unutra ugleda dvoje maloletnika kako vode ljubav. Po njegovom naređenju, momak izađe napolje da objasni šta se dešava.
    Policajci rekoše da to moraju da prijave njihovim roditeljima. Mladić ih zamoli da to ne čine, jer će izbiti velika frka. Stariji policajac na to reče: 'Možda bismo mogli da se nagodimo. Evo, ćutaćemo ako nam dozvoliš da vodimo ljubav s tvojom devojkom. Nakon dva minuta šatorskih konsultacija momčić izađe i nevoljno klimnu glavom. Stariji policajac uđe pod platno otkopčavajući kaiš. Posle nekoliko minuta izađe i obrati se kolegi: 'Sada ti probaj – ovo uvek upali, Uvek se ogrebemo sa snošaj!' Drugi policajac uđe u šator lagano raskopčavajući košulju... A, unutra – njegova četrnaestogodišnja kćerka!

MALI BRUNO

   Provalnik dolazi do kuće iz koje je maločas izašao par na večernji provod. Pokušava da obije bravu i u jednom momentu iz kuće se začuje dečji glas: 'Ko je?!' Provalnik se doseti, pa reče: 'Čika policajac! Hoću da vidim da li je sve u redu kod vas. Da li ima još nekog u kući osim tebe?' Na to mališan odgovori: 'Samo Bruno! – A koliko Bruno ima godina', upita lopov. – 'Pet', odgovori dete.
    Zadovoljan što ga čeka lak plen, provalnik začas obije bravu, otvori vrata, kroči u predsoblje i... u tom momentu na njega skoči Bruno, petogodišnjak, po zanimanju rotvajler!

BIKINI ILI MINI SUKNJA

   Naredna urbana legenda jeste beogradska mada je stvorena u Budvi i to u kratkom dijalogu dva lika iz Beograda. Jednog popodneva leže oni na plaži i igraju karte. Najednom iz vode izlazi devojka vrhunske lepote. Bikini. Duga smeđa kosa. Voda joj klizi po telu... Jedan od dvojice kartaroša je ugleda, a pošto drugi nije mogao da je vidi jer je bio okrenut leđima, ovaj mu došapnu:
'Ej, pogledaj ovu ribetinu, molim te!' Dotični se okrene, odmeri devojku od glave do pete, onako znalački i odvrati drugu: 'Nije to ništa, tek da je vidiš u mini suknji!'
BRAĆA I KRUŠKE

   Bila jednom dva brata. Jedan od njih otišao je u na služenje vojnog roka, a drugi koji je ovaj dug otadžbini već odradio, zaputio se u pečalbu – pravo u Kanadu. Kada je tamo stigao poslao je svom burazeru razglednicu Toronta uz prateći tekst na poleđini: Tetka je dobro stigla. Kruške su na putu! Razlednicu je stavio u koverat i adresirao na vojnu poštu broj (da ne preterujemo sa brojem,a?), dakle broj 'taj i taj'.
    Naravno, vojni bezbednjaci su otvorili poštu i iste večeri u zabitom delu kasarne dešavala se sledeća scena: Mračna prostorija. Na sred iste je jednostavan drveni sto. Na stolu lampa. Uključena. Abažur lampe je izvrnut tako da svetlo pada na lice mladića zavezanog za stolicu koja se nalazi tik kraj stola.
    Iza lampe, povremeno, oštar glas se obraća zarobljeniku: NEMOJ DA SE PRAVIŠ LUD! SVE ZNAMO! RECI SAMO GDE STIŽU KRUŠKE!
I tako satima...

PUT PO SOVJETSKOM SAVEZU

   Jednom davno američki par našao se na proputovanju po komunističkom Sovjetskom savezu. Kada su stigli u Moskvu prijavili su se u jedan od najboljih hotela.
    Iako je već bilo kasno, krenuli su da pretražuju sobu koju su dobili. U Americi su se naslušali priča o stalnom praćenju i prisluškivanju turista koje obavljaju ruske tajne službe i policija. Strahujući od mogućnosti da im bude narušena privatnost i da budu špijunirani, pažljivo su po prostorijama sobe tražili 'bubice' ili neke slične prislušne uređaje. U jednom momentu žena ugleda neku kvrgu pod tepihom na sredini poda. Zavrnu oni tepih i pronađu metalnu pločicu šrafovima pričvršćenu za pod. Odmah izvade šraf, pa drugi, pa treći, bace potom pločicu u kantu za otpatke u hodniku, vrate tepih na mesto i legnu da spavaju.
    Ujutro odu na doručak, spakuju se i krenu do recepcije da se odjave. Recepcioner ih ljubazno upita da li su dobro spavali, na šta mu oni potvrdno odgovoriše. 'Drago mi je da to čujem, reče recepcioner, jer se par koji se nalazio u sobi ispod vaše žalio da su imali groznu noć!'
'Šta nije bilo redu?', upitaše supružnici.
'Pa, ne znam kako se to desilo, ali na glavu im je pao sobni luster!', odgovori hotelski službenik.

ČUDAN ISPIT

   Pismeni zadatak na temu 'Šta je Rizik'
Učenik završi rad za par minuta preda profesoru i izađe. Ovaj naravno odmah pogeda i pročita:
    'Ovo je rizik.'
Kažu da je dobio odličnu ocenu.

PRILAGODLJIVE OCENE

   Došao student kod profesora da se žali zašto je dobio samo 6. Profesor nađe rad na kome piše šestica, pogleda, na kraju ga stavi između sebe i studenta tako da je okrenut prema profesoru, a prema studentu naopačke, i kaže:
- Evo, sad je s moje tačke gledišta to 6, a sa vaše je 9, prema tome nema više problema, doviđenja.
ISPIT IZ FIZIKE

   A ovo se zasigurno dogodilo. Ispit iz fizike, i sad neko telo je bilo mase m=5kg a drugo telo je mase M=2m. Jedan student se ljubazno javi da ima pitanje u vezi zadataka:
- Izvinite, a zašto je ovde masa u metrima?

ORIGINALNO UDVARANJE

   Dakle, jednoga dana prilazi Draganu Nikoliću u pozorišnom bifeu jedan mladić i zamoli ga za uslugu: 'Znaš, mnogo mi se sviđa jedna devojka i smislio sam kako da je osvojim, ali mi je potrebna tvoja pomoć. Danas ću da je odvedem u kafanu u koju ti često izlaziš i trebalo bi da mi priđeš i osloviš me imenom, potapšeš me po ramenu, kažeš nešto lepo – ona te obožava i posle takvog događaja značajno ću 'skočiti u njenim očima'. Postaću za nju autoritet i svako udvaranje će biti mnogo lakše!' Draganu se ovaj predlog svideo i po sistemu 'sve za ljubav' on te večeri dođe u svoju omiljenu kafanu, pogleda po sali i za jednim stolom ugleda dotičnog mladića i devojku u njegovom društvu.
    Po dogovoru, Dragan priđe njihovom stolu srdačno potapše momka po ramenu i reče: 'Gde si, Nebojša, dugo te nisam video. Šta radiš, prijatelju moj?' Momak za stolom naglo se okrenu, drsko pogleda poznatog glumca i odbrusi mu: 'Koliko sam ti samo puta rekao da mi se više ne obraćaš?! Ne želim više da te vidim u svom društvu! `Ajde sada, gubi se !!!'

SLATKA OSVETA

   Zvanica 600, veliko posluženje, kum, kuma, deveruše i...sve po protokolu. U sred slavlja mladoženja uzima mikrofon i gostima saopštava sledeće:
- Dragi gosti, spremio sam vam jedan specijalan poklon. On se nalazi u koverti na donjem delu vaših stolica. Svako dobija po jedan primerak ovog poklona. Uživajte!
    Svi prisutni opipaju donji deo svojih stolica, nađoše pomenute koverte, otvoriše ih i potom pogledaju sadržaj. Svako od gostiju je dobio identičnu fotografiju, a na njoj: kum i mlada u nezaboravnom položaju na kojem bi im pozavideli mnogi akteri porno filmova. Mladoženja je sačekao nekoliko minuta ne bi li bio siguran da je svako video svoj 'poklon', posmatrao je izraze neverice i zaprepašćenja na licima prisutnih, a onda im se zahvalio na pažnji, dodao da mogu da ostanu na slavlju i da se goste do mraka, a potom otišao sa članovima svoje familije.
    Za neverstvo svoje sadašnje žene on je saznao još pre mesec dana – dobio je fotografije, a onda nastavio sa pripremom venčanja, sačekao strpljivo trenutak vrhunca na svadbi, a potom 'vrhunac' na fotografiji podelio prisutnima. Kakva osveta!

JEZIČKE ZAVRZLAME

   Olimpijske igre u Melburnu 1954. godine. Korpulentni jugoslovenski atletičar sedi za stolom u restoranu Olimpijskog sela. Klopa li klopa. U jednom momentu poželi da popije čaj, ali kelnerice nema pa nema. Ugledavši je na drugom kraju sale, on joj doviknu: 'Ej, ti!' Kada to nije pomoglo, isti uzvik ponovi nekoliko puta. I, konačno, posle desetak minuta kelnerica se pojavi pred njim i na sto mu spusti ravno osam čajeva (eight tea je vrlo slično uzviku 'ej, ti').
    Jezički nesporazumi su tema mnogih anegdota, ali i urbanih legendi. Nekada je gradom kružila priča o političaru koji je na nekom balu u nekadašnjem Sovjetskom Savezu uspeo da 'dobije glavnu premiju' i da zapleše s najlepšom ženom u sali. Želeći da joj se udvara, rekao joj je na improvizovanom ruskom: 'Kak krasnaja život je u vas'. I popio je šamarčinu, jer je to značilo 'Kako vam trbuh crven'. Kasnije je naučio da kaže 'krasivaja žiznj', ali je za pomenutu gospođicu bilo kasno.
    Legenda govori o prvim Anglosaksoncima koji su kročili na tlo Australije. Lokalne Aboridžine odmah su upitali kako se zove ona simpatična životinja koja skakuće. Ovi su im odgovarali rečju 'kangaroo' (izgovara se 'kenguru') što je na njihovom jeziku značilo 'ne razumemo vas'. Međutim, ni došljaci nisu razumeli Aboridžine, pa je kengur tako dobio ime.
    Kokoška se na slovenačkom kaže 'kurca', a šankerica je 'natakarca', što je rodilo bar deset urbanih legendi (pretpostavljate već kako bi mogle da izgledaju). 'Kurva' (curva) na italijanskom znači: krivina. 'Ortak' na arapskom ima značenje muških polnih organa, a 'ks, ks' (popularni ulični poziv u Beogradu) je veoma neuputno uzvikivati u Libanu ili Egiptu.
    Na poljskom jeziku 'pravo' znači 'desno', dok se za naše 'pravo' koristi reč 'prosto'. Možda neki naši turisti, koji se vode kao nestali u Poljskoj, još lutaju po putevima ove zemlje. (Usput – 'levo' se na poljskom kaže 'levo'!) Ako ste čuli za neku od sličnih jezičkih smicalica – pošaljite da objavimo!

LEGENDE SA RADIA

   U Radio Beogradu svojevremeno su se prepričavala dva događaja koja kao lajtmotiv imaju rutinirane profesionalce, ali čim je reč o prenošenju priče, tu su i pokvareni telefoni, pa se nikad ne zna koliko je detalja iz priče verodostojno... Čim je 'jelo presoljeno', bez obzira na to što nije daleko od originalnog događaja, to je već urbana legenda. Evo i te dve priče...
    Spikeri koji su radili na 'Stereorami' uglavnom su bili dežurni spikeri na Prvom programu Radio Beograda (znači: poznate face) i svraćali su (kada su već tu, u studiju pored onog iz kojeg se emituje 'Stereorama') do pomenutog programa samo da bi najavili ili odjavili delo klasične muzike koje je bilo predviđeno za emitovanje. Jednog dana, spikerka koja je ušla na tih 20-ak sekundi u studio nije ni obratila pažnju na tekst pre čitanja. Kao iskusni 'profić', čim se uključilo svetlo 'on the air' krenula je da čita: 'Slušali ste Petu Betovenovu simfoniju u izvođenju Berlinske filharmonije, pod dirigentskom palicom Efraima Kurca...' Zaprepašćeno je zastala, shvatajući šta je pročitala. Odmah je, kao profesionalac, pokušala da ispravi stvar i nastavila je: 'Oprostite, dragi slušaoci. Dakle, dirigent je bio Efraim Ku**c!' (Tonac pada pod miksetu od smeha, haos.) U stvari, poznati dirigent se zvao Efraim Kurc i nikakvih problema ne bi bilo da je osoba koja je pisala tekst vodila računa o tome. Pokušavajući da ispravi grešku, spikerka se još više zakopala.
    Jedna njena koleginica sa programa 202, kažu, rutinski je upitala tonskog realizatora programa koji je naziv pesme koja je bila hit 202 i trebalo je da bude puštena za 10-ak sekundi. Tonac (šaleći se) reče: 'Ko me to tuca na vratima i grupa 777' (reč je bila o pesmi 'Ko mi to kuca na vratima'). Sekund kasnije, spikerka je automatski, ni za trenutak ne shvatajući šta govori, rekla to što je malopre čula!
    Priča isto sa Beograda 202. Reč je situaciji u kojoj se jedan novinar sakrio ispod voditeljskog stola u studiju iz kojeg je njegov kolega trebalo da pročita vesti ('Teleks 202') za nekoliko minuta. Kada je dotični ušao u studio, seo je za sto i sačekao da se uključi svetlo koje je označavalo da se nalazi u programu. Duboko je udahnuo vazduh delić sekunde pre nego što će započeti čitanje, a u tom momentu osetio je kako ga je neko jako ugrizao za nogu. Naravno, ni ne pomišljate da tako nešto može da vam se desi i stoga – sve što su slušaoci čuli nakon signala teleksa bilo je jedno: AAAAAAARRRGGGH (zvuk koji je podsećao na krik nadraženog irvasa). Priča kaže da je ovo bio i 'najkraći teleks' u istoriji 202...
Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu