Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Kratke Vesti
Omiljeno na sajtu
Kratke Vesti Evropa
Kratke Vesti Balkan
Kratke Vesti Sport

Otkačeni Turisti u Rusiji

    Turistički vodiči u ruskoj prestonici navikli su na neobična pitanja inostranih turista, ali ipak dolaze u situacije kada čak i iskusnijim među njima ne pomaže znanje, nego humor i snalažljivost.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
   Svakakvih turista ima i ne možete da birate ko će i kakvi sve idioti da vam dođu u zemlju.
    Neinformisanost, neznanje i glupost su glavni razlozi nekim neverovatnim pitanjima turista koja postavljaju svojim turističkim vodičima. Neka od najneverovatnijih pitanja stranaca podelili su s javnošću predstavnici Asocijacije vodiča prevodilaca i turističkih menadžera Moskve.
 Jednom sam radila s grupom filipinskih lekara-onkologa koji su prvi put doputovali u rusku prestonicu. Na Crvenom trgu jedan od gostiju me je ozbiljno upitao:
- A koji je zid Kremlja srušio Tom Kruz? I koliko vam je trebalo da ga obnovite?
- Gde spava Lenjin?
- Koliko vekni hleba Rusi pojedu na dan?
- Da li vi tokom zime padate u zimski san?
    Turista je, očigledno, bio pod utiskom od filma ’Nemoguća misija‘ i dugo je tražio tragove razaranja na Spaskoj kuli i Vasiljevskom spustu - priča predstavnica Asocijacije.
    Po pravilu, predstave o Moskvi turisti dobijaju upravo iz filmova, s društvenih mreža ili prepričanih legendi koje su čuli od sunarodnika. Vodiči neretko moraju da ruše te mitove. Neki su čitali knjige ruskih pisaca i često traže u Moskvi objekte povezane s književnim junacima - navode u Asocijaciji vodiča prevodilaca.
    Jedna turistkinja iz Teksasa dugo je  hodala nekropolom pored Mauzoleja Lenjina, a zatim razočarano upitala:
- Zbog čega nam niste pokazali grob doktora Živaga?
    Vodič je morao učtivo da joj objasni da Živago nije političar, nego izmišljeni lik. Vodiči navode da u takvim situacijama uvek moraju da budu veoma delikatni i kažu da se nikada ne može pretpostaviti s kakvim mislima dolaze turisti i koliko su upoznati sa činjenicama. Neki postavljaju složena politička pitanja: o situaciji u Siriji, odnosima predsednika s liderima drugih zemalja i slično. Da bi čovek odgovorio, mora da bude upoznat sa svim događajima. A ponekad pitaju:
- Da li je istina da je GUM (najpoznatiji trgovinski centar u Moskvi) napravljen da bi svi građani Sovjetskog Saveza imali istovetnu odeću?
    Tu nije potrebna erudicija, nego domišljatost. Turista ima pravo da postavlja razna pitanja, a naš zadatak je da sve objasnimo tako da se gost ne oseća neprijatno - navodi potpredsednica Asocijacije.
    Inostrani turisti koji su prvi put doputovali u Moskvu i videli Crveni trg čude se što je on u realnosti manji nego što su zamišljali. Turistički vodiči navode da goste potpuno zbunjuje to što glavni trg u zemlji nije zatvoreni muzejski objekat i što se tu može slobodno ući.
- Zar on nije sakriven iza zidina Kremlja? - zanima poneke od njih.
    Među pitanjima o Kremlju su i ovakva:
- Zbog čega zvezde na kulama imaju pet krakova?
- Koliko je cigala potrošeno za izgradnju zida Kremlja?
    Nakon posete Mauzoleju Lenjina najviše piski vodiči čuju od turista koji su prvi put posetili prestonicu jeste:
- Zbog čega nam ne pokazujete predsednika?
    Pitanje 'Gde je Putin' redovno postavljaju gosti svih uzrasta i nacionalnosti i to ne samo na teritoriji Kremlja ili na Crvenom trgu. Neretko inostrane turiste u Tretjakovskoj galeriji zanima zbog čega u sali s portretima nema i predsednikovog, kao i zašto na Poklonoj gori nije postavljen spomenik šefu države.
    Kineski turisti, prema rečima vodiča, imaju beskonačni niz potpuno neočekivanih i neverovatnih pitanja. Neka od najčešćih su:
- Po čemu se pravoslavlje razlikuje od hrišćanstva?
- Gde je sahranjena Devica Marija?
- Zbog čega Bogorodica u rukama drži dečaka, a ne devojčicu?
    Jedan od vodiča priča: 'Nedavno sam se dovezla s grupom Kineza na stanicu ’Kijevska‘, a gosti su bili najiskrenije zabrinuti da li će im biti potrebna ukrajinska viza za ulazak u podzemnu železnicu i pitali su.
- Zar nismo na teritoriji Ukrajine? - čudili su se stranci.
    Vodič je morao da ih umiruje i objašnjava da im viza ne treba.
    Gotovo svi stranci su iznenađeni što je Moskva veoma lep i zelen grad. Gosti često uzvikuju:
- Kako ste vi pametni što ste zasadili sve ovo drveće!
    Ponekad turisti iz Francuske, posebno muškarci, nude da zamene svog predsednika našim. Interesuje me zbog čega, a oni se šale da će u tom slučaju Francusku ujediniti s Rusijom, a da će Pariz zasijati kao Moskva - priča predstavnik Asocijacije.
    Jednom prilikom je u metrou starija turistkinja, iznenađena čistoćom stanica, pitala:
- A vaša omladina ne baca žvake, guta ih?
    Drugu gošću je interesovalo da li u školi postoje časovi posvećeni zaštiti životne sredine.
    Ponekad su pitanja takva da vodič pomisli: nisam dobro čuo, nisam razumeo, umoran sam, zaboravio sam jezik, loše sam prepoznao akcenat - nemoguće da je ovo pitanje! Tražiš od gosta da ponovi i — ne, sve je tačno, pitaju upravo to i sad treba odgovoriti.
    Sasvim nedavno vodič je potpuno bio zapanjena pitanjem:
- Koliko traje trudnoća u Rusiji?
    To su samo neka od pitanja koja postavljaju stranci o Rusima i njihovoj zemlji. A najviše ih brine kako preživljavaju zimu i pitaju.
- Kada dođu zima i hladno vreme, da li onda prestajete da izlazite iz kuća?
- Da li se šubare prenose kroz nasledstvo od bake do unuke?
- Koliko Rusi tokom zime jedu hleba na dan u proseku?
- Da li se i riba u reci Moskvi zamrzava tokom zime?
    Kako god bilo, turističkim vodičima sa ovakvim turistima nikada nije dosadno.¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Mesec i Njegove Mene
Testirajte Reflekse