Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Kratke Vesti
Omiljeno na sajtu
Kratke Vesti Evropa
Kratke Vesti Balkan
Kratke Vesti Sport

Iz Tajnih Dosijea Bivšeg SSSR-a

   Jurij Gagarin i NLO-i! Džejms Oberg je međunarodno priznati stručnjak kada je u pitanju svemirski program bivšeg Sovjetskog Saveza. Što se pak tiče raznih senazacionalnih  događaja vezanih za NLO-e na tim prostorima, stručnjaci već duže vreme tvrde da za većinu priča postoje logična objašnjanja. Šta to znači po njima? Jedan od takozvanih 'NLO talasa' prošao je iznad Rusije 1967. godine i imao je na stotine očevidaca. O tome je vrhunski, tada sovjetski, ufolog Feliks Zigel sakupio ogromnu dokumentaciju.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Neki od tih izveštaja dospeli su i na Zapad, gde su se kasnije pojavljivali u raznim knjigama ili bili citirani na sastancima u visokim vladinim krugovima zapadnih zemalja.

RAKETE KOJE SU PREVARILE I STRUČNJAKE

    Sovjetski Savez je 1977. godine zabranio civilna istraživanja o NLO-ima. Tada su astronom Lav Gindilis i jedan istraživački tim iz Moskovske akademije nauka proučili svu Zigelovu dokumentaciju i prihvatili je kao verodostojan dokaz poseta vanzemaljaca području Sovjetskog Saveza.
    Međutim, tadašnja vlada SAD je, na Gildisovu nesreću, brzo dala objašnjenje za sovjetske NLO-e, viđene 1967. Sovjeti su, prema tvrdnjama Amerikanaca, ustvari testirali raketne bojeve glave u donjem toku reke VOlge. Rakete su pri povratku iz niske orbitne putanje izgledale kao NLO-i. Populacija koja je sve to videla daleko iznad svojih glava nije ni sumnjala ni znala šta se stvarno gore događa. Pentagon je ove sovjetske bojeve glave nazvao 'frakciono orbitno oružje za bombardovanje' - FOBS. One su se pojavljivale kao velike vatrene kugle na nebu, a njihov let bio je dug stotinama kilometara. To objašnjava zašto je sovjetska vlada proglasila hitno obustavljanje, to jest, zabranu civilnih istraživanja o NLO-ima.
    Dvadesetog septembra 1977. Sovjeti su lansirali tajnu raketu iz svemirskog vojnog centra u Plesecku - severozapadna Rusija. Raketa je, prema izveštaju sovjetske agencije TASS, izgledala kao zvezdoliki NLO, koji se 'sporo kretao prema Petrozavodsku, iznad kojeg se širio u vidu meduze, 'kupajući' grad mnogobrojnim finim zracima, koji su, opet, stvarali sliku kao da pada kiša'.

ISTINU TREBA ZATAŠKATI

    Sovjetski pisac naučne fantastike Aleksandar Kazancev odmah je ovaj događaj opisao kao 'posetu svemirskog broda koji vrši izviđanje'.     Doktor Vladimir Ažaža, stručnjak iz oblasti NLO-a, tvrdio je da su ti objekti 'ili prevozna sredstva neke visoke inteligencije sa posadom ili je to bilo neko energetsko polje koje je stvorio takav NLO'. Kada su Feliksa Zigela pitali da li misli da je to bio NLO, odgovorio je: 'Bez sumnje - ima sve odlike NLO-a'.
    Slično se tvrdilo i 1981. godine kada je iz Plesecka lansirana raketa koja je osvetlila nebo iznad Moskve. Vrhunski stručnjak za NLO-e Sergej Božić izjavio je da su baš u to vreme 'piloti šest civilnih aviona koji su se tada nalazili u blizini, prijavili ili samo viđenje NLO-a ili čak napade na njihove avione od strane NLO-a'. Božić je kasnije tvrdio da je taj NLO napao i jeddan kamion u Moskvi, a da je jedan svedok video 'svemirski brod sa kupolom, kako se kreće niz ulicu, a u njemu sedi mali pilot'.
    Doktor Vladimir Ažaža tvrdio je prilikom jednog predavanja da je u aprilu 1973. godine jedan NLO napao 'Apolo 13', jer je ovaj tajno prenosio atomsku bombu na Mesec. Kasnije je objasnio: 'Kada sam držao to predavanje bio sam početnik iz ufologije i bio sam idoktriniran 'ET' hipotezama, pa ništa drugo nisam razaznavao. Sa zadovoljstvom poričem sve što sam tada rekao'. Posle toga, Ažaža je, navodno, u jednom američkom tabloidu objavio lažne fotografije tobožnjih NLO-a, koje je navodno snimio jedan od astronauta sa 'Apola', i lažne poruke navodno upućene iz vanzemaljskih letelica viđenih pored mesečevih kratera. Kasnije, na konferenciji o NLO-ima u Albukerkiju, 191. godine, Ažaža je tvrdio da ima dokaze da su NLO-i ne samo oteli pet hiljada Rusa, već da niko od njih nikada nije 'vraćen'. Džejms Oberg je kasnije izneo svoje mišljenje kako je Ažaža došao do tog šokantnog broja otetih: 'Mislom da je on uzeo broj prijavljenih nestanaka iz celog Sovjetskog Saveza, obeležio oblasti u kojima su prijavljene veće aktivnosti NLO-a i 'nestalu' populaciju sa tog područja pripisao otmici vanzemaljaca. To je bilo tako jednostavno, iskreno i besmisleno'. Da li je to bilo baš tako i do dan danas je ostalo pod velom tajne.

PILOTI JURE LETEĆE TANJIRE

    Amerikanci Brajen Greš i Džordž Knep posetili su Rusiju u maju 193. godine. Greš 15 godina radi na televiziji kao izveštač, a Knep je slavni istraživač NLO-a. Planirali su da ostanu desetak dana i da za to vreme pokupe što više podataka o NLO-ima viđenim u Rusiji. Najpre su upoznali Nikolaja Kapranova, ruskog fizičara koji je radio kao savetnik obezbeđenja u sovjetskom Parlamentu. Zamolili su ga da ima pribavi bilo kakve informacije o NLO-ima, a oni su mu obezbedili kanselariju i pristojan honorar.
    Greš je kasnije objasnio razloge za ovaj put: 'Nadali smo se da ćemo otkriti nešto što američka vlada zna o NLO-ima, tako što ćemo pričati sa RUsima. Dugo se pretpostavlja da je vlada SAD držala takve informacije u tajnosti, pod okriljem državne bezbednosti, a Rusi su možda radili to isto. Nadali smo se da su nove slobode u Rusiji naša šansa da se nešto novo sazna i o 'njihovim' NLO-ima.
    Njih dvojica su potom upoznali i Borisa Sokolova, penzionisanog ruskog pukovnika, koji im je otkrio da je nadgledao proučavanje fenomena NLO-a između 1980. i 190. godine, po nalogu sovjetskog ministra odbrane. 'Tokom tih deset godina ceo Sovjetski Savez naslušao se bezbroj priča o vanzemaljskim letelicama, a vojska Sovjetskog Saveza dobila je instrukcije da prijavi svako eventualno viđenje NLO-a i, ako je moguće, da napravi njihove snimke. Mnogi od vojnih izveštaja dolozili su i do pukovnika Sokolova.
    Sam Sokolov ispričao je sledeće: 'Evidentirano je 40 slučajeva gde su se naši piloti susreli sa NLO-ima. Bilo im je naređivano da ih gone, a potom i da pucaju na NLO-e. Ali, čim bi naši piloti pokušali da se približe neznancima iz svemira, ovi bi povećali brzinu. Piloti bi se dali u poteru, ali ne bi uspevali da ih stignu, a u nekim slučajevima piloti su gubili kontrolu nad avionima, što se tragično završavalo. Posle toga piloti su dobili drugo naređenje: kada ugledate NLO treba da promene kurs i udalje se na bezbedno rastojanje'.

MILIONI OČEVIDACA

    Sokolov je prizna o da je Sovjetski Savez želeo da otkrije što više o NLO-ima, da bi bili u prednosti pred svojim konkurentima. Dodao je da su SAD razvile svoju tajnu tehnologiju koja potiče od vanzemaljaca. Kao drugo zapanjujuće otkriće Sokolov je naveo da su SAD postavile 30 radarskih stanica specijalno projektovanih da privuku NLO-e.
    Petog oktobra 1983. godine Sokolovu je naređeno da otputuje u jednu bazu u Ukrajini. Dan pre toga, komandir baze izvestio je šefa Vrhovnog štaba sovjetske armije da je od 16-18 časova viđan NLO i da je, što je najgore, na neki nepoznat način aktivirao signaln svetla na komandnoj tabli za nuklearne projektile. Nastala je panika zbog opasnosti da se projektili na nekontrolisan način aktiviraju, što je moglo da izazove nuklearni rat. Sokolov je naredio hitnu i temeljnu istragu, ali nikakvog logičnog objašnjenja za ovaj incident nije bilo. Međutim, korist od ovog zagonetnog slučaja je u tome što su sovjetski vojni stručnjaci tada počeli stvarati jedan moćan aparat za razmenu informacija u NLO-ima, da bi se izbegla mogućnost ponavljanja sličnih incidenata.
    Da li je NLO mogao da aktivira nuklearne projektile? Prema tvrđenju Roberta Dina, bivšeg oficira američkog ratnog vazduhoplovstva, isti takav incident se dogodio šezdesetih godina, kada je bio stacioniran u sličnom štabu u Parizu.
    Tokom desetogodišnjeg ispitivanja, Sokolov je sakupio hiljade svedočenja o NLO-ima. Procene variraju, ali se smatra da je oko milion Sovjeta za tih desetak godina videlo NLO-e. Američki istraživači Greš i Knep su od Sokolova dobili za proučavanje oko 400 najintrigantnijih slučajeva. Nakon toga Greš i Knep su se upoznali sa Rimili Avramenkom, koji je tada bio jedan od vrhunskih stručnjaka, koji je radio na ruskom ekvivalentu 'Rata zvezda'. Zapitan da li NLO-i stvarno postoje, bez razmišljanja je odgovorio: 'Moje kolege i ja ne razmišljamo da li NLO-i postoje. Mi znamo da postoje'!

STALJIN I NLO
   
    Posle toga Greš i Knep su se susreli sa jednim funkcionerom Ruskog ministarstva odbrane, koji je želeo da ostane anoniman. On je svojevremeno vodio vojna proučavanja NLO-a, nazvana 'NIT-3'. Grešu i Knepu su pokazani veoma intrigantni dosijei, prama kojima su čak i neki ruski kosmonauti viđali NLO-e i svedočili o tome. U dokumentima se pominje i Jurij Gagarin, prvi čovek u svemiru.
    Po povratku u Ameriku Greš je obelodanio da su svojevremeno Rusi bili upoznati i sa čuvenim padom letećeg tanjira u Rozvelu, 1947. godine. Njih dvojica su bili prvi novinari sa Zapada koji su intervjuisali Valerija Burdakova, moskovskog naučnika koji je bio jedan od osnivača sovjetskog svemirskog programa. O onome što je saznao od Burdakova Greš je rekao: 'On ej čak držao i predavanja o NLO-ima. To je privuklo i Sergeja Koroljeva (slika levo), stručnjaka za raketnu tehniku i, takođe, jednog od osnivača ruskog svemirskog programa. Koroljev se poverio Burdakovu, a ovaj je to prepričao dvojici amerikanaca.
    Koroljeva je 1948. godine pozvao J.V. Staljin u svoj kabinet. Zatim je Staljin uveo Koroljeva u jednu sobu gde su raširene po stolu bile gomile materijala i informacija o NLO-ima, prikupljenim za vreme strogo poverljivih istraživanja. Neke od informacija pribavili su sovjetski operativci u Novom Meksiku (SAD), nakon pada NLO-a kod Rozvela. Staljin je želeo da čuje Koroljevo mišljenje u vezi sa ovim slučajem. Prema Burdakovoj priči Koroljev je rekao sledeće: 'U redu, uzeću materijale, proučiću ih i vratiti za dva dana. Tada ću reći šta mislim'. Ali, Staljin je tada energično rekao: 'Ne, ne možeš poneti ništa od ovoga'. Zatim je naredio Koroljevu  da ostane da radi u toj sobi onoliko dugo koliko je potrebno. Staljin mu je ponudio prevodioce i šifrante i sve ostalo što bi bilo potrebno da obavi posao. Kada je završio proučavanje materijala o incidentu kod Rozvela, koroljev je rekao Staljinu: 'Smatram da se ovo stvarno dogodilo, ali mislim da NLO-i nisu opasni po našu zemlju. Oni nisu proizvedeni u SAD, niti u nekoj drugoj zemlji'. Staljin mu se zahvalio i rekao da njegovo mišljenje deli još nekoliko stručnjaka u toj oblasti.
    Greš i Knep su intervjuisali i Rema Varlamova, koji radi pri moskovskom tehnološkom institutu. On je obišao nekoliko mesta prizemljenja NLO-a, kojih samo u okolini Moskve ima deset. Glavni zadatak Rema Varlanova bio je da odredi ima li ikakvih fizičkih ili hemijskih promena u zemlji na tom mestu. Otkrio je da identični kvarcni časovnici, od kojih je jedan postavljen unutar mesta sletanja NLO-a, a drugi van, pokazuju različita vremena. Unutar mesta prizemljenja vreme se ubrzava. Varlamov je još dodao da je pri ispitivanju uzoraka zemlje sa tog mesta, u jednom kubnom centimetru nađeno nekoliko jednoćelijekih organizama. Van mesta prizemljenja, pak, u jednom kubno centimetru ima na desetine hiljada jednoćelijskih organizama. Biolog i blizak kolega Varlamova, Jurij Simakov, podržao je ove nalaze i ispričao svoje interesantno otkriće: 'Stavili smo muve u jednu posudu i odneli je na mesto jednog prizemljenja NLO-a. Muve su kao poludele zujale i letele unaokolo'.
    Takođe su naišli na mikroskopski male 'klikere' unutar krugova sletanja. Naučni testovi do sada nisu uspeli da ih identifikuju. Greš i Knep su poneli primerke 'klikera' u SAD, ali stručnjaci iz bazne patologije, mikroorganizama i hemije nisu ništa otkrili.
    Možda je najbizarnija tvrdnja doktora Simakova koja se odnosi na otkriće mikroskopskih crva nađenih u uzorcima zemlje uzetih sa dva mesta u Sibiru, gde su sleteli NLO-i. Utvrđeno je da se takvi crvi mogu naći samo u Meksiku, što znači da ih nema nigde u prirodi u Sovjetskom Savezu. Otkud takvi crvi na tom mestu ostala je velika misterija.

DŽINOVSKI DISK

    General Igor Maljević bio je šef Vrhovnog štaba vazduhoplovnih odbrambenih snaga SSSR-a. U aprilu 190. godine, mesec dana nakon što je 21. marta bilo prijavljeno preko sto viđenja NLO-a, on je rekao: 'Sudeći prema svedočenjima očevidaca NLO je izgledao kao disk prečnika od sto do dvesta metara, sa dva pulsirajuća poziciona svetla.
    Tokom vertikalnog kretanja NLO je rotirao oko svoje ose i izvodio letove u vidu slova 'S' i u vertikalnoj i u horizontalnoj ravni. Zatim je iznenada odleteo brzinom koja dva ili tri puta prevazilazi onu bilo kakvog modernog vojnog aviona. Mnogi posmatrači primetili su da je brzina leta tog NLO-a u direktnom odnosu sa treptanjem njegovih bočnih svetala: što češće svetla trepću - to je veća brzina.
    Još je naravno, bezbroj nedotaknutih zagonetki vezanih za NLO-e sa prostora bivšeg Sovjetskog Saveza. Kao potvrda toga možda je najbolje citirati jednu izjavu bivšeg predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova, iz 1990. godine: 'Fenomen NLO-a postoji i mora se tretirati vrlo ozbiljno'.¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

NLO i Vanzemaljski SvetNLO i Vanzemaljski Svet - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Mesec i Njegove Mene
Testirajte Reflekse