Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Православне Молитве - No 3
Лек за Душу

  У свакодневном животу, пуном нервозе и трке, код многих нема много места за молитву, због чега многи осећају недостатак тренутака дубоког размишљања, као и недостатак равнотеже и склада са самим собом, са својим ближњима, са природом, па и самим Богом.

Osmeh gore Osmeh na lice:  

МОЛИТВА НА ДАН НОВЕ ГОДИНЕ

Господе Боже, Творче и Саздатељу свих видљивих и невидљивих твари, Који си створио времена и године. Сâм благослови, Господе, нову годину која почиње овога дана, а коју ми рачунамо од Твога оваплоћења, које се десило ради нашега спасења. Удостој нас да проведемо ову годину – и многе после ње – у миру и сагласју са ближњима нашим; учврсти и распространи Свету Васељенску Цркву, коју си Ти Сам основао и осветио спаситељском жртвом светога Тела и пречисте Крви. Отаџбину нашу узвиси, сачувај и прослави; дуг живот, здравље, изобиље плодва земаљских и погодно време даруј нам; као истински наш врховни Пастир, мене, грешнога слугу Твога, све рођаке и ближње моје, и све православне хришћане, сачувај, огради и на пут спасења приведи, да бисмо ми, ходећи по њему, после дуговременог и достојног живота у овоме свету, достигли до Царства Твога Небеснога, и удостојили се вечнога блаженства са Светима Твојим. Амин.

МОЛИТВА ПЕТА СВЕТОГ МАКАРИЈА ВЕЛИКОГ

Господе, Боже наш, што сагреших овога дана речју, делом и мишљу, опрости ми као добар и Човекољубац. Миран и спокојан сан дај ми, пошаљи ми Ангела Свога, чувара, који ме заклања и чува од свакога зла. Јер си Ти чувар душа и тела наших, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и свагда и у веке векова. Амин.

МОЛИТВЕ СРБСКИМ СВЕТИТЕЉИМА
Из 'Православног Молитвеника'

    Свети србски просетитељи и учитељи молите Бога за нас.
Испуните, оци, весељем живот наш, спасавајући нас од варварског насртаја и међусобне борбе.
Избавите нас од беде и љуте жалости, свети чудотворци, као топли представници и молитвеници за душе наше. Разагнајте маглу мојих грешења и неумесних дела, оци, вашим молитвама ка Господу.
    Добродетељним животом,Богу угодисте, сатану посрамисте, и Христу заваписте - нико није тако свет ни тако праведан као ти, Господе наш.
    Пресвета Богородице, спаси нас.
    Тебе задобисмо као нерушиву стену и пристаниште и душама нашим савршено спасење и утеху у невољама, о Владатељко, зато спаси нас, који те призивамо, Дјево Маријо.

МОЛИТВА ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ

Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Пречасне Мајке Твоје и бесплотних Ангела Твојих и Пророка и Претече и Крститеља Твога, и Богоречитих Апостола, светлих и добропобедних Мученика, преподобних и богоносних Отаца, и свих Светих, избави ме од садашње напасти бесовске. О, Господе мој и Творче, Који не желиш смрт грешнику него да се овај обрати и жив буде, подај обраћење и мени сиротом и недостојном, отми ме из чељусти пагубне змије која је зинула да ме прогута и сведе у ад живог. О, Господе, мој, утехо моја, који си се ради мене сиротог обукао у трошно тело, ишчупај ме из беде и подај утеху сиротој души мојој. Усади у срце моје да творим заповести Твоје и да оставим дела зла и задобијем блаженства Твоја, јер се у Тебе уздам, Господе, спаси ме.

МОЛИТВА ЗА БОЛЕСНЕ
(подразумева давање имена дотичне особе за помињање и вађење честице на Светој Литургији)

Владико Сведржитељу, Свети Царе, Који уразумљујеш и не усмрћујеш, Који клецајуће утврђујеш и оборене усправљаш и телесне муке човекове отклањаш, молимо се Теби, Боже наш, слугу Свога (име болесника) који болује, посети милошћу Својом. опрости му свако сагрешење вољно и невољно. О, Господе, излечујући силу Своју са Небеса пошаљи, прикосни се тела његова, угаси грозницу, укроти страст и сваку болест која се крије у њему, буди Лекар слуге Свога (име болесника) подигни га са постеље болесничке и са одра страдања његовог и даруј га свесавршеног Цркви Својој, да благоугађа Теби и твори вољу Твоју. Јер Твоје је да нас милујеш и спашаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и свагда и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ЗА УПОКОЈЕНЕ

Упокој, Господе, душе уснулих слугу Својих: родитеља мојих (имена), сродника и предака (имена), добротвора (имена) и свих православних Хришћана, и опрости им сва сагрешења вољна и невољна и даруј им Царство Небеско.
Достојно је уистину блаженом звати Тебе Свагдаблажену и Пребеспрекорну и Мајку Бога нашега, Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе Која Бога Слова непорочно роди, сушту Богородицу ми Те величамо.
Слава Оцу и Сину и Духу Светоме, сада и свагда и у векове векова. Амин.

Од Пасхе до Вазнесења уместо ове молитве чита се припев и ирмос 9. пасхалног канона:
Ангел клицаше, Благодатна: Чиста Дјево, радуј се! И опет велим: Радуј се! Твој Син тридневан васкрсе из гроба и мртве подиже. Људи, веселите се! Светли се, светли, нови Јерусалиме, јер слава Господња на Тебе засија. Ликуј сада и весели се Сионе! А Ти, Чиста, радуј се, Богородице, васкрсу Сина Твога.

МОЛИТВА МАЈЦИ БОЖИЈОЈ

Добра Мајко, доброга Цара, пречиста и благословена Богородице Марија, милост Сина Твога и Бога нашег излиј на моју страсну душу, и молитвама својим упути ме на дела добра, да остало време живота свога, проведем без порока и Тобом Рај нађем, Богородице Дјево, једина чиста и благословена. 

МОЛИТВА АНЂЕЛУ ЧУВАРУ

Ангеле Христов, чувару мој Свети, и покровитељу душе и тела мога, све ми опрости што год сагреших у данашњем дану, и од сваког лукавства непријатељског ми противника избави ме, да не би никаквим грехом разгневио Бога свога, но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ме покажеш достојна доброте и милости Свете Тројице, и Мајке Господа мога Исуса Христа, и свих Светих! Амин.

МОЛИТВА ЗА ОНЕ КОЈИ ПУТУЈУ

Тропар, глас 2: Ти који си Пут и Истина , Христе, пошаљи за сапутника Ангела Свога слугама Својим сада, као некада Товији, да их чува и неповредне сачува на славу Твоју од свакога зла у свакој доброј срећи, молитвама Богородице, једини Човекољупче.

Кондак, глас 2: Луки и Клеопи сапутник био Си, ходи сада заједно са слугама Твојим који да путују желе, од сваке их зле напасти избављајући. Јер Ти као Човекољубац све можеш.

Молитва: Господе Исусе Христе, Боже наш, Истинити и Живи, Који си изволео да путујеш са тобожњим оцем Својим Јосифом и Пречистом Дјевом Мајком Својом у Египат и Који си сапутник Луки и Клеопи био! И сада Те смерно молимо, Владико Пресвети, са слугама Својим путуј благодатно. И као слуги Твоме Товији Ангела Чувара пошаљи, да нас чува и избавља од свакога злог нападаја видивих и невидивих непријатеља и на испуњавање заповести Твојих упућује, и да нас мирно и срећно и здраво проведе и безметежно кући врати.
И дај слугама Твојим да сву своју добру намеру за благоугађање Теби срећно у славу Богу испуне. Јер Твоје је да милујеш и спашаваш нас и Теби славу узносимо са Беспочетним Оцем Твојим и са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и свагда и у векове векова. Амин.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Pravoslavlje i ReligijaPravoslavlje i Religija - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana