Ponuda Tema

Najbolje Slike Na Webu - No 70

KAKO SAM NAUČIO DA GLEDAM SVOJA POSLA

   Idem ti ja juče prepodne u prodavnicu i prolazim pored jedne visoke ograde, a iza nje se čuju glasovi koji viču: trinaest, trinaest, trinaest...
    Ograda bila visoka, pa nisam mogao da vidim preko nje, ali srećom, vidim rupu u ogradi i radoznalo provirim kroz nju. Kad, neki idiot me, kroz tu rupu, ubode štapom u oko. Kad odmah posle toga iza ograde se čulo: četrnaest, četrnaest, četrnaest...
PISMO IZ ARHIVE JOSIPA BROZA TITA

    Predmet: Ciganović Ivan iz Virja moli objavu zakona o zaštiti braka. Virje, 15. juli 1948.

    Drugu Josipu Brozu Titu, Maršalu Jugoslavije,
Niže potpisani drug Ciganović Ivan, seljak iz Virja u Podravini, prisiljen sam visokom naslovu podnijeti sledeću molbu: 'Druže maršale, vi ste meni blizak kao sin kršnog Hrvatskog Zagorja, a ja sam sin ravne Podravine. Sudbina vas je odredila da upravljate brodom naše države sada u mirnoj izgradnji i mi se uzdajemo u vaše vođstvo, kao što smo se uzdali i nismo se prevarili u vaše sigurno vođstvo za vreme prošlog rata. Međutim da vam objasnim svoju strašnu tragediju i da zatražim kao demokrata zaštitu države, dakle i od vas, jer mi vi lako možete pomoći!
    15. juna 1946. godine odbjegla je od mene tajno moja zakonita i ljubljena žena Ciganović Mara, rođena 1915. godine u svijet sa namjerom da vodi prostituciju i živi na tuđi račun. Mojem gospodarstvu prijeti rasulo i katastrofa, jer nema tko voditi kućanstvo, tko će krpati, prati, kuhati i na polju mi pomagati. A moram da uzdržavam i majku staru 72 godine i jedno dijete, ratno siroče, člana državne dečije kolonije. Uvijek sam govorio ženi: 'Draga ženo, nemoj da me ostaviš, radije me ubij nego da odeš u skitnju'.
    Ali, eto, otišla je lakoumnica i ovako me sada polagano ubija teška sudbina. Podnio sam redarstvenu potragu, ali to ide jako polagano i pitanje je kada će je pronaći i uhapsiti! No ja se nedam uništiti pritisku takve saboterke kakva je moja lakoumna žena. I ja hoću da živim dostojno i pošteno demokratski, kao i većina dobrih ljudi.
    Molim vas stoga da poradite u vladi, da žurno izađe i da se u cijeloj Jugoslaviji javno objavi zakon o zaštiti bračnog života kako slijedi:

1) Svaka udata žena, koja ostavi svoga muža i ode u svijet, kažnjava se smrću

2) Svaka udata žena, koja živi u svijetu, bilo gdje u kakvoj službi, ima da se iskaže pismenim odobrenjem potpisanim po njenom mužu, da joj on odobrava služenje. Takovo odobrenje imade biti potpisano po mužu pred dvojicom svjedoka i potvrđeno po mjesnoj vlasti.

3) Svaka osoba, koja bi zadržala kod sebe tuđu ženu bez takovog muževog odovrenja ili bi je sakrivala te ju ne bi prijavila policiji, kažnjava se smrću.

4) Svako krivotvorenje takovog odobrenja kažnjava se smrću.

5) Po objavi ovog zakona imade svaka udata žena, da si u roku od 8 dana ishodi takovo odobrenje od svog muža.

6) Ovo sve vrijedi i za muža, ako bi ostavio ženu i otišao u svijet u nepovrat. Ovim veoma važnim i hitnim zakonom bit će pogođeno u ahilovu petu svaka prostitutka i saboterka, obiteljski život bit će izgrađen na čvrstim temeljima, nestat će užasnog kriminala i života na tuđi račun.

    U nadi, da ćete mi vi druže maršale, obrisati suzu iz moga oka i skinuti tešku moru koja tišti moja leđa i pomoći da se ne strovalim u ponor, zahvaljujem unaprijed.
    Smrt svakom fašizmu i sloboda narodu i obitelji.

Smesni posteri, smesne slike i smesni natpisi
Smesni posteri, smesne slike i smesni natpisi
Smesni posteri, smesne slike i smesni natpisi
JA SAM SVOJ VLASTITI DEDA

    Došli smo do pisma pomoću koga je nepoznati mladić pokušao da izbegne vojnu obavezu. Evo šta je on napisao Ministru odbrane:
- Poštovani gospodine ministre, dozvolite mi da Vam objasnim svoju situaciju u nadi da ćete mi pomoći razrešiti ovaj moj slučaj. Trenutno čekam poziv u redove vojske. Imam 22 godine i oženjen sa 49-godišnjom udovicom koja ima ćerku od 27 godina. S tom ćerkom oženjen je moj otac. Oženivši ćerku moje žene, moj je otac postao i moj zet. U isto vreme, moja je žena tašta mome ocu, a ćerka moje žene je moja maćeha. U januaru smo žena i ja dobili sina. To je dete brat očeve žene, a zet moga oca.
    U isto vreme, to je dete i moj stric, jer je brat moje maćehe. U maju je žena mog oca rodila sina. To je dete moj brat, jer je sin moga oca. U isto vreme, to je dete i moj unuk, jer je sin ženine ćerke. Dakle, ja sam brat svoga unuka, a s obzirom da je muž nečije majke i otac tog deteta, ja sam i otac ženine ćerke, te brat njenog sina. jasno je, dakle, da sam ja svoj vlastiti deda. Nadam se da sam sve jasno objasnio. Nadam se, gospodine ministre, da ćete me razrešiti vojničke dužnosti, jer zakon nalaže da sinovi više od dve generacije - dakle, deda, otac i sin - ne smeju istovremeno služiti vojsku. Hvala na razumevanju i čekam vaš odgovor.
    Odgovor Minstarstva odbrane stigao je nakon dve nedelje, a u izveštaju je pisalo:
- Osoba je trajno razrešena vojničke dužnosti zbog sumnje u psihičke nedostatke i mentalne nestabilnosti koje su posledica haotičnih odnosa unutar porodice.

MUJINA LOGIKA

    Svaki peti čovjek na svijetu je Kinez. Nas ima pet u porodici, znači jedno mora biti Kinez. Ili je otac ili je mati, a mogao bi biti i moj stariji brat Huso, ako nije moj mladji brat Mao-Li-Dong. Ja bih se ipak kladio da je Huso."
×

Twiter dugme Facebook dugme Linkedin Dugme RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA