Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Ovaj Dan - 27. Mart

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 27. marta! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset sedam marta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
972. - Rođen je francuski kralj, Rober II Pobožni.

1378. - Umro je papa Grgur XI, poslednji papa Francuz. Za papu je izabran 1370, a 1377. je vratio sedište katoličke crkve iz Avinjona u Rim uprkos otporu Francuza.

1595. - U bici od Clontibreta pobeđuju irski pobunjenici protiv engleskih trupa.

1625. - Umro je kralj Džejms I Stjuart, prvi monarh koji je od 1603. do smrti vladao i Škotskom i Engleskom i prvi Stjuart na engleskom prestolu. Škotski presto nasledio je nakon abdikacije majke Meri Stjuart 1567, a engleski 1603. nakon smrti Elizabete I.

1713. - Po završetku rata za špansko nasleđe, Španija je, prema Utrehtskom ugovoru, predala Velikoj Britaniji Gibraltar i Menorku.

1770. - Umro je italijanski slikar Đovani Batista Tijepolo, poslednji velikan venecijanskog slikarstva. Njegovi glavni radovi, monumentalne freske nalaze se u palatama i crkvama u Veneciji, Udinama, Milanu, Veroni. Snažno je uticao na nemačko i špansko slikarstvo u završnoj fazi baroka.

1790. - Izmišljene su pertle.

1794. - Osnovana je ratna mornarica Sjedinjenih Američkih Država.

1797. - Rođen je francuski pisac Alfred Viktor de Vinji. Dela su mu: 'Mojsije', 'Pastirska kuća', 'Eloa', 'Samsonov gnjev', 'Čaterton',  'Cink-Mars', 'Ropstvo i veličina vojničkog poziva', 'Dnevnik jednog pesnika' ...

1802. - Potpisan Amijenski mirovni ugovor kojim je okončan rat između Velike Britanije i Francuske i njenih saveznika, Španije i Batavske Republike. Britanija je zadržala Trinidad, preuzet od Španije, i Cejlon, koji je preuzela od Holandije.

1824. - Umro je Hadži Melentije Stevanović, arhimandrit manastira Rača, jedan od vođa Prvog srpskog ustanka.

1845. - Rođen je nemački fizičar Vilhelm Konrad Rentgen, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1901. za otkriće X-zraka (1895), koje su po njemu dobile naziv 'rendgenski zraci'.

1847. - Američke trupe, u Američko-meksičkom ratu, počele opsadu utvrđenja Vera Kruz, u kojem je bilo 5.000 Meksikanaca.

1847. – Rođen je nemački hemičar Oto Valah.

1854. - Francuska objavila rat Rusiji i stala na stranu Otomanskog carstva u Krimskom ratu koji je izbio krajem 1853. Sutradan je to učinila i Velika Britanija, koja je nastojala da suzbije ruske aspiracije na Balkan i Crno more. Rat protiv Rusije udruženi saveznici su vodili dve godine na poluostrvu Krim, gde su posle krvavih borbi i velikih gubitaka uspeli da osvoje ključni lučki grad Sevastopolj.

1855. - Abraham Gesner patentirao je kerozin.

1860. - M.L. Bajrn iz Njujorka patentirao spiralni vadičep.

1863. - Rođen je engleski inženjer Frederik Henri Rojs, koji je s Čarlsom Rolsom 1906. osnovao kompaniju za proizvodnju automobila 'Rols-Rojs'. Rojsova firma počela je 1904. da pravi automobile, čiji je izgled impresionirao Rolsa, i njih dvojica su potom postali suvlasnici kompanije čija su vozila u automobilskoj industriji nenadmašna po luksuzu i kvalitetu. Kompanija 'Rols-Rojs' proizvodi i avionske motore.

1891. - Rođen je Lajoš Zilahi, jedan je od vodećih, ako ne i najčitaniji prozni mađarski autor dvadesetog veka.

1891. - Odigrala se prva međunarodna ragbi utakmica između Škotske i Engleske.

1898. - Rođena je američka pozorišna i filmska glumica Glorija Džozefina Mej Svanson, koja se proslavila u vreme nemog filma, ali i zvučnim filmom 'Bulevar sumraka', snimljenim 1950. Ostali filmovi: 'Muško i žensko', 'Kraljica Keli', 'Zaza', 'Gospođa San-Žen'.

1914. - Izvršena je prva uspešna transfuzija krvi.

1923. - Umro je škotski hemičar i fizičar Džejms Đuer, koji je prvi dobio tečni, zatim i čvrst vodonik. Izumeo je termos-bocu.

1927. - Rođen je ruski violončelista i dirigent Mstislav Leopoldovič Rostropovič, jedan od najvećih majstora violončela. Bio je profesor konzervatorijuma u Moskvi i Lenjingradu, a 1975. emigrirao je u SAD.
1931. - Čarli Čaplin je dobio francuski nacionalni orden - Legiju časti.

1933. - Japan istupio iz Lige naroda pošto je ta organizacija osudila japansku okupaciju Mandžurije.

1941. - Posle pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu, u Beogradu je vojnim udarom svrgnut regent princ Pavle Karađorđević i na presto je doveden maloletni kralj Petar II Karađorđević. Zbačena je i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka i obrazovana nova s generalom Dušanom Simovićem na čelu.

1945. - Nemci, u Drugom svetskom ratu, lansirali poslednju raketu 'V-2' na Veliku Britaniju. Projektil ispaljen iz holandskog grada Hag pao je na Orpington, jugoistočno od Londona.

1958. - Nikita Hruščov postao je premijer Sovjetskog Saveza.

1964. - Potres Veliki Petak s magnitudom od 9,2 Richterove lestvice pogodio je Prince William Sound podalje od obale Aljaske, uzrokovavši naknadne cunamije koji su stigli do obala Kalifornije i Havaja. Poginulo je više od 100 ljudi.

1965. - Umro je francuski arhitekta Šarl Eduar Žanre, poznat kao Le Korbizije, jedan od najvećih arhitekata 20. veka, koji je korišćenjem armiranog betona, stakla i gvožđa radikalno promenio tradicionalni način gradnje.

1968. - U avionskoj nesreći, u eksperimentalnom letu u blizini Moskve poginuo ruski kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi čovek koji je u aprilu 1961. vasionskim brodom 'Vastok' obleteo Zemlju.

1970. - U zemljotresu u zapadnoj Turskoj, poginulo je više od 1.000 ljudi, a 90.000 je ostalo bez domova.

1977. - Dva aviona tipa Boeing 747 sudarila se prilikom poletanja na Tenerifima na Kanarskim ostrvima. Nastradalo je 583 ljudi. Bila je to jedna od najgorih avionskih nesreća u istoriji avijacije.

1980. - U norveškom delu Severnog mora potonula je naftna platforma 'Aleksandar Kiland'. Poginulo je 147 ljudi.

1983. - U Jugoslaviji počelo da se primenjuje letnje računanje vremena.

1992. - Poslednje jedinice bivše Jugoslovenske narodne armije napustile su Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.

1993. - Đang Cemin nasledio je Yanga Shangkuna na mjestu predsednika Narodne Republike Kine.

1996. - Izraelski sud osudio je Jigala Amira na doživotni zatvor zbog ubistva izraelskog premijera Jicaka Rabina u novembru 1995.

1997. - U Albaniji poginulo 17 ljudi, u najtežem incidentu tokom dvomesečne antivladine pobune.

1997. - 39 članova jedne sekte počinilo je masovno samoubistvo u Kaliforniji.

1998. - Umro je nemački proizvođač automobila Ferdinand Porše, osnivač fabrike sportskih vozila 'Porše AG'. Tokom vladavine Adolfa Hitlera bio je jedan od konstruktora 'bube', popularnog automobila 'folksvagen'.

1999. - U atar sremskog sela Buđanovci pao je američki lovac bombarder 'F-117 A', koji je oborila jugoslovenska protivvazdušna odbrana. Najveće poniženje tokom 52 godine postojanja američkog ratnog vazduhoplovstva izazvalo je nevericu i šok u NATO, posebno u SAD, jer pre Vojske Jugoslavije niko nije uspeo da obori avion 'stelt' tehnologije, simbol moći i neuništivosti, koji se smatra nevidljivim za radare.

2000. - Vladimir Putin je pobedio na predsedničkim izborima u Rusiji sa više od 52 procenta glasova birača.

2001. - Bounhang Vorachit postaje premijer Laosa.

2002. - Tužilaštvo u Splitu podiglo optužnicu protiv osmorice bivših hrvatskih vojnih policajaca za ratne zločine protiv civilnog stanoviništva u splitskoj luci Lora 1992. godine.

2003. - U pokušaju hapšenja u blizini Beograda ubijene vođe 'Zemunskog klana' Dušan Spasojević i Mile Luković, osumnjičeni za učešće u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića.

2003. - Stručnjaci iz Hong Konga su izjavili da su identifikovali virus koji je prouzrokovao misterioznu upalu pluća, kao novu vrstu iz porodice korona virusa, koji su drugi po uzrokovanju prehlada kod ljudi (SARS).

2006. - Umro je slavni poljski pisac, klasik naučne fantastike Stanislav Lem. Njegove najpoznatije knjige 'Solaris', 'Povratak sa zvezda' i 'Zvezdani dnevnik' prevedene su na više od 40 jezika, među kojima i na srpski.

2013. - Sedište Ratne mornarice Severnatlantskog saveza u Sredozemlju zatvoreno je posle 40 godina rada. Baza te mornarice premeštena je u Nortvud (Velika Britanija) u okviru pregrupisanja oružanih snaga NATO u Evropi.

2013. - Haški tribunal prvostepeno je osudio bivše visoke policijske zvaničnike Republike Srpske Miću Stanišića i Stojana Župljanina na po 22 godine zatvora.

2014. - U Vatikanu su se prvi put sastali papa Franja i američki predsednik Barak Obama. Razgovarali su o kontroverznim pitanjima abortusa i kontracepcije, verskih sloboda, brige za siromašne i zbivanjima u Siriji i Ukrajini.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana