Ponuda Tema

Na Ovaj Dan - 16. Mart

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 16. marta! Šta se sve nekada dešavalo šesnaestog marta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
597. pre naše ere - Vavilonci su zauzeli Jerusalim i umesto Joahina za kralja su postavili Zedekiju.

37. - Na ostrvu Kapri umro je rimski car Tiberije koji je tokom vladavine od 14. godine osigurao granice Rimskog carstva i sredio finansije i upravu, posebno u provincijama. Godine 26. povukao se na ostrvo Kapri, dok je u Rimu prefekt pretorijanaca Elije Sejan (Aelius Seianus) zaveo krvavi režim u carevo ime.

1244. - Nakon uspešne opsade Montsegura, vojska francuskih rojalista je spalila oko 210 katara.

1521. - Portugalski moreplovac Ferdinand Magelan stigao na Filipine, gde je krajem aprila poginuo u sukobu s domorocima. Posle tri godine plovidbe oko sveta, u Španiju se 1522. od pet brodova njegove ekspedicije vratila samo 'Viktorija' sa 18 članova posade. Tim putovanjem je prvi put oplovljena Zemlja.

1534. - Engleska prekinula sve veze sa Rimokatoličkom crkvom.

1560. - Nikola Šubić Zrinski i krajiški kapetan Juraj Lenković porazili Turke u bitki kod Žirovice.

1660. - Raspušten je Long Parliament, kojeg je izvorno sazvao Charles I.

1736. - Umro je italijanski kompozitor Đovani Batista Pergolezi, koji je komponovao u maniru napuljske bufo-opere, sveže, neposredne i vesele, sa životnim ličnostima, zanimljivim situacijama i melodikom bliskoj narodnoj. Dela su mu: opera 'Služavka gospodarica', crkvena muzika 'Stabat mater'.

1751. - Rođen je američki državnik Džejms Medison, 'otac američkog ustava', predsednik SAD od 1809. do 1817. S Aleksanderom Hamiltonom i Džonom Džejom je napisao 'Federalističke spise' radi pridobijanja podrške za ratifikaciju ustava kojim je, umesto konfederacije, uveo čvršću uniju federalnih država SAD.

1787. - Rođen je nemački fizičar Georg Simon Om, koji je otkrio odnos struje elektromotorne sile i otpora u električnom kolu, nazvan po njemu Omov zakon. Dao je znatan doprinos akustici, optici kristala i matematici. Jedinica za merenje električnog otpora u međunarodnom sistemu mera njemu u čast nazvana je 'om'.

1792. - Švedski kralj Gustav III smrtno ranjen tokom maskenbala u 'Rojal operi' u Štoholmu. Preminuo je 29. marta. Taj atentat bio je inspiracija Verdiju za operu 'Bal pod maskama'.

1802. - Osnovana je Vojna akademija 'Vest Point', prva vojna škola u SAD-u. U ovu prestižnu školu tek je 1870. godine upisan prvi crni pitomac, a žene su pravo upisa stekle tek 1976.

1815. - Vilijam I, prvi ustavni monarh u Holandiji, proglasio se kraljem Ujedinjenog Kraljevstva Holandije.

1827. - U Njujorku su izašle prve američke novine za crnce 'Freedom's Journal'.

1851. - Španija je zaključila konkordat s Vatikanom, prema kojem je rimokatolicizam postao jedina vera u Španiji, a obrazovanje i štampa su stavljeni pod kontrolu crkve.

1859. - Rođen je rje uski fizičar i elektroinženjer Aleksandar Stepanovič Popov, koji je pronašao i uspostavio prvu radio-telegrafsku vezu. Pre italijanskog pronalazača Giljelma Markonija konstruisao je prvi radio-premnik.

1861. - U Beču je počeo izlaziti dnevni list 'Ost und Vest'. List je pokrenuo i uređivao Karlovčanin Imbro Ignjatijević Tkalac, a potpomagali su ga srpski knez Mihailo Obrenović i biskup Josip Juraj Štrosmajer.

1868. - Rođen je Maksim Gorki, ruski književnik, jedan od osnivača sovjetske književnosti i utemeljivača socijalnog realizma. U književnosti se pojavio pod romantičnim pseudonimom Jegudila Hlamida, skitnice, boema, majstora svih zanata. U romanima je slikao postanak, polet i padanje buržoaskog društva i pojavu proletarijata. Dela su mu: 'Detinjstvo', 'Među ljudima', 'Moji univerziteti', 'Starica Jezergil', 'Život Matveja Kožemjakina', 'Na dnu', 'Malograđani'...

1872. - Wanderers F.C. osvojio je prvi FA Cup, najstarije fudbalsko takmičenje na svetu, porazivši Royal Engineers A.F.C. 1-0 u The Ovalu u Keningtonu, London.

1881. - U Beogradu je osnovana Železničko-saobraćajna škola, koja je imala dva odeljenja sa po 50 učenika. Po završetku dvogodišnjeg školovanja, učenici su upućivani na jednogodišnju praksu u Austriju ili Belgiju, gde su polagali praktične i stručne ispite. Škola je prestala da radi 1884, a obnovljena je 1922. kao Državna železnička saobraćajna škola.
1900. - Sir Arthur Evans otkrio je ruševine Knososa, glavnog centra Minojske civilizacije i najveće arheološke lokacije na Kreti iz vremena bronzanog doba. Otkopana je veličanstvena vladarska palata među čijim su ostacima nađene slike na zidu, zemljano posuđe i razni predmeti od kamena i metala.

1917. - Dan posle abdikacije ruskog cara Nikolaja Drugog njegov brat veliki vojvoda Mihailo, pod pritiskom boljševika, odrekao se krune, čime je posle tri veka okončana vladavina dinastije Romanov. Cara Nikolaja Drugog, sve članove njegove porodice i poslugu, boljševici su, na osnovu naredbe vođe Oktobarske revolucije Vladimira Lenjina, likvidirali i potom iskasapili u Jekaterinburgu u julu 1918.

1925. - Umro je nemački bakteriolog August fon Vaserman, koji je 1906. uveo metodu pregleda krvi - Vasermanova reakcija, pomoću koje je utvrđivano postojanje sifilisa. 

1926. - Američki fizičar Robert Godard izveo je prvo uspešno lansiranje rakete na tečno gorivo, koja je dostigla 56 metara udaljenosti za 2,5 sekunde.

1930. - Umro je španski general Migel Primo de Rivera i Orbaneha, vojni diktator Španije od septembra 1923. do januara 1930, kada je podneo ostavku izgubivši podršku vojske.

1934. - U Rimu potpisan italijansko-mađarsko-austrijski protokol kojim je formiran Dunavski blok protiv Male antante Čehoslovačke, Rumunije i Jugoslavije.

1935. - Adolf Hitler izdao dekret kojim je nemačkoj armiji osigurao 500.000 naoružanih vojnika. Time je potpuno odbacio Versajski ugovor sklopljen posle Prvog svetskog rata kojim je Nemačkoj dozvoljeno samo 100.000 ljudi pod oružjem.

1940. - Rođen je italijanski filmski režiser Bernardo Bertoluči, čije filmove odlikuje radikalno kritički odnos prema stvarnosti i nastojanje da protumači zakonitosti građanskog sveta i psihološke probleme čoveka u njemu. Filmovi: 'Pre revolucije', 'Partner', 'Strategija pauka', 'Konformista', 'Poslednji tango u Parizu', 'Dvadeseti vek', 'Mesec', 'Smešan čovek', '1900', 'Poslednji kineski car'.

1953. - Josip Broz Tito doputovao u Ujedinjeno Kraljevstvo, što je bila prva poseta šefa jugoslovenske države jednoj zapadnoj zemlji posle Drugog svetskog rata.

1961. - Održana 18. dodela 'Zlatnog globusa'.

1962. - Lansiran prvi sovjetski satelit iz serije 'Kosmos'.

1967. - U zagrebačkom listu 'Vjesnik' objavljena je 'Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog jezika' koju su podržali Matica hrvatska, Društvo književnika Hrvatske i 16 drugih ustanova i organizacija. Rastući hrvatski nacionalizam, oličen u ovom dokumentu, dobio je odgovor u 'Predlogu za razmišljanje Društva književnika Srbije', koji su potpisala 42 srpska pisca.

1968. - Tokom Vijetnamskog rata američki vojnici masakrirali su najmanje 347 civila u selu Mi Laj.

1978. - Pripadnici terorističke organizacije 'Crvene brigade' kidnapovale su u Rimu istaknutog italijanskog političara i bivšeg premijera Alda Mora, zahtevajući da se puste na slobodu uhapšeni članovi njihove organizacije. Teroristi su Mora držali u zatočeništvu do maja 1978, a potom su ga likvidirali.

1978. - Više od 250 hiljada tona nafte iscurelo u blizini Portsala u Francuskoj nakon havarije broda 'Amoko Kadiz'.

1985. - U Bejrutu otet američki novinar Teri Anderson. On je pušten na slobodu 4. decembra 1991, nakon gotovo sedam godina zatočeništva.

1988. - Iračke vlasti su hemijskim oružjem ubile oko 5.000 civila Kurda u gradu Halabdža na severu zemlje. Tokom te godine armija iračkog predsednika Sadama Huseina izvela je osam vojnih operacija u tom delu Iraka.

1991. - Predsednik Srbije, Slobodan Milošević, u televizijskom obraćanju građanima poručio da se Srbija povlači iz rada Predsedništva SFRJ, nakon što je ono odbilo predlog generalskog vrha JNA o uvođenju vanrednog stanja u Jugoslaviji.

1991. - Njujorški loto isplatio je celu nagradu jednom dobitniku - 33,3 miliona dolara. Dobitna kombinacija bila je: 18, 21, 32, 33, 35, 38.

1993. - U eksploziji podmetnute bombe u indijskom gradu Kalkuta poginulo je 69 ljudi.

1998. - Vatikan izrazio žaljenje zbog toga što pojedini pripadnici rimokatoličke crkve nisu učinili dovoljno da tokom Drugog svetskog rata pomognu Jevrejima izloženim nacističkom progonu, ali je odbacio zahteve da osudi ponašanje tadašnjeg pape Pija XII.

1999. - Svih 20 članova Evropske komisije, najvišeg izvršnog tela Evropske unije, podnelo je ostavke zbog optužbi za prevare, korupciju i loše upravljanje finansijama. To su bile prve ostavke od osnivanja tog tela 1958.

2002. - U Beogradu je umro jedan od najpoznatijih filmskih i pozorišnih glumaca Danilo Bata Stojković.

2002. - U eksploziji u selu Lučane, kraj Bujanovca, nastanjenim većnskim albanskim stanovništvom, uništena je poslednja srpska kuća.

2004. - Hrvatski premijer Ivo Sanader posetio je Jasenovac. On je položio venac na obnovljeni spomenik i odao poštu žrtvama ustaškog koncentracionog logora iz doba Nezavisne Države Hrvatske (NDH), koji je tu bio od 1941. do 1945. godine.

2005. - Sirijski vojni obaveštajni agenti su, nakon 18 godina prisustva u Libanu, napustili Bejrut.

2006. - Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio da je preuzeo vrhovnu komandu nad svim rodovima Vojske Srbije i Crne Gore na teritoriji Crne Gore. Tadić i Stanković osporili ovaj potez, Vlada Srbije zatražila objašnjenje od Marovića.

2006. - Beograd proglašen za 'Grad budućnosti južne Evrope' u takmičenju Fajnenšl tajmsa.

2014. - Uz prisustvo Rusije, na Krimu je održan referendum na kome se 96,6 odsto građana izjasnilo za pripajanje Rusiji. Dan kasnije Parlament Krima izglasao je pripajanje tog poluostrva Rusiji, nacionalizaciju dobara ukrajinske države u tom regionu i proglasio rublju za zvaničnu valutu Krima.

2017. - Britanska kraljica Elizabeta druga potvrdila je zakon o davanju ovlašćenja Vladi da pokrene pregovore o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije, čime je omogućeno premijerki Terezi Mej da u bilo kom trenutku može da aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma i počne pregovore o napuštanju Unije.

   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA