Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Ovaj Dan - 04. Mart

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 04. marta! Šta se sve nekada dešavalo četvrtog marta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
852. - Knez Trpimir izdaje svoju Povelju, u kojoj se naziva 'vladarom Hrvata po Božjoj milosti' - to je prva isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime. Sebe naziva knezom Hrvata, a svoju državu državom Hrvata.

1152. - Fridrih I Barbarosa izabran za za nemačkog kralja nasledivši strica Konrada III. Jedan od vođa u Trećem krstaškom ratu.

1193. - Umro je Jusuf Saladin, sultan Egipta i Sirije, osnivač dinastije Ejubida, znameniti vojskovođa koji je 1187. porazio krstaše kod Hatina i osvojio Jerusalim. Osvajanjem Jerusalima koji je do tada bio 88 godina pod franačkom vlašću, izazvao je Treći krstaški rat.

1461. - U engleskom 'Ratu ruža' Edvard od Jorka preuzeo tron kao kralj Edvard Četvrti.

1519. - Hernan Cortes iskrcao se u Meksiku i osnovao grad Veracruz.

1678. - U Veneciji rođen italijanski barokni kompozitor Antonio Vivaldi. Veoma popularan i cenjen u svoje vreme, posle smrti zaboravljen, a prava vrednost njegovog obimnog dela otkrivena tek 1930, kada je nađeno više od polovine njegovih danas poznatih dela. Napisao više od 300 koncerata za solističke instrumente i orkestar, među njima čuveni 'Četiri godišnja doba', oko 60 simfonija, opere i druge kompozicije.

1789. - U Njujorku zasnovan prvi Kongres SAD.

1801. - Thomas Jefferson postao prvi predsednik SAD-a inauguriran u novom glavnom gradu, Washingtonu.

1832. - Umro je francuski orijentalista Žan Fransoa Šampolion, osnivač egiptologije. Uspeo je da 1822. dešifruje hijeroglife s ploče pronađene 1799. u egipatskom mestu Rešid.

1849. - Car Franjo Josip I doneo oktroirani ustav za sve zemlje Habsburške Monarhije.

1852. - Umro je ruski pisac Nikolaj Vasiljevič Gogolj. Romanom 'Taras Buljba' je, ponesen etičkim vrlinama i borbom kozačkih predaka protiv poljskih i turskih osvajača, iskazao divljenje za njihovu neuporedivu hrabrost, odanost Rusiji i pravoslavlju i žeđ za slobodom. 

1857. - Mirom u Parizu završen britansko-persijski rat, a šah Persije priznao nezavisnost Avganistana.

1866. - Car Franjo Josip I. potvrdio pravila Akademije u Zagrebu koja je predložio Hrvatski sabor: biskup Strossmayer je izabran za pokrovitelja, a dr Franjo Rački za predsednika.

1877. - Emile Berliner je napravio prvi mikrofon.

1877. - U Boljšoj teatru u Moskvi premijerno izveden balet 'Labudovo jezero' Petra Iljiča Čajkovskog.

1913. - U Prvom balkanskom ratu Grci napali Janjinu.

1913. - Rođen je američki filmski glumac Džulijus Garfinkl, poznat kao Džon Garfild, koji je najčešće igrao uloge društvenih autsajdera i buntovnika. Bio je veliki prijatelj Jugoslavije, mnogo je učinio da se u SAD u Drugom svetskom ratu probije istina o narodnoooslobodilačkoj borbi, a pred kraj rata se na njenom tlu borio protiv nemačkih nacista. Filmovi su mu: 'Četiri žene', 'Huarez', 'Načinili su me zločincem', 'Morski vuk', 'Oni žive opasno', 'Poštar uvek zvoni dva puta' ...

1924. - Klejdon Sani objavio je pesmu 'Happy Birthday To You'.

1933. - Franklin Delano Roosevelt položio zakletvu kao 32. predsednik SAD-a i objavio New Deal, ekonomski program za savladavanje posledica velike ekonomske krize.

1941. - Britanska mornarica u Drugom svetskom ratu napala nemačke snage na okupiranim norveškim ostrvima Lofoten i potopila 11 nemačkih brodova.

1941. - Jugoslovenski knez namesnik Pavle Karađorđević sastao se tajno u Drugom svetskom ratu u Berhtesgadenu s vođom Trećeg rajha Adolfom Hitlerom, koji je zatražio da Beograd pristupi Trojnom paktu, pri čemu bi Nemačka i Italija garantovale 'integritet i nezavisnost' Jugoslavije.

1945. - Sovjetska Crvena armija u Drugom svetskom ratu izbila na Baltičko more.

1945. - Osnovano Sportsko društvo 'Crvena zvezda'.
1945. - Članovi Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije osnovali su Omladinsko fiskulturno društvo Crvenu zvezdu. Među osnivačima su se nalazili Nebojša Popović, Mira Petrović, Svetozar Gligorić i Milovan Ćirić. Osnivači su dugo većali oko imena društva, a 'kumovi' su bili Slobodan Ćosić (kasnije legedarni sekretar Fudbalskog kluba) i Zoran Žujović. Ćosić je predlagao ime Zvezda, a Žujović je spontano dodao: 'Ako je Zvezda, neka bude crvena.' Društvu je dodeljen bivši stadion predratnog kluba 'Jugoslavija' na Topčiderskom brdu. Na dan osnivačanja društva, odigrana je i prva utakmica, i to protiv tima Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a. Utakmica je završena rezultatom 3:2, a kuriozitet ovog fudbalskog susreta je to da su borci golove svoga tima (Prvog bataljona Druge brigade KNOJ) pozdravljali pucnjavom iz pušaka, te su izrešetali već oštećenu krovnu konstrukciju zapadne tribine. Utakmica je odigrana na stadionu 'Avala' (bivša 'Jugoslavija').

1952. - Kina optužila SAD da su u Koreji počele biološki rat.

1963. - Održano 4. svetsko prvenstvo u biatlonu u muškoj konkurenciji, u finskom gradu Hämeenlina.

1964. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio rezoluciju o raspoređivanju mirovnih snaga na Kipru.

1965. - Sirija nacionalizovala devet naftnih kompanija, među njima dve kompanije naftnih koncerna iz SAD.

1966. - Džon Lenon u intervjuu za londonski Evening Standard, tvrdi da su 'Beatlesi popularniji od Isusa', izazvavši time veliku kontroverzu.

1967. - Umro je srpski pisac Vladan Desnica, izuzetan stilista, suptilan psihološki analitičar. Ispisao je sugestivne stranice o naravima ljudi zavičajne Dalmacije. Prava i filozofiju studirao je u Zagrebu i Parizu i do Drugog svetskog rata bio je advokat. Direktni je potomak legendarnog srpskog uskoka Stojana Jankovića. Dela su mu: romani 'Zimsko ljetovanje', 'Proljeća Ivana Galeba', zbirke novela 'Olupine na suncu', 'Proljeće u Badrovcu', 'Tu odmah pokraj nas', zbirka stihova 'Slepac na žalu'.

1970. - U havariji francuske podmornice Euridika u Sredozemnom moru u blizini Tulona život izgubilo svih 57 članova posade.

1974. - Konzervativci u Ujedinjenom Kraljevstvu izgubili izbore, premijer Edvard Hit podneo je ostavku. Novu vladu formirao lider laburista Harold Vilson.

1977. - U snažnom zemljotresu u Rumuniji, u kojem je najviše stradao glavni grad Bukurešt, poginulo je više od 1.500 ljudi, a 35.000 ostalo bez domova.

1979. - Stephen P. Synott otkrio jupiterov satelit Metis.

1980. - Robert Mugabe iz Zimbabve afričke nacionalne unije izabran je za poglavara prve vlade u Zimbabveu.

1992. - Povodom nasilnog otcepljenja Slovenije i Hrvatske od Jugoslavije, šef diplomatije SAD Džejms Bejker izjavio je u Senatu da helsinški principi zabranjuju nasilnu izmenu granica i da za priznanje nije dovoljno da se neka zemlja proglasi nezavisnom i zatim nasilno zauzima granične prelaze i carinarnice, izazivajući tako građanski rat.

1996. - Ispred najvećeg tržnog centra u Tel Avivu bombaš-samoubica eksplozijom ubio najmanje 14 osoba i ranio njih više od 130. To je bio četvrti napad u Izraelu za devet dana.

1997. - Američki predsednik Bil Klinton zabranjuje finansiranje državnih ustanova koje se bave istraživanjem kloniranja ljudi.

1998. - Posle sukoba srpskih snaga bezbednosti i naoružanih Albanaca na području Drenice, u kojima je poginulo više desetina ljudi, kosovski Albanci počeli masovne demonstracije širom Kosova. Ilegalna organizacija Oslobodilačka vojska Kosova pozvala sunarodnike da joj se pridruže i najavila osvetu, a Savet NATO ocenio da Kosovo nije samo pitanje Jugoslavije, već i međunarodne zajednice.

2000. - SAD ponudile pet miliona dolara za informacije koje mogu pomoći u hapšenju predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, optuženih pred Međunarodnim sudom za ratne zločine. Ponuda objavljena na oko 10.000 poternica postavljenih na javnim mestima u Bosni i Hercegovini.

2000. - U Japanu Sony je u prodaju pustio naslednika svoje prve igračke konzole – PlayStation 2.

2002. - Lider Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova postao prvi predsednik Kosova i Metohije pod međunarodnom upravom. Za prvog premijera izabran funkcioner Demokratske partije Kosova Bajram Redžepi.

2002. - U dvodnevnim verskim sukobima Indusa i muslimana u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat ubijeno preko 500 osoba.

2004. - U požaru u manastiru Hilandar na Svetoj gori izgorelo dve trećine tog kompleksa.

2011. - Umro je Mihail Simonov, dizajner najslavnijih modela ruskog borbenog aviona 'Suhoj'.

2012. - Za predsednika Rusije izabran je Vladimir Putin koji je na toj dužnosti i ranije bio u dva mandata (2000-2008).

2015. - Otvaranje 47. Svetskog prvenstva u biatlonu u finskom Kontiolahtiju.

2015. - Umro je Vladimir Divljan, rok muzičar i tekstopisac, član džez-rok grupa Merlin i Zvuk ulice i predvodnik VIS Idoli. U samostalnoj karijeri od 1985. godine uporedo sa pop-rok formom bavio se i filmskom muzikom.

2017. - Preminuo je filmski reditelj i publicista Lazar Stojanović, autor zabranjenog filma 'Plastični Isus' (1971), u kome je podvrgao kritici totalitarizam XX veka, fašizam i komunizam i zbog koga je osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana