Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Današnji Dan - 31. Januar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 31. januara! Šta se sve nekada dešavalo trideset prvog januara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je praznik Sveti Atanasije Veliki, arhiepiskop aleksandrijski. Rođen je u Aleksandriji 296. godine i već od detinjstva je bio naklonjen duhovnosti.
Kao đakon arhiepiskopa Aleksandra, pratio ga je na Prvi vaseljenski sabor u Nikeju, gde se proslavio svojom učenošću i doprineo učvršćenju pravoslavlja, naročito pisanjem Simvola vere, koji je na Saboru i usvojen. Po smrti Aleksandrovoj, izabran je za arhiepiskopa aleksandrijskog i u tom zvanju, sa manjim prekidima, ostao više od 40 godina.

1747. - U londonskoj bolnici 'Lok' otvorena je prva klinika u svetu za venerične bolesti.

1783. - Astronom William Herschel otkrio da je zvezda Omicron 2 Eridani u stvari trostruka i da postoje Omicron 2 Eridani B - Beli patuljak i Omicron 2 Eridani C - Crveni patuljak.

1797. - Rođen je Franc Šubert, austrijski kompozitor. Dela su mu: 'Lepa mlinarica', 'Zimsko putovanje', 'Labudova pesma' ...

1808. - Napoleon je anektirao Dubrovačku Republiku. Aneksiju je proglasio general Ogist Marmon , vojvoda od Raguze. Time je presta la da postoji Dubrovačka Republika, a grad Dubrovnik je 1815. na Bečkom kongresu dodeljen Austriji.

1841. - Rođen je srpski pisac Laza Kostić, začetnik srpske avangarde lirike, čija poezija predstavlja vrhunac romantizma u srpskoj književnosti. Gimnaziju je učio u Pančevu, Novom Sadu i Budimu, a prava diplomirao u Pešti, gde je i doktorirao. Kao saradnik Svetozara Miletića, vođe Srba u Vojvodini u borbi za nacionalna prava, odlazio je u tajne misije u Srbiju i Crnu Goru. Zahvaljujući njegovim prevodima, dela engleskog pisca Vilijema Šekspira postala su poznata i kod nas. Dela su mu: lirske pesme, balade, 'Maksim Crnojević', 'Pera Segedinac', 'Kritički uvod u opštu filozofiju', 'O Jovanu Jovanoviću Zmaju (Zmajovi), njegovu pevanju, mišljenju i pisanju', 'Osnova lepote u svetu s osobitim obzirom na srpske narodne pesme' ...

1859. - Završena je Svetoandrejska skupština koja je započela sa radom 30. novembra 1858. godine. Pod pritiskom opozicije i to ustavobranitelja i grupe liberala, oduzet je mandat knezu Aleksandru Karađorđeviću i predat je knezu Milošu Obrenoviću, te je na taj način otpočela njegova druga vladavina.

1865. - Američki Kongres je usvojio Trinaesti amandman na Ustav SAD, kojim je ukinuto ropstvo i poslao ga parlamentima saveznih država na ratifikaciju.

1870. - Umro je srpski dobrotvor Nikola Čupić, osnivač književnog fonda 'Čupićeva zadužbina', kojem je zaveštao kuću u Šapcu i 16.000 dinara u zlatu. Rođen je 1834. u Šapcu u porodici Kurtović, ali je uzeo devojačko prezime majke, ćerke Stojana Čupića, u narodnim pesmama poznatog kao Zmaj od Noćaja. Njegov ideal bilo je ujedinjenje srpstva, posebno oslobođenje Bosne i Hercegovine.

1876. - SAD je naredio svim američkim starosediocima da odu u rezervate.

1878. - Oslobođenje Vranja u Drugom srpsko-turskom ratu izvršeno je pod komandom generala Jovana Belimarkovića. Značajan diprinos dao je i tada mladi potporučnik, a kasnije slavni vojvoda Stepa Stepanović.

1882. - Rođena je ruska balerina Ana Pavlovna Pavlova, najveći baletski umjetnik klasičnog stila početkom XX veka. Karijeru je počela u Sankt Peterburgu, gde je igrala s Vaclavom Nižinskim u 'Ruskom baletu' Sergeja Đagiljeva. Potom je osnovala sopstvenu grupu s kojom je sa ogromnim uspehom nastupala širom sveta, posebno oduševljavajući publiku igrom u baletima 'Labudova smrt', 'Leptiri', 'Šopenijana', 'Labudovo jezero', 'Žizela', 'Rajmonda'.

1917. - Nemačka je u Prvom svetskom ratu objavila 'totalni rat na moru' u nameri da neograničenim podmorničkim ratom prinudi Veliku Britaniju na kapitulaciju. Torpedovanje američkih brodova nagnalo je dotad neutralne SAD da uđu u rat protiv Centralnih sila.

1918. - U Rusiji je bio poslednji dan računanja vremena prema Julijanskom kalendaru, a sledećeg dana datum je označen kao 14. februar prema Gregorijanskom kalendaru.

1929. - Jedan od vođa Oktobarske revolucije i utemeljivača SSSR Lav Trocki proteran iz zemlje prema nalogu sovjetskog komunističkog diktatora Josifa Staljina.

1930. - Otvorena je Londonska pomorska konferencija, koja je završena 22. 4. sporazumom Velike Britanije, SAD, Francuske, Italije i Japana o regulisanju podmorničkog ratovanja.

1941. - Pomorska bitka između otoka Lastova i Sušca između 3 talijanska broda i nepoznate podmornice.

1943. - Na kraju Staljingradske bitke u Drugom svetskom ratu ostaci nemačkih armija obustavili otpor, a nemački komandant feldmaršal Fridrih fon Paulus potpisao bezuslovnu kapitulaciju i predao se sa 90.000 vojnika i oficira. Slom Nemaca i njihovih saveznika Italijana, Rumuna, Mađara i Hrvata kod Staljingrada označio je početak kraja Trećeg rajha. Za šest mjeseci Nemačka je u teškim borbama izgubila više od milion vojnika, a 75 divizija je potpuno razbijeno.

1946. - Jugoslovenska Ustavotvorna skupština donela je prvi Ustav Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

1950. - Američki predsednik Hari Truman naredio američkoj komisiji da konstruiše termonuklearnu bombu, koja se često naziva hidrogenska bomba.

1956. - Umro je engleski pisac Alen Aleksander Miln, autor popularnih priča za decu 'Vini Pu'.
1958. - Prvi američki satelit, Explorer 1, uspešno poslan u orbitu.

1961. - Čimpanza Ham na palubi Mercury-Redstonea 2 postala je prvi viši primat u vanjskom svemiru.

1962. - Na inicijativu SAD, na skupu održanom u Urugvaju, Kuba je isključena iz Organizacije američkih država i doneta je rezolucija o zabrani trgovine s njom.

1962. - Umro je srpski karikaturista Petar-Pjer Križanić, jedan od rodonačelnika srpske i jugoslovenske karikature, pisac i esejista, jedan od osnivača 'Ošišanog ježa'. U Beograd je došao 1922. i zaposlio se u 'Novom listu', a 1923. prešao je u 'Politiku'.

1964. - Ka Mesecu je lansirana sovjetska automatska stanica 'Luna 9', koja se tri dana kasnije meko spustila i emitovala prve TV snimke površine Mecesa.

1966. - Osnovan fudbalski klub FK Energi Kotbus iz istoimenog nemačkog grada.

1971. - Između Istočnog i Zapadnog Berlina uspostavljen je ograničeni telefonski saobraćaj, prvi put posle 19 godina.

1971. - U Belgrejd teatru u Engleskom gradu Koventriju, komičarska grupa 'Leteći cirkus Monti Pajtona' je prvi put imala nastup na pozorišnoj bini.

1974. - Umro je američki filmski producent Semjuel Goldvin, jedan od osnivača kompanije 'Metro-Goldvin-Majer'.

1990. - U Moskvi je otvoren američki restoran 'brze hrane' 'Mekdonalds'.

1994. - U glavnom gradu Somalije Mogadišu američki marinci u pratnji konvoja, u kojem su bile diplomate SAD, otvorili su vatru na ljude okupljene kod centra za raspodelu hrane i ubili najmanje pet civila, a mnoge ranili.

1995. - Umro je Džordž Stibic, američki istraživač.

1996. - Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za ljudska prava Elizabet Ren saopštila je da u Bosni ima oko 200 do 300 masovnih grobnica i da su za zločine tokom Bosanskog rata, pored Srba odgovorni i bosanski Hrvati i Muslimani.

1996. - Tamilski bombaš-samoubica uleteo je kamionom punim eksploziva u centralnu banku Šri Lanke u Kolombu. Od eksplozije je poginulo 90 i ranjeno od 1.400 ljudi.

1997. - U sukobu naoružanih Albanaca i pripadnika srpske policije kod Vučitrna na Kosovu ubijena su tri Albanca i ranjena tri pripadnika MUP Srbije.

1998. - Skupština Republike Srpske na zasedanju u Banjoj Luci odlučila da se sedište Vlade RS-a sa Pala premesti u Banju Luku.

2000. - Harold Špilman, porodični ljekar iz severozapadne Engleske, osuđen za ubistvo smrtonosnom injekcijom 15 svojih mahom starijih pacijenata. Najgori britanski serijski ubica, za kojeg se pretpostavlja da je ubio više od 200 pacijenata, obesio se u zatvorskoj ćeliji u januaru 2004. godine.

2001. - Nakon devetomesečnog suđenja škotski sud osudio je na doživotnu robiju Libijca Abdel Baset al Megraha (49) zbog podmetanja bombe u avion Pan Am-a, koji se u decembru 1988. srušio iznad škotskog grada Lokberija i usmrti 270 ljudi. Njegov saučesnik Amin Kalifa Fahim oslobođen je optužbi.

2002. - Ma drugom Antiglobalističkom socijalnom forumu u Porto Alegru u Brazilu usvojena je deklaracija u jedanaest tačaka o pravednijem svetskom poretku.

2002. - Irska katolička crkva pristala je da plati odštetu od 110 miliona dolara ljudima koji su detinjstvo proveli u crkvenim sirotištima, gde su ih sveštena lica seksualno zlostavljala. Tužbe je podnelo 3.500 ljudi koji su živeli u takvim crkvenim institucijama.

2006. - Veće Evropske unije u Briselu imenovalo Christiana Schwarz-Schillinga za specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu.

2006. - Kriza između Danske i arapskih zemalja se nastavlja zbog objavljenih 12 crteža Muhameda.

2006. - Umrla je Koreta Skot King, supruga Martina Lutera Kinga, koja je posle njegove smrti, postala lider borbe za rasnu jednakost u SAD.

2007. - Umro je američki romanopisac Sidni Šeldon dobitnik Oskara za najbolji scenario 1948. godine za komediju 'The Bachelor and the Bobby Soxer' sa Kerijem Grantom, Mirnom Loj i Širli Templ u glavnim ulogama.

2006. - Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila nominacije za ovogodišnjeg Oskara.

2011. - Umro je Peter Egner, osumnjičen da je kao pripadnik nacističkih okupatorskih snaga za vreme drugog svetskog rata u Srbiji učestvovao u ubistvu oko 17.000 ljudi, a čije je izručenje Srbija svojevremeno tražila od SAD.

2012. - Japanske vlasti su nakon katastrofe u Fukušimi ograničile trajanje nuklearnih reaktora na četrdeset godina.

2015. - Požar izbio u biblioteci ruskog Instituta za društvene nauke u Moskvi, gde se nalazi više od 14 miliona knjiga.

2015. - Umro je Rihard fon Vajczeker, nemački političar i državnik, gradonačelnik Berlina i predsednik Nemačke, hvaljen zbog svog moralnog vođstva posle Drugog svetskog rata. Imao je važnu ulogu u suočavanju Nemačke sa svojom nacističkom prošlosti, nazvavši 8. maj 1945. 'danom oslobođenja od nehumanog sistema nacionalsocijalističke tiranije'.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse