Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Današnji Dan - 25. Januar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 25. januara! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset petog januara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
730. - Rođen je Lav IV Hazar, vizantijski car.

750. - Bitka na Zabu u kojoj ustanici na čelu sa As-Saffahom nanose odlučujući poraz omejadskom kalifu Marvanu II, posle čega će As-Saffah postati kalif i uspostaviti Abasidski Kalifat.

1533. - Ana Bolen, koja je već bila trudna sa budućom kraljicom Elizabetom, se potajno udala za engleskog kralja Henrija VIII iako mu vrh Rimokatoličke crkve u Vatikanu, nije dozvolio razvod od prve supruge Katarine Aragonske..

1579. - Severne holandske pokrajine Holandija, Zelandija, Utreht, Gelderlend, Frizija, Groningen i Overajsel proglasile su Utrehtsku uniju radi suprotstavljanja španskoj vlasti. Unija se 1581. otcepila od Španije, a Vestfalskim mirom 1648. dobila nezavisnost.

1627. - Rođen je irski hemičar i fizičar Robert Bojl, koji je otkrio zakon o odnosu pritiska i zapremine kod gasova.

1736. - Rođen je francuski matematičar, mehaničar i astronom Luj Lagranž, koji je sa 19 godina postao profesor matematike na Artiljerijskoj školi u Torinu, a potom je radio u Akademiji nauka u Berlinu i na Politehničkoj školi u Parizu. Objavio je niz radova iz teorije brojeva, varijacionog računa, teorije parcijalnih jednačina, nebeske mehanike, sferne astronomije. Mnoga Lagranžova otkrića nose njegovo ime. Dela su mu: 'Analitička mehanika', 'Teorija analitičkih funkcija I-II', 'O libraciji Meseca', 'O teoriji Jupiterovih satelita'.

1759. - Rođen je škotski pesnik Robert Berns, poslednji veliki pesnik koji je pisao na škotskom dijalektu. Nastavio je i do savršenstva doveo tradiciju škotske narodne poezije ('Tam O'Šanter', 'Uprkos svemu').

1831. - Poljski parlament proglasio je nezavisnost Poljske i svrgnuo ruskog cara Nikolaja I s poljskog prestola. Veliki deo Varšavskog vojvodstva, pod nazivom Poljsko kraljevstvo priključen je 1815. Rusiji, a ruski car postao je i kralj Poljske. Rusi su u septembru ugušili poljski ustanak, ukinut je ustav i raspušten Sejm.

1858. - Mendelsonova kompozicija 'Svadbeni marš' prvi put je izvedena na venčanju ćerke kraljice Viktorije, princeze Viktorije, sa pruskim princem.

1869. - Osnovano je Srpsko poljoprivredno društvo, radi širenja stručnih znanja među seljacima, koje je postojalo do 1946, kad ga je ukinula komunistička vlast.

1874. - Rođen je engleski pisac Vilijam Somerset Mom, oštar kritičar britanskog građanskog društva. Dosta je pisao i o egzotičnim zemljama. Dela su mu: romani 'Ljudski okovi', 'Mesec i stoparac', 'Kolači i pivo', 'Pozorište', 'Šareni veo', zbirke pripovedaka 'Treptaj lista', 'Na kineskom platnu', 'Istok i Zapad', drame 'Lejdi Frederika', 'Hljebovi i ribe', 'Sveti plamen'.

1874. - Sima Lozanić je postao redovni profesor na katedri za hemiju i hemijsku tehnologiju na Velikoj školi u Srbiji.

1878. - U Rusko-Turskom ratu potopljen turski brod nakon što su ga Rusi pogodili torpedom. To je bio prvi brod pogođen i potopljen tim podvodnim oružjem.

1882. - Rođena je je engleska književnica Adelina Virdžinija Vulf, autor psiholoških romana u kojima je koristila tehniku unutrašnjeg monologa i 'toka svesti'. Ubraja se među najbolje engleske romanopisce XX veka. U nastupu depresije izazvane Drugim svetskim ratom, izvršila je samoubistvo 1941. godine. Dela su joj:  'Izlet na svetionik', 'Gospođa Delovej', 'Talasi' ...

1899. - U Požarevačkom zatvoru je umro srpski revolucionar i publicista Vasa Pelagić, jedan od prvih pobornika ideje socijalizma u Srbiji i na Balkanu. Bio je plodan i popularan pisac, a radovi objavljeni za njegovog života štampani su u 250.000 primeraka. Ideju o socijalizmu u utopijskoj verziji prihvatio je u Rusiji, gde je boravio od 1864. do 1866 i tada je na Moskovskom univerzitetu studirao medicinu, istoriju i političku ekonomiju. U Brčkom, gde je bio učitelj, osnovao je srpsku čitaonicu, jednu od prvih u Bosni. Bio je arhimandrit i upravnik Srpske pravoslavne bogoslovije u Banja Luci, gde su školovani sveštenici i učitelji, odakle ga je zbog slobodoumnih školskih programa 1869. turska vlast prognala u Malu Aziju. Odatle se uz rusku pomoć spasao 1871. i došao u Srbiju. Učestvovao je u bosansko-hercegovačkom ustanku 1875. Raščinjen je, a zbog širenja socijalističkih ideja proterivan je i iz Srbije, čak zatvaran u ludnicu, a umro je u Požarevačkom zatvoru. Dela su mu: 'Istorija bosansko-hercegovačke bune', 'Odgovor na četiri društvena pitanja', 'Spas Srbije i srpstva', 'Socijalizam i osnovni preporođaj društva', 'Nauka i radni narod', 'Blagodatnik', 'Preobražaj škole i nastave', 'Nova nauka o javnoj nastavi', 'Umovanje zdravog razuma', 'Poslanica bogu', 'Koliko nas košta bog i gospodar', 'Rukovođa za srpsko-bosanske, hercegovačke, starosrbijanske i makedonske učitelje'.

1904. - U Beogradu je počeo izlaziti dnevni list 'Politika', čiji je osnivač i prvi urednik bio Vladislav Ribnikar.

1913. - Ivan Bjelovučić preletio Alpe i postavio visinski rekord na 3200 m.

1916. - Crnogorska vojska je kapitulirala u Prvom svetskom ratu, što je de fakto bio kraj postojanja Kraljevine Crne Gore.
1920. - Osnovana Liga naroda (eng. League of Nations, fr. Société des Nations) je prva opšta međunarodna organizacija država sa ciljem da očuva mir miroljubivim rješavanjem međunarodnih sporova i organizovanjem međunarodne saradnje u interesu blagostanja čovečanstva.

1924. - U francuskom gradu Šamoni otvorene su prve zimske Olimpijske igre.

1935. - Rođen je državnik Portugala Antonio Ramaljo Janeš, predsednik ove zemlje od 1976. do 1986.

1942. - Tajland je u Drugom svetskom ratu objavio rat Velikoj Britaniji i SAD.

1947. - Umro je najpoznatiji američki gangster Al Kapone. Organizator podzemlja u Čikagu i šef jednog od najvećih gangsterskih gangova, bio je u zatvoru (1931-1939) zbog utaje poreza.

■ 1955. - SSSR formalno okončao ratno stanje s Nemačkom.

1961. - Predsednik SAD Džon Kenedi održao je u Stejt departmentu u Vašingtonu prvu konferenciju za novinare koju je televizija prenosila uživo. Kenedi je odgovorio na 31 pitanje.

1971. - General Idi Amin je vojnim udarom oborio s vlasti predsednika Ugande Miltona Obotea i potom se proglasio za predsednika.

1978. - Umro je srpski pisac Skender Kulenović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, autor potresne poeme 'Stojanka majka Knežepoljka'. Dela su mu: 'Ponornica', 'Ševa', 'Zbor derviša', 'Svetlo na drugom spratu', 'Delidba', 'Večera' ...

1983. - Kineske vlasti su preinačile u doživotnu robiju smrtnu kaznu izrečenu istog dana 1981. Mao Ce Tungovoj udovici Đang Ćin.

1987. - Izbija požar u fabrici prehrambenog kombinata Agrokomerc, što je bio povod za početak afere Agrokomerc.

1987. - Umro je srpski slikar Predrag-Peđa Milosavljević, član Srpske akademije nauka i umetnosti, istaknuti predstavnik intimizma u srpskom slikarstvu. Studirao je prava u Subotici, a zatim je bio u diplomatskoj službi u Parizu, Madridu, Londonu. Međunarodnu reputaciju stekao je 1937. na izložbi u Parizu, gde je dobio 'Gran pri'. Napisao je eseje 'Između trube i tišine' i dramu 'Zopir'.

1989. - Majkl Jordan postigao svoj 10.000-ti koš u NBA ligi.

1991. - Skupština (Sobranje) Makedonije, jedna od tadašnjih republika SFR Jugoslavije usvojila je deklaraciju o nezavisnosti i platformu za pregovore o budućnosti Jugoslavije.

1993. - Mir Aimal Kansi izvodi teroristički napad ispred sedišta CIA-e.

1996. - Parlamentarna skupština Saveta Evrope primila je Rusiju u članstvo te organizacije i pored oštrih kritika zbog ruskog vojnog angažovanja u Čečeniji.

1997. - Od teških povreda zadobijenih prilikom pokušaja samoubistva 16. januara, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu umro je srpski književnik i bivši potpredsednik Republike Srpske Nikola Koljević.

1999. - U seriji zemljotresa u Kolumbiji, koji je pogodio regiju uzgajivača kafe, poginulo oko 2.000 ljudi, a stotine hiljada ostalo bez domova.

2000. - Pripadnici Sfora uhapsili su u Višegradu Mitra Vasiljevića optuženog za ratne zločine pocinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-95).

2001. - DOS formirao Vladu Srbije, prvu posle desetogodišnje vlasti SPS-a.

2001. - Izraelski i palestinski pregovarači su sopštili da su postigli izvestan uspeh u pregovorima oko granica buduće palestinske države. .

2002. - Umrla je Doroti Karington, britanska istoričarka, antropolog i književnica poznata po svojim knjigama o ostrvu Korzika gde je živela.

2005.  - U stampedu tokom hodočašća ka hramu boginje Mande Devi na zapadu Indije, poginulo je najmanje 258 hindustičkih hodočasnika, uključujući žene i decu.

2006. - Održani izbori za Palestinsko zakonodavno veće.

2007. - Svetislavu Basari dodeljena 52. NIN-ova nagrada za roman 'Uspon i pad parkinsonove bolesti'.

2010. - Stradalo je svih 89 putnika kada se avion 'Etiopijan erlanjza' srušio u Sredozemno more samo nekoliko minuta po poletanju sa aerodroma u Bejrutu.

2011. - Počeo je prvi talas Egipatske revolucije, koja je na kraju dovela do uklanjanja Hosnija Mubaraka posle skoro 30 godina vlasti.

2015. - Umro je Demis Rusos, grčki pop i rok pevač, koji je svetsku slavu stekao sedamdesetih hitovima 'Forever and ever', Goodbye my love, goodbye', 'Velvet morning', 'Someday somewhere', 'Quand je t'aime'. Bio je član rok grupe 'Afroditino dete', kao i čuveni grčki kompozitor i muzičar Vangelis.

2015. - Preminuo je Pavle Minčić, glumac, satiričar, humorista, pevač i pijanista. Ostvaro je zapažene uloge u komadima 'Jaje', 'Olovka piše srcem', 'Tužna je nedelja', 'Revizor',  'Dnevnik jednog ludaka'. Generacije će ga se sećati po ulozi Paje u dečijoj seriji 'Na slovo, na slovo'.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse