Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Današnji Dan - 21. Januar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 21. januara! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset prvog januara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
763. - Abasidski halifat je ugušio Alidsku pobunu kada je jedan od vođa pobune smrtno ranjen u bici kod Basre.

793. - Na giljotini je pogubljen francuski kralj Luj XVI. Revolucionarni Konvent svrgnuo ga je s prestola u septembru 1792, a potom je osuđen na smrt zbog veleizdaje.

1276. - Papa Inoćentije V je nasledio Grgura X kao 185. rimski papa.

1338. - Rođen je Carlo V, zvan Mudri, francuski kralj.

1525. - Započeo je anabaptistički pokret kada su njegovi osnivači Konrad Grebel, Feliks Manc i Jerg Blaurok ponovo krstili jedan drugog i svoje sledbenike u Cirihu jer su smatrali da je hrišćanska praksa krštenja dece nevažeća jer deca ne mogu da biraju svoju veru.

1677. - U Bostonu je izašla prva publikacija iz oblasti medicine u SAD. Bio je to članak o malim boginjama.

1699. - Sklopljen je mir u Sremskim Karlovcima.

1720. - Švedska i Pruska su potpisale Štoholmski mir.

1793. - Na giljotini je pogubljen francuski kralj Luj XVI. Revolucionarni Konvent svrgnuo ga je s prestola u septembru 1792, a potom je osuđen na smrt zbog veleizdaje.

1799. - Edvard Džener predstavio je vakcinu protiv malih boginja.

1840. - Hrvatski ban Franjo Vlašić, nakon što su Mađari u Požunskom saboru doneli zaključak o uvođenju mađarskog jezika u javni život Hrvatske, predstavkom je privolio cara i kralja Ferdinanda da ne potvrdi taj zaključak.

1840. - Žil Dimon d'Irvil je otkrio Adelinu zemlju.

1861. - Rođen je srpski vajar Đorđe Jovanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor i direktor Umetničke škole u Beogradu. Izradio velik broj spomenika, bista, medalja i žanr-figura. Izradio je biste i medalje mnogih državnika, vojskovođa, naučnika i umetnika i više javnih spomenika - Kosovskim junacima u Kruševcu, Milošu Obrenoviću u Požarevcu, Josifu Pančiću i vojvodi Živojinu Mišiću u Beogradu, Branku Radičeviću u Sremskim Karlovcima.

1892. - Umro je engleski astronom i matematičar Džon Kauč Adams, profesor Univerziteta u Kembridžu, koji je 1845, na osnovu nepravilnosti u kretanju Urana, prvi odredio putanju i približan položaj do tada nepoznate planete Neptun. Otkriće nije blagovremeno objavio, pa je slava za otkriće Neptuna 1846. pripala francuskom astronomu Irbenu Žan Žozefu Leverjeu.

1899. - Tvrtka Opel je započela s proizvodnjom automobila.

1905. - Rođen je francuski modni kreator Kristijan Dior, jedan od najvećih 'modnih diktatora' u svetu posle Drugog svetskog rata.

1911. - U U Monte Carlu održane prve auto-trke.

1919. - U Dablinu Kongres partije Šin fejn usvojio rezoluciju o nezavisnosti Irske. Britanija nije priznala taj akt i dala Irskoj status dominiona 1921. Samostalnost Irske priznala 1949, ali bez Severne Irske.

1922. - U Švajcarskoj je održana prva trka u slalomu.

1924. - U Gorkom kod Moskve umro je Vladimir Iljič Lenjin, vođa Oktobarske revolucije i organizator sovjetske države. Njegovo balsamovano telo izloženo je u mauzoleju na Crvenom trgu u Moskvi.

1924. - Rođen je Beni Hil, slavni britanski komičar.

1925. - Albanija je proglasila sebe republikom.

1933. - Umro je engleski pisac irskog porekla Džordž Ogastas Mor, autor realističkih i naturalističkih romana. Dela su mu: romani 'Moderni ljubavnik', 'Glumčeva žena', 'Ester Voters', 'Ave', 'Ispovesti mladića', 'Uspomene iz mrtvog života', 'Salve', 'Vale'.

1936. - Edvard VIII postao kralj Velike Britanije posle smrti oca Džordža V. Abdicirao u decembru iste godine da bi mogao da se oženi Amerikankom Volis Simpson.

1938. - Umro je Žorž Melijes, koji se smatra prvim filmskim režiserom i prvim sineastom u svetu. Snimio je oko 500 filmova, među kojima prvi kratki film 'Partija karata' (1896) i prvi dugometražni 'Drajfusova afera' (1899). Njegov skromni atelje propao je 1908. u naglom razvoju filmske industrije.

1941 - Rođen je španski operski pevač Plasido Domingo. Debitovao je 1966. u Meksiku i vrlo brzo stekao reputaciju jednog od najvećih tenora u drugoj polovini XX veka.

1942. - Nemačke snage pod komandom Ervina Romela počele kontraofanzivu protiv savezničke vojske pod britanskom komandom u severnoj Africi u Drugom svetskom ratu.

1942. - Mađarski fašisti u Drugom svetskom ratu u Novom Sadu sproveli raciju i u naredna dva dana ubili i bacili u Dunav 1.300 novosadskih Jevreja, Srba i Roma.
1948. - Umro je italijanski kompozitor nemačkog porekla Ermano Volf-Ferari, obnovitelj italijanske komične opere, koji je komponovao uglavnom prema komedijama italijanskog pisca Karla Goldonija. Dela su mu: opere 'Četiri grubijana', 'Radoznale žene', 'Škola za očeve', 'Suzanina tajna', kantate, instrumentalne kompozicije.

1950 - Umro je britanski pisac satiričar Džordž Orvel, autor pripovedaka, eseja i romana, među kojima su najpoznatiji '1984' i 'Životinjska farma'.

1954. - SAD porinule podmornicu Nautilus - prvu podmornicu na nuklearni pogon.

1957. - Umro je srpski kompozitor, dirigent i muzički pedagog Petar Krstić, koji se najviše inspirisao srpskom narodnom muzikom. Završio je Konzervatorijum u Beču, bio direktor muzičkih škola 'Stanković' i 'Mokranjac' u Beogradu, kapelnik Narodnog pozorišta, šef muzičkog odeljenja Radio Beograda, urednik 'Muzičkog glasnika'. Dela su mu: muzika za komade ('Ajša', 'Koštana', 'Dorćolska posla', 'Kosovska tragedija'), opere 'Zulumćar', 'Ženidba Janković Stojana (nedovršena), orkestarski 'Skerco d-mol'.

1959. - Umro je američki filmski režiser i producent Sesil Blaunt de Mil, poznat po istorijskim spektaklima i melodramama, kao što su: 'Deset zapovesti', 'Samson i  Dalila', 'Krstaši' ...

1968. - Počela je bitka za Ke San u Vijetnamskom ratu.

1968. - Američki bombarder Boing B-52 koji je nosio 4 hidrogenske bombe se srušio na Grenlandu.

1976. - Nadzvučni putnički avion Concorde ušao je u komercijalni promet. Dva anglo-francuska 'Konkorda' istovremeno su poletela iz Pariza i Londona na prvim redovnim putničkim linijama. Ovaj tip aviona leteo je prosečnom brzinom od 1.350 milja na sat.

1976. - U SSSR prvi put dozvoljena prodaja zapadnih listova, među kojima 'Njujork tajms' i 'Fajnenšenel tajms'.

1977. - U Italiji je legalizovan abortus.

1980. - Poginulo je svih 128 ljudi u iranskom putničkom avionu 'boing 727', na liniji Mašhad-Teheran, kad je avion pri gustoj magli udario u planinu.

1986. - U eksploziji automobila-bombe u istočnom Bejrutu u blizini sedišta hrišćanske partije Falanga predsednika Libana Amina Džemaila, poginule 22 osobe, 102 povređene.

1987. - Album grupe Bee Gees 'Saturday Night Fever' zauzeo je prvo mesto top-lista i tu se zadržao naredne 24 nedelje.

1989. - Trupe pobunjeničko nastrojenih domorodaca svirepo ubili tadašnjeg gradonačelnika Bambulabada Darmila Akrofila u nameri rušenja vlade, pri čemu je nastradalo oko 3500 nedužnih civila.

1990. - Džon Mekinro postao je prvi teniser u istoriji Australijan opena koji je izbačen sa turnira zbog izliva gneva i kletvi koje je upućivao zvaničnicima na turniru.

1997. - Kancelar Nemačke Helmut Kol i premijer Češke Vaclav Klaus potpisali deklaraciju o pomirenju u kojoj je Nemačka izrazila žaljenje zbog nacističke okupacije Čehoslovačke, od 1938. do 1945, a Češka zbog proterivanja Nemaca iz Sudetske oblasti posle Drugog svetskog rata.

1998. - Na poziv kubanskog predsednika Fidela Kastra papa Jovan Pavle II počeo petodnevnu istorijsku posetu toj komunističkoj zemlji.

1998. - U Bosni i Hercegovini predstavljena konvertibilna marka, nova zajednička moneta za oba entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

1999. - Raul Salinas de Gortari, brat bivšeg meksičkog predsednika Karlosa Salinasa, osuđen je na 50 godina zatvora zbog organizovanja ubistva političkog protivnika.

2000. - Prvi oficiri Kosovskog zaštitnog korpusa položili zakletvu u Prištini. KZK formiran transformacijom OVK koji je od 1996. vršio oružane napade na policijske stanice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na Kosovu i Metohiji, a tokom 1998. i 1999. ušao u otvoren sukob sa srpskim snagama bezbednosti. Srbi sa Kosova i Metohije odbili da uđu u KZK.

2002. - U Los Anđelesu je umrla Pegi Li, legenda džez i pop muzike.

2002. - Kanađanka An Karson postala je prva žena koja je osvojila književnu nagradu T.S. Eliot za najnoviju zbirku poezije koja je objavljena u Velikoj Britaniji i Irskoj.

2003. - Umro je karikaturista Albert Hiršfeld poznat po svojim karikaturama od braće Marks do Džeja Lenoa. Njegove karikature je sedam decenija objavljivao Njujork Tajms.

2007. - Održani su vanredni izbori za Skupštinu Srbije.

2012. - Umrla je japanska umetnica Eiko Išioka, dobitnica Oskara za kostimografiju u filmu 'Brem Stoker's Drakula' Frensisa Forda Kopole i brojnih priznanja u drugim oblastima umetnosti, uključujući i Gremija za najbolji omot za ploču 'Tutu' džez muzičara Majlsa Dejvisa.

2015. - Umro je Kemal Monteno, poznati sarajevski pevač, tekstopisac i kompozitor. U karijeri dugoj 45 godina objavio četrdesetak autorskih gramofonskih ploča i albuma.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse