Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Današnji Dan - 18. Januar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 18. januara! Šta se sve nekada dešavalo osamnaestog januara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
350. - Rimski vojskovođa Magnencije zbacio legitimnog cara Konstansa I.

470. - Maloletni Lav II stupio na istočnorimski - vizantijski presto.

532. - Malobrojne carske trupe predvođene Velizarom savladale ustanak Nika u Konstantinopolju. Pobeda nad ustanicima trajno učvrstila režim vizantijskog cara Justinijana I.

1486. - U nastojanju da što više učvrsti vlast, engleski kralj Henrik VII se ženi s Elizabetom od Yorka, kćerkom Edvarda IV.

1520. - Kralj Danske i Norveške Kristijan II pobedio je Šveđane i osvojio Švedsku.

1535. - Španski konkvistador Francisco Pizarro osnovao Limu, današnji glavni grad Perua.

1654. - Vođa zaporoških kozaka hetman Bogdan Hmeljnicki priznao je vrhovnu vlast moskovskog cara. Time se Ukrajina ujedinila s Rusijom, što je izazvalo rusko-poljski rat (1654-1667).

1671. - Henry Morgan osvojio je i spalio do temelja grad Panamu.

1689. - Rođen je francuski filozof Šarl Luj de Sekonda Monteskje. Autor je kapitalnog dela 'Duh zakona' u kojem je razvio teoriju o podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku koja je postala temelj parlamentarne demokratije.

1701. - Frederick I okrunjen je za prvoga pruskog kralja.

1778. - Britanski moreplovac Džejms Kuk otkrio Havaje, koje je nazvao Sendvičova ostrva.

1788. - 736 kažnjenika prognanih iz Engleske iskrcalo se u Botani Bej, čime je formirana prva kažnjenička kolonija u Australiji.

1871. - U Versaju, pruski kralj Vilim proglašen za prvog cara novostvorenog Nemačkog carstva.

1882. - Rođen je engleski pisac Alen Aleksander Miln, autor popularnih romana za decu 'Kad smo bili vrlo mladi', 'Vini Pu', 'Kuća na Puovom uglu', 'Sad nas je šestoro'.

1886. - Rođen je francuski vajar i slikar ruskog porekla Antoan Pevzner, jedan od najistajnutijih u pokretu ruskih konstruktivista koji je smatrao da umetnost mora da počiva na osnovnim elementima: prostoru i vremenu.. Studirao je u Kijevu i Petrogradu, a u Francusku je emigrirao 1923. Stvarao je u maniru apstarktnog konstruktivizma, a kasnije je eksperimentisao s dinamičnim spiralnim konstrukcijama i ritmički razvijenim objektima. 

1892. - Rođen je američki filmski glumac, Oliver Norvel Hardi, deblji član legendarnog dueta Stanio i Olio, čiji neponovljivi gegovi u paru sa Stenom Lorelom i sada zasmijavaju publiku širom sveta. Filmovi su mu: 'Mi iz Oksforda', 'Dva dobra drugara', 'Fra đavolo', 'Veliki posao', 'Udri brigu na veselje', 'Naša žena', 'Na Divljem zapadu' ...

1896. - Prva javna demonstracija iks zraka.

1904 - Rođen je američki filmski glumac engleskog porekla Arčibald Aleksander Lič, poznat kao Keri Grant. Igrao je u komedijama Hauarda Hoksa, a tumačio i karakterne uloga u filmovima Alfreda Hičkoka 'Strašna istina', 'Filadelfijska priča', 'Sever-severozapad', 'Drž'te lopova'.

1909. - Rođen je srpski i jugoslovenski pisac Oskar Davičo, koji je 50-ih i 60-ih godina 20. veka izvršio značajan uticaj na srpsku poeziju. U tom periodu Davičo je i jedna od najaktivnijih i najdinamičnijih ličnosti u književnom životu Beograda i Jugoslavije

1912. - Posle dva meseca mučenja, ekspedicija britanskog istraživača Roberta Falkona Skota stigla je na Južni pol, ali četiri nedelje nakon norveškog istraživača Roalda Amundsena. Razočaranim i izmorenim članovima ekspedicije preostalo je samo da se pripreme za dugačak i težak povratak u bazu. Tom prilikom, Skot je stradao zajedno sa svojim drugovima Vilsonom, Otsom, Bauersom i Evansom.

1913. - Rođen je američki pozorišni i filmski glumac Dejvid Denijel Kaminski, poznat kao Deni Kej, sjajan komičar, koji se angažovao i u UNICEF-u - agenciji UN za pomoć deci. Filmovi: 'Čudo od čoveka', 'Momak iz Bruklina', 'Pesma se rodila', 'Tajni život Voltera Mitija', 'Revizor'.

1919. - Francuski premijer Žorž Klemanso otvorio je Versajsku mirovnu konferenciju nakon okončanja Prvog svetskog rata. Mirovnim ugovorom potpisanim 28. juna, Nemačka je preuzela odgovornost za rat, obavezala se na isplatu ratne štete i zabranjeno joj je naoružavanje. Stvorene su nove države Poljska, Mađarska, Čehoslovačka, Estonija, Letonija, Litvanija i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

1919. - Osnovan je Bentley Motors Limited.

1936. - Engleski književnik Radjard Kipling preminuo je u 71. godini. Kipling je rođen u Bombaju u Indiji, gde je dugo živeo. Objavio je veliki broj knjiga pesama, pripovedaka i nekoliko romana. Iako je rado pisao o deci i za decu ('Izistinske priče' 1902), kao i priče o životinjama ('Knjiga o džungli', 1894/95), on je pesnik britanskog imperijalizma. Teme njegovih pripovedaka i romana najčešće su iz angloindijskog društvenog života ('Kim', 1901) i britanske trgovačke i ratne mornarice. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1907. godine.
1939. - Od povreda je umro srpski lekar Dragiša Mišović, dva dana posle policijski insceniranog sudara u Beogradu tramvaja i automobila kojim je prevožen u zatvor. Njegova sahrana u Čačku, kojoj je prisustvovalo više od 10.000 ljudi, bila je jedna od najvećih antifašističkih manifestacija u Jugoslaviji pre Drugog svetskog rata. Tokom studija u Francuskoj postao je član njene komunističke partije i predsednik naprednog udruženja 'Clarte' (Svetlost), zbog čega mu je ukinuta stipendija, pa je medicinu završio u Pragu. Premda krhkog zdravlja, istakao se u borbi protiv Šestojanuarske diktature i bio veoma aktivan od 1936. do 1938. u stvaranju Narodnog fronta za borbu protiv fašizma.

1943. - Pobuna Židova u varšavskom Getu.

1944. - Nakon sedmodnevnih žestokih borbi sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu okončale blokadu Lenjingrada, u kojem je tokom nemačke opsade od septembra 1941. od iscrpljenosti i gladi umrlo oko 620.000 ljudi.

1951. - Počeo se prikazivati film Grešnica, koji je zbog kratke scene s golom Hildegard Knef i teme o prostituciji i samoubistvu prerastao u jedan od najvećih nemačkih filmskih skandala.

1974. - Posle sedmodnevnih pregovora Egipat i Izrael potpisali su sporazum o dezangažovanju vojnih snaga duž Sueckog kanala.

1977. - U avionskoj nesreći blizu Kreševa poginuli predsednik Vlade SFRJ Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još 6 putnika.

1977. - U najtežoj železničkoj nesreći u Australiji, oko 80 ljudi je poginulo kada je voz u Sidneju udario u betonski most.

1989. - Četvrti dan zaredom hiljade Čehoslovaka slivalo se ka centralnom praškom trgu Vaclavske namesti pevajući 'sloboda', 'istina' i 'ljudska prava' u mirnom protestu protiv komunističkih vlasti.

1991. - Parlament Jordana je osudio vazdušne napade na Irak u operaciji 'Pustinjska oluja' i pozvao arapske i islamske zemlje na akciju protiv SAD i njenih saveznika. Irak je lansirao osam raketa 'skad' na Izrael, u pokušaju da jevrejsku državu uvuče u Zalivski rat.

1996. - Vladajuća socijalistička partija (PASOK) izabrala je Kostasa Simitisa za premijera Grčke, nakon što je teško oboleli osnivač PASOK-a Andreas Papandreu (Papandeou) podneo ostavku.

1997. - Franc Vranicki podneo je ostavku na položaj austrijskog kancelara na kojem je bio skoro 11 godina.

1999. - Odluka vlade SR Jugoslavije da predstavnika OEBS na Kosovu Vilijama Vokera proglasi 'personom non grata' i da uskrati dozvolu glavnom tužiocu Međunarodnog suda za ratne zločine Luiz Arbur da uđe u zemlju, dodatno je zaoštrila jugoslovenske odnose s međunarodnom zajednicom.

2000. - Bivši nemački kancelar Helmut Kol podnio ostavku na mesto počasnog predsednika Demohrišćanske unije pod pritiskom finansijskog skandala - protivzakonitog skupljanja novčanih donacija dok je predvodio nemačku vladu.

2001. - SAD su ukinule sankcije SR Jugoslaviji uvedene početkom 1999. zbog politike režima Slobodana Miloševića prema Albancima na Kosovu. Američkim firmama tada je bilo zabranjeno da posluju sa Jugoslavijom. Pored skidanja te zabrane, ukidanje američkih sankcija otvorilo je vrata za ulazak stranih kredita u SR Jugoslaviju.

2002. - Vlada Sijera Leonea objavila je kraj građanskog rata tokom kojeg je ubijeno oko 50.000 ljudi, mahom civila. Rat protiv vlade vodio je Ujedinjeni revolucionarni front (RUF) poznat po svojoj brutalnosti.

2003. - Na Šestom vanrednom kongresu Socijalističke partije Srbije (SPS) za predsenika partije ponovo je izabran haški optuženik Slobodan Milošević.

2005. - Evropski proizvođač aviona 'Erbas' predstavio je u Tuluzu (Francuska) svoj novi avion A380, najveći putnički mlaznjak koji je ikad napravljen. Novi dvospratni avion ima raspon krila od 80 metara, rep visok kao sedmospratnica i više od 550 sedišta. U njegov razvoj uloženo je 13 milijardi dolara.

2009. - Premijeri Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Julija Timošenkopostigli su sporazum o snabdevanju Ukrajine gasom i transportu ruskog gasa do evropskih potrošača.

2015. – U Maliju je okončana jedna od najtežih epidemija ebole u zapadnoj Africi koja je odnela preko 6.500 ljudskih života.

2016. - Mišel Turnije, jedan od velikih francuskih pisaca druge polovine 20. veka, dobitnik nagrade Gonkur za delo 'Kralj vilovnjak', umro je u 92. godini.

2016. - Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov poverio je Emilu Dimitrievu mandat da formira prelaznu vladu koja će pripremiti vanredne parlamentarne izbore zakazane za 24. april.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse