Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Današnji Dan - 10. Januar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 10. januara! Šta se sve nekada dešavalo desetog januara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
49. pre naše ere - Gaj Julije Cezar je izgovorio legendarnu rečenicu: 'Kocka je bačena' i prešao reku Rubikon i tako počeo građanski rat protiv Pompeja i Senata koji je završen uvođenjem Cezarove diktature.

1356. - Na državnom saboru u Nirnbergu prihvaćen glavni deo Zlatne bule cara Karla IV, velikog ustavnog zakona nemačke carevine, koji je u svojim osnovama trajao do 1806.

1769. - Rođen je francuski oficir Mišel Nej, jedan od najsposobnijih maršala cara Napoleona Prvog koji se istakao u nizu bitaka i pohoda. Posle Napoleonovog pada, pod optužbom za izdaju, osuđen je na smrt i pogubljen 1815.

1778. - Umro je švedski prirodnjak Karl fon Line. Uveo je binarnu nomenklaturu po kojoj svaka biljka i životinja ima naziv roda i vrste. Osnivač je Prirodnjačkog muzeja u Upsali i prvi predsednik Švedske akademije nauka (1973).

1810. - Francuska crkva poništila je brak Napoleona i Žozefine.

1861. - Florida se odcepila od SAD.

1862. - Umro je američki pronalazač Semjuel Kolt, po čijem je prezimenu nazvan revolver koji je konstruisao.

1863. - U Londonu otvorena prva linija podzemne željeznice u svetu.

1882. - Počeo hercegovačko-bokeljski ustanak Srba i muslimana protiv Austro-Ugarske, kao odgovor na uvođenja zakona o vojnoj obavezi i regrutovanja. Ustanak, koji je potajno podržala Crna Gora, ugušen posle nekoliko meseci.

1889. - Francuska uspostavila protektorat nad Obalom Slonovače.

1890. - Umro je srpski pisac i lekar Laza Lazarević, jedan od najboljih srpskih realista. Prava je završio u Beogradu, a medicinu u Berlinu. Napisao je samo devet pripovedaka, od kojih je 'Švabica' ostala u fragmentima. Mada s patrijarhalnim pogledima na život, njegove pripovetke - sažete, s veoma snažnom unutrašnjom dramatikom - imaju klasičnu vrednost. Prevodio je ruske pisce Nikolaja Černiševskog, Nikolaja Gogolja i Alekseja Pisemskog i francuskog pisca Ežena Skriba. Kao lekar, učestvovao je u organizaciji saniteta u Srbiji i objavio 54 rada u stručnim medicinskim časopisima, od kojih neki imaju izuzetan značaj. Ostala dela: 'Prvi put s ocem na jutrenje', 'Sve će to narod pozlatiti', 'Vetar', 'Na bunaru', 'Školska ikona', 'On zna sve', 'U dobri čas hajduci', 'Verter'.

1897. - U Pragu počinje izlaziti Hrvatska misao.

1909. - Rođen je srpski fizičar i hemičar Pavle Savić, jedan od pronalazača procesa nuklearne fisije (cepanje atomskog jezgra), profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1971. do 1981. Svetski poznat naučnik postao je kad je s Irenom Žolio Kiri 1937. i 1938. otkrio izotope poznatih elemenata bombardovanjem atoma urana sporim neutronima. Rezultat je bio neočekivan i epohalan - otkriveni su i elementi srednje atomske mase (lantan i drugi), a ne samo tzv. transuranski elementi, kako se očekivalo, a drugi naučnici su ponavljanjem tog eksperimenta ustanovili da je bombardovanje neutronima proizvelo cepanje jezgra atoma urana. U Drugom svetskom ratu je od početka bio u Narodnooslobodilačkoj borbi, 1942. izabran je za potpredsednika na Prvom zasedanju AVNOJ-a, a posle rata organizovao je Institut za nuklearne nauke u Vinči kraj Beograda.

1910. - Rođena je ruska balerina Galina Sergejevna Uljanova, vodeća balerina 'Boljšoj teatra' posle Drugog svetskog rata. Debitovala je 1928. u Kirov teatru, odmah iskazavši raskošan talenat, posle čega je ubrzo postala prvakinja Boljšoj teatra. Briljantno je tumačila vodeće role u baletima 'Labudovo jezero', 'Uspavana ljepotica', 'Krcko Oraščić', 'Žizela', 'Pepeljuga', 'Romeo i Juluja'. Po okončanju igračke karijere postala je baletski pedagog u koreografskoj školi 'Boljšoj teatra'.

1913. - Rođen je čehoslovački državnik slovačkog porekla Gustav Husak, koji je na čelo Komunističke partije Čehoslovačke došao posle sovjetske vojne intervencije 1968, zamenivši Aleksandera Dubčeka, 1975. je postao šef države. Bio jedan od vođa Slovačkog ustanka u Drugom svetskom ratu protiv nemačkih nacista 1944, a kao 'slovački nacionalista' je od 1951. do 1960. proveo u komunističkom zatvoru. Pod pritiskom javnosti 1989. podnio je ostavku na funkciju predsednika Čehoslovačke.

1917 - Umro je Frederik Kodi, poznat kao Bafalo Bil, poštanski jahač 'Poni ekspresa', vodič i tragač u američkoj vojsci, plaćeni borac protiv Indijanaca, profesionalni lovac na bivole i bizone. Godine 1883, legendarna ličnost američke istorije organizovao je reviju kaubojskih veština 'Revija divljeg zapada', u kojoj je nastupao kao glavna zvezda. Kasnije je nastupao i u Evropi a gostovao je i u Srbiji.

1920. - U Ženevi osnovano Društvo naroda koje su činili Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija. Kasnije članice Veća postale Nemačka i SSSR. Zbog političkog neuspeha, prestalo je da postoji 1939.

1922. - Artur Grifit postao prvi predsednik Irske posle sticanja nezavisnosti te zemlje od Velike Britanije.

1923. - Četiri godine nakon završetka Prvog svetskog rata, predsednik Voren Harding naredio je američkim okupacionim trupama stacioniranim u Nemačkoj da se vrate kući.

1927. - Premijerno prikazan nemi naučno-fantastični film Metropolis austrijskog režisera Frica Langa.

1928. - Sovjetska vlada ispunila nalog Josifa Staljina i proterala iz zemlje Lava Trockog, jednog od najvažnijih vođa Oktobarske revolucije i najzaslužnijih za stvaranje SSSR-a. Trocki je ubijen u izbeglištvu u Meksiku 1940, takođe prema Staljinovom nalogu.

1934. - U Nemačkoj pogubljen Marinus van der Lube pošto je proglašen krivim za paljenje Rajhstaga 27. februara 1933.

1941. - U Njujorku je premijerno izvedena predstava 'Arsenik i stare čipke' Jozefa Keselringa.
1943. - Jedinice Donskog fronta Crvene armije su u Drugom svetskom ratu počele uništavanje opkoljene nemačke Šeste oklopne armije kod Staljingrada, nakon što je nemačka komanda odbila kapitulaciju.

1945. - Rodjen je Rod Stjuart, britanski rok pevač.

1946. - U Londonu je održana Prva generalna skupština Ujedinjenih nacija kojoj su prisustvovali predstavnici 51 države. Nedelju dana kasnije, prvi put se sastao i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i ustanovio svoja pravila. Tek 24. januara, Generalna skupština usvojila je svoju prvu rezoluciju.

1969. - Švedska kao prva zapadna zemlja uspostavila diplomatske odnose sa Severnim Vijetnamom.

1971. - Umrla je francuska modna kreatorka Gabrijela 'Koko' Šanel, jedna od najčuvenijih u XX veku koja je gotovo šest decenija suvereno vladala visokom pariskom modom.

■  1984. - Umro je princ Suvana Fuma, koji je nekoliko puta bio premijer Laosa do 1975. kad su komunisti došli na vlast.

■  1989. - Kubanske trupe počele povlačenje iz Angole.

■ 1991. - Generalni sekretar UN Havijer Perez de Kueljar otputovao u Bagdad, ali nije uspio da spreči Zalivski rat, u kojem su zapadne armije pod vođstvom SAD nanele težak poraz iračkoj armiji, koja je prethodno okupirala Kuvajt.

1996. - Izrael pustio iz zatvora stotine Palestinaca nekoliko dana uoči prvih palestinskih nacionalnih izbora u Gazi i na Zapadnoj obali.

1997. - Arnoldo Aleman postao predsednik Nikaragve u prvoj demokratskoj i mirnoj smeni vlasti u modernoj istoriji te zemlje.

1997. - Tokom antivladinih protesta u Sofiji demonstranti probili policijski kordon, upali u zgradu Parlamenta i demolirali je.

2000. - Kompanija America Online je objavila da kupuje medijsku kompaniju Tajm Vorner za rekordnih 162 milijarde američkih dolara. To je predstavljalo najveće spajanje dve kompanije u istoriji.

2002. - Izraelski tenkovi i buldožeri srušili 73 palestinske kuće u Rafi, posle napada naoružanih Palestinaca na izraelske vojnike.

2003. - Severna Koreja se, posle 18 godina, povukla iz Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja iz 1970. optužujući SAD za nametanje političkog sistema.

2004. - Umro je duhovni vođa egipatske zabranjene organizacije 'Muslimansko bratstvo' Mamun al Hodeibi.

2006. - Umro je pevač Fadil Toskić.

2007. - Umro je italijanski filmski producent Karlo Ponti, koji je radio sa nizom najpoznatijih reditelja, kao što su Federiko Felini, Žan-Lik Godar i Dejvid Lin. Tokom 50-to godišnje karijere bio je producent više od 260 filmova.

2009. - Umro je Žorž Kraven tvorac najveće francuske filmske nagrade Cezar.

2011. - Umro je nekadašnji proslavljeni strelac i jugoslovenski reprezentativac Borivoje Kostić. Sa selekcijom Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu.

2013. - Čileanski slikar, vajar i keramičar Horhe Selaron pronađen je mrtav na čuvenim stepenicama (Escadaria Selaron) u Rio de Žaneiru, koje je ovaj umetnik dekorisao poslednjih dvadesetak godina i koje su jedna od najprepoznatljivijih atrakcija tog brazilskog grada.

2015. - Umro je filmski reditelj Frančesko Rosi, jedan od najznačajnijih italijanskih autora druge polovine XX veka, predstavnik posleratnog neorealizma. Njegovi najpoznatiji filmovi su 'Ruke nad gradom', 'The Mattei Affair', 'Salvatore Giuliano'.

2016. - Umro je Dejvid Bouvi britanski rok muzičar, pevač, kompozitor i glumac, muzički aktivan punih pet decenija i večno sklon menjanju muzičkog stila i imidža. Poznat je po veštim muzičkim fuzijama, kao i po nekoliko alter ega: Ziggy Stardust, Aladdin Sane i Thin White Duke. Svetsku slavu stekao je albumima 'Hunky Dory' i 'Uspon i pad Zigija Stardasta i pauka sa Marsa' (The Rise and The Fall of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars). Dva dana ranije, 8.januara, na Bouvijev 69. rođendan, objavljen je njegov oproštajni album, Blackstar.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse