Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Današnji Dan - 02. Januar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 02. januara! Šta se sve nekada dešavalo drugog januara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je praznik Sveti Ignjatije Bogonosac. Ovaj svetitelj nazvan je Bogonoscem jer je stalno u srcu i na usnama nosio ime Boga živoga, a i zato što ga je, kao malog, Isus Hristos držao na rukama. Po predanju, Gospod je, učeći svoje učenike smernosti, uzeo jedno dete, stavio među svoje učenike i rekao: "Ko se ponizi kao dijete ovo, onaj je najveći u Carstvu nebeskome". To dete bio je Ignjatije.
Kada je odrastao, bio je učenik svetog Jovana Bogoslova, a kasnije episkop u Antiohiji, gde je prvi uveo antifonski način pojanja u crkvi. To je pojanje za dve pevnice, tako da kad na jednoj strani pojanje prestane na drugoj počinje, a ovaj se način svetom Ignjatiju čudotvorno otkrio. U to vreme je car Trajan, prolazeći kroz Antiohiju u ratnom pohodu protiv Persije, čuo za svetog Ignjatija i pokušao da ga, savetima i pretnjama, čak i ponudom senatorske titule, okrene od vere. Kad nije uspeo, naredio je da ga okovanog pošalju u Rim i bace u arenu pred zveri. Težak put od Antiohije do Rima svetitelj je proveo u molitvi i želji da strada za svoga Gospoda. Lavovi su ga rastrgli u rimskoj areni 106. godine. Od svetitelja i mučenika ostalo je samo nekoliko kostiju i njegovo srce ispunjeno ljubavlju za Gospoda Isusa Hrista.

366. - Alemani u velikom broju prešli su zamrznutu Rajnu i prodrli u Rimsko carstvo.

533. - Merkurije postaje papa Jovan Drugi. Bio je prvi papa koji je usvojio novo ime pri uzdizanju.

1492. - Španija, pod kraljem Ferdinandom Aragonskim, preuzela od Mavara grad Granadu, poslednje mavarsko uporište na Pirinejskom poluostrvu.

1635. - Francuski kardinal Rišelje osnovao je Francusku Akademiju.

1642. – Rođen je Mehmed IV, koji je bio sultan Osmanlijskog carstva od 1648. do 1687.

1727. - Rodjen je Džejms Volf, general koji je osvojio grad Kvebek u Kanadi.

1757. - Ujedinjeno Kraljevstvo zauzelo je Kalkutu u Indiji.

1788. - Džordžija je postala četvrta država da bi ratifikovala Ustav Sjedinjenih Država.

1793. - Poljska je podeljena između Rusije i Prusije.

1799. - Trupe francuskog generala Napoleona Bonaparte ušle su u Siriju.

1815. - Lord Bajron se oženio Anom Izabelom Milbank.

1818. - Osnovana je britanska Institucija civilnih inžinjera.

1837. - Rođen je ruski kompozitor, pijanista i dirigent Milij Balakirjev. Bio je pokretač i idejni vođa kompozitorske grupe Balakirjevljev kružok ili 'Velika petorica', koju su još činili Kjuj, Musorgski, Rimski-Korsakov i Borodin.

1839. - Luj Dager, francuski pronalazač i začetnik fotografije, snimio je prvu fotografiju Meseca.

1859. - Erastus Bidl izdaje knjigu The Dime Book of Practical Etiquette.

1860. - Na sastanku Akademije nauka u Parizu objavljeno je otkriće planete Vulkan.

1870. - Počelo je pravljenje Bruklinskog mosta.

1871. - Amadeus Prvi postaje kralj Španije.

1872. - Brigam Jong uhapšen zbog bigamije, imao je 25 žena.

1882. - Džon D. Rokfeler ujedinijo je svoje naftne firme u Standard Oil fondaciju.

1890. - Alis Senger postaje prva žena u osoblju Bele Kuće.

1898. - Rođena je je srpska glumica Ljubinka Bobić. Godine 1921. započela je karijeru u Beogradu, a njenu karijeru najviše je obeležila nenadmašna interpretacija Živke u 'Gospođi ministarki' Branislava Nušića.

1900. - Džon Hej objavljuje Politiku otvorenih vrata da promoviše trgovinu sa Kinom.

1900. - Otvoren je Čikago kanal.

1905. - U Rusko japanskom ratu, Rusija je prinuđena da Japanu preda lučki grad Port Artur. Japanci su zarobili rusku flotu u luci tako što su potopili trgovačke brodove i zatvorili ulaz u luku.

1915. - U Prvom svetskom ratu je okončana petodnevna bitka kod Sarikamisa, tokom koje je ruska vojska nanela težak poraz vojsci Ahmet Paše. Turci su izgubili čak 77.000 od 95.000 vojnika.

1917. - Kraljevska banka Kanade preuzela je Banku Kvebeka.

1918. - Umro je francuski pisac Edmon Rostan, koji je u jeku naturalizma oživeo romantični teatar i pokušao da mu vrati stari sjaj. Njegov 'Sirano de Beržerak' iz 1897.  održao se na pozorišnim repertoarima sve do danas.

1920. - Rođen je Isak Asimov, američki pisac naučne fantastike.

1921. - Otvaren je DeJong muzej u Golden Gejt parku u San Francisku.

1923. - Ministar unutrašnjih poslova Sjedinjenih Država Albert Fol daje ostavku zbog Tipot Doum skandala.

1929. - Kanada i Sjedinjene Države sklapile su plan kako da sačuvaju Nijagarine vodopade.
1935. - Bruno Hauptman odlazi na suđenje zbog ubistva Čarlsa Lindberga mlađeg, sina avijatičara Čarlsa Lindberga.

1941. - U Drugom svetskom ratu nemačko bombardovanje znatno je oštetilo Landaf katedralu koja je sagrađena 1290. na obali reke Taf u Kardifu, Vels.

1941. - Američka vlada objavila Liberty ship - program koji je imao cilj da se napravi 200 tovarnih brodova. Do kraja rata sagrađeno je preko 2.700 brodova.

1942. - U Drugom svetskom ratu Japanci su osvojili Manilu, glavni grad Filipina.

1942. - FBI osudio 33 člana nemačke špijunske mreže koju je predvodio Fritz Joubert Duquesne. To je bio najveći špijunski slučaj u istoriji SAD-a.

1942. - Američka mornarica otvara bazu za dirižable u Lejkherstu, u Nju Džerziju.

1943. - Odstupajući pred sovjetskom Crvenom armijom, Nemci u Drugom svetskom ratu su počeli povlačenje s Kavkaza.

1944. - Helikopter je prvi put počeo da se koristi u ratu, a to su uradili Britanci.

1946. - U nemogućnosti da nastavi svoju vladu nad Albanijom posle Drugog svetskog rata, abdicirao je Kralj Zog, ali je zadržao svoje pravo na tron.

1949. - Luis Munjos Marin postao je prvi demokratski izabran Guverner Portorika.

1955. - U Panami ubijen predsednik, pukovnik Hose Antonio Remon. Nasledio ga prvi potpredsednik Hose Ramon Gisado, koji je bio na vlasti manje od dve nedelje. Oboren je pod optužbom da je učestvovao u zaveri u kojoj je ubijen predsednik Remon.

1957. - Spajaju se berze San Franciska i Los Anđelesa.

1959. - Od strane SSSR-a lansiran je prvi veštački satelit Luna 1.

1959. - CBS Radio je ukinuo 4 sapunice. TO su: Backstage Wife, Our Gal Sunday, Road of Life i This is Nora Drake.

1959. - Lansiran prvi vasionski brod ka Mesecu bez ljudske posade - sovjetska 'Luna I'.

1966. - U Španiji je prvi put rođeno jedno jevrejsko dete još od vremena proterivanja Jevreja koje se desilo 1492. godine.

1967. - Ronald Regan postao guverner Kalifornije.

1967. - Vijetkong je odneo prvu veću pobedu u Vijetnamskom ratu. Bilo je to u bici kod Ap Baka.

1968. - Izvršena prva transplantacije srca u svetu.

1971. - U drugoj tragediji na stadionu 'Ajbroks Park' u Glasgovu smrtno je stradalo 66 navijača. Bilo je to tokom utakmice između gradskih rivala Rendžersa i Celtica, kada se tokom utakmice srušio deo trbina.

1974. - Ričard Nikson potpisao je akt po kome se smanjuje maksimalna brzina u SAD-u na 55 milja na čas kako bi se sačuvao benzin tokom OPEC embarga.

1979. - Sid Višuos, basista Sex Pistolsa, odlazi na suđenje za ubistvo Nensi Spundžen.

1980. - U Velikoj Britaniji počeo je štrajk radnika u čeličanama, prvi od 1926. Štrajk je prekinut 2. aprila.

1981. - Uhapšen je Piter Satklif, navodno jorkširski trbosek - Džek Trbosek. U stvari, nikada ni nije otkriveno ko je u stvari on bio.

1983. - Posle 2.377 predstava,  mjuzikl Eni se izvodi poslednji put na Brodveju.

1992. - Predsednici Srbije i Hrvatske, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, prihvatili su Sporazum o planu mirovnih operacija u Jugoslaviji, Vensov plan, kojim je prediviđena demilitarizacija zona u Hrvatskoj zahvaćenih ratom, povlačenje Jugoslovenske narodne armije iz tih oblasti i stavljanje tih zona pod zaštitu UN. Vojni komandanti u Hrvatskoj prihvatili su prekid vatre radi raspoređivanja 10.000 pripadnika mirovnih snaga UN.

1993. - Lideri tri ratne frakcije u Bosni se sastaju da diskutuju o mirovnim planovima.

1994. - Više od 70 ljudi je poginulo i najmanje je 670 ranjeno tokom dvodnevnih borbi sukobljenih islamskih frakcija u glavnom gradu Avganistana, Kabulu.

1995. - Bivši predsednik Somalije Mohamed Sijad Bare, koji je na vlast došao pučem 1969. i na isti način zbačen 1991, umro u izbeglištvu u Nigeriji.

1995. - Naučnici su koristeći teleskop 'Keck' na Havajima otkrili najudaljeniju galaksiju koja je od Zemlje udaljenu približno 15 milijardi svetlosnih godina.

1998. - Vlasti Nigera uhapsile su bivšeg premijera Hamu Amadua, pod optužbom da je učestvovao u zaveri u kojoj je ubijen šef države Ibrahim Bare Mainasara.

1998. - Rusija počinje sa cirkulacijom novih rublji kako bi se obuzdala inflacija i promovisala samouverenost.

1999. - Brutalna snežna oluja zahvatila je Srednji zapad SAD-a, izazivajući 359mm snega u Milvokiju i 487mm u Čikagu. U Čikagu, temperature dostižu -25 °C, a prijavljeno je 68 smrti.

2002. - Peronista Eduardo Dualde postao novi predsednik Argentine preuzevši težak zadatak da izvuče zemlju iz najveće ekonomske i finansijske krize u istoriji zemlje. To je bio peti izbor predsednika države u periodu od dve nedelje.

2003. - Komitet za zaštitu novinara, objavio je da je u prethodnoj godini u svetu ubijeno 19 novinara, što je najmanji broj od 1985. godine, od kada se beleže njihova stradanja.

2004. - Stardast letelica uspešno je prošla pored komete Wild 2, uzimajući uzorak koji će da se vrati na Zemlju dve godine kasnije.

2007. - Preminuo je bivši gradonačelnik Jerusalima Teodor 'Tedi' Kolek. Neumorno se zalagao za koegzistenciju Jevreja i Palestinaca. Od 1965. kada je izabran, bio je gradonačelnik Jerusalima 28 godina.

2011. - Posle 18 godina Mostar je ponovo postao sedište Zahumsko-hercegovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve. Mostar je bio sedište te eparhije od XVIII veka do rata u Bosni i Hercegovini 1992. kada je sedište izmešteno u Trebinje.

2012. - Umro je Kiro Gligorov, prvi predsednik samostalne Republike Makedonije. Bio je višegodišnji visoki funkcioner SFRJ. Iz političkog života povukao se pre 12 godina i posvetio publicistici. Preživeo je atentat 1995. u kojem je izgubio oko.

2016. - Saudijska Arabija je pogubila 47 osoba zbog terorizma, među kojima je bio i imam Nimr el Nimr koji je bio centralna figura šiitskih protesta koji su izbili 2011. godine kao deo Arapskog proleća.

2017. - Islamska država je preuzela odgovornost za napad na noćni klub u Istanbulu u Turskoj u novogodišnjoj noći, tokom koga je ubijeno 39 ljudi.

2018. - Umro je Marko Nikolić, poznati srbski pozorišni i filmski glumac.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse