Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Насушна Молитва Народа Света

  У свакодневном животу, пуном нервозе и трке, код многих нема много места за молитву, због чега многи осећају недостатак тренутака дубоког размишљања, као и недостатак равнотеже и склада са самим собом, са својим ближњима, са природом, па и самим Богом.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    На питање упућено једној старој калуђерици у манастиру, шта уопште има да каже Богу проводећи свакодневно сате и сате у молитви онаје одговорила:
- Понекад имам много тога да му сопштим: причам му о мојим страховима, о радостима, желим да се исповедим. У другим приликама тражим од њега да учини нешто за моје сестре у манастиру, за особе које су ми драге, за оне који пате, за све људе и за мене. Али, најчешће ни ја ни Бог немамо много тога да кежемо једно другоме. У тим тренутцима смо једноставно заједно и исказујемо љубав једно према другоме, не примећујући да време пролази. И тада смо срећни.
    Тишина и љубав. У молитву је уткана велика љубав, која се не може исказати речима и интензивна тишина, која преплављује речи снагом те љубави. Иако нисмо свесни тога, многи од нас осећају потребу за молитвом пуно пута у току нашег живота. Али, као и код сваког вида љубави, ни молитва се не рађа изненада, него има своје фазе раста и кризе и само ако постане лични, свесни однос љубави, тада је то и права молитва.
    У супротном, бива само један аутоматски ритуал или чин, којим се тражи нека успуга или корист. То добро знају они који су барем једном у животу успели да се од срца помоле у самоћи своје собе, у полутами празне цркве или пред изненађујуће непоновљивом лепотом природе. Љубав, изражена кроз молитву, огледа се и у великим ремек делима у човечанства: у велелепним храмовима, у музичким композицијама, у поезији и литератури, у сликама искулптурама - све је то рођено из молитве и за молитву.

ХРИШЋАНСКА МОЛИТВА

Оче наш,
који си на небесима
да свети се име твоје.
Да дође царство твоје,
да буде воља твоје,
како на небу тако и на земљи.
Хлеб наш насушни,
дај нам данас,
и опрости нам дугове наше,
као што и ми опраштамо дужницима својим,
и не наведи нас у искушење,
него нас избави од зла.

   Свака епоха и свака култура оставила је за собом у том погледу своје трагове, у којима се назире човекова жеља и хтење да схвати себе самог и мистерију свега што га окружује.
    Према томе, бојазан да ће у данашњем секуларизованом друштву молитва изумрети, потпуно је неоснована. Тачно је да много мање особа одлази у свештена лица и да је свештенички позив у кризи, али је зато све већи број младих који траже да уђу у манастире и посвете се монашком животу или покушавају да упознају себе и нађу равнотежу у односу на околину, кроз религиозне форме које се инспиришу истичњачком традицијом.

ХИНДУ МОЛИТВА

Нисам ни ум, ни интелект, ни мисао, ни осећај себе, нисам ни вид,
Нисам ни етер, ни земља, ни ваздух, ни ватра.
Ја сам чиста интелигенција (Разум) и апсолутно Блаженство,
ја сам Шива, ја сам Шива!
Не осећам шривлачност, ни одбојност, ни похлепу, ни обману.
Немам дужности да их обавим, нити за вило којим циљем тежим.
Ја сам чисти Разум и Блаженство,
 ја сам Шива, ја сам Шива!

    Мада наизглед заборављена или свесно презрена, молитва је и даље нераздвојни део човекове историје. Да ли је она, дакле, универзална илузија или увек присутна константа у човековом животу?

ЈЕВРЕЈСКА МОЛИТВА

Слушај, Израеле, Господ је наш Бог,
Господ је једнини
Блафословено име Његовог славног царства вечито и заувек.
Волећеш Господа свога Бога, свим срцем својим,
свом душом својом и свим својим снагама.
Биће ти на срцу ове речи које ти данас наређујем.
Пренећеш их својој деци, говорићеш о њима вечерас у својој кући,
као и док ходаш улицом, док лежеш и кад устајеш.
Везаћеш их као знак на својој руци и биће на челу између твојих очију.
Написаћеш их на довратак своје куће на вратима.

    Мада наизглед заборављена или свесно презрена, молитва је и даље нераздвојни део човекове историје. Да ли је она, дакле, универзална илузија или увек присутна константа у човековом животу?
    Тешко је са сигурношћу одговорити на то питање, као што је тешко избећи то питање. Ако се проблем игнорише, појављује се у новим облицима, са увек новим енергијама, а то је нешто што нас вероватно очекује следећих година.

БУДИСТИЧКА МАНТРА

ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУНГ
Ово је 'Мантра муње која пресеца Таму'.
Али шта је то 'Мантра?
То је звучно духовна вибрација, која ослобађа биће прочишћавајући ум од загађености, од његове склоности материјалном.

    После човекове борбе за грађанске слободе, после труда да се успостави хармоничан однос са природом, могуће је да ће доћи на ред повратак западњачке цивилизације на пут који би се могао назвати 'екологија духа''. Јер поред чистог амбијента погодног за живот, човек осећа и потребу да нађе себе, као и вредности заједничког живљења, као што су љубав, правда, слобода и мир.
    Све то ипак није довољно, јер у човеку постоји и вечита тежња да нађе одговоре на питања:
- Који је смисао живота?
- Зашто долази до умирања?
    Део свих тих људских потреба и тежњи је и молитва, са којом се људи у последње време све више удаљују од званичних религиозних институција да би тражили неке паралелне и алтернативне путеве развоја. Друштвено уређење и економија нису довољни данашњем човеку - њему су потребна и нека дубља духовна сазнања и одоговри.
   'Боже милостиви, опрости ми ако сам негде погрешио и поведи ме путем Твоје савршене промисли за наш радостан, спокојан, дуговечна живот на земљи и блажен на небу. Теби слава и хвала вавек. Амин!'



Klik Gore na Sliku - Prikaz; Ponovni Klik - Brisanje

Pravoslavlje i ReligijaPravoslavlje i Religija - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana