vrh
Meni


Zdravlje, Zdrav Život i Medicina - No 7

     Medicinske zanimljivosti - No 7! Kako pronaći izvor mladosti, dijagnoza u pelenama, vera i dužina života, pivo prija srcu, kako pripremati hranu, stres utiče na DNK, lek od grejfruta, neukrotiva priroda - godine kada su lekari nemoćni, ne lomite tablete, naoružavanje bakterija protiv antibiotika, čitanje podmlađuje mozak, oslobodite se celulita, ... Medicina u vašoj kući. Vesti, zanimljivosti, istraživanja, biljna apoteka...KAKO PRONAĆI IZVOR MLADOSTI
    Žena sutrašnjice će zahvaljujući čudesnom napretku nauke zauvek ostati mlada, lepa i vitalna. Od revolucionarnih lekova do fantastičnih otkrića o unutrašnjem funkcionisanju ljudskog tela, istraživači se spremajui da se suoče sa demonima starenja i pobede ih najnovijim medicinskim oružjima. Do 2025. godine, zahvaljujući izuzetno obimnim istraživanjima, večna mladost uopšte neće biti nemoguć san - postaće to prekrasna realnost u svakodnevnom životu žene.

ĆELIJSKA TERAPIJA - Naučnici su otkrili da se uz adekvatnu primenu haj tek tehnologije, raznovrsne ćelije mogu uzgajati tako da ponovo zamene delove oštećenog srca, mozga, mišića i kosti. Enzim telomeraze štiti hromozome od oštećenja tokom procesa ponovne reprodukcije ćelija. Ćelije stare i prestaju da se reprodukuju kada hromozomi počnu da pokazuju znake habanja i cepanja, ali terapija telomerazom će uspešno održati hromozome u top formi i podstaći ćelije da neprekidno kloniraju mlađe i zdravje kopije sebe samih.

KONSTRUKTIVNI ESTEROGEN - Najnovija faza u terapiji zamene hormona u post-menopauzi predstavlja korišćenje sintetičkih jedinjenja koja sprečavaju stvaranje opasnih hormona u dojkama i tkivu uterusa. Ovo drastično smanjuje rizik od pojave kancera, što je ujedno i najveći napredak u ovom trenutku. Radi se na stvaranju novih sintetičkih hormona koji će uspešno čistiti arterije i podsticati aktivnost mozga.

PREPARATI ZA POJAČANJE KOSTIJU - Istraživači kažu da će paratiroidni hormon - PTH okončati agoniju miliona žena obolelih od osteoporoze. Ova prirodna supstanca čak može da u potpunosti preokrene bolest krtih kostiju i ne samo ojača već i izgradi nove kosti oslabljene tokom menopauze.

TRUDNOĆA - Žena budućnosti će od 2025. godine biti zdravija i jača nego što su bile njena majka i baka i biće u mogućnosti da zatrudni i rodi zdravo dete čak i posle menopauze. Jeftine nove tehnike će omogućiti da se jajne ćelije godinama čuvaju smrznute, sve dok žena ne odluči da rodi.

■ PAMETNI LEKOVI - Novi hemijski preparati će uspešno stimulisati mozak tokom procesa starenja, sprečavajući gubitak memorije i održavati stalnu bistrinu. Jedan od tih preparata, testiran na kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu, pokazao je fantastične rezultate. Grupa ljudi od 66 do 75 godina je na testovima pamćenja postigla iste rezultate kao i grupa 19-godišnjaka.

ANTIDEPRESIVI - U odnosu na muškarce, ćene više pate od kliničke depresije, ali nova generacija lekova pokazuje daleko bolje rezultate u tretmanu depresije nego sada već standardni lek Prozak. Novi lekovi nemaju kontraindikacije poput vrtoglavice, suvih usta i gubitka ljubavn3 želje. Naučnici sa kalifornijskog univerziteta Džefri Švarc, uspešno su lečili depresiju, nesanicu i opsesivno-kommpulzivno ponašanje pomoću magneta kojima su stimulisali levu polovinu mozga.
ANTIKARIJES VAKCINA - Nova vakcina će uspešno sprečavati mutiranje bakterija streptokoke koje su odgovorne za propadanje zuba. Takođe, zubari će uskoro moći da koriste nove rezultate genetskih istraživanja i ponovo uzgoje bolesni zub, ili čak i onaj koji je izvađen.

RAST KOSE - Nova istraživanja će omogućiti da se zaštite folikule od hormona koji izazivaju gubitak kose, a to je problem koji pogađa 55% žena u dobi između 60 i 65 godina.

RAK - Poslednje studije pokazju da je jedan od glavnih uzroka raka materice mutacija gena P-53 i da se ovaj problem može uspešno kontrolisati pomoću genetske terapije. Istraživači proučavaju i virus HPV koji je otkriven u genitalnim bradavicama i usko je vezan za nastanak cervikalnog kancera.

LJUBAV - Nove vakcine će ponuditi blanko zaštitu protiv polnih bolesti kakve su gonoreja i klamidija, koje se inače veoma teško mogu otkriti, a često izazivaju neplodnost kod mladih žena. Hormonski tretmani će rešiti problem suvog polnog organa, a istraživači su na putu da pronađu lek koji će pojačavati ljubavni orgazam kod žena.

 VERA I DUŽINA ŽIVOTA
   Do danas je mnogo toga istraživano u vezi sa zdravljem i dužinom čovekovog života. Tako se došlo i do čisto naučnog istraživanja uticaja na ljude redovnog odlaska u crkvu na Božju službu. Dva lekara iz Kalifornije posmatrali su punih pet godina dve hiljade starijih osoba i  zaključili da se kod onih koji redovno idu na službu u crkvu smrtnost smanjuje za čak 50 odsto. Ako neko od starijih ima u crkvi i društvenu podršku, smrtnost se još više smanjuje.
    Naravno, nije se pri tome mogao izuzeti i faktor vere, koji već sam po sebi doprinosi produženju životne dobi, bez obzira na to da li istinski vernik redovno ide u crkvu ili ne. Kad je vera u srcu, u čoveku je mir, a to znači i duži, srećniji i potpuniji život.


 DIJAGNOZA U PELENAMA
   Istraživači sa Medicinskog fakulteta na Harvardu utvrdili su da postoji veza između težine na rođenju i pojave povišenog krvnog pritiska ili gojaznosti u kasnijim godinama života. Oni kažu da su osobe čija je težina prilikom rođenja bila ispod 2.400 grama, skloni hipertenziji, a da težina veća od 4.500 grama predstavlja faktor rizika za gojaznost.
    Bebe koje su rođene sa tako malom težinom, su za 40 odsto u većoj opasnosti od onih normalne težine i, kada odrastu, pate od povišenog pritiska. Stručnjaci kažu da se to objašnjava time što organi koji regulišu pritisak - bubrezi i krvni sudovi - mogu biti oštećeni tokom razvoja zbog varijacija u cirkulaciji kod fetusa ili zbog problema sa hormonima kod novorođenčadi male težine. Rizik od gojaznosti u zrelom dobu života povećava se za 63 odsto kod osoba koje su na rođenju imale preko 4.500 grama. lekari podsećaju da dijabetes kod majke, naglo gojenje tokom trudnoće ili produžena trudnoća, utiču na rođenje deteta prekomerne težine.
    Autori studije napominju da je istraživanje sprovedeno na vrlo velikom uzorku - na više od 230.000 žena čije je stanje praćeno od 1976. Iako su studijom obuhvaćene samo žene, autori kažu da i neka druga istraživanja pokazuju iste rezultate i kod muškaraca.   

PIVO PRIJA SRCU
    Oni koji vole pivo sada imaju i naučno opravdanje da gase žeđ ovim pićem. Naučnici su ustanovili da pivo poboljšava stanje krvnih sudova oko srca, podstiče protok krvi i arterije čini fleksibilnijim. Zanimljivo je da se pokazalo da bezalkoholno pivo nema iste efekte.
    Otkriće koje su predstavili grčki stručnjaci ide u prilog ranijim dokazima da je umerena konzumacija piva dobra za zdravlje srca. Neka istraživanja su čak pokazala da krigla piva dnevno smanjuje rizik od srčanog udara i šloga za 30 odsto. Međutim, ovo je prva studija koja je pratila šta se tačno dešava sa kardiovaskularnim sistemom neposredno posle ispijanja piva. Naučnici Harokopio univerziteta u Atini okupili su 17 muškaraca nepušača u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim godinama života. Svakom od njih ocenjivano je stanje kardiovaskularnog sistema pre i posle ispijanja četiri decilitra piva. Oni su zatim obavljali ste testove posle iste količine bezalkoholnog piva ili doze votke.
    Istraživači su ispitivali endotelijalnu funkciju - prolazak krvi kroz veće arterije, kao i elastičnost aorte. Pokazalo se da su svi konzumenti alkohola u istraživanju imali elastičnije arterije, ali je pivo ipak odnelo pobedu. Naučnici kažu da kombinacija alkohola i antioksidansa iz piva može biti od ključne važnosti za zdrave efekte ovog napitka. Uz to, tamnija piva pokazala su se zdravijim od svetlih.   

 KAKO PRIPREMATI HRANU
   Da li ste znali da svetlost i vazduh menjaju hranljivu vrednost namirnica? Tako će, na primer, zelena salata, ma koliko izgledala sveža, posle dva dana stajanja u frižideru, izgubiti veliku količinu vitamina. Hranljivu vrednost svežeg povrća najbolje ćete sačuvati ukoliko ga držite u hermetički zatvorenim posudama: tako ćete ograničiti prisustvo vazduha i usporiti proces oksidacije, a samim tim i gubitak najosetljivijih vitamina.
    Prilikom pripremanja, povrće perite s malo vode kako biste sačuvali što veću količinu vitamina rastvorljivih u vodi (vitamin C i gotovo svi vitamini B grupe). Iz istog razloga, povrće kuvajte u što manje vode, (ako je moguće tu vodu kasnije iskoristite za supu) ili ga kuvajte u ekspres loncu ili na pari.

 STRES UTIČE NA DNK
     Već godinama istraživači posmatraju kako stres oštećuje homozome, ali nisu znali kako je to moguće. Sada su istraživači sa Univerziteta Djuk otkrili mehanizam kojim se to događa.
    Hronični stres, naime, znači stalno povišen adrenalin i sada su testovi pokazali kako to stranje izaziva biološke poremećaje čija je posledica oštećivanje DNK.
    To može da dovede do čitavog niza poremećaja, od 'kozmetičkih', kao što je seda kosa, do onih koji ugrožavaju život - kao što su tumori. Hronični stres, naime, snižava nivo proteina P53 koji suzbija tumore i smatra se zaštitnikom genoma. Istraživanje je pokazalo da za samo četiri nedelje povišenog adrenalina kod laboratorijskih žiuvotinja značajno degradira nivo P53.

LEK OD GREJPFRUTA
 Već godinama naučnici istražuju delovanje ekstrakta semenki grejpfruta na različite vrste bakterija, ubeđeni da bi mogao da zameni antibiotike u lečenju određenih bolesti. Ekstrakt se pokazao delotvornim protiv 800 vrsta gram-negativnih i gram-pozitivnih bakterija i protiv sto vrsta gljivica, parazita, pa čak i nekih virusa. Osim primene u medicini, uspešno se koristi i u proizvodnji higijenskih, kozmetičkih preparata i kao insekticid. Dokazano je da ovaj ekstrakt ima isti učinak u lečenju kao 30 različitih vrsta antibiotika. Uz to, ne deluje štetno po jetru, sluzokožu želuca i creva, a posle dužeg uzimanja većih količina niko nije postao na njega imun. Blage alergijske reakcije javljaju se samo kod osoba inače alergičnih na citruse. Zbog mnogo bioflavonoida, može da se upotrebljava i kao dodatak ishrani i kao preventiva u jačanju otpornosti organizma, kod prehlada, infekcija usta i kože, lošeg varenja, uboda insekata...

NE LOMITE TABLETE
    Bilo da su hronični pacijenti koji sakodnevno uzimaju terapiju, ili samo povremeno popiju neki lek, mnogi ljudi uzimaju polovinu tablete, da bi time prepolovili dozu koju uzimaju. Ali ovu praksu farmaceuti nikako ne preporučuju, već savetuju da se tablete nikako ne lome.
   'Filmovane' tablete su obložene sa razlogom, najčešće da bi se sprečilo rastvaranje i dejstvo leka u želucu, kao i da bi se zaštitila sluzokoža želuca od agresivnih materija iz leka, zato se nikako ne preporučuje da se tablete lome. Na primer, ako filmovani aspirin lomite, nestaje zaštitno dejstvo omotača leka na sluzokožu želuca.
    Lomljenjem nekih lekova menja se farmakološka formulacija, ne deli se pravilno doza, a kod nekih, višeslojno obloženih lekova, s komplikovanim načinom otpuštanja leka, menje se kompletno desjtvo leka, sa nepredvidljivim učinkom. Neki lekovi se eventualno mogu lomiti, i to obično oni koji već imaju utisnutu liniju, mada postojanje linije nije siguran znak da se ta tableta sme deliti na pola. Najbolje je deliti samo one lekove gde je to jasno naznačeno u uputstvu za lek, ili ako pacijenti dobiju takav savet od lekara ili farmaceuta.   

NAORUŽAVANJE BAKTERIJA PROTIV ANTIBIOTIKA
    Penicilin, prvi antibiotik, otkriven je slučajno. Aleksandar Fleming, škotski mikrobiolog, tragao je za antibakterijskim sredstvom, ali je radio na prirodnoj supstanci koju sadrži sluzokoža. Kada se 1928. godine vratio sa odmora, pokupio je ostavljene laboratorijske posude da ih opere i počne nove eksperimente. U jednoj je, međutim, našao 'fleke' od buđi. Dok je još razmišljao o tome kako se buđ pojavila u laboratorijskom posudi, otkrio je da nigde u blizini 'fleka' nema bakterija. Biilo mu je odmah jasno da buđ proizvodi antibiotik.
    Naoružavanje bakterija protiv antibiotika počelo je čim su ljudi otkrili prvi lek koji ih je ubijao - penicilin. Već nekoliko decenija kasnije otkriveni su prvi 'rezistentni sojevi', bakterije koje su razvile otpornost  i preživljavale i pored bombardovanja lekovima. Čovek je odgovorio novim vrstama antibiotika, ali, danas, posle čitavog niza novih prirodnih i sintetičkih supstanci sa antibiotskim svojstvima, izgleda da čovek gubi bitku. Stanje je alarmantno, kažu stručnjaci, i potrebno je da ceo svet to shvati, jer problem ne sme da se potcenjuje.
    Ako se neko pita kako su ljudi vekovima preživeli bez antibiotika, odgovor je - mnogi nisu preživeli. Bila je prirodno velika smrtnost od infekcija koje danas smatramo 'običnim', naročito dece. Upala pluća svodila se često na smrtnu presudu, operacijama se pribegavalo samo u krajnjoj nuždi. U međuvremenu, uz sigurno sredstvo protiv bakterija, razvio se čitav niz novih medicinskim procedura, koje bi bez antibiotika bile nemoguće. Na primer, rutinska zamena kuka, naročito česta operacija kod starijih ljudi, sada se komplikuje infekcijama u 0,5 - 2 odsto slučajeva. Ako antibiotici ne bi bili efikasni, procenjuje se da bi oko 50 odsto pacijenata dobilo postoperativne infekcije, a one bi bile rizične i po život. Rizik od smrti značajno bi se povećao i kod svih drugih operaracija, pa i običnih rana i povreda, čak i ujeda insekata, koji sa klimatskim promenam šire sve dalje opake bolesti, poput malarije.
    I dok se bakterije brane od antibiotika od prvog dana, stručnjaci upozoravaju da je u 21.veku na delu još jedan faktor koji im ide naruku - svetska ekonomska kriza. Još od osamdesetih godina naučnici nisu stvorili novu  klasu antibiotika, a od 2000. godine nijedan zaista novi lek se nije pojavio na tržištu. Sve što se u apotekama pojavilo kao novo samo su stari, neznatno izmenjeni, navodno usavršeni antibiotici. Kriza je istovremeno dovela u pitanje ispravno doziranje antibiotika, a to bakterijama pomaže da se navikavaju. Nekompletna kura antibiotika, naime, uspeva samo da smanji količinu bakterija, ali onim najžilavijim koje su ostale daju dragocene elemente iz kojih prave zaštitu za ubuduće. Kada se sleeći put sretnu sa istim lekom, biće rezistentne.Bez obzira na ovo, mnoge siromašne zemlje pokušavaju da uštede i na lekovima i smanjuju doze. A bakterije u današnje vreme ne poznaju granice. Mnogo se putuje, po celom svetu. U roku od par sati i mikrobi mogu da obiđu ceo svet i prenesu svoju otpornost 'rođacima' sa kojima se sreću - pošto su bakterije u stanju i da razmenjuju informacije.
    Još dve nepravilne upotrebe antibiotika pomažu bakterijama. Jedna je prepisivanje 'bilo kog antibiotika', iako je za određivanje leka potrebna precizna dijagnoza, a još gore posledice ima zloupotreba ovih sredstava u veterini. Posledice su ne samo ulazak antibiotika u lanac ishrane, već i kontaminacija tla i vode. I to zagađenje antibioticima pomaže bakterijama da se 'upoznaju sa neprijateljem' i razviju zaštitu. I još nešto, čudu zvanom antibiotik, bar prema pisanju naučno-medicinskih časopisa, izgleda da polako dolazi kraj. Stručnjaci koji se godinama zalažu za opreznu upotrebu ovih lekova upozoravaju: 'Nalazimo se usred krize'. U SAD, na primer, polovina antibiotika se uzima pogrešno. Pored toga, antibiotici se daju životinjama i to više za podsticanje rasta nego za lečenje. Prisutni su i u voćarstvu, a ima ih i u sredstvima za kućnu i ličnu higijenu. Zbog toga ne čudi informacija da je otpornost bakterija znatno porasla. To se, pre svega, odnosi na stafilokoke, pneumokoke i izazivače tubekuloze. Ipak, naučnici su optimisti jer veruju da će se pojaviti novi antibiotici, a trenutno se istražuje mogućnost dobijanja antibiotika iz živih organizama. Radi se o supstancama kakve su pertidi, pronađeni na leđima žaba, kod leptira, zmija i guštera.

ČITANJE PODMLAĐUJE MOZAK
    Redovno čitanje ili pisanje knjiga smanjuje rizik od nastanka demencije, a osobe sa ovim navikama rešavaju kognitivne testove čak za 32 odsto bolje od svojih vršnjaka. Istraživanja pokazuju da su radnje koje aktviraju mozak naročito korisne za starije osobe.
    Tokom šest godina, koliko je studija trajala, 294 starije osobe su na početku popunile anketu sa pitanjima o zdravstvenim i prehrambenim navikama, navikama vežbanja, socijalizaciji i hobijima. Svake godine su rešavali test kognitivnih sposobnosti. Iako su stariji pod većim rizikom od demencije, nekada ih je teško naterati na aktivnosti koje stimulišu mozak. Veliki broj osoba nisu ljubitelji čitanja, ali istraživači tvrde da ono nije jedina aktivnost koja blagotvorno utiče na prevenciju demencije.
    Važno je da osoba nije pod stresom dok radi aktivnosti koje treba da stimulišu mozak, jer efekat može da bude potpuno suprotan. Da bi se mozak što duže održao mladim, osim čitanja mogu da se rešavaju ukrštene reči, slažu puzle ili igra šah.

OSLOBODITE SE CELULITA
    Pored raznih kozmetičkih anticelulit tretmana, kojemnogi sebi ne mogu da priušte, za oslobađanje od celulita postoje i jeftiniji, prirodni načini. Na pojavu celulita najviše utiču stres, trudnoća, genetika, debljanje i nedovoljno kretanje. Sve to dovodi do nakupljanja estrogena i progesterona koji se grupišu u tvrde grudvice kojih je se teško osloboditi.
    Masaža je jedini način na koji može dubinski da se deluje na celulit, a tretmani celulita nisu jednostavni, niti se njihov efekat može postići brzinski kao što ni sam celulit nije brzo nastao. Pošto celulit nastaje kao posledica zadržavanja vode i loše cirkulacije, masaža pomaže tako što opušta mišiće i deluje na krvotok. Esencijalna ulja su najbolji saveznik dobre masaže, jer svojim biljnim delovanjem prodiru u tkivo i pomažu u oslobađanju zarobljenih toksina i masnoća. Osim ulja, i druge prirodne namirnice iz frižidera mogu da pomognu da se celulit manje vidi ili potpuno nestane.
BRŠLJANOVO ULJE - Najdelotvornije ulje koje se koristi u masaži celulita je od bršljana, a on može da bude osnovno ulje ili pomešano sa drugim eteričnim uljima. Ukoliko sami mešate eterična ulja, obavezno ih razredite baznim uljima poput bademovog, suncokretovog ili običnog bebi ulja, jer su eterična ulja prejaka ako se direktno stavljaju na kožu, pa je mogu oštetiti. Odlična mešavina za masažu celulita je mešavina ulja bršljana s eteričnim uljem limuna, grejpfruta i ruzmarina, koji pospešuju njegovo dubinsko delovanje.  Ulje bršljana podstiče proizvodnju hijaluronske kiseline u koži, čime ona postaje čvršća i elastičnija.

KAFA - Kafa je bogata antioksidansima i poboljšava cirkulaciju, a samim tim i nestanak masnih naslaga. Pomešajte pola šoljice usitnjenih zrna kafe i 1/4 šoljice smeđeg šećera. Kožu namažite maslinovim uljem. U kritične tačke laganim kružnim pokretima umasirajte mešavinu kafe i šećera.

KOKOSOVO ULJE - U posudu stavite šest kašičica ulja kokosa, dve kašičice ulja od lana i jednu kašičicu soka od grejpfruta. Mešavinu umasirajte u kritične tačke svaki dan. Kokosovo ulje je bogato antioksidansima i vitaminima E i K koji hrane i učvršćuju kožu.

LIMUN I MED - Agrumi su oglični u borbi protiv celulita jer razgrađuju masnoće i podstiču mršavljenje. Pomešajte pet kašičica meda sa pola šoljice soka od limuna i dve kašičice soli. Mešavinu nanesite na kožu i obmotajte providnom folijom od 15 do 20 minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom. Tretman ponovite nekoliko puta nedeljno, a ova kombinacija će da ubrza cirkulaciju, a samim tim i topljenje masti.

MORSKA SO - Nakon svakog tuširanja umasirajte morsku so na kritična mesta. Zatim, isperite mlakom vodom.

PŠENIČNE KLICE - U tri četvrtine šoljice ulja pšeničnih klica dodajte šaku listova svežeg bršljana i ostavite da odstoji poklopljeno dve nedelje na toplom mestu. Procedite i pomešajte sa dve kapi ulja ruzmarina. Ovu mešavinu nanosite masažnim pokretima na kritična mesta svaki dan.

JABUKOVO SIRĆE - U dva decilitra vode dodajte dve kašičice jabukovog sirćeta i mešavinu popijte svako jutro. Ako ne volite ukus sirćeta, možete ga pomešati sa jednom šoljicom masažnog ulja i mazati se dva puta na dan.

MASAŽER - Celulit se može masirati ručno ili uz pomoć mehaničkog masažera. Najbolji efekat postiže se ako se masirate svaki dan po 40 minuta.

ZANIMLJIVOSTI
SIRĆE ČETIRI RAZBOJNIKA - U vreme epidemije kuge u Tuluzu, 1630. godine harala su, osim bolesti, i četiri razbojnika. Oni su pljačkali kuće u kojima je kuga već uzela danak, a da se pritom nijedan od njih nije razboleo. Posle epidemije, kada su izvedeni pred sud, rečeno im je da će im život biti pošteđen ako otkriju tajnu svog imuniteta.
Priznali su da se radi o sirćetu koje su spravljali od nekoliko mirišljavih trava - žalfije i ruzmarina. Kasnije je ovo 'sirće četiri razbojnika' usavršavano dodatkom još jednog moćnog sredstva - belog luka. Ova tečnost je kasnije služila u plemenite svrhe - u nju, ili samo u čist rastvor belog luka, umakale su sestre milosrđa svoje poveze za usta i nos, kada bi pomagale u bolnicama u vreme teških zaraza.

'LIGHT' SOKOVI VIŠE GOJE - Veštački zaslađivači po svemu sudeći narušavaju sposobnost tela da 'broji kalorije', i umesto da utiče na smanjenje težine, mogu čak da doprinesu gojenju! S druge strane, ove supstance mogu da povećaju rizik od srčanih problema, metaboličkog sindroma i dijabetesa. Nedavno završene studije su pokazale povećanje zdravstvenih rizika i gojaznosti usled korišćenja 'dijetetskih proizvoda' umesto običnih. Ali, kako je inicijalno istraživanje sprovedeno na pacovima, a ne na ljudima, čekaju se dodatne studije koje će potvrditi da li i ljudski odrganizam deluje na isti način.

HEMIJSKI OTISAK PRSTA - Nedavno otkriće jednostavnog testa, takozvanog 'hemijskog otiska prsta' omogućiće da se čak i novorođenčetu odmah posle rođenja odredi koliko će dugo živeti i koliko će ga zdravlje služiti tokom života. OVaj jednostavan krvni test može da pruži osnovne informacije o potencijalnim bolestima osobe, odmah po rođenju. Test se bazira na parametrima 22 metabolita, malih molekula povezanih s metabolizmom. Oni mogu biti korisni pokazatelji onoga što možemo očekivati kako starimo. Posebno je izdvojen jedan od njih, zbog utvrđene veze sa funkciom pluća, gustinom kostiju, krvnim pritiskom i holesterolom. Za taj molekul naučnici veruju da može da igra značajnu ulogu u ubrzavanju i usporavanju starenja. Uz njega kao važan činilac računice budućeg zdravlja uzima se i porođajna težina deteta. Analizom krvi 6.000 jednojajčanih blizanaca ustanovljeno je da je viši nivo ovog molekula povezan s manjom porođajnom težinom novorođenčeta. Ovo govori u prilog činjenici da je borba za veću porođajnu težinu deteta deo strategije kako za manje obolevanje tako i za sdravije starenje dece koja se rode.

     RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT  NAJBOLJA WEB SKOLA
Povratak Na Vrh Strane