Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Zdravlje, Zdrav Život i Medicina - No 3

     Medicinske zanimljivosti - No 3! Zdravlje očiju, vežbajte za radnim stolom, lice vas upozorava, meditacijom do vitke figure, vid i preterana gojaznost, smešna strana medicine... Vesti, zanimljivosti, istraživanja, biljna apoteka ...

Osmeh gore Osmeh na lice:  
ZDRAVLJE OČIJU

    Kad god postoji problem sa očima, ljudi su u strahu da se možda ne radi o nekom oboljenju. Na sreću, nije uvek tako.
Zamagljen vid noću, treperenje oka ili fleš tačkica, najčešće su posledica umora, ali i zanemarivanja očiju. Ovakva stanja često dođu i spontano prolaze. Osim u izuzetnim situacijama kada je pomoć oftalmologa neophodna. Zamagljen vid noću najčešće se javlja zbog umora. Ako je osoba dalekovida ili ima astigmatizam, tokom dana se zamagljen vid kompenzuje, kao i pri normalnom osvetljenju noću, ako se radi o kratkovidosti. Ali, pri slabijem svetlu slika postaje mutnija. Vid može da se zamagli i zbog 'isušenosti' suza, ukoliko se ceo dan provodi pored radijatora ili klima - uređaja. Ukoliko nema ozbiljnijih zdravstvenih problema, u ovakvoj situaciji dovoljno je češće treptati, i oko bi trebalo da se pročisti.
Treperenje oka, odnosno nevoljno trzanje mišića kapka najčešće uzrokuju stres ili umor. Obično se ponavlja na istom oku ili na istom prostoru oko kapka. Osoba kojoj se to dešava oseća, ali drugi sa strane ništa neobično ne primećuju. Od treperenja se najlakše može osloboditi odlaskom u krevet i sklapanjem očiju.
Tačkice ili mrljice pred očima takođe su uobičajena pojava koja muči mnoge ljude. Vrlo često su i iritirajuće, jer ne dozvoljavaju da se normalno gleda. Na sreću, prolaze spontano, a ukoliko se to ne dogodi treba potražiti pomoć očnog lekara. Pogotovo, ako se pojavi još novih tačkica, iznenadno sevanje pred očima ili delimičan gubitak vida.
Staklaste oči obično postaju kada postoji manja infekcija kapka koja uzrokuje iritaciju. I to više i jače prilikom buđenja.
Suve oči takođe mogu biti problem, a uzrokuju ih mnogobrojni razlozi - lekovi, opšte zdravstveno stanje, a utiče i okruženje u kome se nalazimo. Suve oči mogu da budu posledica i blage alergijske reakcije, prisustva stranog tela. Ako ovo stanje duže potraje, treba posetiti očnog lekara.
    Rad za računarom ugrožava vid, pogotovo ako se provodi mnogo vremena pred ekranom. Isto se dešava i ako se previše gleda televizija. Zbog konstantnog naprezanja, oči mogu da se zamagle, a zbog nedovoljnog treptanja da postanu suve. Ovaj problem još više pogoršava centralno grejanje ili klima.

 VEŽBAJTE ZA RADNIM STOLOM

   Ako ste prezaposleni i nemate vremena za fizičku aktivnost u nekom fitnes-centru, pojedine vežbe možete da radite i u kancelariji. Ovo posebno važi za one koji veći deo dana presede na radnom mestu, često ne vodeći računa o držanju tela.
Istezanje kičmenog stuba može uspešno da se izvede tako što treba sesti na stolicu, ispraviti leđa, raširiti noge u širini kukova, a ruke podići iznad glave. Donji deo tela treba da bude čvrsto priljubljen uz naslon stolice. Podignute ruke treba istezati i gurati ih unazad. U tom položaju ostati pet sekundi, a onda vežbu ponoviti pet-šest puta. Bitno je da tokom vežbanja leđa ostanu prava i zategnuta, bez podizanja ramena i brade.
Oslobađanje napetosti u potiljku postiže se tako što se zauzme početni položaj kao u prvoj vežbi, ruke stave na potiljak, a glava sagne što više. Zatim treba spojiti laktove, i ostati u tom položaju nekoliko sekundi dišući duboko. Ova vežba treba da se ponovi najmanje tri puta.
Podsticanje cirkulacije postiže se tako što treba sesti, ispraviti leđa i spojiti noge. [ake i podlaktica se oslone na naslon za ruke, a onda levu nogu treba podići i savijati prema sebi. Stopalo noge, obavezno zategnute, treba brzo okrenuti u suprotnom smeru zatežući prste nekoliko sekundi, a onda istu vežbu uraditi i sa drugom nogom. Sve ponavljati pet-šest puta, vodeći računa da se ne prave previše nagli pokreti zbog opterećenja zglobova.
Zatezanje unutrašnje strane butina podrazumeva da se sedne, isprave leđa, rašire noge koliko god se može, a šake stave sa unutrašnje strane kolena. Zatim treba vršiti ravnomeran pritisak butinama. Ova vežba se ponavlja najmanje četiri puta.

LICE VAS UPOZORAVA

    Na licu se ne vide samo tuga i radost. Lice je i ogledalo zdravlja, tvrdi bečki lekar Hademar Bankhofer, objašnjavajući da određene tačke mogu da pošalju 'signale upozorenja' za pojedine bolesti i pomognu da se blagovremeno potraži pomoć lekara.
Plavičaste usne, ukoliko su konstantno modre, mogu da budu posledica uzimanja protivupalnih lekova. Međutim, u većini slučajeva to je alarm za bronhitis ili drugo oboljenje disajnih puteva.
Ispucala koža oko usana, znatno izražena, uz to još i bolna, može da bude znak ozbiljnog oboljenja. Iako se ovaj problem najčešće javlja kao posledica nedostatka gvožđa i vitamina B2, za početak bi trebalo napraviti analize koje bi otklonile sumnju na dijabetes.
Svrab oko usana sa pečenjem obično ukazuje na pojavu klasičnog herpesa. Ukoliko se u ranom stadijumu shvati o čemu je reč, pojava herpesa uspešno može da se spreči mazanjem stoprocentnim sokom od aloje, savetuje dr Bankhofer.
Bubuljice oko usana ne moraju da znače ništa ozbiljno. Uglavnom su posledica stavljanja previše šminke, a da bi se otklonile, dovoljno je da se koristi ph neutralni sapun.

MEDITACIJOM DO VITKE FIGURE

    Ako imate problema sa viškom kilograma, prepustite se meditiranju, savetuju stručnjaci. Umesto što mučite sebe i svoj organizam rigoroznim dijetama, poželjnije je da svakog dana izdvojite bar malo vremena za opuštanje. Istraživanje naučnika sa Novog Zelanda, koje je trajalo dve godine, dokazalo je da pomoću joge i meditacije može da se izgubi višak kilograma, kao i da ove drevne istočnjačke discipline pružaju mnogo bolji efekat od vežbanja, pa čak i od pravilne ishrane.
   Stručnjaci ovo objašnjavaju činjenicom da smanjenjem nervoze automatski smanjujemo apetit i želju za kaloričnim namirnicama i slatkišima.

SMEŠNA STRANA MEDICINE

Čovek užurbano ulazi kod zubara i kaže mu:
- Doktore, treba da se vadi zub, ali bez anestezije. Samo ga iščupajte i završite s tim.
- Uf, bilo bi dobro da su i ostali moji pacijenti tako hrabri! O kom zubu je reč?
- Ženo, pokaži mu zub koji te boli!

VID I PRETERANA GOJAZNOST

    Osobe sa prekomernom telesnom težinom vremenom mogu da imaju problema sa vidom, jer je dokazano da debljina utiče na razvoj mnogih očnih bolesti. Naučnici Kraljevskog instituta u Velikoj Britaniji otkrili su da višak kilograma može da uzrokuje makularnu degeneraciju, koja je čest uzročnik gubitka vida. Tome su naročito izloženi najmlađi koji imaju problema sa gojaznošću. Prekomerna telesna težina povezuje se i sa pojavom katarakte i dijabetesa, koji može da uzrokuje gubitak vida.

MEDICINSKE ZANIMLJIVOSTI

Postoji 'sindrom tuđe ruke', u literaturi poznat kao 'alien hand syndrome', gde ruka postaje neposlušna. Reč je o neuobičajenom neurološkom sindromu u kojem se ruka ponaša kao da ima sopstvenu pamet. Ovakvo njeno ponašanje je posledica oštećenja srednje frontalne motorne regije mozga, a često se javlja i kao posledica operacije na mozgu, moždanog udara ili upale mozga. Ovakva osoba nema nikakvu kontrolu nad 'tuđom rukom', niti sves postupcima. Čak i onda kada obavlja kompleksne pokrete, kao što je otkopčavanje košulje.
 Čovek može da živi bez pojedinih organa, jer jenjegov organizam mnogo jači nego što se pretpostavlja. Može da živi ukoliko se ukloni slezina, želudac, bubreg, jedno plućno krilo, 75 odsto jetre, 80 odsto creva.
 Kontrakcija srca stvara pritisak koji je u stanju da izbaci krv i do deset metara daljine.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Zdravlje i MedicinaZdravlje i Medicina - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana