Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Kratke Vesti
Omiljeno na sajtu
Kratke Vesti Evropa
Kratke Vesti Balkan
Kratke Vesti Sport

Magija Sveća

     Energija Tajanstvenog Plamena. Ritualno manipulisanje svećama svih boja ima za svrhu da se nešto pospeši ili pojača povoljnim uticajem prirodnih sila u nama i izvan nas. Pritom je vrlo zanimljiv i odnos ovih rituala sa planetama čiji nam blagotvorni uticaj pomaže u ispunjenju konkretnih želja.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
        Ponekad je i samo nekoliko upaljenih sveća dovoljno da se ambijent učini svečanim, prazničnim, a pogotovo romantičnim. Romantična večera udvoje se teško može zamisliti bez njihovog intimnog, lelujavog sjaja. Ali i mnogo više od toga, sveća je od najstarijih vremena svetlo koje pobeđuje tamu i, istovremeno, simbol čoveka koji želi uspostaviti kontakt sa energijama koje struje prirodom.
    Uostalom, sigurno da nije slučajno ni to što su baš sveće zauzele centralno mesto u procesijama prilikom krštenja, venčanja i sahrana, dakle onih najvažnijih događaja u ljudskom životu. Koriste se pri rođenju jer im je svrha da zlog duha drže podalje od deteta, na venčanju kako bi sprečile urokljive oči da pokvare budućnost mladog bračnog para, kao i u času smrti da bi obasjale njenu tamu i prizvale svetlost budućeg sveta. Plamen sveće, koji simbolizuje svetlost duše u snazi uspona, smatra se zaštitom od svih zala, a alhemičari su u njemu pronašli i vezu sa nebeskim silama i elementarnim kosmičkim životom. uz to, zbog svoje hladne, bele svetlosti, plamen sveće je od davnina bio i simbol Meseca.
    Uz sveće su vezani i mnogi magijski rituali, koji čine gotovo pravu paranauku manipulisanja svećama svih boja i oblika, sa svrhom da se nešto postigne ili pojača povoljnim uticajem prirodnih sila u nama i izvan nas. Sveće u svojim obredima i danas koriste mnoga okultna društva, pri čemu je izgleda naročito zanimljiva ritualna praksa. Za sve koji su zainteresovani za magiju sveća, pripremili smo ovde nekoliko jednostavnih lekcija, odnosno opisa tehnika koje mogu da se izvode u kući ili u prirodi, sa jednom ili više sveća određene boje.
    Ali, napominjemo - sve ovde u vezi magije navodimo u informacione svrhe, pošto nismo za praktično bavljenje magijom jer ono nosi razne opasnosti, a pogotovo na veštački i 'nasilan' način predstavlja uplitanje u tuđu sudbinu. Ovo posebno mislimo na ljubavnu magiju, jer kad nekog naterate magijom da bude sa vama - to nije to. Zato je sve ovo ovde napisano da biste videli kako je nekada to bilo i kako su se sve ljudi koristili magijom, a u ovom tekstu naročito - magijom sveća.

UTICAJ PLANETA

   Ritual svećama podrazumeva, pre svega, upotrebu sveća strogo određene boje (zavisno od konkretne želje koja se, opet, nalazi u 'nadležnosti' odgovarajuće planete) i njihovo paljenje u tačno preciziranom satu (onom u kome deluje planeta koja ima uticaja na realizaciju konkretne želje).
    Dajemo vam pregled svih planeta, spektra želja koje se nalaze u nadležnosti svake od njih pojedinačno, dane kojima te planete vladaju i boje sveća koje tim planetama odgovaraju i koje ćete koristiti u konkretnom ritualu.

SUNCE - dan: nedelja; boja sveće: žuta i crvena. Želje na koje ima uticaj ova planeta: želje vezane za snagu, hrabrost, trijumfe, karijeru, pozorište, sreću, ozdravljenje, pohlepu, um, slavu, živahnost, ljubav.
MESEC - dan: ponedeljak; boja sveće: bela. Želje vezane za dom, porodicu, vlasništvo, mir, ženskost, plodnost, intuiciju, skrivene spoznaje i trgovinu.
MARS I PLUTON - dan: utorak; boja sveće: crvena i ljubičasta. Želje na koje ima uticaj ova sveća: želje vezane za bolesti i ozdravljenje, hirurške operacije, neprijateljstva, zaštitu od opasnosti, borbu, tajne, smirenost, san, osećaje, ljubav, brak, zdravlje.
MERKUR - dan: sreda; boja sveće: žuta, siva ili crna sveća. Želje na koje ima uticaj ova sveća: želje vezane za svakodnevicu, poslove, saznanje, pisanje, um, slavu, starost, nervni sistem i pluća.
JUPITER I NEPTUN - dan: četvrtak; boja sveće: ljubičasta, plava i zelena sveća. Želje na koje ima uticaj ova sveća: želje vezane uz mladost, studiranje, inspiraciju, finansije, prestiž, igre na sreću, more, sigurnost, stabilnost, plodnost, vernost.
■  VENERA - dan: petak; boja sveće: narandžasta i zelena sveća. Želje na koje ima uticaj ova sveća: želje iz domena emocija, ljubavi, braka, ljubavi, odnosa sa drugima, umetnosti, mode, zdravlja, napretka, bolesti bubrega.
SATURN I URAN - dan: subota; boja sveće: tamno zelena, plava i ljubičasta sveća. Želje na koje ima uticaj ova sveća: želje koje se odnose na inspiraciju, vernost, magiju, san, nadanja, mir, plodnost, reumatizam, starost.

    Osim toga što vladaju određenim danima u nedelji, planete vladaju i odgovarajućim časovim u danu. Pregled tih takozvanih planetarnih časova donosimo vam u tabeli ispod.


OPŠTA PRAVILA

    Sveće se tokom rituala drže u svećnjacima ili u držačima od belog metala, budući da se on povezuje sa Mesecom. I inače je poželjno da se rituali usklade sa pojedinim Mesečevim menama. Prva četvrt je vreme pogodno za želje vezane uz razne početke - u poslovima, ljubavi, interesovanjima i raznim aktivnostima. Od kraja prve četvrti do pojave punog Meseca je vreme pogodno za želje vezane za ono što se već događa (posao koji je u toku i slično). Rad sa svećama u vreme poslednje mesečeve četvrti ne preporučuje se početnicima već samo iskusnim praktičarima, dok se u vreme mladog meseca rituali ne obavljaju.


    Uticaj manipulisanja svećama možete pojačati na još jedan način, a to je da tokom rituala koristite i mirise, ali isključivo one koji odgovaraju vašem horoskopskom znaku. Mirisom ćete pre početka rituala lagano, koristeći se kažiprstom, natrljati sveće i, takođe, oko svećnjaka ucrtati krug. Upotreba takozvanih  magijskih krugova koji simbolizuju ispunjenje, besprostornost, dinamizam, dovršenje i zaštitu praktičara, i inače je svojstvena većini magijskih sistema.
    Neposredno pre početka manipulisanja svećama potrebno je precizno formulisati svoju želju i ispisati je, obavezno istom onom bojom kakve je i sveća, na parčetu belog papira. Zatim se desetak minuta posvetite dubokoj koncentraciji na tu želju. Posle tog vremena papir na kome ste zapisali želju zapalite drvenom šibicom i pustite da izgori na belom tanjiriću. Pepeo koji se pritom formira stavićete u svećnjak, a odmah zatim u isti svećnjak stavićete i pripremljenu sveću.
    Podsećamo još jednom, boja sveće (a tom bojom ste ispisali i svoju želju na belom papiriću) zavisi od planete u čijoj je 'nadležnosti' realizacija vaše konkretne želje, a sat u kome ćete je zapaliti je onaj u kome ta planeta vlada - tabela gore. Kada taj sat prođe, sveću ćete ugasiti - preporučuje se metalnom kapicom, a ne vlažnim prstima.

SREĆA NADOHVAT RUKE

    Dajemo vam i nekoliko konkretnih primera za rituale koje ćete moći izvesti kod kuće, a odnose se na želje vezane za ljubav, vernost i sreću na putovanju.

LJUBAV - Najpre ćete, prema gornjim uputstvima, ispisati svoju želju na papiriću, koncentrisati se na nju, papirić zatim spaliti i njegov pepeo staviti u svećnjak. Zatim, naravno u odgovarajući sat, upalite zelenu sveću (a zeleno je, i inače, jedna od najvažnijih boja zapadnog simbolizma - boja je mistike, proleća, ljubavnog para, reprodukcije, berićeta, obilja, raja, poverenja, prirode i mira). Dok bude gorela, napravite od papira zelene boje dva srca. Na jednom napišite svoje, a na drugom ime osobe koju želite u ljubavi (imena upišite sa unutrašnje strane). Zatim između ta dva papirnata srca stavite malo kumina i malo korijandera. Kad se zelena sveća ugasi, njenim toplim ili rastopljenim voskom zalepite međusobno srca po ivici. Što veći deo uspete da zalepite pre nego što se vosak sa sveće stvrdne i postane neupotrebljiv, to će i ostvarenje želje biti brže. Ovaj ljubavni amulet nosite, preko srca, tokom naredna tri dana.
VERNOST 1 - Ako se vaša želja odnosi na vernost voljene osobe, formulišite je i napišite, spalite zajedno s papirom i u odgovarajući sat zapalite plavu sveću. Potrebno je, takođe, da kod sebe već imate pripremljene po grančicu hrasta i javora. Kada ugasite sveću, brzo njenim vrućim voskom zakapajte ove dve grančice da budu spojene. Zatim ih tokom naredna tri dana i noći držite pod jastukom u svom krevetu. Ukoliko se ne rastave, to je znak da će vam voljena osoba još dugo biti verna. U suprotnom, izvedite odmah novi ritual svećom odgovarajuće boje: zapalite je i pustite je da gori sve dok ne izgori.
VERNOST 2 - Da biste kod voljene osobe izazvali vernost, nakon već opisanih priprema zapalite ljubičastu sveću. Kad se ugasi, od rastopljenog voska, ostatka pepela od spaljenog papira sa ispisanom željom i sedam zrnca pirinča (koji, između ostalog, simbolizuje i prvobitnu čistotu i sreću u životu udvoje) 'umesite' kuglicu, koju ćete stalno nositi sa sobom kao amulet.
SREĆNO PUTOVANJE - Prvi deo postupka je znate, jer je isti kao kod gornjih slučajeva. Pošto spalite papir s ispisanom željom i pepeo stavite u svećnjak pod sveću, u odgovarajući sat zapalite crvenu sveću. Dok bude gorela, sipajte u lavor toplu vodu i nekoliko listova bosiljka. Kad se sveća zgasne izvadite je iz svećnjaka i okrenite tako da se rastopljeni vosak izlije u toplu vodu. Zatim u nju umočite noge, a čitav postupak ponovite tri puta u neparne dane, pre nego što krenete na put. Vodu iz lavora svaki put prolijte, a stvrdnuti vosak i bosiljak zakopajte u zemlju.
ZA OSTALE ŽELJE - Upalite sveću odgovarajuće boje u pogodan sat (prethodno ćete, naravno, obaviti i čitav već opisani postupak sa ispisivanjem želje na papiru i njegovim spaljivanjem, te umetanjem pepela u svećnjak) i kad taj sat prođe ugasite je. Od toplog voska prstima leve ruke umesite kuglicu koju ćete stalno nositi sa sobom, a kad god je dohvatite, prisetite se svoje želje.
    Postoji i drugi, jednostavniji način, mada mu je i dejstvo slabije. Naime, dok sveća bude gorela u odgovarajućem satu, vi to vreme provedite u intenzivnom razmišljanju o ostvarivanju svoje želje. Snaga mentalne energije još uvek nije dovoljno istražena, ali joj sva okultna učenja pripisuju ogromnu moć. Ovde će je, uz to, usmeravati i upaljena sveća odgovarajuće boje koja povoljno utiče na delovanje određene planete.
ZA PROFESIONALNI USPEH - Na već opisani način manipulisaćete sivom svećom, a kada se ugasi, od toplog voska napravite kuglicu u koju ćete staviti predmet koji simbolizuje područje na kome želite postići uspeh Recimo: malo notnog papira za uspeh na polju muzike, pero za one koji se bave pisanjem, deliće kista za područje likovne umetnosti. Kuglicu stalno nosite uz sebe.

SLOŽENIJE TEHNIKE SA VIŠE SVEĆA

    Postoje, takođe, i složeniji rituali sa još više pojačanim efektom. Za njihovo je obavljanje potrebno više sveća obojenih različitim (ali strogo određenim) bojama, a vrše se bez ičijeg znanja i uvek na drvenom stolu. Onima koji se odluče za takve delotvornije tehnike nudimo sledećih nekoliko 'recepata'.USPEH
- Ovaj ritual je najbolje obaviti u četvrtak, u onom satu kojim vlada planeta Jupiter. Raspored postavljanja sveća prikazan je na slici levo, a ovde ga precizno opisujemo. Na sto ćete najpre postaviti tri bele sveće, koje su na crtežu označene brojkom 1, a ispod njih stavite još jednu belu sveću (broj 2) okruženu tamjanom. Sveće broj 3 su: levo žuta, a desno narandžasta. Sveća broj 4 svojom bojom odgovara planeti pod kojom je rođena osoba zbog čijeg se uspeha ritual obavlja. Sveća ispod nje (broj 5) je tamno-zelene boje. Precizno formulisana želja zapisuje se na papirić čiji je položaj na stolu označen brojem 6. Opustite se, upalite drvenom šibicom sveće i kada osetite da ste u saglasju sa njihovim okruženjem, glasno izgovorite ove reči: 'Moja ruka steže uspeh, moja glava je ovenčana, prolazim ispod slavoluka bršljana, smrče i lovorovog lišća'! Posle isteka Jupiterovog sata ugasite sveće, a papirić sa zapisanom željom spalite na sveći označenoj brojem 4.


LJUBAV
- Evo još jednog rituala za ljubav, ali složenijeg i delotvornijeg od onih prethodno opisanih. Obavićete ga u Venerinom danu (petak) i satu. Sveće pod brojevima 1 i 2 (slika levo) identične su kao i u prethodnom ritualu. Zatim stavite sveće označene na našem crtežu brojem 3, a njihove boje odredićete prema planetama pod čijim su znacima rođene osobe iz ljubavnog para. Između njih (mesto broj 4) stavićete narandžastu, a na mesto broj 5 otvorenozelenu sveću. Želja se ispisuje na papiriću označenom brojkom 6. Opustite se, upalite sveće i kada se osetite dovoljno koncentrisanim glasno izgovorite: 'Stavi me kao znak na svoje srce, na svoju ruku, jer ljubav je večna'. Za sve to vreme usredsredite maksimalno svoje misli ka voljenoj osobi, predočavajući sebi snagu emotivne veze koja se između vas uspostavlja. Kada prođe venerin sat, papirić sa željom spalite na plamenu otvorenozelene sveće. Naravno, na kraju rituala ugasićete sve sveće.


SREĆA
- Evo, na kraju, i jednog rituala koji, za razliku od prethodnih, možete obavljati bilo kog dana u nedelji i, takođe, bilo kog sata. Međutim, zato postoje neka druga pravila. Raspored sveća prikazan je na slici levo. Na mesta označena brojem 1 stavićete po jednu belu sveću, na mesto broj 2 upaljeni tamjan, a na mesto broj 3 bilo kakvu belu sveću koju imate u kući, a koja je već jednom bila zapaljena. Boje ostalih sveća moraćete sami da odredite: sveća broj 4 imaće boju one planete koja vlada satom u kome obred izvodite, sveća broj 5 imaće boju zavisno od planete koja vlada tim danom, dok će sveće označene brojem 6 biti u bojama planeta koje vladaju zodijačkim znacima osoba čiju sreću prizivate. Najzad, na papirić (mesto broj 7) zapišite konkretne želju. Opuštajte se, a kada osetite da ste za to spremni, zapalite sveće i govorite sledeću rečenicu: 'Pobeda je kao plemeniti mač sreće'! Za sve to vreme osećajte kako vas ispunjava osećanje sreće i kako se ono širi svuda oko vas, u prostoru i vremenu. Kada prođe sat vremena, papirić sa zapisanom željom spalite na sveći broj tri.
   I još jedna važna napomena, vezana za sve rituale koje smo ovde napisali. Naime, jednom upaljena i iskorišćena sveća se nakon upotrebe baca i više je ne treba koristiti.
    U svakom slučaju, bio je ovo mali vodič kroz svet rituala sa svećama. Za kraj, par reči Gastona Bachelarda koji je zapisao da je plamen sveće za onoga ko u njega gleda 'simbol bića apsorbovanog svojom vlastitom budućnošću'. Kako još kaže ova autor: 'Plamen je jedno postati, jedno biti'. Sasvim dovoljno za sve one koji naslućuju i postojanje jedne drugačije Stvarnosti.

KAKO POJAČATI DEJSTVO

    Da bi se pojačao uticaj manipulisanja svećama, rituali sa svećama u zatvorenom prostoru čije smo izvođenje već skicirali, kombinuju se sa određenim postupcima koji se nakon toga obavljaju u prirodi, kako bi se praktičar obratio za dodatnu pomoć i njenim nevidljivim suptilnim energijama. Ilustrovaćemo to sa nekoliko konkretnih primera.

LJUBAV - Pošto obavite manipulaciju sa narandžastom svećom na način koji smo već opisali, od toplog voska načinite kuglicu. Posle toga uzmite morsku ili rečnu školjku, otvorite je i u nju upišite, na jednoj i drugoj polovini, svoje ime i ime voljene osobe. Biće najbolje da imena urežete vrhom igle. U školjku zatim stavite narandžasti vosak, zalepite je i tako zatvorenu bacite preko levog ramena u more, reku, jezeru ili potok. Bacite je na što dublje i nepristupačnije mesto. Voda je i inače važan ezoterijski elemenat koji, sem ostalog, predočava i beskonačnost mogućnosti i, ako neizdiferencirana masa, energiju i sva obećanja razvoja.
REŠENJE LJUBAVNIH PROBLEMA - Nakon što ugasite narandžastu sveću, od toplog voska i ostataka pepela spaljenog papira na kome je bila upisana vaša želja, napravite pločicu. Na nju zatim upišite iglom ime osobe koja vam zadaje ljubavne probleme, pa od pločice napravite kuglicu. Tu kuglicu ćete baciti u hladnu vodu reke ili potoka, prepuštajući je njenom toku.
STRAST - Ovde ćete se poslužiti crvenom svećom, nakon čijeg ćete gašenja sa nje uzeti topao vosak. Od njega načinite kuglicu, u čije ćete središte staviti nešto s tela (nokti, kosa, koža i slično) osobe kod koje želite izazvati strast prema sebi. Tekućom vodom iz reke ili potoka napunite neukrašenu staklenu čašu i držite u njoj kuglicu sledećih sedam dana. Kada to vreme prođe vratite se na ono mesto na kome ste vodom napunili čašu i tu, u reku ili potok, bacite voštanu kuglicu.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Mesec i Njegove Mene
Testirajte Reflekse