Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Zabavni Magazin - No 19

  Kako zagrejati kuću, ušteda energije, tabu teme, maska za grudi, uticaj mirisa na snove, šta nas čini srećnima...!

Osmeh gore Osmeh na lice:  
KAKO BITI LIDER

    Lider na sebe mora da preuzme rešavanje težih zadataka, od kojih svi ostali beže. Neophodno je da ulaže u svoje znanje i vremenom se specijalizuje za određene aktivnosti, dok će ono što ne spada u taj domen prepustiti pažljivo izabranim članovima svog tima.
Vođa mora da poštuje i tzv. politiku otvorenih vrata, odnosno da pomogne i podređenima i nadređenima kada od njega to zatraže. Još jedan način da izgradite ovu veštinu je da naučite da slušate. Ni najbolji svetski lideri nemaju odgovore na sva pitanja, ali informacije koje dobijaju od saradnika ponekad su i najvažniji izvor za dalje uspešno poslovanje. Psiholozi i stručnjaci za uspešan biznis tvrde da je pohvala jednako važna kao i kazna. Dakle, motivišite svoje saradnike nagradama ili destimulacijama, u zavisnosti od toga da li su ispunili ciljeve i vaša očekivanja ili nisu. Ukoliko to izostane, dobićete beživotan tim, koji neće znati da napravi jasnu razliku između uspeha i delimičnog ispunjenja cilja.
    Osoba koju nazivaju uspešnim liderom, pored navedenog, mora da zna kada treba da prihvati kompromis, da savlada tehniku uspešne komunikacije, radi timski, ovlada analitičkim mišljenjem, prihvata različitosti i stvori balans privatnog i poslovnog života. Važno je i da jasno odredi vizije, ciljeve i strategije kojima će doći do realizacije. Mora biti dobar motivator, inspirator, jasno da odredi prioritete i uspešno planira. Postoji teorija da u svakom uspešnom timu mora da bude različitih tipova saradnika.
    Postoje i čitave studije na tu temu, pa su, u jednoj, naučnici saradnike podelili u nekoliko kategorija (na primer, na one koji emotivno pristupaju poslu, one kojima je samo rezultat važan, one koji ne mogu da funkcionišu ukoliko ne dobiju potvrdu svog zalaganja, itd). Uspeh, kažu, leži u tome da napravite tim koji će imati po jednog čoveka iz svake od ovih kategorija, jer se upravo u različitosti krije tajna uspeha. Osobina dobrog vođe je da otkrije kojim tipovima pripadaju njegovi saradnici i da na osnovu toga sastavi pobednički tim.

ŠAFRAN PROTIV PMS-A

    Šafran, začin koji se tradicionalno koristi u istočnjačkoj medicini, može biti delotvoran lek za predmenstrualni sindrom i blagu depresiju. Na ovaj zaključak upućuje istraživanje na 50 žena sa teškim oblikom PMS-a, koje su tokom dva menstrualna ciklusa uzimale kapsule šafrana i klasične analgetike.
    Čak 76 odsto žena koje su koristile šafran imale su smanjene simptome, dok je to pošlo za rukom kod samo 8 odsto onih koje su uzimale tablete protiv bolova. Osim što je umirivao bol u stomaku, šafran je delovao i kao blagi antidepresiv, jer sastojci ove biljke identično deluju na mozak kao lekovi protiv depresije.

DIŠITE KROZ NOS

       Ukoliko pripadate onoj grupi ljudi koja i u zimskim mesecima nastavlja sa vežbanjem i održavanjem kondicije, uvek prilikom treninga dišite na nos. Naime, istraživanja su dokazala da se vazduh koji ulazi u pluća kroz nozdrve pročišćava, vlaži i zagreva, dok udisajima kroz usta vrlo brzo možete zakačiti prehladu grla ili zapaljenje usne šupljine. Budući da plućima ne prija suv vazduh, udišući ga kroz usta možete izazvati simptome slične astmi, promuklost, ubrzano disanje i kašalj, koji kasnije mogu dovesti do drugih komplikacija.

DAME - ISKLJUČITE MOBILNI NA SASTANKU SA DEČKOM

   Muškarci ne žele da se takmiče sa mobilnim telefonom, naročito na prvom sastanku, pokazalo je istraživawe britanskih naučnika. Ukoliko više pažnje posvećujete svom mobilnom telefonu nego muškarcu sa kojim ste izašli, na pravom ste putu da vam se on, posle prvog sastanka, više nikada ne javi.
    U ispitivanju je učestvovalo dve hiljade muškaraca i čak 54 odsto njih upotrebu mobilnog smatra najiritantnijim ponašanjem na prvom sastanku. Zašto je to tako? Istraživači kažu da muškarci osećaju veliku potrebu da se dokažu na sastanku, i dodaju da je muškarac na prvom sastanku glumac, a žena publika - pa i kada odete u bioskop ili pozorište, prvo što se publici kaže jeste da isključe telefone.

MASKA ZA GRUDI

    Za lepe i čvrste grudi neophodna je adekvatna nega. Isprobajte masku koju možete i sami da napravite: Pomešajte 4 kašike bele gline, 3 kašike soka aloje, nekoliko kapi esencijalnog ulja (po izboru) i jednu izrendanu jabuku. Ovu smesu namažite na grudi i držite je od 10 do 15 minuta. Potom isperite toplom vodom, uradite piling i namažite hidrantnim mlekom za telo.
    Uz adekvatnu negu važno je i da redovno vežbate. Najbolji efekat dobićete pomoću vežbi za uspravno držanje, tako ćete sprečiti pogrbljenost i uvlačenje grudnog koša, zbog čega grudi i deluju opuštenije.

UTICAJ MIRISA NA SNOVE

   Dopre li do vas tokom spavanja, na primer, miris trulih jaja, počećete da sanjate ružne snove, ali ako osetite miris cveća, snovi će postati prijatniji, objavila je grupa nemačkih istraživača. Stimulisali su njuh spavača prijatnim i neprijatnim mirisima, što je imalo izuzetan uticaj na sadržaj njihovih snova. Zanimljivo, ispitanici gotovo nikad nisu sanjali da nešto njuše, ali je miris ipak uticao na emocionalni ton snova. Naučnici su puštali mirise spavačima u trenucima kada bi oni ulazili u fazu REM, praćenu brzim pokretima očiju, u kojoj se odvijaju snovi.
   Po završetku ove faze, spavači bi bili buđeni i zamoljeni da ocene san ocenama od -3 do +3. Negativne ocene bile su rezervisane za mučne, a pozitivne za radosne snove. Oni kojima je bio puštan miris trulih jaja, dali su prosečnu ocenu -0,4, a oni koji su (nesvesno) njuškali ruže, ocenili su svoje snove sa +1,2. Ukupna razlika bila je 1,6, što stručnjaci smatraju statistički značajnim. Po mišljenju psihijatara, ovo je dokaz da prijatni mirisi mogu da se koriste radi promene ljudske percepcije na emocionalno uznemirujuća mesta, kao što su bolnice ili starački domovi.

ŠTA NAS SVE ČINI SREĆNIMA

  Da su žene sa Venere, a muškarci sa Marsa, pokazalo je i najnovije australijsko istraživanje koje se bavilo osećajem sreće. Muškarci su priznali da su najsrećniji dok surfuju Internetom ili imaju ljubavni odnos, dok je najvećem broju žena sreća jednaka dužini vremena koje provode sa decom, prijateljima ili kućnim ljubimcima.     Odmor, relaksacija i zabava na vrhu su liste i muškarcima i ženama, a kvalitetno vreme provedeno sa partnerom našlo se među prva četiri mesta kod oba pola. Konzumiranje omiljene hrane, takođe, našlo se visoko kotirano na listi, ali za razliku od žena koje usrećuju kockice čokolade, muškarci više vole dobar aperitiv uz ukusan obrok, i to sa prijateljima. Srušen je i urbani mit da žene vole šoping.
   Naime, samo 30% žena reklo je da se oseća srećno dok kupuje novu odeću, obuću ili druge modne detalje. Jedna od dve žene rekla je da je čitanje dobre knjige čini srećnima, dok 36% njih priznaje da ih usrećuje kupovanje poklona za druge, dok to isto pričinjava radost za samo 19% muškaraca.

HEMOROIDI I NJIHOVO LEČENJE

   Svaki čovek, bar jednom u životu, ima problem sa hemoroidima, ili narodski rečeno - šuljevima. Od hemoroida uglavnom pate osobe između 45. i 65. godine, mada ponekad može da se javi i kod mlađih. Hemoroidi su takozvani jastučići u analnom kanalu sačinjeni od vaskularnog i vezivnog tkiva, koji u normalnim okolnostima predstavljaju tampon za zadržavanje i nevoljno pražnjenje creva. Hemoroidalna bolest nastaje najviše zbog napinjanja i dugog zadržavanja u toaletu, loše ishrane sa malo tečnosti.
   Opstipacija, čest proliv, trudnoća, kao i nasledni faktor takođe su uzroci nastanka šuljeva. Ako se na vreme otkriju, hemoroidi se mogu uspešno lečiti upotrebom određenih masti i čepića. Međutim, ukoliko je bolest uznapredovala neophodno je ozbiljnije lečenje koje podrazumeva postavljanje elastičnih ligatura iznad hemoroidalnog čvora, posle čega se hemoroid povlači. Ova metoda je bezbolna, a dovoljna su dva tretmana da se bolest kod više od 95 odsto pacijenata izleči ili bar zaleči.
    Postoje i druge metode lečenja, među kojima je 'lifting' hemoroida za pacijente posebno zanimljiv. Kod ove metode se specijalnim 'stapler' aparatom odstrawuje višak sluzokože iznad hemoroida, a zatim se hemoroid hirurškim putem vraća na mesto gde je i bio.

FENG SHUI - MIKROTALASNA PROUZROKUJE SVAĐE

    Mikrotalasne pećnice danas su sastavni deo moderne kuhinje, ali stručnjaci za feng šui ih smatraju opasnim. Ukoliko ne možete bez ovog kućnog aparata onda ga bar sklonite što dalje od rerne i šporeta, jer može da uzrokuje svađu i probleme među ukućanima.
    Vatrenu atmosferu u domu stvaraju mnoga grejna tela, a najviše šporet i rerna. Međutim, s obzirom na to da se bez njih praktično ne može, trebalo bi da znate da je njihovo negativno dejstvo jače kada se u kuhinji nalazi ogledalo ili preovladava crvena boja.

TEST - DA LI SE OSEĆATE POŽELJNOM I LEPOM?

    Mada većina žena tvrdi da žele da ih muškarci vole i poštuju zato što su inteligentne i sposobne mnoge se ipak razočaraju kada primete da partneri ignorišu njihovo telo i doživljavaju ih kao drage, ali ne i ljubavno poželjne. Zato se i događa da razočarana žena prevari svog partnera s muškarcem uz koga se ponovo oseća lepom i poželjnom. Naime, svaka žena ima potrebu da se oseća fizički privlačnom.
    Odgovorite najiskrenije na pitanja i saznaćete da li se uz svog partnera osećate lepom, poželjnom i ženstvenom, ili vas njegovo ponašanje prema vama potpuno obeshrabruje.

1. Zamislite da ste u prodavnici. Vi probate haljinu koju želite da kupite, a on vas posmatra i...
    a) ... proždire pogledom.
    b) ... pomalo je rastresen i zbunjen.
    c) ... otvoreno pokazuje da mu je dosadno.

2. Depresivni ste i za utehu ste upravo pojeli celu tablu čokolade. U takvim trenucima on ...
    a) ... vam odmah govori da je lud za vašim telom.
    b) ... vas teši, kaže vam da vas voli i da ste za njega najlepša žena na svetu.
    c) ... se ljuti zato što mu niste ostavili ni komadić čokolade i upozorava vas da ćete se ugojiti ako tako nastavite.

3. On pokazuje želju da vodi ljubav sa vama...
    a) ... uvek i ponaša se kao ljubavna mašina.
    b) ... samo ako je odgovarajuća atmosfera i ako ste vi posebno zavodljivi.
    c) ... retko.

4. Da može, on bi na vama promenio...
    a) ... malo toga, a možda čak ništa ne bi menjao.
    b) ... samo nekoliko sitnica.
    c) ... gotovo sve.

5. On u vama često budi osećaj da ste...
    a) ... izuzetno ženstveni.
    b) ... veoma inteligentni.
    c) ... najobičnija glupača koju krivi za sve probleme.

6. Kada biste jedne večeri odlučili da zavedete partnera i potpuno ga zaludite...
    a) ... znali biste šta tačno treba da uradite i postignete pun pogodak.
    b) ... niste baš sasvim sigurni kako to da učinite.
    c) ... možda uopšte ne biste uspeli, ma koliko se trudili.

7. Posle vođenja ljubavi obično...
    a) ... prepričavate detalje onoga što ste upravo radili.
    b) ... razmenjujete vrlo intimne reči nežnosti.
    c) ... uopšte ne razgovarate. On ili odmah zaspi, ili se tušira i na brzinu oblači.

8.Vaš partner je najbolji...
    a) ... u krevetu.
    b) ... kao vaša podrška i pažljivi sagovornik.
    c) ... kao organizator vašeg života ili pomoć za obavljanje tipično muških poslova.

9.Ako leži na kauču zadubljen u čitanje novina ili kao hipnotisan gleda utakmicu na TV, a vi, kao slučajno, prođete ispred njega odeveni samo u zanosnom donjem vešu, šta će vaš partner uraditi?
    a) On ima savršene reflekse i odmah će vas privući u zagrljaj.
    b) Samo će promrmljati neki kompliment i ponovo svu pažnju posvetiti novinama ili utakmici.
    c) Uopšte neće reagovati.

10.On najbolje poznaje vaš ukus samo kada je reč o...
    a) ... maženju, nežnostima, poljupcima i ljubavnoj predigri.
    b) ... jelu i odevanju.
    c) ... izboru TV programa i filmova.

11.Zamislite da ste kod prijatelja na večeri i da je u vašem društvu žena sa savršenim oblinama. Kako se ponaša vaš partner?
    a) Sva njegova pažnja je kao i obično usmerena samo prema vama.
    b) Trudi se da se ponaša normalno, ali vidi se da je očaran njenom lepotom.
    c) Stalno pokušava da privuče njenu pažnju.

12. Uvereni ste da vas on dovoljno voli da bi...
    a) ... oprao zube vašom četkicom i jeo ostatke iz vašeg tanjira.
    b) ... išao sa vama na predavanje o zen budizmu.
    c) ... pristao da vas odvede u šoping i sačeka na dogovorenom mestu.


KOJE SU TEME TABU?

    Koliko god da imate poverenja u svoje kolege, nije poželjno da pred njima sve komentarišete. Neke stvari je pametnije da prećutite, jer priče koje vam deluju bezazleno mogu vas skupo koštati.

• Šta god da mislite o svom šefu, nikad ne pričajte njemu iza leđa o tome koliko vas i zbog čega nervira.
• Kada ste na radnom mestu, nije poželjno da pričate o tome zbog čega ste se posvađali sa devojkom ili suprugom, o problemima sa decom, prijateljima, kumovima... Neko bi mogao da vas okarakteriše kao osobu kojoj dan na poslu prolazi u priči o privatnom životu, a to bi svakako stvorilo lošu sliku o vašem učinku.
• Budite diskretni kada pričate o poslovnim planovima, ne otkrivajte svoje ambicije i ciljeve, jer bi neki mogli da vas dožive kao prepreku i ozbiljnu konkurenciju.
• Izbegavajte političke rasprave. Pojedine osobe u njih ulaze srcem, zato nikad ne znate koga možete da povredite nekim svojim komentarom.
• Ne pričajte o svojim ljubavnim avanturama. Nije baš poželjno da pred kolegama pričate o intimnim trenucima iz veze ili braka.

DUŽINA PRSTA I NOVAC

   Naučnici sa Kembridža utvrdili su da muškarci kojima je domali prst duži od kažiprsta zarađuju više novca. Vezu izme|u dužine prstiju i zarade naučnici pripisuju hormonima. Naime, ljudi sa ovakvom muskulaturom ruke imaju veći nivo testosterona, hormona koji je odgovoran za muževnost i pomaže da se muškarci lakše odluče na rizik. Takve osobine pozitivno se odražavaju na profitabilnost, a eksperiment je pokazao da je zarada muških trgovaca sa ovakvim prstima bila čak šest puta veća od zarade njihovih kolega na istom mestu i pod istim okolnostima.

ŠETNJOM PROTIV OPAKE BOLESTI

    Sat vremena šetnje i sat vremena bavljenja sportom svakoga dana, smanjuju rizik za pojavu karcinoma dojke, ustanovili su japanski stručnjaci na osnovu  obavljenog dvanaestogodišnjeg istraživanja kojim je obuhvaćeno 30.000 žena. Vežbe podrazumevaju trčanje, plivanje ili teretanu, bez obzira na to da li je žena u menopauzi ili ima višak kilograma. Kad je reč o prekomernim kilogramima, japanski stručwaci ističu da održavanje normalne telesne težine predstavlja jedan od najboljih načina za smanjivanje rizika od ove opake bolesti.
    Prekomerna telesna težina pogoduje razvoju zloćudnog tumora jer utiče na stvaranje više hormona, koji mogu biti okidač za bolest. Takođe, nedavno istraživanje sprovedeno u SAD pokazuje da fizički aktivniji ljudi znatno ređe obolevaju od bilo kojeg oblika karcinoma, ali samo ako se dobro naspavaju. Treba znati da manje od sedam sati sna povećava rizik od bilo kojeg oblika raka, bez obzira na to da li je osoba fizički aktivna ili ne.

ZIMSKA NEGA KOSE

    Kosa zimi, zbog niskih temperatura i vetra, zahteva adekvatnu negu. Posebnu pažnju treba da obrate dame koje se često farbaju u svetlije tonove.

Danas u skoro svakoj parfimeriji možete da kupite šampon i balzam koji je namenjen određenoj boji kose. Ove preparate najbolje je da koristite zato što, osim toga što hrane i neguju dlaku, štite je i od spoqnih negativnih faktora, i čuvaju boju, što produžava njenu trajnost.
 Veoma je bitno i da kosu povremeno hranite i odgovaraju}om maskom ili pakovanjem, najmanje jednom mesečno. Najbolje je da koristite pakovanja ili maske napravljene na bazi esencijalnih ulja i biljnih ekstrakata.
Poželjno je da jednom mesečno stavite i ampulu obogaćenu vitaminima A, C i E. Nanosi se na mokru kosu uz blagu masažu pre feniranja.
 Da biste kosu zaštitili od vlage najbolje je da koristite specijalnu kremu ili sprej, koji se nanose pre ili posle feniranja (u zavisnosti od proizvođača) celom dužinom. Ako redovno fenirate kosu, koristite kristale, koji se nanose na vrhove i štite dlaku od isušivanja i pucanja.

KAKO ZAGREJATI DOM I UŠTEDETI ENERGIJU

    U periodu krize apeluje se sa svih strana da se štedi energija. To sigurno nije lako kada napolju steže mraz, a ledeni vetar snažno prodire kroz vrata i prozore, ali ipak postoje načini da se izborite sa hladnoćom i akumulirate energiju.

Topao vazduh najčešće otiče kroz prozore i vrata. Ako osećate strujanje hladnog vazduha, znači da stolarija ne dihtuje dobro, a to možete brzo i jednostavno da sanirate pomoću silikonske ili gumene trake. Ukoliko ne osećate promaju, to ne znači da je i nema. Proverite da li postoje eventualne pukotine i šupljine tako što ćete ispred prozora i vrata da stavite sveću. Plamen koji se povija je siguran znak da strujanje vazduha postoji.
 Stare roletne takođe odnose mnogo toplotne energije. Ipak, čak i one lošijeg kvaliteta mogu da vam pomognu tokom hladnih dana. Ako ih držite spuštene, možete da akumulirate do 40 procenata toplotne energije u sobi. U prostorijama koje ne možete da držite 24 časa u mraku, na spoljni deo prozorskog stakla zalepite plastičnu foliju, a vazdušni džep između stakla i folije poslužiće kao termoizolator. Na ovaj način postiže se sličan efekat kao da ste spustili roletnu, a pri tom prodire i sunčeva svetlost.
U stambenim prostorima koje greju radijatori, zid na koji su naslonjeni apsorbuje čak 25 odsto toplote. Ovaj procenat može da se smanji ako iza i iznad grejnog tela postavite tanak sloj izolacije od polistiren pene sa folijom na površini, koja će toplotu reflektovati po prostoriji. U hladnim danima izbegavajte da sušite veš na radijatoru, tako snižavate temperaturu u domu za najmanje pet stepeni Celzijusovih.
 Ventilator na plafonu može biti veoma koristan i zimi, a ne samo leti. Budući da vazduh ide nagore, na plafonu je znatno toplije nego na podu, a ako uključite ventilator na najmanju brzinu, on će raspoređivati vazduh po celoj
prostoriji.


REŠENJE TESTA - DA LI SE OSEĆATE POŽELJNOM I LEPOM?

NAJVIŠE ODGOVORA POD A

    UZ NJEGA SE OSEĆATE ŽENSTVENO - Nemojte se žaliti ako je vaš partner prilično sirov u pokazivanju osećanja koja gaji prema vama i nemojte od njega očekivati da se oduševljava vašom inteligencijom. Pomislite samo šta bi bilo kada bi nestala on čarobna fizička privlačnost koja ga vezuje za vas? Niste ni svesni koliko imate sreće: danas je malo takvih muškaraca i sigurno vam mnoge prijateljice zavide na njemu. Možda vam smeta što on stalno misli na ljubav, ali zapitajte se gde ćete naći muškaca pored kojeg ćete se osećati tako ženstvenom, zavodljivom i privlačnom. Možda samo na filmu.

NAJVIŠE ODGOVORA POD B

    MEĐU VAMA VLADA HARMONIJA - On svakako nije neumorni ljubavnik i odnos nije prvi na listi onoga što vas veže, ali ima trenutaka kada on oseća strastvenu želju za vama. Čak i njegove neme poruke za koje nisu potrebne reči govore vam da je zadovoljan vašim fizičkim izgledom, da ga vaše telo uzbuđuje i da mu se dopada način na koji se odevate i šminkate.Iako je svestan vašeg duha i inteligencije, on ne zaboravlja da ste žena i često vas na to podseća. Zato se pored njega osećate poželjnom i privlačnom. Vi i vaš partner uspeli ste da postignete harmoniju između fizičkog i duhovnog.

NAJVIŠE ODGOVORA POD C

    NEDOSTAJE VAM LJUBAVNI ODNOS - Ako ste tražili oslonac u životu ili ste želeli samo konstantno intelektualno nadmetanje, to ste u svom partneru i pronašli. Imate duboku povezanost s partnerom koji vas zaista voli i poštuje. Na žalost, ne može se sve imati. Zato ponekad priželjkujete da se vaš dragi pretvori u mačo muškarca, gladnog vaših poljubaca i strasnih zagrljaja.
    Ali, nije samo on kriv, i vi ste svojom hladnoćom doprineli da vaša veza bude sazdana od dubokih osećanja, ali prilično hladna u krevetu. Promenite se vi, pa će se i vaš partner bar malo promeniti.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana