Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Zabavni Magazin - No 33

    Da li znate koji je najusraniji grad u Engleskoj, pronađeno blago, neverovatno piće Apsint, pogrešni saveti, životne lekcije, ljubavni testovi...!

Osmeh gore Osmeh na lice:  
NAJUSRANIJI ENGLESKI GRADOVI

    Severnoengleski grad Hull proglašen je 'najglupljim gradom u Britaniji'.
Osim toga, to je i najsiromašniji i najjeftiniji grad za život u toj zemlji, pokazalo je istraživanje koje je proveo časopis Men's Health. Industrijski grad u Yorkshireu, koji se zove Kingston upon Hull, ali ga uglavnom svi skraćeno nazivaju samo Hull, ima oko 250.000 stanovnika.
    Glavni grad Škotske Edinburg proglašen je 'najpametnijim' gradom u Britaniji. U istraživanju su uzeti u obzir faktori poput rezultata na maturskim ispitima, broj stanovnika s fakultetskim obrazovanjem i uspeh koji su stanovnici pojedinog grada pokazali na BBC-jevom kvizu inteligencije Test The Nation.
    Drugi i treći najgluplji gradovi su Stoke - u Stafordširu na zapadu srednje Engleske i Liverpool, dok je Manchester proglašen 'najprostijim', ali s 'najbolje obučenim' stanovnicima. 'Najgore obučeni' su stanovnici Stokea, a 'najpijaniji' i 'najopasniji' grad je Glasgov.

Deset najglupljih:

       1. Hull
      2. Stoke
    ■   3. Liverpool
       4. Bradford
       5. Glasgow
       6. Wolverhampton
       7. Newcastle
       8. Nottingham
      9. Leicester
    10. Birmingham

    Stanovnici Liverpoola imaju i 'najbolji smisao za humor', a oni u Cardiffu su 'najpristojniji'.
    Stanovnici Hulla nisu presretni dodeljenom titulom., ali ističu i da su iz Hulla jedan od najvećih britanskih pesnika 20. veka Philip Larkin, pevač grupe The Beautiful South Paul Heaton, pevač Fine Young Cannibalsa Roland Gift, fudbaler Nick Barmby i Amy Johnson, prva žena koja je sama preletela iz Engleske u Australiju.
    Hullu ovo nije prva ovakva titula - pre tri godine pobedio je na takmičenju Crap Towns - usranih gradova i proglašen najusranijim britanskim gradom !

ŽELITE LI KUPITI ZEMLJU?

   Građani mnogo puta nasedaju na brojne prevare u svetu nekretnina, nepostojeća zemljišta često se kupuju i sa svom potrebnom papirologijom, koju je varalica naravno dao krivotvoriti, pa tako ova vest o kupnji nepostojećih zemljišta putem interneta, veoma plodnog tla za financijske prevare, ne bi bila nimalo čudna da nije reč o, kako to pokretači ovog projekta nazivaju 'dugoročnoj investiciji'.
    Samo ulaganje u nekretnine se uvek smatralo dugoročnim ulaganjem, no 10.000 godina iz današnje perspektive deluje kao definitivno predug rok. No, kompanija 'Lo'ihi Development Co.' očigledno ne deli mišljenje običnih smrtnika, jer će uskoro početi sa prodajom predivnih zemljišnih terena uz sam okean, dostupnih tek za nekoliko hiljada godina, jer se naime trenutno nalaze oko 1.000 metara ispod morske površine, prenosi AP. Reč je o podvodnom vulkanu Lo'ihi, koji se nalazi 30-ak kilometara jugoistočno od havajskog Velikog Otoka - Big Island.
     Početna cena parcele biće 39.95 dolara, no u zavisnosti od interesu ulagača, cene bi mogle drastično porasti. Ukoliko se odlučite da kupite ovakvo zemljište, dobiće te mnoštvo brošura te ugovor o kupovini. No, vlasnik zemljišta će te biti podjednako kao i entuzijasti koji su već putem interneta kupili zemljište na Suncu, Mesecu, Marsu, Jupiteru i brojnim drugim zvezdama i planetama, čak i onima van sunčevog sistema.
    'Ne shvatam u čemu je ovde problem? Ako stvarno smatrate da je ovo nešto s čime ne možete živeti, niko vas ne tera da kupite. Ovo je osmišljeno zbog zabave' - rekao je Norm Nichols, jedan od suosnivača kompanije koja će se baviti ovim fiktivnim prodajama zemljišta.
    Reklamni slogan kompanije je: 'Lo'ihi priobalna zemljišta: Pravo ulaganje za budućnost. Mnoštvo predivnih okeanskih vidika'. Osnivači kompanije su najavili kako će jednom godišnje održavati i sastanak Glavnog odbora - na Prvi April će čamcem preploviti iznad vulkana.
    Naučnici još nisu sigurni kada će Lo'ihi izroniti iz Tihog okeana, no predviđaju da bi to moglo biti za 10.000 godina ili možda čak i više.

NEVERNEVEROVATNI APSINT

   Apsint je u istoriji proglašavan otrovom, ali i afrodizijakom, mnogi impresionisti dali su mu auru raskalašne boemštine, a danas ovaj napitak ima i svoj muzej
    Malo je koje piće u istoriji bilo obavijeno s toliko tajnovitih priča i legendi kao apsint. Od kada je, krajem 19. veka, počela masovno da se ispija ta žestina od pelina sa 74 odsto alkohola, pratio ju je glas da uživaoce baca u delirijum, da im truje nerve, izaziva halucinacije i tera na samoubistvo.
    U Francuskoj su početkom 19. veka apsint hvalili kao lek protiv malarije, 1915. su ga zabranili u SAD i celoj Evropi osim u Španiji i Portugalu, od 2000. se vrlo stidljivo i uz oštra ograničenja opet pomalo proizvodio, ali za koji dan, od januara 2011, počinje ponovno legalizovana prodaja u celom svetu.

PRAVI OPIJUM ZA NAROD - Nastao je u švajcarskim Alpima, u kantonu Nojšatel, ali se krajem 19. i početkom 20. veka najviše proizvodio u Francuskoj. Pontarlier pokraj švajcarske granice, u to doba gradić sa 5.000 stanovnika, do 1915. je bio centar proizvodnje s najvećim destilerijama, uključujući najpoznatije brendove 'Junod', 'Terminus' i 'Pernod Fils', a obližnji Boveresze bio je centar za uzgoj i sušenje pelina. Oko 1900. ovde nije bilo samo 25 destilerija koje su godišnje proizvodile 15 miliona boca pića, nego i 111 lokala za apsint-hodočasnike. Za munjevito osvajanje Evrope ovo piće, popularno nazvano 'zelena vila', može da zahvali peronospori koja je 1874. pokosila evropske vinograde i vino učinila basnoslovno skupim. Zamenio ga je vrlo jeftini apsint, jer je uz čašicu 70-postotnog alkohola, kockicu šećera i malo vode gost nekog lokala mogao da provede celo veče.
    Većina je, naravno, želela više od jedne čašice, pa je u Francuskoj samo 1910. popijeno 36 miliona litara apsinta. Pariski umetnici pretvorili su ga u drogu svog životnog stila, a nadirući proletarijat u 'opijum za narod'. Bio je omiljeno 'pogonsko gorivo' za inspiraciju i snove pesnika Bodlera, Verlena i Remboa, impresionista Manea, Modiljanija, Gogena, Degaa, Tuluz-Lotreka i Van Goga, a pokorne sluge 'zelene vile' bili su Pikaso i Oskar Vajld, Strindberg i Hemingvej.
    Impresionisti su mu dali auru raskalašne boemštine, Dega je slikom 'Ispijači apsinta' izazvao javnu sablazan, a neki su voleli da ga razblaže - konjakom. Svet se tako na prelazu vekova pretvorio u 'apsintiste' i 'antiapsintiste', u kojem su potonji bili u manjini, ali zato vrlo uporni. Biskup od San Galena je 'zelenu vilu' nazvao najvećim razaračem društva u istoriji, a sve je više bilo onih koji su neurotoksin thujone inkvizitorski optužili za sve bele miševe, halucinacije pa i ubistva ovog sveta. Apsint je tako 1912. zabranjen u SAD, a tri godine kasnije i u većini evropskih zemalja. Đavolji napitak je otišao u ilegalu, a neki su ga čak 'maskirali' u tonik za kosu. Time mu je bio utrt put u legendu.
Destilerije su zatvorene, a destilerija Pernod Filsa, nekadašnji ponos industrijalizovane Francuske, tokom Prvog svetskog rata pretvorena je u poljsku bolnicu da bi je kasnije kupio švajcarski 'Nestle' .

OD ZABRANA DO PRIZNANJA - Naučnici su kasnije dokazivali da je thujone sasvim nevin sastojak demonizovanog pića, jer bi ga za tako strašne optužujuće učinke čovek morao popiti toliko da bi sto puta pre toga bio mrtav, ali zbog alkohola. Ipak, zabrana je zabrana. Kada je francuski predsednik Francoa Miteran 1983. posetio švajcarske Alpe, posebno mu se svideo 'souffle a la absinthe', koje mu je servirao lokalni gostioničar. To se, međutim, nije svidelo švajcarskom državniku, takođe gostu na ručku, pa je naredio premetačinu lokala. Kada policija nije našla ni kapi apsinta, optužio je vlasnika gostionice zbog falsifikovanja jelovnika i davanja lažnih podataka.
    U međuvremenu oko misterioznog zelenog pića tkalo se sve više priča. U slikarstvu, filmu, videu, muzici i literaturi dobijao je najrazličitija svojstva, od toga da je otrov do toga da je afrodizijak. Ali zahvaljujući Evropskoj uniji, apsint se od devedesetih vraća na mala vrata i opet proizvodi, iako uz posebne dozvole i u vrlo ograničenim količinama. U Pontarlieru danas rade tri destilerije, otvoren je i muzej apsinta, a poslednjih deset godina organizuju apsintijade, godišnji festival 'zelene vile', iako u vrlo uskom krugu njegovih poklonika i samo uz specijalne pozivnice. Ali prava renesansa tek se očekuje od sledeće godine, kada se 'zelena vila' vraća u celu Evropu, sasvim legalno i s većim procentom thujona nego u doba impresionista.
TEST - DA LI STE SPREMNI NA NOVI POČETAK

     Da biste saznali da li je upravo sada pravi trenutak za velike promene u vašem životu, bilo na profesionalnom ili na privatnom planu, zaokružite po jedan od ponuđenih odgovora koji vam više odgovara i za svaki odgovor pod A ubeležite po 1 poen. Na kraju saberite dobijene poene i potražite svoj profil.

1. Kako reagujete kada neko pravi šale na vaš račun?

A. Veoma ste osetljivi, pogađaju vas čak i bezazlene šale.
B. Umete da relativizujete stvari i burno reagujete samo kada neko pređe
     granice lepog ponašanja.

2. Kada ste nezadovoljni ljubavnom vezom...

A. Ljutite i čekate da se situacija popravi bez vaše intervencije.
B. Čim primetite da nešto nije u redu, činite sve što je u vašoj moći da rešite
     problem.

3. Ukoliko neko ima primedbe na vaš rad...

A. To vas vređa, jer gotovo svaku kritiku shvatate kao napad na vašu ličnost.
B. Volite da čujete primedbe, naročito ako su konstruktivne i pomažu vam da
     napredujete.

4. Kako najradije provodite slobodno vreme?

A. Teško vam pada da sedite skrštenih ruku i stalno imate potrebu da budete
     aktivni.
B. Najviše volite da uživate u lenčarenju i sanjarenju.
 
5. Šta mislite o uspehu?

A. Mislite da svaki uspeh počiva na beskrupuloznoj borbi i 'laktanju'.
B. Verujete da je za uspeh najvažnije da u pravom trenutku budete na pravom
     mestu ili da poznajete važne ljude.

6. Da li lako donosite odluke?

A. Uglavnom odlažete donošenje odluke što duže možete.
B. Brzo donosite odluke, naročito u kritičnim situacijama.

7. Pre odlaska na put...

A. Volite da sve isplanirate unapred, do najmanjeg detalja.
B. Dovoljno je da imate najvažnije podatke o putovanju.

8. Da li lako sklapate nova prijateljstva?

A. Ne, najviše volite da se družite sa starim, proverenim prijateljima.
B. Da, volite da upoznajete nove ljude i drugačije kulture.

9. Kako spavate?

A. Teško se uspavljujete i često budite.
B. Spavate mirno, kao beba.

10. Kako reagujete na promene?

A. Svaka promena, bilo da je u pitanju posao, selidba ili putovanje, čini vas
     nespokojnim.
B. Volite promene i iznenađenja.

11. Kako se osećate kada se suočite sa problemom?

A. Problemi vas obeshrabruju.
B. Probleme i prepreke doživljavate kao izazov.

12. Kada pomislite na prošlost...

A. Mislite da je vaš raniji život bio mnogo lepši.
B. Imate mnogo lepih uspomena, ali ne biste voleli da se vratite u prošlost.

13. Kada mislite na budućnost...

A. Retko ste optimista.
B. Sigurni ste da će vremenom sve doći na svoje mesto.

14. Da li volite poklone iznenađenja?

A. Ne, takvi pokloni mi uglavnom ne prijaju.
B. Da, uživam u iznenađenjima.

Poeni: Za svaki odgovor pod A ubeležite po 1 poen. Odgovori pod B ne donose poene.


TRAGANJE ZA BLAGOM

   Tragači za potopljenim blagom iz firme Odyssey Marine Exploration, sa sedištem u Tampi na Floridi, objavili su da su pronašli verojatno najbogatiju olupinu s blagom u istoriji, donoseći u Tampu 17 tona kolonijalnih srebrnjaka i zlatnika, vrednih 500 miliona dolara, koje su pronašli na neotkrivenom mestu na Atlantiku.
    Transportni avion koji je iznajmila firma Odyssey Marine Exploration, nedavno je u SAD dopremio stotine plastičnih kontejnera napunjenih kovanicama pronađenim na morskom dnu. Više od 500.000 pronađenih komada kovanica, navodno iz 17. veka, trebali bi prema procenama dostići prosečnu cenu od 1.000 dolara po komadu.
    'Za to kolonijalno razdoblje, mislim da je pronalazak bez presedana. Ne znam za ništa usporedivo s tim', izjavio je numizmatički stručnjak Nick Bruyer.
    Pozivajući se na sigurnosne razloge, firma  nije objavila podatke o pronađenom brodu ili lokaciji potonule olupine. Stemm je najavio da će službena objava podataka uslediti kasnije, no sudski podaci sugerireju da bi kovanice mogle poticati sa broda starog 400 godina, pronađenog ispred obala Velike Britanije, u međunarodnim vodama.
    Navodno je reč o trgovačkom brodu iz 17. veka, potonulom na 40 milja ispred jugozapadnog rta obale Engleske, što je lokacija za koju je firma Odyssey Maritime Exploration dobila isključiva prava istraživanja, u operaciji nazvanoj 'Crni labud'.

POGREŠNI SAVETI

   Samo dve minute u mikrotalasnoj pećnici steriliziraće nečiste kuhinjske sunđere! Ovaj zaključak novog istraživanja izazvao je masovno eksperimentiranje koje je došlo do katastrofalnih razmera.
    Nakon što su pročitali vest o uticaju mikrotalasne pećnice na kuhinjski sunđer, veliki broj ljudi krenuo je u testiranje.
    Tim sa Univerziteta na Floridi ustanovio je da dve minute u mikrotalasnoj  mogu ubiti velik spektar parazita, bakterija i virusa na kuhinjskom sunđeru. U svom izveštaju opisali su da su sunđer umočili u prljavu vodu i stavili je u mikrotalasnu. Nažalost, većina je zaboravila ključni korak 'močenje sunđera'.
    'Želim vas obavestiti da je vaš članak o mikrotalasnoj  i sunđeru pobudio moje zanimanje. Međutim, kad sam stavio sunđer u mikrotalasnu, zapalila se, zadimila kuću, uništila mi mikrotalasnu pećnicu i ozbiljno me razljutila' - ovako je napisao jedan od čitatelja u e-mailu Reutersu.
    Drugi se žalio - 'Kao prvo, sunđer je nakon toga beskorisan pa ga  jednostavno treba baciti. Kao drugo, cela kuća nakon toga par sati smrdi kao da je netko zapalio gumu, čak i uz otvorene prozore i vrata.
    Aaron Hoover sa Univerziteta na Floridi potvrdio je da su slične žalbe stigle i na druge novinske agencije, iako se niko nije žalio direktno njima.
    'Zaključili smo da bi bilo bolje da ljudima odmah objasnimo da sunđer treba biti mokar' - rekao je Hoover u telefonskom razgovoru.
    Univerzitet je izdao sledeće upozorenje: 'Da biste se zaštitili od mogućeg požara, ljudi koji žele sterilizirati sunđer u mikrotalasnoj pećnici moraju se pobrinuti da sunđer bude potpuno mokar. Dve minute dovoljno je za sterilizaciju. Osim toga, sunđeri ne smeju imati metalni deo. I na kraju, pazite dok je vadite jer će biti vruća.'

ČUDNI HOBIJI

    'Neki vole muziku, neko fudbal, a ja volim semafore. Jako me uzbuđuju', kaže 14-godišnji Simon, koji svoju strast prema saobraćajnoj signalizaciji, pogotovo svetlećoj, nikako ne može obuzdati.
     Školarac Simon Patterson već godinama skuplja saobraćajne znakove. Budući saobraćajac danas ima šest setova saobraćajnih svetala, više od 30 znakova i nekoliko stotina fotografija semafora iz svih delova sveta. Simon već godinama sanja da postane inženjer saobraćajne signalizacije.
    Kako sam kaže: 'Semafori me uistinu uzbuđuju. Druga deca u školi misle da sam lud. Neki ljudi vole muziku ili fudbal, a ja volim saobraćaj.
    Simon je stvorio svoju zbirku pišući raznim odborima da mu odobre da skupi stare znakove, koje će on prikladno uskladištiti. Nekoliko znakova je kupio na eBayu za 25 funti po komadu. Fotografije semafora iz raznih krajeva sveta poslali su mu prijatelji s odmora.
    Simon još kaže: 'Najdraži su mi pariški semafori, a ni stari britanski nisu loši. Ljudi misle da je to samo pitanje crvene, zelene i žute, ali postoje gomile različitih načina dizajna semafora i različitih tipova svetala'.
    Simon je inače član Društva britanskih ljubitelja saobraćaja i planira uskoro postaviti semafor u svoje zadnje dvorište.

REŠENJE TESTA - DA LI STE SPREMNI NA NOVI POČETAK

VIŠE OD DESET POENA

NIJE PRAVI TRENUTAK - Verovatno ponekad pomislite da bi na nekom drugom mestu vaš život možda mogao da bude lepši i bolji. Ali, u dubini duše, znate da ne žudite za promenama i da je vaš aktuelni život sasvim zadovoljavajući. Promene vas više asociraju na rizik i napor koji treba uložiti, a manje na pogodnosti koje bi novi život mogao da pruži. Svesno ili ne, radije prihvatate život takav kakav je, pa makar i ne bio idealan, nego da nešto menjate i budete suočeni sa novim teškoćama. Savet: Zaboravite strahove i katastrofična razmišljanja i učinite sve što je u vašoj moći da svoj život obogatite i promenite nabolje.

OD PET DO DESET POENA

SAČEKAJTE JOŠ MALO - Kao i većina drugih ljudi, maštate o nekom boljem
i sadržajnijem životu i verujete da je u tuđem dvorištu trava zelenija. Vaša želja za promenama naglo raste u situacijama kada se sa partnerom svađate zbog sitnica, kada vas šef pretrpava poslom ili vam bez razloga nešto prigovara, kada niko nema sluha za vaše želje. Tada biste najradije okrenuli list i potpuno promenili život. Ipak, ta vaša želja više je trenutni hir nego duboko promišljena
potreba. Savet: Napravite listu želja i ciljeva koje želite da ostvarite, procenite njihove dobre i loše strane i menjajte ono što vam smeta.

MANJE OD PET POENA

SAMO NAPRED - Nema sumnje da ste psihološki potpuno spremni da okrenete leđa prošlosti i sa mnogo entuzijazma krenete u novi život. Imate dovoljno samopouzdanja i lako biste se snašli čak i u potpuno drugačijim poslovima, u drugom gradu ili u drugoj državi. Obožavate promene, lako sklapate poznanstva, otvoreni ste za nova iskustva i novi početak za vas bi
bio veoma stimulativan. Ne podnosite monotoniju i jednostavno imate potrebu da povremeno nešto menjate. Savet: Čuvajte se impulsivnih reakcija! Pre nego
što donesete odluku da bilo šta menjate, napravite 'studiju izvodljivosti' i plan kako da željenu promenu ostvarite.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana