Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Magazin o Svemu - No 14

    Kako ragujete na konflikte, pametni muškarci, dužina života, muškarci u procentima...! Ovo je magazin koji pre svega treba da vas zabavi i otkrije neke tajne života koje možda niste znali.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
DUŽI ŽIVOT SA MLAĐOM SUPRUGOM

   Ukoliko muškarac ima suprugu koja je od njega mlađa 15-17 godina, tada ima i za petinu veće šanse da duže poživi.
    Kod onih čija je partnerka mlađa 7-9 godina, rizik od smrti smanjuje se za 11%.  Ovo pokazuje istraživanje sprovedeno na Institutu Maks Plank. Stručnjaci su dokazali i da muškarci koji su u braku sa starijim ženama, imaju veće šanse da ranije umru.
    Kod žena stvari stoje sasvim drugačije. One nemaju nikakve koristi od toga ako su u braku sa mlađim muškarcem. Ako su njihovi muževi stariji ili mlađi sedam do devet godina, šansa da umru ranije povećava se za 20 odsto. U slučaju kada je razlika između 15-17 godina, šanse za to su još veće - 30 odsto. Ovi podaci su rezultat istraživanja u kojem su proučavani smrtni slučajevi koji su se dogodili na celoj teritoriji Danske između 1990.-2005. godine.
    Zašto je sve ovo ovako? Naučnici tvrde da je jači pol u prednosti zbog prirodne selekcije, prema kojoj samo najzdraviji i najuspešniji stariji muškarci (mi bi rekli sa najdebljim novčanikom) mogu da privuku mlađe žene. No, postoji još jedno pojašnjenje zato: mlada žena se bolje brine o muškarcu, pa on ima veće šanse da živi duže. Otuda nije čudo što u Evropi većina muškaraca, u proseku, imaju tri godine mlađe partnerke.

KAKVI SU BILI KAD JE TREBALO ZASPATI
  
NAPOLEON BONAPARTA - nije ni pokušavao da se bori sa nesanicom. Zadovoljavao se sa tri do četiri sata sna.

TOMAS EDISON - čuveni pronalazač uspevao je da živi sa veoma malo sna. Bilo mu je dovoljno da nakon napornog rada odrema tridesetak minuta i da se  posle toga vrati na posao.

VINSTON ČERČIL - je uvek u spavaćoj sobi imao dva kreveta. Kada mu na jednom krevetu ne bi pošlo za rukom, pokušavao je da zaspi na drugom.

ČARLS DIKENS - je verovao da je položaj tela i krevata presudan za borbu protiv nesanice. Uzglavlje je okretao prema severu, a potom bi se nacentrirao tačno u sredini kreveta.

ALEKSANDAR DIMA OTAC - je imao velikih problema sa spavanjem zbog neredovnog načina života. Ne bi li mu uterao pravilan ritam, lekar mu je naredio da svakog dana u 7 časova ujutru pojede po jednu jabuku ispod Trijumfalne kapije.

CARICA KATARINA VELIKA - je u nada da će joj to pomoći, dala da joj svake večeri pred sanak pusti dugo češljaju njene kose duge.

BENDŽAMIN FRANKLIN - je kada bi ga nesanica isterala iz kreveta, provetravao postelju i hladio krevet. Posle toga pokušavao je iznova.

KERI GRANT - ova filmska zvezda se uspavljivala gledajući do duboko u noć stare filmove na televizoru.

FRANC KAFKA - verovao je da je nesanica rezultat plodonosne navale ideja u njegov mozak. Tvrdio je da je to znak da će svetlost dana uskoro ugledati neko novo delo. Lečio se tako što bi legao na leđa, prekrstio ruke i stavio dlanove na ramena.

MERILIN MONRO - se lečila savremenom metodom - dvadesetak tableta dnevno. Jednog dana je preterala...

VINSENT VAN GOG - je stavljao poveće doze kamfora na jastuk i jorgan.

MARSEL PRUST - je pored toga što je uzimao tablete za spavanje, obložio svoju sobu plutom kako bi stvorio što bolju zvučnu izolaciju.

TANGE ZABRANJENE ZAKONOM

   Vlasti grada Jakima u američkoj državi Vašington donele su neobičan zakon. Žene koje na javnim mestima budu nosile providne haljine i tanga gaćice, odnosno za koje bude procenjeno da previše pokazuju svoju intimu, ubuduće će plaćati kaznu od 1.200 dolara, a zbog ovog prekršaja mogle bi provesti i tri meseca u zatvoru. Kazna je još drastičnija za žene koje svoje telo pokazuju pred detetom mlađim od 14 godina - novčani deo iznosi 5.000 dolara, a zatvorska kazna je do godinu dana.
   Zakon je donet kako bi se sprečilo dalje vređanje javnosti izlaganjem pogledima neopristojnog procepa na ženskoj stražnjici. Na ovu akciju podstaklo je otvaranje nekoliko barova u kojima su konobarice odevene u oskudnu odeću ispod koje se provide tange. Ako se zna da je gradonačelnik Jakima svešteno lice, ne čudi što je odlučan u nameri da svoju odluku sprovede u delo, premda se pravda da je ova zabrana najpre namenjena konobaricama. Istovremeno, žene ovog gradića su ogorčene i komentarišu: 'Zašto grad u naše ime ne bi odlučivao i kakve ćemo frizure nositi'.
    Na ovu temu može da se nadoveže priča dva penzionera iz parka, gde jedan kaže drugome: 'Nekada sam morao da razgrnem gaće kod devojke da bih video dupe, a sad ovi mladi treba da razgrnu dupe da bi videli gaće!'

TUŠIRANJE PROTIV NISKOG PRITISKA

    Sve je više osoba, naročito mlađih, koje pate od hipotenzije, odnosno niskog krvnog pritiska. Najčešći simptomi su pospanost, vrtoglavica, glavobolja i umor. Stručnjaci kažu da ne postoji lek za nizak pritisak, ali to ne znači da ga ne možete kontrolisati. Nekoliko korisnih saveta pomoći će vam da lakše podnesete ovu boljku. Svakog dana tuširajte se naizmenično hladnom i toplom vodom, budite aktivniji, više šetajte, unosite više soli, svakog dana pijte dosta vode i biljnih čajeva. Jedite manje a češće, unosite dosta vitamina C, kalijuma i gvožđa. Obogatite jelovnik svežim voćem i povrćem.

VITAMINI ZA DOBAR DAN

  Za dobro raspoloženje i pozitivnu energiju najbolje je započeti dan vitaminskim koktelom. Čaša sveže ceđenog soka od šargarepe, narandže, grožđa, jabuke i limuna, obogaćena propolisom, okrepiće vaš organizam, ojačati imunitet i osvežiti ten.
  Potrebni sastojci: 2 jabuke, 1 narandža, 1 šargarepa, 1 manji grozd, pola limuna, 15-20 kapi propolisa i čaša vode. Priprema: oljuštite voće i šargarepu i sve zajedno izmiksujte. Sok od limuna i propolis dodajte na kraju. Po želji zasladite kašičicom meda i popijte odmah posle pripreme. Pozitivan efekat osetićete istog trena.
   Takođe, vrlo dobar eliksir je i čaša vode u koju dodate supenu kašiku jabukovog sirćeta i kašičicu meda. Ovo popijte ujutro, a možete ponoviti i predveče.
MUŠKARCI IZRAŽENI U PROCENTIMA

    Sprovodeći mnogobrojne ankete širom sveta sociolozi su poslednjih godina prikupili niz zanimljivih odgovora koji mnogo toga govore o muškarcima. Možda ćete među podacima o tome šta pripadnici jačeg pola najviše vole, čega se plaše, šta ih čini srećnim, a šta ljubavno uzbuđuje, i vi prepoznati sebe:

• 98% muškaraca kupuje prvo odelo koje im se dopadne
• 83% njih tvrdi da bi rado prisustvovalo rođenju svog deteta
• 80% prezire žene s dva prezimena
• 77% najradije nosi džins
• 76% njih najviše se u životu plaši ćelavosti
• 65% muškaraca brak smatra najvažnijom institucijom
• 60% njih je zadovoljno izgledom svoje lepše polovine
• 55% muškaraca ne kupuje sam sebi donji veš
• 50% pripadnika jačeg pola tvrdi da je zadovoljno svojim životom
• 49% sebe proglašava dobrim ljubavnicima
• 47% muškaraca priznaje da svakodnevno laže svoju partnerku
• 41% muškaraca želelo bi da izgleda kao Švarceneger
• 22% njih nosi bokserice
• 10% muškaraca smatra da su dugi ženski nokti obojeni crvenim lakom izuzetno erotični
• 9% njih smatra da majke ne bi smele da rade
• 5% muškaraca želelo bi da više vremena provodi sa decom
• samo 1 procenat pripadnika jačeg pola uživa u kućnim poslovima i smatra da su muškarci i žene u svemu ravnopravni.


TEST - KAKO REAGUJETE NA KONFLIKTE
 
1. Kada čujete reč 'prepirka', šta vam prvo pada na pamet?
    a. Konačan razlaz
    b. Pomirenje
    c .Dominacija

2. Svoje komšije doživljavate kao...
    a. ... osobe koje žive u istoj zgradi.
    b. ... prijatelje sa kojima redovno pijete kafu.
    c. ... 'gnjavatore' koji se stalno žale na buku i svakog puta kada pravite žurku zovu policiju.

3. Sa bivšim ste se razišli...
    a. ... tako što ste mu poslali oproštajno pismo i nikada ga više niste sreli.
    b. ... posle dugotrajne rasprave i ubeđivanja i bezbroj pokušaja da nađete zajednički jezik.
    c. ... pošto ste održali dug monolog, skresali mu sve u lice i zalupili vrata za sobom.

4. Koja životiwa najviše odgovara vašem karakteru?
    a. Zec
    b. Domaća mačka   
    c. Pitbul

5. Da li ste se prošle nedeqe posva|ali sa kolegama?
    a. Ne, to mi se nikada ne događa.
    b. Da, bar dva puta.
    c. Da, to mi se dešava svakog dana.

6. Treba da platite večeru, ali kelner tvrdi da ne primaju ni čekove ni kartice.
    a. Pomišljate da su u pravu što su oprezni i mirno vadite keš.
    b. Zaklinjete se u sebi da više nikada nećete doći u taj restoran. Uostalom, hrana i nije bila tako dobra!
    c. Prvo se dugo ubeđujete sa kelnerom, potom zahtevate da razgovarate sa šefom sale ili vlasnikom restorana i pozivate prisutne goste da vam budu svedoci.

7. Inspirisan novim vodenim bojicama, vaš mališan je upravo oslikao pola zida u dnevnoj sobi.
    a. Slatko se smejete i divite njegovom talentu
    b. Ljutite se i lišavate ga sladoleda tokom poslepodnevne šetnje.
    c. Batinama mu izbijate iz glave svaku pomisao da ubuduće ponovo pokuša da se izrazi kao umetnik.

8. Kada se posvađate sa partnerom...
    a. ... cele noći ne možete da spavate.
    b. ... radujete se pomirenju u krevetu.
    c. ... to vas stimuliše.

9. Igrate karte sa prijateljima, ali izme|u dva druga igrača izbija oštra svađa.
    a. Napuštate prostoriju i kuvate im kafu.
    b. Preuzimate ulogu arbitra, spremni da proglasite pobednika.
    c. Iako vas se ova svađa ne tiče, odlučno stajete na stranu jednog igrača i time izazivate  bes drugog.

10. Vaš omiljeni film je:
    a. Mostovi okruga Medison
    b. Sam u kući
    c. Rambo


UČITE SA MENTALNIM MAPAMA

    Kako što lakše učiti, kako jednostavno zapamtiti veliku količinu poslovnih podataka ili svladati preopširno gradivo? Pokušajte pomoću tehnike takozvanih mentalnih mapa, koje su namenjene i učenicima i studentima, ali i profesorima i poslovnim ljudima.
    Ova tehnika pokazala je sjajne rezultate i prilikom učenja stranih jezika. Pomaže da se lakše zapamti velika količina podataka i to pomoću slika, crteža, simbola i boja. Umesto da podvlačite reči, pravite skripte ili beskonačno iščitavate određeni tekst, na mentalnoj mapi, belom papiru A4 formata, napravite crtež sa ključnim rečima i simbolima koji vas asociraju na pročitano. Mentalna mapa treba da sadrži središnji pojam (temu teksta) u obliku krošnje drveta i stablo koje se dalje grana po pojedinim područjima (razrada teksta). Na papir ne ispisujte cele rečenice, već samo ključne reči, simbole koji će vas asocirati na tekst. Te ključne pojmove prate i slike, koje takođe služe kao asocijacija.
    U svetu postoje i seminari koji pomažu da se savlada ova tehnika i traju nekoliko dana. Međutim, stručnjaci tvrde da uz malo vežbe možete sami vrlo uspešno da primenjujete ovu tehniku, a istraživanja su dokazala da se tekst pamti i do 25% brže nego kada se uči starim metodama.

PAMETNIJI MUŠKARCI SU PRIVLAČNIJI

    Ljubavna privlačnost i fizički izgled najvažniji su faktori kod odabira partnera. Ali, u poslednje vreme sva istraživanja ukazuju na to da žene sve više pažnje poklanjaju muškoj inteligenciji. Tim eksperata sproveo je eksperiment na jednom američkom univerzitetu i, umesto da od žena zatraži da nabroje željene muške kvalitete, samo je snimao kamerom 15 muškaraca kako obavljaju različite zadatke. Ispitanici su čitali članke iz novina, govorili o tome zašto bi baš oni bili idealni partneri, raspravljali o posledicama otkrivanja života na Marsu, igrali frizbi... Svaki od njih rešio je i verbalni test inteligencije.
    Posle toga dvesta žena je pogledalo snimke, ocenilo privlačnost, kreativnost i tipovalo kojeg bi od ponuđenih muškaraca izabrale za dugu vezu. Rezultati su pokazali da su ljubavna privlačnost i izgled važan faktor, ali što je muškarac pametniji to je i poželjniji za dugoročnu vezu. Žene za dugu vezu ne žele samo atraktivnog muškarca, već i onog koji će da bude sposoban da zadrži porodicu na okupu, kao i onog koji će preneti najkvalitetniji genetski materijal. U potencijalnom suprugu najviše traže znake da će biti dobar roditelj, što je najuže povezano sa inteligencijom.

KAKO NASTAJU HETEROSEKSUALCI A KAKO HOMOSEKSUALCI

    I genetika i slučajni spoljni uticaji igraju ulogu u određivanju ljubavne orijentacije, izjavili su švedski i britanski stručnjaci. Njihova istraživanja opovrgla su teoriju da postoji jedan jedinstveni homoseksualni gen. Osim genetike, koja je biološki temelj svih osobina, postoji još jedan naknadni biološki faktor - polni hormoni koji se nalaze u materici tokom trudnoće. Žene koje su prethodno rodile sinove imaju veće izglede da rode homoseksualno dete zbog veće količine muških hormona zaostalih iz ranije trudnoće.
    Istraživanje je sprovedeno na 3.800 parova blizanaca između 20. i 47. godine u Švedskoj. Ispitanici su dali podatke o svojoj ljubavnoj orijentaciji i raznim uticajima sredine, a potom su upoređivane razlike između okolnosti kojima su bili izloženi. Takođe, napravljeni su i genetski profili svih ispitanih ljudi. Naučnici su proračunali da oko 35% razlika u polnom opredeljenju muškaraca zavisi od gena, a 64% od spoljnih uticaja, uključujući i koncentraciju polnih hormona u majčinoj utrobi. Kod žena, genetika na orijentaciju utiče 18%, individualni spoljni uticaji 64%, a porodično okruženje 16%. U svakom slučaju, slobodna volja ne igra nikakvu ulogu u određivanju ljubavne preference, jer biologija to odlučuje umesto nas.

REŠENJE TESTA - KAKO REAGUJETE NA KONFLIKTE?

NAJVIŠE ODGOVORA POD A

    VREME JE DA POKAŽETE ZUBE - Vi zaista mrzite svađe i čim osetite napetost u vazduhu povlačite se. Izgleda da ste kao dete teško podnosili svađe vaših roditelja. Zato se ni u školi nikada niste posvađali ili potukli sa drugom iz klupe. Nažalost, sukobi se ne mogu večno izbegavati ni u ljubavnoj vezi, ni među prijateqima, ali ni sa kolegama. Ako tako nastavite, možda nikada nećete uspeti da sa partnerom izgradite stabilnu vezu i teško da ćete napredovati na poslu. Ponekad je zdravo pokazati zube! Samo se pustinjaci nikada ni sa kim ne svađaju. Ukoliko želite da vodite normalan društveni život, naučite da se suprotstavljate drugima. Sukobi mogu biti konstruktivni i pomoći vam da ih bolje razumete kao i da oni bolje razumeju vas.

NAJVIŠE ODGOVORA POD B

    IZBEGAVAJTE TUĐE SUKOBE - Mada se uglavnom trudite da izbegavate sukobe, svesni ste da je dobra svađa ponekad neophodna, naročito kada se ne slažete sa mišljenjem svog sagovornika. U pravu ste. Svađa nije samo prilika da iznesete sopstveno mišljenje nego i da naterate druge da vas saslušaju. Vi takođe verujete da je svađa sa partnerom, bliskim prijateljem ili kolegom opravdana samo onda kada želite da odbranite stav do kojeg vam je veoma stalo. Stoga, iako vam, zahvaljujući vašoj elokventnosti i smirenosti, svađanje ide od ruke, vi to nikada ne zloupotrebqavate. S druge strane, dešava vam se da osetite potrebu da se umešate u tuđe rasprave, naročito kada smatrate da se radi o nesporazumu koga nijedna strana nije svesna. Nažalost, vaš altruizam bi vam se jednog dana mogao obiti o glavu.

NAJVIŠE ODGOVORA POD C

    NAUČITE DA SE KONTROLIŠETE - Svađe su vaša duševna hrana. Gotovo svaki razgovor sa vama pretvara se u žučnu raspravu i vi se tada osećate u svom elementu. Ne ustručavate se ni svađati s nepoznatim osobama dok čekate u redu pred šalterom, na kasi ili da se na semaforu upali zeleno svetlo. Odakle tolika potreba da dominirate? Moguće je da je vaša agresivnost samo odbrambeni mehanizam kojim želite da prikrijete svoje mane. Ali, sa svojom okolinom ne možete komunicirati isključivo preko konflikta. To ne samo da nije dobro za stvaranje novih veza nego razara i one stare. Ukoliko tako nastavite, jednoga dana ćete otkriti da ste potpuno sami i da više nemate sa kim da razgovarate, a kamoli da se posvađate.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana