Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Zanimljivosti o Ljubavi - No 6

  Kako su to radili u starom Rimu, šta je bolje fudbal ili ljubav, najnovija ljubavna disciplina, poklon od srca, gaćice kao ljubavno pismo, žrtve ljubavi, da li vaša draga vozi Audi...

Ljubav To malo ljubavi:  
KAKO SU TO RADILI U STAROM RIMU

   Stari Rimljani su čitav niz vekova vladali ogromnim prostranstvom, stvorivši najmoćniju državu antičkog doba. Ratovali su, palili, osvajali i svuda zavodili red i gvozdenu disciplinu.
Ali, nisu za sobom ostavljali samo zakonski sistem koji i danas uče i proklinju studenti pravnih fakulteta, već su se proslavili i po raskalašnom životu, neumerenosti i najrazličitijim perverzijama. Bahanalije do besvesti, uvek na nov način - to je bio moto svih Rimljana iz viših društvenih slojeva.
    Petronije Arbiter, inače sklon pričanju o golicljivim, pa i masnim zgodama i nezgodama, bio je visoki službenik na dvoru ludog i razvratnog cara Nerona - poznatog po tome što je jednom prilikom spalio dobar deo sopstvene prestonice.
  Petronije je sve svoje uspehe postizao uprkos neverovatnoj lenjosti i nemarnosti. Dok su druge koji su traćili novac nazivali razvratnicima i rasipnicima, za njega se govorilo da je prefinjeni sladokusac. Zahvaljujući svojim porocima, našao se u najužem krugu Neronovih prijatelja. Postao je arbitar u pitanjima ukusa i stila, bolje reći - novih načina provoda i bahanalija. Kažu da ništa nije imalo draži za prezasićenog Nerona, osim onoga što bi mu preporučio Petronije.
    Evo jedne anagdote koju je zabeležio taj Petronije, a koja svedoči o dubini starosti najstarijeg zanata na svetu.
    Jedna gospa iz najviših krugova, po imnu Filomela, koja je u svoje vreme, blagodareći prednostima svoje mladosti, uspela da izmami mnoga nasledstva, sada već prilično zbabana i precvetala, poturala je svoju kćerku starcima bez naslednika. Tako je preko nje uspevala da produži sa svojim zanatom.
    Ona, dakle, dođe bogatom starcu Eumolpu i izjavi da želi da poveri svoje dete njegovom čvrstom i uzvišenom karakteru koji uliva duboko poverenje i njoj i njenoj kćerki, njenoj uzdanici. On je navodno jedini čovek na svetu koji može njenoj kćerki da utuvi svakog dana zdrava načela, a to je jedino vredno što se može zaveštati omladini. Ukratko, ona, eto, ostavlja svoje dete u Eumolpovoj kući da svakodnevno prima njegove mudre pouke. Što je rekla to je i učinila - ostavi svoju vrlo zgodnu kćer u Eumolpovoj spavaćoj sobi i ode pod izgovorom da mora u hram da se zahvali bogovima. Eumolp, ne časeći ni časka, pozva devojku da je uputi u sveti guzni obred i tako popuni prazninu u njenom obrazovanju. No, kako je već svima bio raspričao da pati od kostobolje i da je ukočen u krstima, sada bi - ukoliko ne odglumi do kraja svoju ulogu - mogao da upropasti sve svoje planove.
    I tako, da bi sačuvao uverljivost svoje uloge, zamoli on devojku da sedne na vrh njegovog čvrstog i uzvišenog karaktera kome je bila poverena, a Koraksu, svome robu, naredi da se podvuče pod krevet i da se tamo odupre rukama o pod, pa da onda sopstvenim krstima pokreće svoga gospodara. Koraks pristupi izvršenju naredbe prvo polagano, dižući i spuštajući u istom ritmu u kome je vešta naivka gore mešala. Kad se stvar već približila kraju, Eumolp natera Koraksa da ubrza dreknuvši mu: 'Udri završnicu'!
    Tako se starac ljuljao između roba i svoje mlade prijateljice uživajući kao na ljuljašci.

ŠTA JE BOLJE: FUDBAL ILI LJUBAV

PREDNOSTI FUDBALA

■ U fudbalu si siguran da su lopte prave.
■ Svi urlaju od sreće kada uđe unutra.
■ Niko ne gunđa kada zadržiš čarape na nogama.
■ Na kraju utakmice ne moraš razmenjivati telefonske brojeve - eventualno, samo dresove.
■ Sutradan ne moraš nazvati protivnika.
■ Kada se umoriš možeš tražiti zamenu.
■ Niko od tebe ne traži dugu predigru.
■ Pun pogodak ne povlači nužno za sobom i alimentaciju.
■ Retko igraš sa istim protivnikom.
■ Na poluvremenu menjaš strane.
■ Ima slobodnih udaraca.
■ Mnogo je lakše postići gol nego odvući žensku u krevet.
■ Fudbal možeš da gledaš svaki dan.

PREDNOSTI LJUBAVNOG ODNOSA

■ Siguran si da si ga uvalio ti i niko drugi - nema autogola.
■ Urlaš od sreće kada uđe unutra, a raduje se čak i protivnički igrač.
■ Ne gunđaš kada ona zadrži crne najlonke na nogama - čak štaviše.
■ Pa, ko kaže da na kraju moraš nešto razmenjivati?
■ Ko kaže da je moraš nazvati?
■ Nećeš se nikada umoriti toliko da bi ti palo na pamet da tražiš zamenu.
■ Možda i traži, ali preporučiš joj da trenira sam, u tome je tajna.
■ Pogodak ne može biti poništen zbog ofsajda ili igranja rukom.
■ Ako pobeđuješ u susretima sa jednom, zašto to ne ponavljati.
■ Menjaš strane kad god ti se ćefne.
■ Slobodne udarce možeš da izvodiš i rukom.
■ Mnogo je lakše odvući žensku u krevet nego postići gol.
■ Ima zanimljivih duela i kada se završi Svetsko prvenstvo.

NAJNOVIJA NAUČNA DISCIPLINA - DRESIRANJE SRCA

    Sve donedavno niko nije sumnjao u mentalno zdravlje 48-godišnjeg Roberta Epštajna. Štaviše, ovaj profesor psihologije i urednik popularnog naučnog magazina 'Psychology Today' važio je za pravog stručnjaka na području duševnog zdravlja, sve dok nije izveo desant na sve relevantne novine svojim čudnovatim oglasom: 'Tražim damu koja je spremna da učestvuje u eksperimentu zaljubljivanja prema unapred zadatoj šemi'.
    Cilj istraživanja je pronaći dokaze da se racionalnim pristupom između dvoje ljudi može stvoriti čvrsta veza, po mogućnosti bračna, koja se neće bazirati samo na ljubavnoj privlačnosti i koja neće pući čim oslabi strast.
    A program zaljubljivanja bi izgledao ovako: obe strane će se truditi da se proces zaljubljivanja razvija vrlo polako i razumno. To znači da su na repertoaru intenzivno druženje, svakodnevno vođenje dnevnika, konzumiranje stručne literature koja tematizuje savršene veze, rad na poboljšanju komunikacijskih sposobnosti i odlazaka na terapiju za parove. Svi oni zavodljivci, prosci i zainteresovane strane moraće da se drže po strani. Držanje za ručice i polni odnos regulisani su posebno mstavkom u sporazumu.
    Nakon šest meseci (krajnji rok je godinu dana), žena bi trebalo da se zaljubi u naočitog naučnika i postane njegova žena. Posle toga, gospodin Epštajn će napisati knjigu 'Kako smo naučili da se volimo'. On se hvali da je već hiljadu ponuda na njegovom radnom stolu. Hoće li na njemu završiti i 'programirana srećnica'?

POKLON OD SRCA - GAĆICE LJUBAVNO PISMO

    Ukoliko su vam dosadili standardni pokloni tipa čestitke iz kućne radinosti, crvene čokolade ili crveni donji veš - evo nečeg originalnog za praznik zaljubljenih.
    Jedna od najvećih poklon fora pred dan Svetog Valentina svakako su 'Love Letter' gaćice firme 'Agent Provocateur', sa cenom od 25 funti i koje možete kupiti preko Interneta preko britanske galerije 'Tate'. A da se od silnog uzbuđenja ne biste izgubili i počeli po gaćicama da crtate cvetiće, dizajneri su na njima otisnuli tanke linije i na taj način evocirali davne školske dane.
    Uz ljubavne gaćice dobijate na poklon i specijalnu olovku, ružičastu kutiju i ružičastu trakicu. Na vama je jedino da odlučite ko će pisati po tom poklonu.

ŽRTVE LJUBAVI

    Šta vi zamišljate kada čujete izraz 'ljubavna žrtva'? Možda ovako nešto: vi podnosite njene mušice, ne svađate se sa njenom mamom i ne ševite joj sestru. Mačiji kašalj, rekao bi 32-godišnji kinet Zou Jianvong. Evo na kakvu je on žrtvu bio spreman.
    Kada mu je žena drugi put zatrudnela, a država zakonom dopušta samo jedno dete, Zou je odlučio da je sakrije. Loš potez, budući da mu je uskoro za vrat došla državna kontrola. A kako Zou nipošto nije hteo da oda gde mu se krije supruga, usledilo je mučenje: vruće gvožđe, gašenje cigareta po telu, pa opet malo vrućeg gvožđa, i sve je to trajalo dva dana. Mislite da je tu kraj? Nipošto.
    Nesrećnom Kinezu su 1998. odsekli penis, a on je na kraju umro. 'Amnesty International' saopštava da ovakvih priča u Kini ima više nego što se može zamisliti.

SKULPTURA ZA LJUBAV

    Parovi u Kolumbiji veruju da će im dodirivanje bradavica na grudima skulpture po imenu Gertrudis doneti ljubavnu sreću.
    Skulptura bujne žene postavljena je u kolumbijskom gradu Kartageni. Lokalno stanovništvo odmila ju je prozvalo 'Gertrudis', a u vezi sa njom ubrzo se pronela legenda zbog koje restauratori stalno imaju posla.
    Naima, ljubavni parovi veruju da će njihova veza biti duga i srećna ukoliko dotaknu bradavice na grudima skulpture Gertrudis. Čak su spremni i da stoje u redu samo da bi pipkali po kipu, tako da su grudo morale biti popravljane mnogo puta jer su se bradavice izlizale od silnih dodira.
    Tvorac od Gertrudis, vajar Fernando Botero, obradovan je slavom koju je njegovo delo postiglo za samop četiri godine otkako je postavljeno u Kartagini.
   Uz dužno poštovanje Kolumbijcima i njihovim lokalnim legendama, mi ipak ne možemo a da ne uputimo jednu sitnu primedbu: kad bi svi ti parovi dirali jedno drugome bradavice za sve ono vreme koje su potrošili stajajući u redu samo da bi dotakli hladnu bronzu - to bi im samo po sebi učvrstilo vezu dovoljno da nikakva hodočašća ženskim skulpturama ne bi bila potrebna.

DA LI VAŠA DRAGA VOZI 'AUDI'

    Ako je vaš odgovor 'da', onda treba da se zabrinete - velika je mogućnost da joj niste jedini! Barem tako tvrdi anketa u magazinu 'Men's Car'.
    Nakon što su proučavali ko najviše ševi, nemački auto-novinari posvetili su se još jednom osetljivom pitanju - ko najviše švrlja. Ispitali su 2253 vozačice i vozača, starih između 20 i 50 godina.
    I tu je 'porše' najgore (ili najbolje, kako za koga) prošao: svojim partnerkama bilo je neverno skoro polovina vozača 'poršea', tačnije, njih 49%. Ali, ovoga puta za 'poršeom' nije zaostajao ni BMW. Da su svoju dragu prevarili - priznalo je 46% vozača BMW-a.
    Vozačice 'audija' su najnevernije - svom voljenom je nabilo rogove njih 41%, mada ni ljubiteljke 'poršea' ne zaostaju previše sa 37 %. A ko najmanje švrlja, ko su najverniji partneri? Oni koji voze 'opela'. I to oba pola.
    Kako se ko slaže sa ovim nalazima iz ankete da vožnja 'poršea' ne garantuje baš bogat ljubavni život - ne znamo. Ali, u magazinu 'Men's Car' nisu prikopčavali anketirane na detektore laži, pa bismo mogli da zaključimo i da vozači BMW-a najbolje znaju da nakite priče o svojim ljubavnim uspesima, dok su 'opelovci' najdiskretniji i najbolje drže jezik za zubima o svojim vanpartnerskim izletima.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Ljubav i Sve Oko NjeLjubav i Sve Oko Nje - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana