Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Ljubavne Zanimljivosti - No 2

  Mozak predodređen za ljubav, prava ljubav traje večno, romantične komedije i zbrka u ljubavi, kakve su žene u krevetu, pojas nevinosti ponovo u modi, ljubavni odnos je najbolji u pedesetoj, ljubana jednačina...

Ljubav To malo ljubavi:  
MOZAK PREDODREĐEN ZA LJUBLJENJE

 Tajna poljupca Francuzima simbolizuje spajanje duša, a Rusi poljubac na venčanju smatraju prvom pravom potvrdom braka i simboličkim spajanjem tela. Niko ne zna ko se u istoriji prvi poljubio, ali taj izraz ljubavi, bliskosti i prijateljstva, neizostavan je deo života.
    Roditeljskim poljupcima počinje život, nastavljla se kroz prve poljupce sa simpatijama, a vrhunac doživljava u ljubavnim odnosima. Naš mozak predodređen je za ljubljenje, tvrde naučnici. U njemu se nalaze neuroni koji omogućavaju da pronađete partnerove usne u mraku. Pokušajte to i videćete da se nikada neće dogoditi da promašite usne onoga koga želite da poljubite, čak i ako se prst pred okom ne vidi. Ukoliko poljubite nekoga ko ima istu boju kose kao vi, poljubac će biti strastveniji, tvrde neki stručnjaci.
    Ali, dokazano je i da muškarci radije ljube žene atraktivnog izgleda, a žene muškarce sa lepim i belim zubima. Naučnici tvrde da je potreba za ljubljenjem instinktivna. To čak postoji i kod životinja, pa se majmuni ljube u usta, ptice se dodiruju kljunovima, puževi antenama, a mačke trljaju noseve. Ljubljenje je, takođe, svojevrstan antidepresiv. U trenutku poljupca aktivira se niz neurona u mozgu, oslobađaju se hormoni sreće i znatno smanjuje količina stresa.

PRAVA LJUBAV TRAJE VEČNO

     Nisu samo dijamanti večni, već i ljubav. Ali, samo ako je prava! Do ovog otkrića stiglo se na krajnje neromantičan način - skeniranjem mozga. Kod parova koji su i posle 20 godina braka bili ludi jedno za drugim otkriveni su identične pojave kao i kod zaljubljenih tinejdžera.
    Ljudi širom planete odmahuju glavom kada im pomenete večnu ljubav, tvrdeći da je tako samo u bajkama i ljubavnim romanima. Ali, dokazano je da neke ljubavi zaista mogu da traju ceo život. Skeniranje mozga zaljubljenih pokazalo je i da su oni srećniji, smireniji i češće se smeju.

ROMANTIČNE KOMEDIJA I ZBRKA U LJUBAVI

    Stručnjaci sa jednog američkog univerziteta tvrde kako gledanje romantičnih komedija promoviše nerealna očekivanja kada je ljubav u pitanju i dovodi u zablude mnoge parove. Kažu kako filmovi poput 'Odbegle mlade', 'Ja u ljubav verujem', ili 'Zgodne žene' promovišu pogrešan stav prema kojem postoji osoba koja vam je suđena, pa ćete završiti zajedno bez obzira na prepreke, različitosti u karakteru ili teškoćama u komunikaciji.
    U takvim filmovima partneri uvek bez razgovora znaju šta onom drugom treba, što je u stavrnom svetu potpuno nerealno. Naučnici kažu da, iako većina nas zna šta je ideja savršene ljubavi i kakva bi ona trebalo da bude, oni romantičniji lakše veruju u priče plasirane u ovakvim filmovima, što ih može koštati prave ljubavi u realnom svetu.

KAKVE SU U KREVETU

    Kakva je neka žena u krevetu, šta voli i čemu se nada od partnera, ponekad je prava zagonetka za većinu muškaraca. Događa se da žene koje deluju stidljivo, u krevetu budu vrlo otvorene i direktne, kao i da vamp žene tokom ljubavne igre budu nesigurne i umiljate. Postoje li onda znakovi koji mogu da ih odaju?
     Psiholozi kažu da postoje a da je na muškarcima samo da nauče da ih prepoznaju. Ukoliko dama na pitanje gde ćete izaći odgovori rečenicom: 'Ne znam, svejedno mi je, gde bi ti voleo da ideš?' upravo vam je otkrila da je pasivna u krevetu i da od muškarca očekuje da sve uradi sam. Žena koja zna šta želi, čak i kada je u pitanju odgovaranje na najjednostavnije pitanje, verovatno će u krevetu preuzeti inicijativu. Savetuje se da obratite pažnju kako žena jede u restoranu, jer je i to jedan od sigurnih znakova kakva je u krevetu. Ako uživa u svakom zalogaju i jede polako, vrlo je verovatno da voli da vodi ljubav satima. Sa druge strane, halapljive žene vole brzi odnos, bez predigre. Tako, na primer, dame koje vole sladoled od kafe, najčešće su dramatične, zavodljive, koketne i najviše su kompatibilne sa muškarcima ljubiteljima sladoleda od jagode.
    Takođe, uporedite način na koji govorite, jer ukoliko jedno od vas neprestano priča, a drugom je teško čak i da počne rečenicu vrlo je verovatno da se nećete slagati u krevetu. I ubedljivo najsigurniji znak kakvo ljubavno iskustvo ćete imati je poljubac. Ako vas ona tokom strasnog poljupca dodiruje rukama, mazi i pritiska na svoje grudi, velike su šanse da je dobra ljubavnica.

POJAS NEVINOSTI PONOVO U MODI

    Uprkos mišljenju da je ovaj rekvizit prevaziđen, u prošloj godini zabeležena je ogromna potražnja za pojasevima nevinosti koje proizvodi jedna italijanska firma. Nude ih u dve varijante - ženske po ceni od 143 evra i muške koji su nešto skuplji (158 evra). Pojaseve nevinosti kupuju uglavnom kolekcionari neobičnih predmeta ali i osobe koje su dale zavet nevinosti, objašnjavaju predstavnici firme. Ipak, ima i onih koji celu stvar shvataju ozbiljno.
    Tako je pre nekoliko godina jedan ljubomorni Britanac kupio pojas nevinosti svojoj mladoj supruzi kada je trebalo da putuje sama u Grčku. Do putovanja, ipak, nije došlo jer je ženi, koja je zaustavljena na detektoru za metale, zabranjen ulazak u avion sa kabastim predmetom od gvožđa teškim blizu tri kilograma.

LJUBAVNI ODNOS NAJBOLJI U PEDESETOJ

    Muškarac u 50. godini najzadovoljniji je ljubavnim životom, bar tako tvrde američki istraživači. Prema njihovom istraživanju, ovo je idealan period života za kvalitetan odnos i istinsko uživanje u njemu. Oko 20. godine jači pol nije dovoljno siguran u svoje ljubavne moći, oko 30. je usredsređen na osnivanje porodice i karijeru, u 40. je najpodložniji stresu, a u starosti ima probleme sa potencijom. - Muškarci od 50 godina imaju trasiran životni put, znaju šta mogu da očekuju od žene i zato su mnogo opušteniji. Interesantno je da je do potpuno istog zaključka došla i grupa norveških naučnika, koja je ispitivala 1.185 muškaraca starih između 20. i 79. godine.

LJUBAVNA JEDNAČINA

    Ljubavni odnos na prvom sastanku je greška, najnoviji je naučni zaključak. Dug period udvaranja pre upuštanja u ljubavnog odnose doprinosi većoj harmoniji među partnerima. Stručnjaci iz Londona koristili su kompleksan matematički model koji je pokazao kako dužina udvaranja, odnosno flertovanja sa muškarcima, pomaže ženama da lakše eliminišu neprikladne partnere.
    Model profesora Roberta Sejmura počiva na pretpostavci da žene pogrešnim izborom partnera gube više od muškaraca, jer su one zadužene za buduću decu i po sledu evolucije instinktivno pronalaze partnere koji će najbolje odgovarati njihovom poimanju porodice. Sejmor objašnjava da je veza, u stvari, borba polova u kojoj obe strane pristaju na kompromise i razvijanje svog odnosa do trenutka kada stupe u ljubavni odnos.
     Njegov tim dokazao je da je vreme udvaranja važno za oba pola jer je to period u kojem se najbolje upoznaju kroz različite produktivne aktivnosti.
   Ipak, duži period udvaranja prvenstveno ženama ide naruku, jer na taj način mogu da prikupe više informacija o potencijalnom partneru.

STVARANJE EKSPERATA ZA LJUBAV

    Studentima Fakulteta informacionih tehnologija u Nemačkoj na listu izbornih predmeta je dodat predmet 'Ljubavne tehnologije'. Momci i devojke koji se svakodnevno usavršavaju u svetu nauke, otkrića i kompjutera, dobiće tako priliku da usavrše i veštinu zavođenja. Naime, jedan njihov profesor potrudio se da ovaj predmet uđe u nastavni program, jer, po njegovom mišljenju, usavršavanje socijalnih veština, sa akcentom na zavođenje, ima veliki značaj za buduće naučnike i istraživače.
    Tako, studenti koji se odluče za ovaj predmet učiće kako da pošalju neodoljivi SMS, maštovit i zavodljiv mejl, kako da se dopadnu ljudima koje tek upoznaju, ali i da se na pravi način nose sa odbijanjem. Vežbaće najefektnije načine da zavedu osobu suprotnog pola, učiće romantične gestove i načine komunikacije u kojima će saopštavati nekome da je ljubav prestala ili da žele da započnu romansu.
     Atraktivni kurs, studentima će, pored osvajanja suprotnog pola, po rečima pedagoga, olakšati i ulazak u poslovni svet i poboljšati komunikaciju. Osim flertovanja, vežbaće govor tela, nastupe u javnosti, kontrolisanje stresa i veštine prezentacije. Socijalne veštine koje će na ovaj način da usavrše biće od višestruke koristi i u privatnom i u poslovnom životu.
    Nastavnici ovog fakulteta tvrde da studenti često previše pažnje poklanjaju nastavi, učenju i ispitima i zapostavljaju privatni život, zabavu i flert, što nikako nije dobro, jer mnogobrojne studije pokazuju da je za uspešan naučni rad balans privatnog i poslovnog života izuzetno važan. Ovaj izuzetno primamljivi kurs predstavlja neku vrstu odmora od intelektualno zahtevnih predmeta i biće prilika da studenti naprave predah, a u isto vreme steknu mnoge korisne veštine. Interesovanje je izuzetno, pa predavači pretpostavljaju da će fakultativni kurs za 'Ljubavne inženjere' vremenom postati redovan predmet na nemačkom univerzitetu.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Ljubav i Sve Oko NjeLjubav i Sve Oko Nje - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana