vrh
Meni


Hromoterapija - Lečenje Bojama

   Pod Slapovima Lekovite Svetlosti! Lekovita svojstva boja na naše psihofizičko zdravlje poznavale su još i najstarije civilizacije. Elektromagnetski talasi prenose sliku na televiziji, zvuk na radiju, ali oni prenose i boje. Vidljivi, ili nevidljivi, talasi boja i sami prenose energiju, pa otuda njihov uticaj na naše, pre svega psihičko, a zatim i na fizičko zdravlje.


      Da li znate da su staroegipatski lekari lečili svoje pacijente uz pomoć dragog kamenja najrazličitijih boja? Crveno, boja boga Ozirisa, povećavala je vitalnost i davala snagu, dok je žuta boja boginje Izide uvećavala moć koncentrcije i intelektualnih sposobnosti. Kineska medicina već pet hiljada godina koristi boje za postavljanje dijagnoze. Veliko bledilo pacijenta ukazuje na bolesti pluća, žuta koža lica opominje na bolesnu slezinu, preterano rumenilo na bolesti srca, dok tamna, pomalo zelenkasta put upozorava da jetra ne radi kako treba. I na Tibetu boje se vezuju uz isceliteljsku tradiciju, a u ajurvedi - najstarijem svetskom sistemu zaštite zdravlja poreklom iz drevne Indije, terapija bojom primenjuje se i danas. Ajnštajn je otkrio da se materija u svim svojim oblicima sastoji od energetskih svetlosnih talasa u vidu duginih boja, a svaka čestica materije reaguje na svetlost i  određenu boju.
    Hromoterapijom, pomoću sedam boja svetla, mogu da se uravnoteže energetski centri našeg tela - čakre, čime se stimuliše i proces izlečenja. Sunčeva svetslost igra važnu ulogu u oporavku od hroničnih bolesti, pa razumno korišćenje sunca može biti deo procesa oporavka od većine zdravstvenih problema. Sunčevi zraci sadrže sedam različitih boja: ljubičastu, indigo, plavu, zelenu, žutu, narandžastu i crvenu, koje odgovaraju čakrama našeg tela. Boje se u našem oku kao u dugi razlažu na svoje sastavne delove. Kada gledamo neku boju, ona prenosi određeni nadržaj do našeg mozga, direktno do hipotalamusa. Tu se nalaze komandni centri osnovnih funkcija našeg organizma kao što su krvni pritisak, disanje, razmena materije, rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem... I, tu boje deluju ili nadražujuće ili umirujuće. Ipak, iste boje kod različitih osoba izazivaju različita osećanja. Da li nam je neka boja prijatna, odbojna ili smo prema njoj ravnodušni, zavisi od našeg psihičkog stanja. Da bi se uspostavila ravnoteža energije u oblstima tela kojima nedostaje fizička, emocionalna, duhovna ili mentalna energija, hromoterapeut primenjuje svetslot i boje u obliku dragog kamenja, kristala, sveća, lasera, tkanina, ali i vizuelizacijom.
    Ozbiljna naučna istraživanja koja je sprovela zapadna medicina, potvrdila su mnogostruko delovanje boja na čovekov organizam i njegovo zdravlje. Utvrđeno je, na primer, da pojedine boje povećavaju hormonalna lučenja, uvećavaju apetit, pomažu varenje, ubrzavaju srčani ritam, smiruju reumatične bolove, pomažu dobrom snu, deluju kao afrodizijak... Svaka boja ima svoju određenu talasnu dužinu i zrači posebnu energiju. Tako, na primer:

LJUBIČASTA - boja intuicije i mašte - odgovara krunskoj čakri na vrhu glave, mozgu, moždanoj kori, velikom mozgu i centralnom nervnom sistemu. Simbolizuje znanje i veliku mentalnu snagu, povezuje se sa stvaranjem, a utiče na našu duhovnost, inspiraciju i idealizam. Poznata kao jedna od hladnih boja, deluje umirujuće i korisna je za one koji imaju problema sa spavanjem ili stresom. Međutim, može imati kontraefekat za one koji pate od depresije, Parkinsonove bolesti, šizofrenije, epilepsije, demencije, Alchajmerove bolesti, mentalnih poremećaja, konfuzije i vrtoglavice. Negativni aspekti korišćenja ove boje mogu da naglase osećaj superiornosti, agresivnost, fanatizam ili nedostatak dodira sa stvarnošću. Hromoterapeuti preporučuju da jedete patlidžan, ljubičasti kupus, borovnice, kupine i ljubičaste smokve.

INDIGO - boja intuicije - odnosi se na čakru čela ili 'treće oko' u sedištu čela. Pomaže da se otvori naša intuicija i utiče na našu sposobnost da vidimo stvari koje su tek u začetku ili na vidovitost kao temelj naše psihičke moći. Pošto su organi srodni ovoj čakri, glava, mozak, hipofiza, oči i sinusi, ova boja može ublažiti glavobolju, migrenu, probleme s vidom, kratkovidost i dalekovidost, glaukom, kataratkru, probleme sa sinusima i uhom. Takođe, poboljšava koncentraciju i ublažava napade panike i depresije. Nije prikladna za bučna, već za tiha mesta, puput spavaće sobe. Negativni aspekti korišćenja ove boje mogu biti osećaj izolovanosti, netolerantnost, nepraktičnost, bezobzirnosti depresivnost.

BELA boja - uravnotežuje i smiruje. Ona daje energiju, ali deluje i kao sedativ. Ova energija iz koje proizilaze sve boje, podstiče optimizam, posebno u kriznim životnim situacijama, kada na vašem jelovniku treba da se nađe više mleka i mlečnih proizvoda, karfiola, bele repe, celera, krušaka, banana, luka i lešnika.

ZELENA - boja ljubavi i harmonije - smiruju, opuštaju, pomažu ravnoteži nervnog sistema, utiču na zdrav i okrepljujući san. Nije slučajno što baš ova boja preovlađava u hirurškim salama. Odnosi se na četvrtu čakru srca u sedištu grudnog koša, srce i pluća. Ova čakra odnosi se na našu sposobnost da dajemo i primamo ljubav ne samo u odnosu prema voljenoj osobi, već i premadeci, roditeljima, životinjama i prirodi. Instinktivno je tražimo kada smo pod stresom ili imamo emocionalne probleme jer nas opušta, smanjuje stres i jača imunitet. Simbolizuje velikodušnost, saosećanje, poverenje, a pomaže u lečenju stresnih stanja, bolesti srca i pluća, astme, alergija, čireva, prehlade, gripa, polnih bolesti i raka. U većim količinama ovaboja može dovesti i do ljubomore, ravnodušnosti, beskrupuloznosti, posesivnosti i nedostatka razumevanja. Jedite zelenu salatu, pariku, brokoli, grašak, sve vrste zelenih salata, zelene jabuke, belo grožđe, kivi, tikvice, krastavce, praziluk, blitvu i spanać.

PLAVA - boja komunikacije - takođe umiruju. Intenzivno plava leči depresiju, svetloplava smanjuje nervozu, napetost, strah i uravnotežuje srčani ritam. Odgovara čakri grla pa analogno tome utiče na našu sposobnost komuniciranja, izražavanja, govor, a odnosi se na usta, zube, grlo, štitnu žlezdu i imunološki sistem. Utiče na našu moć procene, snove i kreativnost. Ovom bojom mogu se ublažiti problemi sa štitnom žlezdom, astma, bronhitis, zujanje u ušima, problemi gornjeg dela digestivnog trakta, čirevi u ustima, upale grla i krajnika. Plava boja smiruje, opušta, ublažava bol, smanjuje krvarenje i leči opekotine, a ako ste bolesni i imate visoku temperaturu, obucite neki komad odeće u ovoj boji, odmah će vam biti bolje. Može se koristiti u bilo kom prostoru, osim onom za fizičku aktvinost ili igru. Preporučuje se da jedete crno grožđe, šljive, borovnice i crne ribizle.

ŽUTA - boja intelekta - podstiče veselost, čini nas živahnijim, ponekad izaziva euforiju i zanos. Ova boja aktivira intelektualne funkcije, stimuliše varenje i apsorpciju hrane, pojačava apetit, utiče povoljno na mišiće i kožu. Odnosi se na čakru solarnog pleksusa koja se nalazi u blizini pupka, jetru, slezinu, žuč, želudac, tanko crevo, nervni sistem i pankreas. Utiče na naše samopouzdanje, ego, intelekt, logiku i pozitivan stav prema životu. Deluje i kao diuretik i kao laksativ, jer nam pomaže da se izborimo sa ljutnjom i frustracijom. Pomaže kod probavnih smetnji, bolesti želuca i jetre, uklanja osećaj teskobe, manje vrednosti i straha, a može da bude efikasna i u lečenju čireva, dijabetesa, bolesti bubrega, impotencije, opstipacije, infekcija oka i grla. Pošto simbolizuje Sunce, rast i toplotu, budi optimizam pomažući nam da razumemo naše podsvesne mehanizme i povratimo unutrašnju ravnotežu. Kada ste depresivni, barem sat vremena nosite neki komad odeće u ovoj boji, jer podstiče optimizam ali i apetit, stimuliše nervni sistem i rad srva i kontroliše nivo šećera u krvi. Pomaže prilikom donošenja odluka, jer povećava našu sposobnost sagledavanja problema iz više uglova. Može biti vrlo korisna tamo gde nam je potrebna veća koncentracija dok u većim količinama izaziva napetost, osvetoljubivost, osećaj inferiornosti, preteranu analitičnost, pesimizam i kukavičluk. Namirnice koje treba da jedete su dinje, grejfrut, kukuruz, kruške, limu, breskve, ananas.

NARANDŽASTA - boja kreativnosti i prosperiteta - Odgovara sakralnoj čakri u donjem delu trbuha, bubrezima, mokraćnoj bešici i reproduktivnim žlezdama, jajnicima i testisima. Na psihološkom i duhovnom nivou odnosi se na samopoštovanje, inspiraciju, toleranciju, ljubav, otvorenost i sposobnost da sarađujemo s drugima. Reguliše rad štitne žlezde, povećava mlečnost kod dojilja, leči štucanje, jača mišiće i utiče na brže zarastanje rana. Podstiče na radost, jača samouverenost, entuzijazam, samostalnost, društvenost, konstruktivnost i kreativnost. Ovom bojom mogu se ublažiti problemi sa reproduktivnim organima, neplodnost, PMS, menstrualni ciklus, infekcije bešike, fibroidi, ciste na jajnicima, endometrioza, bolesti testisa i prostate, impotencija i frigidnost. Povezuje se sa razumevanjem i tolerancijom i uklanja emocionalne blokade. Narandžasta je odličan antidepresiv, stimuliše um i smiruje razdražljivost, olakšava učenje i podstiče pamćenje. Njen uticaj je vrlo povoljan, ali previše narandžaste pojačava malodušnost, ponos, sklonost ka egzibicionizmu, probleme u odnosu sa drugima. Jedite šargarepu, pomorandže, mandarine, kajsije i bundevu.

CRVENA - boja snage i hrabrosti - je boja koja nadražuje. Deluje kao afrodizijak, stimulišu limfne žlezde, smiruju bolove od opekotina, ubrzavaju njihovo zarastanje, pomažu lečenju boginja, a ponekad izazivaju agresivnost.  Odnosi se na čakru na dnu kičme, nadbubrežne žlezde, a na psihološkom i duhovnom nivou na svest o sebi, samouverenost, odlučnost, spontanost i sigurnost, hrabrost i snagu volje. Ova čakra temelj je drugih šest čakri i simbolizuje opstanak, uključujući potrebu za hranom, zaklonom i zaštitom. Utiče na naš imunološki sitem, energiju, instinkte i izdržljivost. Crvena, u najpozitivnijem smislu te reči, simbolizuje hrabrost, snagu i pionirski duh, nagone, fizičku energiju i ljubav. Ali, to je i boja ljutnje, naročito u kući gde podstiče emocije, a može i apetit. Podstiče i kreativnost, jača samopouzdanje i snagu volje, otklanja bezvoljnost i depresiju, izaziva intenzivna osećanja i pomaže u savladavanju negativnih misli. Jedite paradajz, cveklu, trešnje, jagode, maline, crvene ribizle, lubenice, crvene pomorandže, rotkvice. U većim količinama može da pojača agresivnost, ogorčenje, samosažaljenje, tvrdoglavost, strah od napretka. Zato treba biti oprezan sa crvenom, a zamena može da bude ružičasta.

LEČITE SE BOJAMA

    Za zidove vašeg stana i vašeg nameštaja, boje izaberite tako da koristite energiju njihovih talasa. Kuhinju obojite u SVETLONARANDŽASTO. Ova boja će vas učiniti živahnim i veselim, otvoriće vaš apetiti i poboljšati varenje. Za dnevni boravak odaberite ŽUTU. Poput zlatnih sunčevih zraka ona će odagnati i vaše najcrnje raspoloženje. U spavaću sobu unesite PASTELNO ZELENU. Ona će vas smiriti, opustiti i podstaći vaš zdrav i okrepljujući san. Radnu soba obojite u NARANDŽASTOŽUTU. Ona će vam podići radni elan i aktivirati vaše intelektualne funkcije.
    Međutim, ukoliko ne volite šarenilo, nećete pogrešiti ako ceo stan okrečite u BELO. Bela boja daje energiju, ali istovremeno smiruje i opušta. Ona se lepo slaže sa svim bojama, a da bi u vašem stanu bilo što toplije i prijatnije, razveselite ga jastučićima živih boja, cvećem, lepim slikama. Izbegavajte na zidovima CRVENU boju, jer na velikoj površini ona deluje razdražujuće i podstiče agresiju. Ovu boju eventualno sačuvajte za jastučiće ili buket cveća. Klonite se TAMNOPLAVIH, INDIGOPLAVIH i TAMNOLJUBIČASTIH zidova. Njihov uticaj sa velikih površina nije dobar za našu psihu.
    Pionir moderne terapije bojama, Nils Finsen, danski hromoterapeut bavio se proučavanjem mogućnosti da rane zaceli svetlom, pa je na primer crveno svetlo koristio da smanji ožiljke od boginja. Američki psiholozi, Gerard i Hesi, 1932. godine su naučno dokazali da plava svetlost ima umirujuće dejstvo, dok crvena podstiče našu snagu.
    Pacijent se prvo podvrgava pregledu kako bi se utvrdilo koje boje mu nedostaju. Nedostatak se određuje posmatranjem boje očiju, notkiju, mokraće i izmeta. U slučaju nedostatka crvene boje, oči i nokti će biti plavkasti, a urin i izmet bele ili plavkaste boje. Ako postoji nedostatak plave boje, oči i nokti će biti crvenkasti, a urin i izmet žućkaste ili crvene boje. Radi postizanja harmonije i privlačenja energije, hromoterapeuti preporučuju da se okružite bojom koja vam je tog trenutka iz bilo kog razloga neophodna. Ali, ovo nikako ne znači da svakoga dana treba da budete odeveni od glave do pete samo u jednu boju i da sve u svom okruženju i stanu podredite toj boji, jer preterivanje može imati sasvim suprotan efekat.
    Osim hranom, boju možete uneti i tako što ćete staklenu flašu napuniti vodom, prekriti komadom papira odgovarajuće boje i ostaviti je sat ili dva na suncu. Posle toga možeteda je pijete. Nosite i odeću te boje, a prostor u kojem boravite ispunite cvećem ili predmetima te boje. U cilju lečenja ili olakšavanja telesnih tegoba, poslužite se metodom vizualizacije, pa na oboleli deo tela usmerite zamišljeni snop određene boje. U početku radite to najmanje tri minuta, pa postepeno produžavajte meditaciju do 10 minuta. Pritom, desni dlan položite preko čakre solarnog pleksusa, u visini gornjeg dela stomaka, ispod rebara, a levi na bolno mesto. Isti efekat možete postići i posmatranjem određene boje, slike ili pretmeta u tom boji, kada treba mentalno da usmerite tu boju prema obolelom delu tela.

LIŠEROV KOLOR TEST

    Doktor Maks Lišer, uveo je krajem šesdesetih godina specijalni 'kolor-test' zasnovan na fizičkom i psihičkom zračenju instruktivnog izbora boja. Zahvaljujući ovom testu mogu se otkriti najbitnije karakterne crte jedne osobe, a na medicinskom planu, mogu se u početnoj fazi otkriti izvesne bolesti organa za varenje, krvnih sudova i srca. Test doktora Lišera prihvaćen je širom sveta i veliki broj lekara, psihoterapeuta, psihologa, pa čak i pedagoga, redovno ga primenjuje u okviru rada sa pacijentima i ispitanicima. On pruža dragocenu pomoć u profesionalnoj orijentaciji, izboru škole i zanimanja.
    Uz to, tehnika 'kolor-testa' je krajnje jednostavna. Pacijent treba da poređa različite boje po vlastitom izboru. Prva izabrana boja daje, na primer, sledeća važna obaveštenja:

Ukoliko je vaša prva i najomiljenija bolja NARANDŽASTOCRVENA, vi ste borbeni, volite da komandujete, efikasno izvršavate zadatke i veoma ste senzualni.

Ako najviše volite ZELENOPLAVU, vi ste posesivni, tvrdoglavi, napregnuti, sebe često precenjujete.

Ukoliko prvo birate INTENZIVNO ŽUTU, vi ste vesela osoba, aktivna, sklona avanturizmu, prevrtljiva u ljubavi, ali vam nedostaje originalnsoti, skloni ste ogovaranju i volite da zabadate nos u tuđa posla.

Ako vam je najdraža TAMNOPLAVA, vi ste nežni, osetljivi, tolerantni, odani, ali isto tako uporni i ambiciozni.

    Kao što smo već rekli, svaka boja ima svoju određenu talasnu dužinu i zrači posebnom energijom. Zato iz svoje garderobe i svoga okruženja, proterajte crnu, braon i tamnosivu boju. Crno je veliki kradljivac energije. Upija svu svetlosnu energiju, a uopšte je ne emituje. Crno nas umara, kvari raspoloženje, enižava telesnu temperaturu, podstiče strah, loše misli i vodi u depresiju. Zato ne sledite mogu crne boje na odeći, posteljini, a kamoli na zidovima stana. Ne zavijajte svoj život u crno, ne oduzimajte sebi energiju i ne odvlačite sebe u bolest bez razloga. Okružite se bojama koje će ojačati vašu vitalnost, poboljšati vam imuno-sistem i natopiti vas pozitivnom energijom.
    Za vašu odeću odaberite tople i vesele boje. To ne znači da treba da izgledate kao papagaj, ali džemper, prsluk, kravata ili samo marama u živoj boji, daće vam još malo potrebne snage, daće vam dodatnu kap energije koja će podići vaš tonus, a pozitivno delovati i na sve koji vas okružuju.

PROVERITE SAMI SVOJ KARAKTER

    Ovde možete i sami da proverite svoj karakter na osnovu omiljenih boja. Prvo je potrebno da pažljivo pogledate sve ponuđene boje i zatim da u roku od 30 sekundi odaberete svoju 'najdrazu' boju - boju koja odgovora Vašem ukusu i afinitetu, onu koju najradije nostite na sebi ili je prepoznajete u svom okruženju, onu koja u Vama izaziva osećaj prijatnosti, sigurnosti i topline, to jest, boju koja se kotira na vrhu Vaše liste i skale vrednosti - to je Vaša PRIORITETNA - GLAVNA boja. Drugo, ponovo se vratite na paletu ponuđenih boja i pažljivo odaberite svoju SEKUNDARNU - PRATEĆU boju. Ovde možete da razmišljate 60 sekundi.I treći korak je: ponovo pogledajte paletu ponuđenih boja i pažljivo odaberite svoju DOPUNSKU - REZERVNU boju.

               


CRVENA - Boja životne, vitalne energije. Ovu boju vole hrabre i radoznale osobe, osobe koje poseduju jaku volju. Ove osobe život žive 'punim plućima', imaju jaka osećanja i sklone su riziku. U osnovi svoje prirode Vi ste veoma društveni, dobronamerni, ali uvek kada osetite otpor u svojoj sredini reagujete vrlo žestoko, temperamentno, impulsivno ili nekontrolisano. Imponuje Vam da donosite odluke umesto drugih i težite ka dominantnom položaju. Psihološko uverenje je da je žene u crvenom lako zavesti.

ŽUTA  - Ova boja je simbol izražajnog uma i prodorne intuicije. Biraju je osobe koje su sigurne u sebe i imaju visoko razvijeni lični integritet ili samosvest. Odlikuju se visokim kriterijumima i zahtevima koje postavljaju svojoj okolini. Pretenduju na to da skreću pažnju na sebe, vole da im se drugi dive. Oni su uglavnom optimisti, nezavisni, vrlo nestrpljivi i povremeno nedosledni. Teže ka totalnom oslobođanju od različitih konvencija, obaveza i svakodnevnih briga. Naročito vole skoro sve što je novo, savremeno ili neobično i brzo se privikavaju na različite uslove.

ZELENA - Ova boja je znak stabilnosti i sigurnosti. Biraju je osobe koje umeju da 'ugrabe' skoro svaku dobru priliku. U drustvu vole da budu vođe, kao i da izdaju naredbe ili komande. Ponekad opterećuju druge, ali rado pomažu ljudima, čak i na svoju štetu. Oni su vrlo uporni, vredni, pedantni i precizni. Umeju da budu vrlo srdačni, ali i zatvoreni i povučeni. Kada su neraspoloženi postaju izuzetno kritizerski nastrojeni i podstiču konfiktni odnos sa svojom okolinom.

TAMNOPLAVA  - Ovu boju vole osobe koje teže ličnoj sigurnosti i psihološkom miru. Izuzetno cene sređen i harmoničan život, a naročito vode računa o mišljenju svoje okoline. Vrlo su osećajni, ali i neodlučni i često se pribojavaju različitih teškoća. Žena u teget kombinaciji, po mišljenju psihologa, je više zatvorena, sklona samoanalizi i stidljiva, ali vrlo dobro zna da se izbori sa tradicionalnim ženskim obavezama ili ulogama koje ima prema svojoj porodici, ljubavnom partneru i deci.

SVETLOPLAVA  - Ova boja simbolizuje maštanje, snove ili vizije. Osobe koje preferiraju ovu boju imaju potrebu za psihološkom i emocionalnom ravnotežom. Teže ka harmoničnom načinu života i ostavljaju utisak vernosti, poštenja i saosećanja za druge. Međutim, ovi sanjari u trenucima velikog emocionalnog zanosa ili ličnog neuspeha lako padaju u teža depresivna stanja.

NARANDŽASTA - Ovo je boja slobodoljubivih i osećajnih osoba izrazito jake volje, osoba koje umeju da kanališu svoja osećanja, a zatim, da 'fiksiraju' ciljeve kojih se ne odriču. Imaju veoma razvijenu intuiciju, skloni su zaljubljivanju i razmišljanju, ali i samoodricanju. Ako je izbor boje bliži žutoj nijansi, znači da osoba jako teži da bude u centu pažnje. Ovu boju narocito vole zdravi, racionalni, uspešni i druželjubivi ljudi vesele naravi i skloni hedonističkim zadovoljstvima. Spremni ste da pomognete drugima, a posebno je karateristična Vaša potreba za čulnim senzacijama.

BRAON - Ovu boju biraju osobe sa realnim pogledom na svet oko sebe. Oni teže mirnom načinu života i samouvereno koračaju svojim nogama po čvrstom tlu. Iznad svega cene dom, porodicu, prijatelje i, naročito, tradiciju. Dešava se da ovu boju često biraju i oni koji se nalaze usled nekog 'ozbiljnog' sukoba sa okolinom ili da u osećaju fizičke nelagodnosti (bolesti i sl.) ova boja postaje preferentna u određenom periodu. U terapeutskom smislu boja deluje smirujuće, narocito na osobu kojoj je potreban odmor.

TIRKIZNA - Ovu boju najčešće biraju osobe koje sebe vide kao posebnu, izuzetnu ili odabranu. U psihološkom smislu, oni su veoma gordi, emotivno uzdržani ili hladni i ljubazni u obraćanju. Ukoliko pri izboru boje naginju ka tamnijim tirkiznim tonovima preti opasnost od samoljublja, osećanja narcisoidnosti ili preteranog zatvaranja u sebe. Usled velikih ambicija, neskromnosti i potrebe za ličnim isticanjem, obično se dešava da osoba postiže zavidan uspeh u poslu i položaj u javnom životu, ali uz sve pompe koje je prate, u dubini duše ostaje vrlo usamljena i neshvaćena.

SVETLOZELENA - Ovu boju najčešće preferiraju osobe koje poseduju gvozdenu volju i, naročito, žude za vlastoljubljem. Takođe, sklonost ka ovoj boji izražavaju i osobe koje vrlo vešto izbegavaju različite životne teškoće i teže da drugima nametnu svoju volju. Neretko, ove osobe postaju 'upravljači' na važnim društvenim ili dršavnim funkcijama.

LJUBICASTA - Ova boja simbolizuje i odaje podsvesnu želju za dopadanjem. Osobe koje preferiraju ljubičaste tonove vole da koketiraju i da se zabavljaju. Ovo je izuzetno maštovita, delikatna i osećajna osoba sa viskoim idealima. Takođe, povremeno ima neodoljivu želju da pobegne iz realnosti u svet snova i fantazija. Oni imaju poseban osećaj za estetsko izražavanje, oko sebe stvaraju harmoničnu atmosferu, druželjubivost i slogu, mada su skloni da i sami u sve sumnjaju.

LIMUN ŽUTA - Ovu boju preferiraju vrlo pronicljive, žustre i radoznale osobe. Oni su na neki način vrlo specifični, 'razlikuju' se od svoje okoline i ne podležu standardima ili prosečnim vrednostima. Vrlo su kritični, ali ne vole kritiku na svoj račun. Odlično se kontrolišu i izbegavaju kompromitujuće situacije. Deluju vrlo srdačno i skromno, ali nikako ne trpe poraz niti da budu odbijeni. Ukoliko pri izboru boje naginju ka tamnijim bledožutim tonovima, to ukazuje na ljubavno hladne osobe.

ROZE - Ovu boju preferiraju izuzetno romantične i nežne osobe. Oni žude za ljubavlju i maženjem. Povremeno deluju neodgovorno, infantilno ili lakosmisleno i nesmotreno. Odgovornost, krivicu ili životni teret obično prenose na svoju okolinu. U osnovi svoje prirode, oni zaista jesu lakomisleni, posesivni, nezreli i sentimentalni sa jedne strane, a preosetljivi sa druge. Ukoliko pri izboru boje naginju ka jarko roze tonovima, to ukazuje da vole da se pokazuju, koketiraju i zabavljaju, naročito u društvu suprotnog pola.

BELA - Ova boja je oduvek simbol nevinosti i čistote, ali takođe ukazuje i na emotivnu 'hladnoću', sneg i sjaj. Dopada se onima koji teže slobodi. Osobe koje izuzetno žele da naglase čistotu, pedantnost, zatim da izbegnu neprijatnosti i da odbace sve što je 'prljavo' i mračno u društvu vole da se pokažu u belom. Međutim, umeju da budu i vrlo sitničavi i pomalo dosadni odnosno jednolični. Povremeno ovu boju preferiraju osobe koje su spremne da započnu 'novi život'.

CRNA - Ova boja je simbol tajanstvenog i mističnog, ali takođe simbolizuje i nešto zagonetno ili zlokobno. Osoba koje preferira ovu boju u psihološkom smislu poručuje da joj nešto, što je za nju vrlo važno, nedostaje. Crnom bojom podsvesno se ograđuju i štite od spoljašnjih uticaja. Ljubitelji crne boje mogu biti skloni pesimističkim prognozama, melodramatično gledaju na svet oko sebe i često trpe poraze u sukobu sa sudbinom. Oni imaju naglašenu potrebu za nezavisnošću, suprotstavljaju se uticaju sa strane i ne prizanju autoritete. Vlada psihološko uverenje da 'ljudi u crnom', vole da se svađaju ili sukobljavaju i da su vrlo subjektivni u svojim gledištima. Međutim, crna boja odslikava i eleganciju, ali predstavlja i znak žalosti ili tuge.

SIVA - Za ovu neutralnu, neemocionalnu, boju opredeljuju se osobe koje se svesno ogradjuju od spoljašnjih uticaja svoje okoline. Oni žele da sačuvaju unutrašnji mir, ravnotežu duha, stabilnost ili teže nekom višem duhovnom idealu. Povremeno su podložni verskim ili religijskim pogledima na svet oko sebe. U psihološkom opisu, 'ljudi u sivom' su vrlo razboriti, oprezni, često zatvoreni i više vole da ostanu zaklonjeni u senci i odatle situaciju drže pod kontrolom.

    Sad na kraju, kada ste pročitali karakteristike vaše tri boje, da vam kažemo i dodatno objašnjenje ovog testa. Sama suština je u tome da se Vaš izbor boje svodi na sledeći psihološki princip: Izbor prve, prioritetne boje predstavlja Vaš odraz u realnom ogledalu, Vašu 'pravu' ličnost, bez obzira koliko Vi dobro poznajete ili ne poznajete sami sebe. Izbor druge, sekundarne boje predstavlja Vaš odraz u očima okoline ili način na koji Vas vidi Vaša okolina. Izbor treće,  dopunske boje predstavlja Vaš odraz u zamišljenom ogledalu. To je 'ideal' kojem težite i ličnost kakva biste voleli da budete.

IZBEGAVANJE BOJA

    Postoji još jedna bitna stvar kada su boje u pitanju, na koju pažnju skreću čak i psiholozi. Radi se o tome kada kada svesno ili nesvesno izbegavate određenu boju. Prilikom površnih tumačenja može se zaključiti da je reč o estetskim razlozima. Ali, nije tako. Estetski kriterijumi su od sekundarnog značaja, a mnogo važniji kriterijumi su oni koji zadiru u analizu ličnosti, jer za prihvatanje ili odbijanje uvek postoje jaki psihološki razlozi. Ukoliko izbegavate neku od sledećih boja - može ih biti i više, pogledajte na osnovu psiholoških tumačenja koje su to crte ličnosti naročito izražene kod Vas ili osobine koje karakterišu Vašu ličnost.

TAMNOPLAVA - osobe koje žele da ostave utisak na svoju okolinu, predstavljaju se kao jake ličnosti i žele da dominiraju, skloni nekim ustaljenim navikama, pravilima ili principima, radoholičari. Vi ste često vrlo napeti i psihički nespokojni.

ŽUTA - osobe koje su vrlo razočarane i usredsređene na sebe i lične potrebe.

CRVENA - osobe koje su protivnici nasilja, ali i preterano samouvereni sa potrebom za dominacijom i željom da potčine druge.

ZELENA - osobe sa povređenom sujetom, impulsivni i preke naravi.

BELA - osobe usredsređene na ostvarenje ličnih ciljeva, vrlo praktične pameti, a emocionalno uzdržane ili hladne.

SIVA - vrlo aktivne, radne i uporne osobe impulsivnog karaktera i vedre, duhovite prirode.

SVETLOSIVA - vrlo razdražljive i zahtevne osobe, povremeno deluju kao 'veliki diktatori'.

TAMNOSIVA - osobe koje teže čulnim zadovoljstvima i komformističkom stilu života, imaju izraženu privlačnost i vole život ili zabavu.

CRNA - vrlo preduzimljive osobe koje su koncentrisane isključivo na ostvarenje ličnih ciljeva i ambicija.

BRAON - energične, radne i istrajne osobe. Izuzetno ih privlači materijalno bogatstvo i neki istaknuti društveni ili javni položaj.

LJUBICASTA - vrlo pedantne i emocionalno uzdržane osobe, povremeno deluju jednolično ili dosadno na svoju okolinu. Oni žive isključivo u sadašnjosti i racionalno grade svoju budućnost.

    Naučite da živite u lepim i svetlim bojama. One vam pomažu da se lečite. Dobre su za vaše duhovno stanje i vaše celokupno zdravlje. Klonite se tame i mraka. Okružite se svetlošću, jer svetlost je snaga i spokoj i ljubav.


     RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT
Povratak Na Vrh Strane