Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Hromoterapija - Lečenje Bojama

   Pod Slapovima Lekovite Svetlosti! Lekovita svojstva boja na naše psihofizičko zdravlje poznavale su još i najstarije civilizacije. Elektromagnetski talasi prenose sliku na televiziji, zvuk na radiju, ali oni prenose i boje. Vidljivi, ili nevidljivi, talasi boja i sami prenose energiju, pa otuda njihov uticaj na naše, pre svega psihičko, a zatim i na fizičko zdravlje.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Da li znate da su staroegipatski lekari lečili svoje pacijente uz pomoć dragog kamenja najrazličitijih boja?
    Crveno, boja boga Ozirisa, povećavala je vitalnost i davala snagu, dok je žuta boja boginje Izide uvećavala moć koncentrcije i intelektualnih sposobnosti. Kineska medicina već pet hiljada godina koristi boje za postavljanje dijagnoze. Veliko bledilo pacijenta ukazuje na bolesti pluća, žuta koža lica opominje na bolesnu slezinu, preterano rumenilo na bolesti srca, dok tamna, pomalo zelenkasta put upozorava da jetra ne radi kako treba. I na Tibetu boje se vezuju uz isceliteljsku tradiciju, a u ajurvedi - najstarijem svetskom sistemu zaštite zdravlja poreklom iz drevne Indije, terapija bojom primenjuje se i danas. Ajnštajn je otkrio da se materija u svim svojim oblicima sastoji od energetskih svetlosnih talasa u vidu duginih boja, a svaka čestica materije reaguje na svetlost i  određenu boju.
    Hromoterapijom, pomoću sedam boja svetla, mogu da se uravnoteže energetski centri našeg tela - čakre, čime se stimuliše i proces izlečenja. Sunčeva svetslost igra važnu ulogu u oporavku od hroničnih bolesti, pa razumno korišćenje sunca može biti deo procesa oporavka od većine zdravstvenih problema. Sunčevi zraci sadrže sedam različitih boja: ljubičastu, indigo, plavu, zelenu, žutu, narandžastu i crvenu, koje odgovaraju čakrama našeg tela. Boje se u našem oku kao u dugi razlažu na svoje sastavne delove. Kada gledamo neku boju, ona prenosi određeni nadržaj do našeg mozga, direktno do hipotalamusa. Tu se nalaze komandni centri osnovnih funkcija našeg organizma kao što su krvni pritisak, disanje, razmena materije, rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem... I, tu boje deluju ili nadražujuće ili umirujuće. Ipak, iste boje kod različitih osoba izazivaju različita osećanja. Da li nam je neka boja prijatna, odbojna ili smo prema njoj ravnodušni, zavisi od našeg psihičkog stanja. Da bi se uspostavila ravnoteža energije u oblstima tela kojima nedostaje fizička, emocionalna, duhovna ili mentalna energija, hromoterapeut primenjuje svetslot i boje u obliku dragog kamenja, kristala, sveća, lasera, tkanina, ali i vizuelizacijom.
    Ozbiljna naučna istraživanja koja je sprovela zapadna medicina, potvrdila su mnogostruko delovanje boja na čovekov organizam i njegovo zdravlje. Utvrđeno je, na primer, da pojedine boje povećavaju hormonalna lučenja, uvećavaju apetit, pomažu varenje, ubrzavaju srčani ritam, smiruju reumatične bolove, pomažu dobrom snu, deluju kao afrodizijak... Svaka boja ima svoju određenu talasnu dužinu i zrači posebnu energiju. Tako, na primer:
LJUBIČASTA - boja intuicije i mašte - odgovara krunskoj čakri na vrhu glave, mozgu, moždanoj kori, velikom mozgu i centralnom nervnom sistemu. Simbolizuje znanje i veliku mentalnu snagu, povezuje se sa stvaranjem, a utiče na našu duhovnost, inspiraciju i idealizam. Poznata kao jedna od hladnih boja, deluje umirujuće i korisna je za one koji imaju problema sa spavanjem ili stresom. Međutim, može imati kontraefekat za one koji pate od depresije, Parkinsonove bolesti, šizofrenije, epilepsije, demencije, Alchajmerove bolesti, mentalnih poremećaja, konfuzije i vrtoglavice. Negativni aspekti korišćenja ove boje mogu da naglase osećaj superiornosti, agresivnost, fanatizam ili nedostatak dodira sa stvarnošću. Hromoterapeuti preporučuju da jedete patlidžan, ljubičasti kupus, borovnice, kupine i ljubičaste smokve.
INDIGO - boja intuicije - odnosi se na čakru čela ili 'treće oko' u sedištu čela. Pomaže da se otvori naša intuicija i utiče na našu sposobnost da vidimo stvari koje su tek u začetku ili na vidovitost kao temelj naše psihičke moći. Pošto su organi srodni ovoj čakri, glava, mozak, hipofiza, oči i sinusi, ova boja može ublažiti glavobolju, migrenu, probleme s vidom, kratkovidost i dalekovidost, glaukom, kataratkru, probleme sa sinusima i uhom. Takođe, poboljšava koncentraciju i ublažava napade panike i depresije. Nije prikladna za bučna, već za tiha mesta, puput spavaće sobe. Negativni aspekti korišćenja ove boje mogu biti osećaj izolovanosti, netolerantnost, nepraktičnost, bezobzirnosti depresivnost.
BELA boja - uravnotežuje i smiruje. Ona daje energiju, ali deluje i kao sedativ. Ova energija iz koje proizilaze sve boje, podstiče optimizam, posebno u kriznim životnim situacijama, kada na vašem jelovniku treba da se nađe više mleka i mlečnih proizvoda, karfiola, bele repe, celera, krušaka, banana, luka i lešnika.
ZELENA - boja ljubavi i harmonije - smiruju, opuštaju, pomažu ravnoteži nervnog sistema, utiču na zdrav i okrepljujući san. Nije slučajno što baš ova boja preovlađava u hirurškim salama. Odnosi se na četvrtu čakru srca u sedištu grudnog koša, srce i pluća. Ova čakra odnosi se na našu sposobnost da dajemo i primamo ljubav ne samo u odnosu prema voljenoj osobi, već i premadeci, roditeljima, životinjama i prirodi. Instinktivno je tražimo kada smo pod stresom ili imamo emocionalne probleme jer nas opušta, smanjuje stres i jača imunitet. Simbolizuje velikodušnost, saosećanje, poverenje, a pomaže u lečenju stresnih stanja, bolesti srca i pluća, astme, alergija, čireva, prehlade, gripa, polnih bolesti i raka. U većim količinama ovaboja može dovesti i do ljubomore, ravnodušnosti, beskrupuloznosti, posesivnosti i nedostatka razumevanja. Jedite zelenu salatu, pariku, brokoli, grašak, sve vrste zelenih salata, zelene jabuke, belo grožđe, kivi, tikvice, krastavce, praziluk, blitvu i spanać.
PLAVA - boja komunikacije - takođe umiruju. Intenzivno plava leči depresiju, svetloplava smanjuje nervozu, napetost, strah i uravnotežuje srčani ritam. Odgovara čakri grla pa analogno tome utiče na našu sposobnost komuniciranja, izražavanja, govor, a odnosi se na usta, zube, grlo, štitnu žlezdu i imunološki sistem. Utiče na našu moć procene, snove i kreativnost. Ovom bojom mogu se ublažiti problemi sa štitnom žlezdom, astma, bronhitis, zujanje u ušima, problemi gornjeg dela digestivnog trakta, čirevi u ustima, upale grla i krajnika. Plava boja smiruje, opušta, ublažava bol, smanjuje krvarenje i leči opekotine, a ako ste bolesni i imate visoku temperaturu, obucite neki komad odeće u ovoj boji, odmah će vam biti bolje. Može se koristiti u bilo kom prostoru, osim onom za fizičku aktvinost ili igru. Preporučuje se da jedete crno grožđe, šljive, borovnice i crne ribizle.
ŽUTA - boja intelekta - podstiče veselost, čini nas živahnijim, ponekad izaziva euforiju i zanos. Ova boja aktivira intelektualne funkcije, stimuliše varenje i apsorpciju hrane, pojačava apetit, utiče povoljno na mišiće i kožu. Odnosi se na čakru solarnog pleksusa koja se nalazi u blizini pupka, jetru, slezinu, žuč, želudac, tanko crevo, nervni sistem i pankreas. Utiče na naše samopouzdanje, ego, intelekt, logiku i pozitivan stav prema životu. Deluje i kao diuretik i kao laksativ, jer nam pomaže da se izborimo sa ljutnjom i frustracijom. Pomaže kod probavnih smetnji, bolesti želuca i jetre, uklanja osećaj teskobe, manje vrednosti i straha, a može da bude efikasna i u lečenju čireva, dijabetesa, bolesti bubrega, impotencije, opstipacije, infekcija oka i grla. Pošto simbolizuje Sunce, rast i toplotu, budi optimizam pomažući nam da razumemo naše podsvesne mehanizme i povratimo unutrašnju ravnotežu. Kada ste depresivni, barem sat vremena nosite neki komad odeće u ovoj boji, jer podstiče optimizam ali i apetit, stimuliše nervni sistem i rad srva i kontroliše nivo šećera u krvi. Pomaže prilikom donošenja odluka, jer povećava našu sposobnost sagledavanja problema iz više uglova. Može biti vrlo korisna tamo gde nam je potrebna veća koncentracija dok u većim količinama izaziva napetost, osvetoljubivost, osećaj inferiornosti, preteranu analitičnost, pesimizam i kukavičluk. Namirnice koje treba da jedete su dinje, grejfrut, kukuruz, kruške, limu, breskve, ananas.
NARANDŽASTA - boja kreativnosti i prosperiteta - Odgovara sakralnoj čakri u donjem delu trbuha, bubrezima, mokraćnoj bešici i reproduktivnim žlezdama, jajnicima i testisima. Na psihološkom i duhovnom nivou odnosi se na samopoštovanje, inspiraciju, toleranciju, ljubav, otvorenost i sposobnost da sarađujemo s drugima. Reguliše rad štitne žlezde, povećava mlečnost kod dojilja, leči štucanje, jača mišiće i utiče na brže zarastanje rana. Podstiče na radost, jača samouverenost, entuzijazam, samostalnost, društvenost, konstruktivnost i kreativnost. Ovom bojom mogu se ublažiti problemi sa reproduktivnim organima, neplodnost, PMS, menstrualni ciklus, infekcije bešike, fibroidi, ciste na jajnicima, endometrioza, bolesti testisa i prostate, impotencija i frigidnost. Povezuje se sa razumevanjem i tolerancijom i uklanja emocionalne blokade. Narandžasta je odličan antidepresiv, stimuliše um i smiruje razdražljivost, olakšava učenje i podstiče pamćenje. Njen uticaj je vrlo povoljan, ali previše narandžaste pojačava malodušnost, ponos, sklonost ka egzibicionizmu, probleme u odnosu sa drugima. Jedite šargarepu, pomorandže, mandarine, kajsije i bundevu.
CRVENA - boja snage i hrabrosti - je boja koja nadražuje. Deluje kao afrodizijak, stimulišu limfne žlezde, smiruju bolove od opekotina, ubrzavaju njihovo zarastanje, pomažu lečenju boginja, a ponekad izazivaju agresivnost.  Odnosi se na čakru na dnu kičme, nadbubrežne žlezde, a na psihološkom i duhovnom nivou na svest o sebi, samouverenost, odlučnost, spontanost i sigurnost, hrabrost i snagu volje. Ova čakra temelj je drugih šest čakri i simbolizuje opstanak, uključujući potrebu za hranom, zaklonom i zaštitom. Utiče na naš imunološki sitem, energiju, instinkte i izdržljivost. Crvena, u najpozitivnijem smislu te reči, simbolizuje hrabrost, snagu i pionirski duh, nagone, fizičku energiju i ljubav. Ali, to je i boja ljutnje, naročito u kući gde podstiče emocije, a može i apetit. Podstiče i kreativnost, jača samopouzdanje i snagu volje, otklanja bezvoljnost i depresiju, izaziva intenzivna osećanja i pomaže u savladavanju negativnih misli. Jedite paradajz, cveklu, trešnje, jagode, maline, crvene ribizle, lubenice, crvene pomorandže, rotkvice. U većim količinama može da pojača agresivnost, ogorčenje, samosažaljenje, tvrdoglavost, strah od napretka. Zato treba biti oprezan sa crvenom, a zamena može da bude ružičasta.

LEČITE SE BOJAMA

    Za zidove vašeg stana i vašeg nameštaja, boje izaberite tako da koristite energiju njihovih talasa. Kuhinju obojite u SVETLONARANDŽASTO. Ova boja će vas učiniti živahnim i veselim, otvoriće vaš apetiti i poboljšati varenje. Za dnevni boravak odaberite ŽUTU. Poput zlatnih sunčevih zraka ona će odagnati i vaše najcrnje raspoloženje. U spavaću sobu unesite PASTELNO ZELENU. Ona će vas smiriti, opustiti i podstaći vaš zdrav i okrepljujući san. Radnu soba obojite u NARANDŽASTOŽUTU. Ona će vam podići radni elan i aktivirati vaše intelektualne funkcije.
    Međutim, ukoliko ne volite šarenilo, nećete pogrešiti ako ceo stan okrečite u BELO. Bela boja daje energiju, ali istovremeno smiruje i opušta. Ona se lepo slaže sa svim bojama, a da bi u vašem stanu bilo što toplije i prijatnije, razveselite ga jastučićima živih boja, cvećem, lepim slikama. Izbegavajte na zidovima CRVENU boju, jer na velikoj površini ona deluje razdražujuće i podstiče agresiju. Ovu boju eventualno sačuvajte za jastučiće ili buket cveća. Klonite se TAMNOPLAVIH, INDIGOPLAVIH i TAMNOLJUBIČASTIH zidova. Njihov uticaj sa velikih površina nije dobar za našu psihu.
    Pionir moderne terapije bojama, Nils Finsen, danski hromoterapeut bavio se proučavanjem mogućnosti da rane zaceli svetlom, pa je na primer crveno svetlo koristio da smanji ožiljke od boginja. Američki psiholozi, Gerard i Hesi, 1932. godine su naučno dokazali da plava svetlost ima umirujuće dejstvo, dok crvena podstiče našu snagu.
    Pacijent se prvo podvrgava pregledu kako bi se utvrdilo koje boje mu nedostaju. Nedostatak se određuje posmatranjem boje očiju, notkiju, mokraće i izmeta. U slučaju nedostatka crvene boje, oči i nokti će biti plavkasti, a urin i izmet bele ili plavkaste boje. Ako postoji nedostatak plave boje, oči i nokti će biti crvenkasti, a urin i izmet žućkaste ili crvene boje. Radi postizanja harmonije i privlačenja energije, hromoterapeuti preporučuju da se okružite bojom koja vam je tog trenutka iz bilo kog razloga neophodna. Ali, ovo nikako ne znači da svakoga dana treba da budete odeveni od glave do pete samo u jednu boju i da sve u svom okruženju i stanu podredite toj boji, jer preterivanje može imati sasvim suprotan efekat.
    Osim hranom, boju možete uneti i tako što ćete staklenu flašu napuniti vodom, prekriti komadom papira odgovarajuće boje i ostaviti je sat ili dva na suncu. Posle toga možeteda je pijete. Nosite i odeću te boje, a prostor u kojem boravite ispunite cvećem ili predmetima te boje. U cilju lečenja ili olakšavanja telesnih tegoba, poslužite se metodom vizualizacije, pa na oboleli deo tela usmerite zamišljeni snop određene boje. U početku radite to najmanje tri minuta, pa postepeno produžavajte meditaciju do 10 minuta. Pritom, desni dlan položite preko čakre solarnog pleksusa, u visini gornjeg dela stomaka, ispod rebara, a levi na bolno mesto. Isti efekat možete postići i posmatranjem određene boje, slike ili pretmeta u tom boji, kada treba mentalno da usmerite tu boju prema obolelom delu tela.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Alternativna i Prirodna MedicinaAlternativna Medicina - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana