Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Karakter Prema Omiljenom Voću

   Voće i Duša. 'Kad jabuka više ne bude rodila na jabuci, kad se grožđe pre berbe osuši na lozi, kad kruška više ne bude rađala kruške, ni breskva breskve, to će biti znak početka kraja za nas...'

Osmeh gore Osmeh na lice:  
   Ova rečenica je odlomak iz teksta koji je pre 2000 godina napisao jedan kineski državni službenik. Treba znati da su Kinezi iz tog vremena smatrali voće izrazom božanske dobrote i dodatnim dokazom božanske milosti.
    Riba, soja i pirinač - govorili su oni - to je da ne umremo; sunce i voće - to je za življenje. Ovi mudri ljudi su takođe uočili i vrlo značajnu ulogu koju voće ima u usklađivanju često veoma opasno poremećene ravnoteže ljudskog organizma.
    Ali, i više od toga, psiholozi tvrde da voće koje najviše volite i najradije jedete govori dosta o vama i o vašoj ličnosti. Uostalom, sigurno nije slučajno što voće povremeno zaluta i u naše snove. Psiholozi uglavnom smatraju da se zrelo voće, pri tom, odnosi na čulnost i zadovoljstvo. Tako ćete u mnogim tumačima snova pronaći da ono obećava sreću u ljubavi, iskrena i radosna prijateljstva, pri čemu neke vrste voća imaju i tipično ljubavno značenje. Nezrelo voće, međutim, može ukazivati na sanjačevu nestrpljivost i žurbu, signalizirajući da bi možda bilo bolje sačekati razvoj neke situacije pre nego što se na nju reaguje.
    Podsećamo da je postojalo i mnogo obreda sa voćem, koji su uglavnom potencirali njegovu vezu sa plodnošću, a u najstarije spadaju kult smokve, loze, masline i nara, koji su posvećeni božanstvima: Panu, Bahusu, Minervi i Junoni.
    Nadajući se da ćete nešto od te magičnosti voća osetiti i čitajući nastavak teksta, probajte i ovaj mali test vaše ličnosti. Naime, za šta biste se najpre opredelili: za jagodu, pomorandžu, bananu, grožđe lubenicu, jabuku ili krušku? Pročitajte zatim, šta taj izbor govori o vašoj ličnosti, ali takođe i još ponešto o vašem omiljenom voću.

KRUŠKA - Krušku su poznavali još i praistorijski narodi u Evropi, što se može zaključiti na osovu ostataka suvih krušaka pronađenih u sojenicama iz kamenog i bronzanog doba u Švajcarskoj i Italiji. Inače, smatra se da je u davna vremena u Evropu došla iz Persije (Irana), preko Male Azije.
    To što ste se opredelili baš za krušku, govori o vama da ste blagi, nežni i popustljivi. Nije vam teško da obaspete pažnjom i ljubaznošću svakog na koga naiđete. Iako ne volite tračeve, odličan ste pripovedač. Volite zadovoljstva, ali ne po svaku cenu.
   Uostalom, podsećamo da u snovima plod kruške uglavnom važi za tipično erotski simbol, pun senzualnosti. To je verovatno zbog njegovog slatkog ukusa, obilne sočnosti, ali i zbog njegovog oblika koji 'podseća na nešto žensko'. Vaš izbor govori da ste skloni i melanholičnim periodima. Zanimljivo je da se cvet kruške ponekad u Kini smatra simbolom žalosti jer je beo, a prvenstveno simbolom prolaznog karaktera postojanja, zato jer kratko traje i veoma je krhak.

JAGODA - Jagoda, ako niste znali, pripada jednoj od najvećih porodica voćaka, jer se pojavljuje u više od šesdeset vrsta. Ono što je posebno zanimljivo je podatak da je šumska jagoda rasla u mnogim predelima još u praistoriji, u dalekom neolitskom dobu, tako da joj tradicija sigurno ne nedostaje!
    Međutim, šta govori vaš izbor jagode kao omiljenog voća? Zabavna ste osoba, savršen domaćin ili domaćica koji žele da i drugima bude lepo. Elegantni ste i prefinjeni, imate istančan, a često i veoma skup ukus i umete da uživate u lepim stvarima. Ali, isto tako znate biti i nesigurni, a u nekim situacijama i neodlučni, strahujući možda i previše od mogućeg ishoda. Uz ovu ljupku voćku se, takođe, vezuje i izrazita pravdoljubivost - u hrišćanskoj tradiciji jagoda je plod dobrih dela i duha, a kada su joj pridružene ljubičice, označava smernost istinske pravednosti.
    Uz put, možda niste znali da se od jagode sa dva ili četiri lista spravlja u našem narodu i jedna zanimljiva 'ljubavna vračka'. Listovi se zaviju u krug i zamoče u med. Zatim se obaviju svilenim koncem da nalikuje na prsten. Potom se kroz to pogleda voljena osoba... Živela ljubav!

BANANA - Iako se u Evropi počela više da upotrebljava tek krajem XIX veka, čovečanstvu je odavno poznata. Tako  i jedan dokument iz 303. godine pre naše ere govori o 'duguljastoj zlataskoj voćki' u njenim brojnim kvalitetima. Nežne stabljike na kojima banane rastu, pošto donesu plod, nestaju, pa ih je zato Buda učinio simbolom krhkosti i nestabilnosti stvari čije značenje treba zanemarivati. Klasični prikaz kineskog slikarstva takođe je prikaz Mudraca koji u podnožju stabla banane meditira o prolaznosti. Vaš izbor sugeriše da ste blaga i meka osoba, iako se po vašem ponašanju to možda i ne bi reklo. Sentimentalni ste, osetljivi na kritiku i lako planete. Stvarima pristupate sa dosta emocija i volite lepe stvari. Međutim, često umete da budete i nepostojani i nagli u odlučivanju, zbog čega se kasnije neretko kajete. Jako vam je stalo do utiska koji ostavljate na druge, pošto ste i inače dosta sujetni.
    S obzirom na to da volite banane, upozoravamo vas na detalj koji vam je možda već i poznat: 100 grama ovog ploda oslobađa 100 kalorija, pa se zato banane ne preporučuju gojaznim osobama. Na drugoj strani, američki istraživači su otkrili da banana sadrži supstancu koja blagotvorno deluje na nervni sistem i doprinosi boljoj psihičkoj ravnoteži. Pa sad birajte, debeli i srećni ili ...?

POMORANDŽA - Pomorandže su poreklom iz Azije, najverovatnije iz Indije i Južne Kine, gde je darivanje pomorandži devojkama označavalo prosidbu. Moreplovci i drugi putnici su ih preneli u mediteran. Neki pisci čak tvrde da su 'zlatne jabuke' iz klasične mitologije u stvari bile pomorandže, a ne jabuke, mada je to malo verovatno.
    To što ste se opredelili baš za ovo voće, koje se inače već u elizabetansko vreme u korpama prodavalo na ulicama, pa su ga i kavaljeri rado kupovali svojim izabranicama, o vama govori da ste snalažljivi i da prilično lako nalazite zajednički jezik sa ljudima. Pa opet, proći će mnogo vremena pre nego što im pokažete svoje pravo lice i odbacite uzdržanost. Drugim rečima, insistirate na zdravorazumskom ponašanju, koje podrazumeva i dosta proračunatosti, mada ste u suštini veoma nežni, nikad dosadni i zamorni.
    Cvet pomorandže je, inače, simbol plodnosti, tako da su ga u mnogim vremenima i kulturama neveste nosile kao oznaku rodnosti. U našim narodnim običajima pomorandža često zamenjuje jabuku. U nekim krajevima položajnik ostavlja na badnjaku jabuku ili pomorandžu u kojoj je zaboden novac.

LUBENICA - Lubenica potiče iz Južne Afrike, odakle je vrlo brzo preneta u dolinu Nila, što se može zaključiti sa slika na zidovima starih grobnica gde je prikazano ovo voće. Simbolizuje pre svega plodnost, zbog brojnih koštica koje sadrži. Zato su se nekada u Vijetnamumladencima darivale semenke lubenice uz pomorandže koje imaju isto značenje.
    Izbor lubenice o vama govori da ste pozitivna ličnost koja bi volela da sve gleda sa vedre strane, mada joj to ne ide uvek od ruke. Nemate običaj da se žalite i nije vam teško da radite i više nego što se od vas očekuje, samo da bi sve ispalo kako valja. Ne nedostaje vam strpljenja i obzirnosti prema ljudima, mada ste skloni da u tome ipak postavite granice preko kojih nemate nameru da pređete. Spadate u čulne i senzualne osobe koje uživaju u erotskim igrama i, ako pobede izvesnu dozu početne nelagode, spremne su da partneru prirede razna iznenađenja. Samo napred!
    I kada već volite lubenice, otkrićemo vam da vam one mogu pomoći da budete i još lepši. Naime, pošto ima tonično svojstvo, a sadrži i enzime koji pomažu da se naborana koža zategne, lubenica može poslužiti kao prirodno sredstvo za ublažavanje bora i čišćenje kože. Ako vas muče bore oko očiju, kad god vam se ukaže prilika namažite ta mesta sokom od lubenice. Jednostavna je i priprema tonika od lubenice, koji osvežava i čisti kožu. A sve što je potrebno je da isečete parče lubenice i njime lagano istrljate lice. A protiv bubuljica poslužiće jedna kriška lubenice i jedan krastavac: oljuštite ih i iscedite sok u sokovniku, zatim nanesite na lice i stavite da stoji 20 minuta. Zatim isperite lice mlakom vodom. I budite nam lepi...

GROŽĐE - Vinova loza je jedna od najstarijih kulturnih biljaka, a smatra se da ju je rimski car Marko Aurelije Prob doneo u našu zemlju i raširio je po celoj Panonskoj niziji. Grozd je atribut božanstva ratarstva i plodnosti i predstavlja vino života, a posebno je povezan sa Dionisom, odnosno Bahom.
    Kao neko ko obožava grožđe, vi ste društvena osoba koja se posebno ističe u timskom radu. Umete biti sjajni u aranžiranju događaja. Međutim, u stvari nerado otkrivate svoju pravu ličnost. Spadate u red vrlo suptilnih osoba, koje se otkrivaju postepeno i pomalo oprezno, ali osobama do kojih vam je stalo dajete celog sebe. Veoma cenite svoje mišljenje i kritični ste prema drugima, ali do detalja analizirate i svoje nedostatke. Ponekad u svemu tome znate biti i prestrogi!
    Vinova loza je, inače, i važan hrišćanski simbol (posebno zato jer daje vino), pa se ne kaže slučajno da ju je posadio Noje, koji stoji na početku novog ciklusa. Ali, oni malo sitničaviji primetiće i zanimljiv detalj da se često upravo list vinove loze ili sam grozd upotrebljavaju za pokrivanje Evinih genitalija, nasuprot smokvinom listu za muškarce. Ne kaže se, uostalo, tek tako: 'In vino veritas' - U vinu je istina.

JABUKA - 'Voće sa drveta koje je u sredini vrta...' Tako Biblija govori o kobnom plodu koji je Eva pružila Adamu i kome on nije odoleo. Međutim, pre nego što konačno osudimo jabuku kao taj kobni plod, ipak treba naglasiti da kad govorimo o 'zabranjenom voću' Biblija nikad precizno ne apostrofira ime te voćke. Prema tome, ništa nas ne može sprečiti da verujemo da se u ovom slučaju radi o pomorandži, limunu, ili kako to želi da dokaže grupa američkih istoričara, o - kajsiji. No, tu su i neke druge mitološke jabuke, recimo ona poznata jabuka razdora koju je Veneri dao Paris, ili zlatna jabuka iz vrta Hesperida kao voće besmrtnosti. U Engleskoj i nekim drugim evropskim zemljama kult jabuke se održao i od početka ovog veka, baš kao što je i kod nas jabuka imala veliku ulogu u mnogim narodnim običajima - davala se kao dar i ponuda ili dokaz ljubavi i prijateljstva.
    A što se vašeg izbora tiče, on kaže da ste vredni i da se ne ustežete ni od kakvog rada, ali zato berete i slatke plodove i umete da uživate u njima. Čvrsto stojite na zemlji i kao tradicionalista opredeljujete se uglavnom za proverene vrednosti. Niste skloni rizicima, osim u 'posebnim' okolnostima. U ljubavi volite čvrste veze i fer-plej odnos sa partnerom. Srdačni ste prema okolini i želite da ona to ceni.  Ipak, vremena izglada da nisu baš preterano obzirna ...
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana