Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Kratke Vesti
Omiljeno na sajtu

Vaš Karakter Prema Bojama

   Doktor Maks Lišer, uveo je krajem šesdesetih godina specijalni 'kolor-test' zasnovan na fizičkom i psihičkom zračenju instruktivnog izbora boja. Zahvaljujući ovom testu mogu se otkriti najbitnije karakterne crte jedne osobe, a na medicinskom planu, mogu se u početnoj fazi otkriti izvesne bolesti organa za varenje, krvnih sudova i srca...

Osmeh gore Osmeh na lice:  
LIŠEROV KOLOR TEST

    Test doktora Lišera prihvaćen je širom sveta i veliki broj lekara, psihoterapeuta, psihologa, pa čak i pedagoga, redovno ga primenjuje u okviru rada sa pacijentima i ispitanicima.
On pruža dragocenu pomoć u profesionalnoj orijentaciji, izboru škole i zanimanja.
    Uz to, tehnika 'kolor-testa' je krajnje jednostavna. Pacijent treba da poređa različite boje po vlastitom izboru. Prva izabrana boja daje, na primer, sledeća važna obaveštenja:

Ukoliko je vaša prva i najomiljenija bolja NARANDŽASTOCRVENA, vi ste borbeni, volite da komandujete, efikasno izvršavate zadatke i veoma ste senzualni.

Ako najviše volite ZELENOPLAVU, vi ste posesivni, tvrdoglavi, napregnuti, sebe često precenjujete.

Ukoliko prvo birate INTENZIVNO ŽUTU, vi ste vesela osoba, aktivna, sklona avanturizmu, prevrtljiva u ljubavi, ali vam nedostaje originalnsoti, skloni ste ogovaranju i volite da zabadate nos u tuđa posla.

Ako vam je najdraža TAMNOPLAVA, vi ste nežni, osetljivi, tolerantni, odani, ali isto tako uporni i ambiciozni.

    Kao što smo već rekli, svaka boja ima svoju određenu talasnu dužinu i zrači posebnom energijom. Zato iz svoje garderobe i svoga okruženja, proterajte crnu, braon i tamnosivu boju. Crno je veliki kradljivac energije. Upija svu svetlosnu energiju, a uopšte je ne emituje. Crno nas umara, kvari raspoloženje, enižava telesnu temperaturu, podstiče strah, loše misli i vodi u depresiju. Zato ne sledite mogu crne boje na odeći, posteljini, a kamoli na zidovima stana. Ne zavijajte svoj život u crno, ne oduzimajte sebi energiju i ne odvlačite sebe u bolest bez razloga. Okružite se bojama koje će ojačati vašu vitalnost, poboljšati vam imuno-sistem i natopiti vas pozitivnom energijom.
    Za vašu odeću odaberite tople i vesele boje. To ne znači da treba da izgledate kao papagaj, ali džemper, prsluk, kravata ili samo marama u živoj boji, daće vam još malo potrebne snage, daće vam dodatnu kap energije koja će podići vaš tonus, a pozitivno delovati i na sve koji vas okružuju.

PROVERITE SAMI SVOJ KARAKTER

    Ovde možete i sami da proverite svoj karakter na osnovu omiljenih boja. Prvo je potrebno da pažljivo pogledate sve ponuđene boje i zatim da u roku od 30 sekundi odaberete svoju 'najdrazu' boju - boju koja odgovora Vašem ukusu i afinitetu, onu koju najradije nostite na sebi ili je prepoznajete u svom okruženju, onu koja u Vama izaziva osećaj prijatnosti, sigurnosti i topline, to jest, boju koja se kotira na vrhu Vaše liste i skale vrednosti - to je Vaša PRIORITETNA - GLAVNA boja. Drugo, ponovo se vratite na paletu ponuđenih boja i pažljivo odaberite svoju SEKUNDARNU - PRATEĆU boju. Ovde možete da razmišljate 60 sekundi.I treći korak je: ponovo pogledajte paletu ponuđenih boja i pažljivo odaberite svoju DOPUNSKU - REZERVNU boju.

CRVENA - Boja životne, vitalne energije. Ovu boju vole hrabre i radoznale osobe, osobe koje poseduju jaku volju. Ove osobe život žive 'punim plućima', imaju jaka osećanja i sklone su riziku. U osnovi svoje prirode Vi ste veoma društveni, dobronamerni, ali uvek kada osetite otpor u svojoj sredini reagujete vrlo žestoko, temperamentno, impulsivno ili nekontrolisano. Imponuje Vam da donosite odluke umesto drugih i težite ka dominantnom položaju. Psihološko uverenje je da je žene u crvenom lako zavesti.

ŽUTA  - Ova boja je simbol izražajnog uma i prodorne intuicije. Biraju je osobe koje su sigurne u sebe i imaju visoko razvijeni lični integritet ili samosvest. Odlikuju se visokim kriterijumima i zahtevima koje postavljaju svojoj okolini. Pretenduju na to da skreću pažnju na sebe, vole da im se drugi dive. Oni su uglavnom optimisti, nezavisni, vrlo nestrpljivi i povremeno nedosledni. Teže ka totalnom oslobođanju od različitih konvencija, obaveza i svakodnevnih briga. Naročito vole skoro sve što je novo, savremeno ili neobično i brzo se privikavaju na različite uslove.

ZELENA - Ova boja je znak stabilnosti i sigurnosti. Biraju je osobe koje umeju da 'ugrabe' skoro svaku dobru priliku. U drustvu vole da budu vođe, kao i da izdaju naredbe ili komande. Ponekad opterećuju druge, ali rado pomažu ljudima, čak i na svoju štetu. Oni su vrlo uporni, vredni, pedantni i precizni. Umeju da budu vrlo srdačni, ali i zatvoreni i povučeni. Kada su neraspoloženi postaju izuzetno kritizerski nastrojeni i podstiču konfiktni odnos sa svojom okolinom.

TAMNOPLAVA  - Ovu boju vole osobe koje teže ličnoj sigurnosti i psihološkom miru. Izuzetno cene sređen i harmoničan život, a naročito vode računa o mišljenju svoje okoline. Vrlo su osećajni, ali i neodlučni i često se pribojavaju različitih teškoća. Žena u teget kombinaciji, po mišljenju psihologa, je više zatvorena, sklona samoanalizi i stidljiva, ali vrlo dobro zna da se izbori sa tradicionalnim ženskim obavezama ili ulogama koje ima prema svojoj porodici, ljubavnom partneru i deci.

SVETLOPLAVA  - Ova boja simbolizuje maštanje, snove ili vizije. Osobe koje preferiraju ovu boju imaju potrebu za psihološkom i emocionalnom ravnotežom. Teže ka harmoničnom načinu života i ostavljaju utisak vernosti, poštenja i saosećanja za druge. Međutim, ovi sanjari u trenucima velikog emocionalnog zanosa ili ličnog neuspeha lako padaju u teža depresivna stanja.

NARANDŽASTA - Ovo je boja slobodoljubivih i osećajnih osoba izrazito jake volje, osoba koje umeju da kanališu svoja osećanja, a zatim, da 'fiksiraju' ciljeve kojih se ne odriču. Imaju veoma razvijenu intuiciju, skloni su zaljubljivanju i razmišljanju, ali i samoodricanju. Ako je izbor boje bliži žutoj nijansi, znači da osoba jako teži da bude u centu pažnje. Ovu boju narocito vole zdravi, racionalni, uspešni i druželjubivi ljudi vesele naravi i skloni hedonističkim zadovoljstvima. Spremni ste da pomognete drugima, a posebno je karateristična Vaša potreba za čulnim senzacijama.

BRAON - Ovu boju biraju osobe sa realnim pogledom na svet oko sebe. Oni teže mirnom načinu života i samouvereno koračaju svojim nogama po čvrstom tlu. Iznad svega cene dom, porodicu, prijatelje i, naročito, tradiciju. Dešava se da ovu boju često biraju i oni koji se nalaze usled nekog 'ozbiljnog' sukoba sa okolinom ili da u osećaju fizičke nelagodnosti (bolesti i sl.) ova boja postaje preferentna u određenom periodu. U terapeutskom smislu boja deluje smirujuće, narocito na osobu kojoj je potreban odmor.

TIRKIZNA - Ovu boju najčešće biraju osobe koje sebe vide kao posebnu, izuzetnu ili odabranu. U psihološkom smislu, oni su veoma gordi, emotivno uzdržani ili hladni i ljubazni u obraćanju. Ukoliko pri izboru boje naginju ka tamnijim tirkiznim tonovima preti opasnost od samoljublja, osećanja narcisoidnosti ili preteranog zatvaranja u sebe. Usled velikih ambicija, neskromnosti i potrebe za ličnim isticanjem, obično se dešava da osoba postiže zavidan uspeh u poslu i položaj u javnom životu, ali uz sve pompe koje je prate, u dubini duše ostaje vrlo usamljena i neshvaćena.

SVETLOZELENA - Ovu boju najčešće preferiraju osobe koje poseduju gvozdenu volju i, naročito, žude za vlastoljubljem. Takođe, sklonost ka ovoj boji izražavaju i osobe koje vrlo vešto izbegavaju različite životne teškoće i teže da drugima nametnu svoju volju. Neretko, ove osobe postaju 'upravljači' na važnim društvenim ili dršavnim funkcijama.

LJUBICASTA - Ova boja simbolizuje i odaje podsvesnu želju za dopadanjem. Osobe koje preferiraju ljubičaste tonove vole da koketiraju i da se zabavljaju. Ovo je izuzetno maštovita, delikatna i osećajna osoba sa viskoim idealima. Takođe, povremeno ima neodoljivu želju da pobegne iz realnosti u svet snova i fantazija. Oni imaju poseban osećaj za estetsko izražavanje, oko sebe stvaraju harmoničnu atmosferu, druželjubivost i slogu, mada su skloni da i sami u sve sumnjaju.

LIMUN ŽUTA - Ovu boju preferiraju vrlo pronicljive, žustre i radoznale osobe. Oni su na neki način vrlo specifični, 'razlikuju' se od svoje okoline i ne podležu standardima ili prosečnim vrednostima. Vrlo su kritični, ali ne vole kritiku na svoj račun. Odlično se kontrolišu i izbegavaju kompromitujuće situacije. Deluju vrlo srdačno i skromno, ali nikako ne trpe poraz niti da budu odbijeni. Ukoliko pri izboru boje naginju ka tamnijim bledožutim tonovima, to ukazuje na ljubavno hladne osobe.

ROZE - Ovu boju preferiraju izuzetno romantične i nežne osobe. Oni žude za ljubavlju i maženjem. Povremeno deluju neodgovorno, infantilno ili lakosmisleno i nesmotreno. Odgovornost, krivicu ili životni teret obično prenose na svoju okolinu. U osnovi svoje prirode, oni zaista jesu lakomisleni, posesivni, nezreli i sentimentalni sa jedne strane, a preosetljivi sa druge. Ukoliko pri izboru boje naginju ka jarko roze tonovima, to ukazuje da vole da se pokazuju, koketiraju i zabavljaju, naročito u društvu suprotnog pola.

BELA - Ova boja je oduvek simbol nevinosti i čistote, ali takođe ukazuje i na emotivnu 'hladnoću', sneg i sjaj. Dopada se onima koji teže slobodi. Osobe koje izuzetno žele da naglase čistotu, pedantnost, zatim da izbegnu neprijatnosti i da odbace sve što je 'prljavo' i mračno u društvu vole da se pokažu u belom. Međutim, umeju da budu i vrlo sitničavi i pomalo dosadni odnosno jednolični. Povremeno ovu boju preferiraju osobe koje su spremne da započnu 'novi život'.

CRNA - Ova boja je simbol tajanstvenog i mističnog, ali takođe simbolizuje i nešto zagonetno ili zlokobno. Osoba koje preferira ovu boju u psihološkom smislu poručuje da joj nešto, što je za nju vrlo važno, nedostaje. Crnom bojom podsvesno se ograđuju i štite od spoljašnjih uticaja. Ljubitelji crne boje mogu biti skloni pesimističkim prognozama, melodramatično gledaju na svet oko sebe i često trpe poraze u sukobu sa sudbinom. Oni imaju naglašenu potrebu za nezavisnošću, suprotstavljaju se uticaju sa strane i ne prizanju autoritete. Vlada psihološko uverenje da 'ljudi u crnom', vole da se svađaju ili sukobljavaju i da su vrlo subjektivni u svojim gledištima. Međutim, crna boja odslikava i eleganciju, ali predstavlja i znak žalosti ili tuge.

SIVA - Za ovu neutralnu, neemocionalnu, boju opredeljuju se osobe koje se svesno ogradjuju od spoljašnjih uticaja svoje okoline. Oni žele da sačuvaju unutrašnji mir, ravnotežu duha, stabilnost ili teže nekom višem duhovnom idealu. Povremeno su podložni verskim ili religijskim pogledima na svet oko sebe. U psihološkom opisu, 'ljudi u sivom' su vrlo razboriti, oprezni, često zatvoreni i više vole da ostanu zaklonjeni u senci i odatle situaciju drže pod kontrolom.

    Sad na kraju, kada ste pročitali karakteristike vaše tri boje, da vam kažemo i dodatno objašnjenje ovog testa. Sama suština je u tome da se Vaš izbor boje svodi na sledeći psihološki princip: Izbor prve, prioritetne boje predstavlja Vaš odraz u realnom ogledalu, Vašu 'pravu' ličnost, bez obzira koliko Vi dobro poznajete ili ne poznajete sami sebe. Izbor druge, sekundarne boje predstavlja Vaš odraz u očima okoline ili način na koji Vas vidi Vaša okolina. Izbor treće,  dopunske boje predstavlja Vaš odraz u zamišljenom ogledalu. To je 'ideal' kojem težite i ličnost kakva biste voleli da budete.

IZBEGAVANJE BOJA

    Postoji još jedna bitna stvar kada su boje u pitanju, na koju pažnju skreću čak i psiholozi. Radi se o tome kada kada svesno ili nesvesno izbegavate određenu boju. Prilikom površnih tumačenja može se zaključiti da je reč o estetskim razlozima. Ali, nije tako. Estetski kriterijumi su od sekundarnog značaja, a mnogo važniji kriterijumi su oni koji zadiru u analizu ličnosti, jer za prihvatanje ili odbijanje uvek postoje jaki psihološki razlozi. Ukoliko izbegavate neku od sledećih boja - može ih biti i više, pogledajte na osnovu psiholoških tumačenja koje su to crte ličnosti naročito izražene kod Vas ili osobine koje karakterišu Vašu ličnost.

TAMNOPLAVA - osobe koje žele da ostave utisak na svoju okolinu, predstavljaju se kao jake ličnosti i žele da dominiraju, skloni nekim ustaljenim navikama, pravilima ili principima, radoholičari. Vi ste često vrlo napeti i psihički nespokojni.

ŽUTA - osobe koje su vrlo razočarane i usredsređene na sebe i lične potrebe.

CRVENA - osobe koje su protivnici nasilja, ali i preterano samouvereni sa potrebom za dominacijom i željom da potčine druge.

ZELENA - osobe sa povređenom sujetom, impulsivni i preke naravi.

BELA - osobe usredsređene na ostvarenje ličnih ciljeva, vrlo praktične pameti, a emocionalno uzdržane ili hladne.

SIVA - vrlo aktivne, radne i uporne osobe impulsivnog karaktera i vedre, duhovite prirode.

SVETLOSIVA - vrlo razdražljive i zahtevne osobe, povremeno deluju kao 'veliki diktatori'.

TAMNOSIVA - osobe koje teže čulnim zadovoljstvima i komformističkom stilu života, imaju izraženu privlačnost i vole život ili zabavu.

CRNA - vrlo preduzimljive osobe koje su koncentrisane isključivo na ostvarenje ličnih ciljeva i ambicija.

BRAON - energične, radne i istrajne osobe. Izuzetno ih privlači materijalno bogatstvo i neki istaknuti društveni ili javni položaj.

LJUBICASTA - vrlo pedantne i emocionalno uzdržane osobe, povremeno deluju jednolično ili dosadno na svoju okolinu. Oni žive isključivo u sadašnjosti i racionalno grade svoju budućnost.

    Naučite da živite u lepim i svetlim bojama. One vam pomažu da se lečite. Dobre su za vaše duhovno stanje i vaše celokupno zdravlje. Klonite se tame i mraka. Okružite se svetlošću, jer svetlost je snaga i spokoj i ljubav.¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Alternativna i Prirodna MedicinaAlternativna Medicina - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Mesec i Njegove Mene
Testirajte Reflekse