Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Test - Kako Vas Doživljavaju Kolege?

      Uvereni ste da vas većina kolega smatra simpatičnom i prijatnom osobom i dobrim i vrednim saradnikom ili strogim, ali pravičnim rukovodiocem. Da li je zaista tako? Slika koju vi o sebi imate ne mora uvek da se poklapa sa mišljenjem vaših kolega o vama. Odgovorite na ponuđena pitanja i otkrijte kakav utisak ostavljate na svoje kolege.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1. Važan klijent vaše firme zatražio je pred kraj radnog vremena da mu se, koliko sutra, dostavi nacrt velikog projekta. Kako reagujete na zahtev šefa da se dodatno angažujete?

A. Vanredne situacije vas stimulišu i odmah se bacate na posao.
B. Bunite se i pitate da li će vam prekovremeni rad biti plaćen.
V. Na brzinu izmišljate neko uverljivo opravdanje i ostavljate kolege na cedilu.
G. Pristajete i udarnički radite kako biste sve završili na vreme.
2. Da ste junak iz popularnog crtanog filma 'Šrek', kojeg biste lika tumačili?

A. Mačka u čizmama
B. Princeze Fione
V. Šreka
G. Magarenceta

3. Ovih dana kuloarima vaše firme kruže glasine da će ona uskoro biti prodata novom vlasniku. Kako reagujete?

A. Ova vest vas je do te mere uznemirila da ne možete normalno da radite. Zato iz fioke vadite svoj ugovor o radu i podsećate se koja su vaša prava i obaveze.
B. Želite da spremno dočekate svaku mogućnost. Pišete novu poslovnu biografiju i počinjete da gledate oglase za posao.
V. Uvereni ste da je to dobra vest za vas, jer će sadašnji šef, najverovatnije, morati da ode, a novi će zasigurno brzo uvideti koliko zaista vredite i adekvatno vas nagraditi.
G. Nimalo se ne uzbuđujete.

4. Ovog proleća ćete sebe častiti i kupiti...

A. ... klasičan trodelni kostim.
B. ... udobnu trenerku.
V. ... mini suknju.
G. ... haljinu otkačenog kroja.

5. Po vašem mišljenju, u vašoj firmi bi trebalo...

A. ... liberalizovati radno vreme.
B. ... uvesti veče za druženje sa kolegama.
V. ... organizovati obdanište za decu zaposlenih.
G. ... uvesti novčanu premiju za one koji se najviše zalažu na poslu.

6. Uskoro se udajete. Koga ćete iz firme pozvati na venčanje?

A. Kolege sa kojima se privatno družite i šefa sa suprugom.
B. Nikoga. Vaše kolege i prijatelji su dva različita sveta!
V. Neke kolege su vam istovremeno i prijatelji. Njih ćete svakako pozvati, ali šefa nikako.
G. Posle venčanja organizovaćete u firmi malu zakusku za sve.

7. Potreban vam je nov kaput. Nažalost, vaš budžet je prilično ograničen.

A. Pozajmljujete novac od prijateljice, jer samo tako možete kupiti onaj koji vam se zaista dopada.
B. Danima obilazite sve radnje u gradu. Vaša upornost se isplati, jer na kraju nalazite model koji vam se dopada i koji se uklapa u vaš budžet.
V. Strpljivo čekate da počnu rasprodaje, jer želite da kupite još nekoliko neophodnih stvarčica.
G. Radije ćete sačekati bolja vremena.

REŠENJE TESTA

NAJVIŠE ODGOVORA POD A

Pripadate novoj generaciji radnika - Veoma ste ambiciozni, nezavisni i sigurni u sopstvene sposobnosti, ponekad i previše. Sebi ste zacrtali brzo napredovanje do vrha i ne obazirete se mnogo na pravila hijerarhijske lestvice. Vaš životni moto glasi: 'Ovde i odmah'. Vi ne planirate da ceo svoj radni vek provedete u jednoj kompaniji, ali se trudite da svuda gde radite date sve od sebe. Za to, naravno, tražite odgovarajuću nagradu. Ukoliko ona izostane, odlazite bez pozdrava. Upravo zato nikada ne uspostavljate bliske odnose sa kolegama i maksimalno se trudite da ne reagujete na negativne komentare na vaš račun, kojih, verujte, ima na pretek.
Savet stručnjaka: Potrudite se da u svakoj kompaniji u kojoj radite uspostavite koliko-toliko bliske odnose sa kolegama i ubrzo ćete otkriti da je mnogo prijatnije raditi u prijateljskom okruženju.

NAJVIŠE ODGOVORA POD B

Vi ste 'duša' preduzeća - Sa vama je veoma prijatno i zabavno raditi, jer uvek nađete pravu reč da opustite atmosferu. Takođe, prvi ste kada treba prikupiti novac za poklon kolegi koji odlazi u penziju, organizovati novogodišnju proslavu ili zastupati interese kolega. To, ipak, ne znači da na poslu zabušavate. Energični ste i puni entuzijazma, a u vanrednim situacijama svojim primerom podstičete kolege da se posao što pre završi. Nažalost, ponekad uludo rasipate energiju, jer želite da sve sami rešite. Uprkos vašem maksimalnom angažovanju, rukovodstvo ne ume da prepozna vrline dobrog radnika u vama i smatra vas večitim 'gunđalom'. Uz to, vaša dobronamernost i zaštitnički stav ponekad smetaju i kolegama. Neki vas čak smatraju isuviše nametljivom osobom.
Savet stručnjaka: Ne morate baš 'u svakoj čorbi da budete mirođija'. Prepustite nešto i drugima kako biste imali više vremena da se istinski posvetite poslu za koji vas poslodavac plaća.

NAJVIŠE ODGOVORA POD V

Uzoran ste radnik - Efikasni ste, tačni i nenametljivi. Nikada ne 'talasate', veoma ste odgovorni, poštujete kolege i pretpostavljene, ne prekoračujete zadate rokove, niti ostavljate saradnike na cedilu. Za kompaniju u kojoj radite, vi ste pravi dragulj koji se danas teško nalazi. Nažalost, ponekad ste toliko nenametljivi da na vas svi lako zaborave. Uvek poslednji saznajete za neke važne promene u firmi i najčešće ste poslednji na listi za povišicu ili unapređenje.
Savet stručnjaka: Krajnje je vreme da naučite osnovna pravila preživljavanja u radnom okruženju. Kada pretpostavljeni pohvali vaš rad, iskoristite priliku i recite mu šta vas tišti. Zatražite povišicu i dignite glas protiv nepravde. Ukoliko su vaši zahtevi opravdani, a jesu, šef će početi više da vas poštuje i zasigurno će vas se setiti kada sledećeg puta bude odlučivao o tome koga treba da nagradi.

NAJVIŠE ODGOVORA POD G

Zaposleni ste 'od glave do pete' - Profesionalni ste, maksimalno posvećeni poslu, dobro organizovani i veoma ambiciozni. Kao stvoreni ste za rad u velikoj kompaniji. Kada vam kažu da ste pravi radoholičar, vi to smatrate najvećim komplimentom. Strogi ste i zahtevni prema sebi, ali tražite mnogo i od svojih saradnika. Umete, nažalost, i da preterate. Dugoročno posmatrano, strahovlada ne može koristiti ni vama ni vašoj službi. Pogotovo što ste zbog karijere potpuno zanemarili svoj privatni život.
Savet stručnjaka
: Posvetite se više porodici i prijateljima. Odvojite malo vremena za izlaske s drugaricama kojima se u poslednje vreme sve ređe javljate. Posvetite se deci i mužu, koje ste uveliko zanemarili u svom nastojanju da budete što uspešniji. Ne samo da ćete na taj način postići pravu ravnotežu između profesionalnog i privatnog života, nego ćete bolje razumeti svoje kolege koje se mršte kada od njih tražite da zbog određenog projekta rade i vikendom.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana