Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Jezik Tela - Govor Ruku i Nogu

   Kao što nesvesna gestikulacija odaje stanje našeg uma, oblik šake i linije odražavaju odlike duše, odnosno naše ličnosti. Isto tako, ponašanje čoveka pri rukovanju umnogome govori i o njegovom karakteru.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Spontana gestikulacija neka je vrsta stalnog monologa kojim naše telo šalje poruke pažljivom posmatraču. Veza između uma i tela tako je čvrsta da kada um zastane - i telo prestane da se kreće. A dok naš um radi, telo odražava naše misli.
Ako u našem biću preovladavaju harmonija i bistrina, i naši gestovi tada prenose osećaj mira - disanje je duboko, a organizam nam je opušten. Ali, premda celo telo govori o nama, ruke i šake su deo koji najbolje odražava karakter i naše psihičko stanje.

JEZIK POKRETA

    Naše ruke su među najaktivnijim organima, one najbrže spontano reaguju, najteže ih je kontrolisati, a njihov jezik je složen i bogat raznim nijansama. Najveći broj nesvesnih pokreta koje ruke izvršavaju neprestano govori o stanju uma i taj jezik tako je razvijen da je u stanju da izrazi i najapstraktnije pojmove. Čak i kada se naš um služi govorom, ruke ga u tome prate i na jedan transcendentan način izražavaju i dopunjuju našu misao. Ruke su, zapravo, najneposredniji izraz uma. Dovoljno je samo setiti se njihove uooge u razvoju naše vrste. Supreotstavljanjem palca svim ostalim prstima, čovek je u ruci dobio neverovatno efikasan instrument i postao stvaralac.
    S obzirom na važnost ruku, ne iznenađuje što su njihovi pokreti nabijeni značenjem. Ruke ne služe samo za rad već i za izražavanje, komunikaciju, prenošenje osećanja i namera. njihov jezik često je sasvim jednostavan. Ako se, recimo, suočimo sa čovekom čije su šake stisnute u pesnicu, odmah postajete svesni da je moguć sukob. Ako se, naprotiv, približavate osobi čije su ruke pružene prema vama otvorenih dlanova, znate da će susret biti prijateljski. Ruke, međutim, mogu da kažu mnogo više, da omoguće čitanje dubine duše, čak i sudbine - bar tako tvrde oni koji su upućeni u staru umetnost hiromantije. Isto kao što pokreti ruku odražavaju stanje duše, tako linije na dlanu i oblik šake mogu da se čitaju kao geografska karta osobe.
    Mnogi stručnjaci za tu oblast i obimna literatura daju i naučni značaj veštini koju su poznavali još i Pitagora i Aristotel. Sasvim je izvesno da pasihološka studija neke osobe zasnovana na obliku i građi njenih ruku može da otkrije elemente njene ličnosti, od uspeha do neuspeha, uzroke depresije, strahova i slabosti, sve do umnih poremećaja. Proučavanje dečijih ruku, na primer, može da pomogne u odabiru intelektualne orijentacije. Da bi se o hiromantiji racionalno govorilo najpre treba zaboraviti ono 'vračarsko' čitanje iz dlana. Ruka nije knjiga sudbine iz koje mogu da se pročitaju datum braka i putovanja. Ali, zato iz nje mogu da se pročitaju stanje duha, bogatstvo karaktera, radne sposobnosti, odlučnost, ambicija, sve ono što može da dovede do uspeha ili neuspeha, u zavisnosti od stacanja i drugih okolnosti. Isto tako, linija života ne pokazuje koliko ćemo dugo živeti, već fiziološke karakteristike koje život ograničavaju ili olakšavaju, zdravlje neke osobe, njenu energiju, sposobnost da reaguje na fizičke i psihološke nevolje koje u životu svakoga očekuju, koga manje, koga više. Ono što linije dlana pokazuju jesu osobenosti skolonosti neke osobe.
    Ruke su pune informacija, treba ih samo znati čitati Svi elementi nešto znače: oblik, čvrstina, veličina, pokretljivost... Pre svega, treba pogledati celinu i izvući prve zaključke. Šaka može da bude elegantna, zdepasta, osećajna, kratka, nejansa, cinična, idealistična, čestita, nestalna, duhovna, materijalistička, velikodušna, egoistična, hrabra, zločinačka, mlaka, avanturistička, konzervativna, intelektualna ...Što je određenija osoba, u sobru ili u zlu, to je određenija i lakša za tumačenje i njena šaka. Šaka je ideogram, šifra koja sadrži sve odlike svoga vlasnika. I premda se na njoj ponekad veoma jasno vide samo neki vidovi karaktera, treba je čitati u celini. Linija koja se ne vidi najbolje na slabo izbrazdanom dlanu može da znači više nego ista takva linija na ruci sa dubokim brazdama. No, bez obzira na značaj međusobno zavisnih linija šake, postoje i drugi izuzetno značajni pokazatelji.
    Drugim rečima, ne treba čitati samo linije, već i oblik šake i prstiju - veličinu, čvrstinu i građu, i takozvane linije pregiba. Prve nam govore o osnovnoj strukturi, količini unutrašnje energije, a druge o poljima delovanja.

PRSTI OTKRIVAJU OSEĆANJE

PALAC - Po tumačenju znači 'JA'. Naime, svako od nas okreće palac desne ili leve ruke prema ada želi da označi vlastitu ličnost.
KAŽIPRST - Znači 'TI' ili 'VI'. Kada želimo nešto pokazati, obično to činimo pružajući palac. To, činimo dok smo još mali i ne znamo šta je dobro vaspitanje, mada bi bilo dobro proučiti od kada seže to da je nepristojno pokazivati prstom.
SREDNJI PRST - On je nekako najčvršći i najmanje pokretan prst na ruci i zbog toga mu je dato značenje 'apsolutnog', 'nepokretnog'. Naravno u mnogim zemljama, kada nekom pokažete sredn prst, znači da ste prilično nezadovoljni, ljuti ili isfrustrirani osobom kojoj ga pokazujete i krajnji je znak nekult
PRSTENJAK - On ima značenje osećaja i strasti i ne ukrašava se slučajno prstenjem i zalozima vernosti. Stari narodi su verovali da od tog prsta vodi žila direktno u srce.
MALI PRST - POšto je najmanji i najslabi na ruci, dobio je značenje 'slabosti, promenljivosti i relativnostii'.
    Palcem, kako se svako može i uveriti, možemo dotaknuti sve prste na ruci. To ne izvestan način znači da je potpuno sposoban da seidentifikuje sa svim ostalim prstima. Ni kažiprst, ni srednji prst, ni prstenjak, ni mali prst, ne mogu dotaknuti jedan drugog u jagodice. Zapravo, samo srednji prst može dotaći kažiprst i to jagodicom u nokat, što je značenje najveće kletve.
    Interesantno je tumačenje položaja ruke kod blagosiljanja. Ispružena su tri prsta: palac, kažiprst i srednjak, a savijeni prstenjak i mali prst, odnosno, znači, 'JA'-palac i 'VI'-kažiprst i 'APSOLUTNO'-srednji prst, sakrivamo ili se odričemo 'STRASTI'-prstenjak i 'SLABOSTI'-mali prst.
    Pozdrav pesnicom gde su prsti stisnuti u šaku ima jasno značenje da su svi prsti bez razlike u istom nivou, to jest, ravnopravni. Sklopiti prste u šaku i izložiti palac ima značenje: 'JA'-palac, sam iznad svih - drugih skrivenih prstiju.
    Podići u vis kažiprst i srednji prst - kako je to činio Vinston Čerčil, ne znači samo 'V'-viktorija-pobeda, nego i 'VI' i 'APSOLUTNO' iznad 'mene'-palac, strasti-prstenjak i slabosti-mali prst.
    Odvojen amli prst od čaše kada se pije piće, odaje vlastitu slabost prema piću, tako da mnogi alkoholičari tako piju. Odraz nesigurnosti je i privlačenje pažnje na odviše dug nokat na malom prstu.
    VOjnički pozdrav prinošenja desne ruke u lako nakošenom gestu do čela ovako se tumači: ispružena ruka-lojalnost, čelo-volja, savijen palac-potčinjavanje 'JA', odnosno - Ja se potčinjavam sa lojalnošću i dobrovoljno.

GOVOR PALCA

    Palac je deo šake koji verovatno najbolje izražava ličnost neke osobe. Taj prst se, zahvaljujući svom nezavisnom i slobodnom položaju u odnosu na ostala četiri, smatra simbolom individualizma. Prvo, dosta govori njegov izgled. Važno je, na primer, da su dva člnaka proporcionalna, da se njihov oblik razaznaje. Od čoveka čiji je palac debeo, bezobličan i neproporcionalan, mogu se očekivati svakakvi ispadi. Nema mentalnog oboljenja, uključujući i psihičke bolesti kao što je šizofrenija, koje se ne vide u obliku palca.
    Pokretljivost ruke odgovara pokretljivosti uma i sposobnosti prilagođavanja. Kruta i tvrda šaka. čiji prsti se jedva razdvajaju i ne mogu da se saviju unazad, otkriva prost karakter, sposoban samo za izvršavanje nekog posla, osobu u kojoj nema tolerancije i velikodušnosti. Pokretljiva ruka, sa velikim rasponom između prstiju,posebno palca i kažiprsta, odražava inteligentan, razvijen i prilagodljiv um. Četvrtasti prsti pokazuju zdrav razum i red, dok zašiljeni i konični preipadaju intuitivnim, emocionalnim i duševnim osobama. Ako želite da proverite da li je neka osoba sklona religiji, pogledajte pažljivo treći članak kažiprsta i odgovarajući nokat. Ako je članak širi od ostala dva a ipak koničan ili zašiljen, velika je verovatnoća da je osoba religiozna.
    Dlanovi prekriveni 'bregovima' ukazuju na složenu osobu sa velikim brojem vrlina na svim poljima, dok nežan i ravan dlan pokazuje i 'ravan' karakter. Na isti način, tako i finoća kože na dlanu pokazuje finoću nečije duše. Čvrstina ili slabost ruke prestavlja veoma važan podatak. Ruka koja je čvrsta i energična pokazuje čvrst, snažan, strastven i brz karakter koji se teško kontroliše, pogotovo ako su dlan i linije na njemu ružičasti. Ako je uz to ruka i kruta, ta ruka pripada osobi koja je strašan protivnik. nasuprot tome, bela i nežna ruka pokazuje čistotu i nedostatak fizičke energije. Ako su i linije dlana blede, to je onda ruka sanjara nesposobnog za život u stvarnom svetu.
    Oblik i veličina 'Venerinog brega', koji se nalazi u osnovi palca i ograničen je linijom života, omogućavaju dublje proučavanje određene osobe. Što je ovaj 'breg' veći i viši, to je toj osobi potrebnija emocionalna komunikacija. Puno linija na bregu pokazuje snažnu seksualnost. Ako je breg širok ali niži, u pitanju je prijatna osobakoja uživa u životu i sklona je pozitivnom stavu prema ljubavi, porodici i prijateljima. Ravan 'Venerin breg' kod žene pokazuje slab interes za materinstvo.
    Vratimo li se linijama, videćemo da neke od njih imaju poseban značaj. Na primer, Linija Saturna ili sudbine, koja obično po dužini seče dlan od zgloba ka srednjem prstu, pokazuje put koji u životu treba slediti. Linija glave - počinje između palca i kažiprsta i popreko prelazi preko dlana talasastog oblika - govori o snovima i projektima. Ako se, naprotiv, savija ka zglobu ili 'Mesečevom bregu' (koji se nalazi paralelno sa Venerinim), pokazuje fantazije i maštu. Ako se savija ka malom prstu, to je znak oportunističkog i račundžijskog karaktera. Konačno, ako je prava i paralelna sa osnovom prstiju, pokazuje vrlo izoštren smisao za logiku i zajedništvo. Kada želite da proverite dobrotu neke osobe, pogledajte dokle dkolazi njena linija srca, koja se kreće od osnove malog prsta prema kažiprstu. Ako dolazi do prvog članka kažiprsta, nesumnjivo je reč o osobi koja voli da bude voljena.
    Leva i desna ruka suštinski se razlikuju. 'Pasivna' ruka je desna kod levorukih i leva kod dešnjaka i u njoj se čitaju urođeni talanti. 'Aktivna' ruka pokazuje kojiko je tih talenata upotrebljeno. Aktivna ruka je uvek značajnija za otkrivanje osoba. Za čitanje je važan i kvalitet linija. Što su svetlije i pliće to je osoba nežnija. Dlan koji je potpuno prekriven linijama odaje nervoznu i veoma aktivnu osobu, naročito umno aktivnu. A retke linije pokazuju mirnu i jednostavnu osobu, koja je otporna na uticaj okoline.

NAČINI RUKOVANJA I NJEGOVO ČITANJE

    Svoju pravu narav čovek će najbolje izraziti sa sitnim beznačajnostima, naročito kada se nađe u nepredviđenim okolnostima. U to da naša tela govore i kada usta ćute, uveravaju i savremeni psiholozi. Ko razume ove znake, taj može bolje da upozna ljude oko sebe, da otkrije njihov pravi karakter i prave namere, ali takođe, i da stekne sposobnost upoznavanja samog sebe i pravilnog usmeravanja sopstvenih signala. Tako, recimo, ponašanje čoveka pri rukovanju umnogome govori o stepenu njegove lične sigurnosti.
RUKOVANJE ISPRUŽENOM RUKOM - dinamičan ali i miroljubiv čovek koji želi ostaviti dobar utisak. Ako prilikom pružanja ruke lakat ostaje stisnut uz telo, to je plah čovek koji se nerado otvara.
PRI RUKOVANJU, RUKA SE PRUŽA PRILIČNO KASNO - nesigurna osoba koja ne bi htela napraviti nikakvu pogrešku.
POGLED NA RUKE PRILIKOM RUKOVANJA - u pitanju je oprezna osoba koja ne voli da joj se gleda u karte.
SNAŽAN STISAK RUKE - energičan čovek koji voli da se stavi u centar pažnje.
LABAV, MEKAN STISAK - suzdržljiva osoba bez prave životne energije ili pak bojažljiva i nesigurna osoba.
STISAK RUKE SA NADLAKTICOM OKRENUTOM NAGORE - karakter koji teži za vlašću i osoba kojoj jestalo do autoriteta.
STISAK RUKE SA DLANOM OKRENUTIM NAGORE - podložan i nepostojan karakter.
SAVIJEN DLAN PRI RUKOVANJU - osoba sklona zadovoljstvima i pomalo tajnim igrama.
RITMIČKO DRMANJE PRUŽENE RUKE GORE DOLE - u pitanju je osoba koja bi drugog želela uveriti u svoju pouzdanost.
POVLAČENJE PRUŽENE RUKE NAGORE - sputana osoba koja se, međutim, nastoji ponašati savršeno.
PRITISKANJE PRUŽENE RUKE NADOLE - društven i vedar čovek.

POSLOVNA KOMUNIKACIJA

    Pošto ste ostavili odličan prvi utisak na poslodavca kod koga upravo treba da počnete da radite ili da sklopite novi posao, sledeće na šta treba da obratite pažnju u komunikaciji i odnosu s pretpostavljenim jeste - način na koji se rukujete. Osobe iskusne u svakodnevnim rukovanjima s poslovnim partnerima mogu mnogo toga da otkriju o osobi kojoj pružaju ruku. Postoji pet tipova rukovanja koji otkrivaju određene osobine onoga ko se rukuje:
1. 'MOKRO' RUKOVANJE - Jedno od odbojnijih načina rukovanja jeste ono vlažnih dlanova. To se dešava osobama koje su nervoznije prirode, a nervoza se obično ispoljava pre sastanka ili intervjua za posao. Imajte u vidu da će vaši vlažni dlanovi ostaviti loš utisak, zato pre sastanka operite ruke i držite neko vreme širom otvorene dlanove kako bi ostali suvi. Pomoći će vam i vlažne maramice koje će pokupiti znoj i rashladiti dlanove.
2. MLAKO RUKOVANJE - Jedino što je gore od vlažnih dlanova jeste mlak stisak ruke, naročito kod muškarca. To sigurno neće proći neprimećeno. Mlako rukovanje otkriva stidljivu i slabu osobu bez samopouzdanja. Savet je da se neposredno pre rukovanja skoncentrišete i obratite pažnju na stisak ruke, odnosno da ga pojačate.
3. RUKOVANJE SA ČETIRI PRSTA - Sigurno vam se desilo da vam neko pri rukovanju "ponudi" četiri prsta umesto celu šaku, i onda vam je maltene zgnječi! Ovakvim rukovanjem ćete sigurno biti zapaženi i upamćeni, ali u negativnom svetlu.
4. 'LOMILICA' RUKOVANJE - Ovo je najučestaliji način lošeg rukovanja, gde važi logika: što jači stisak, to ću izgledati moćnije. U stvari, odajete utisak primitivca koji želi nešto da postane u biznisu.
5. 'ULIČARSKO' RUKOVANJE - Pozdravljanje u stilu 'Daj pet', ili 'košarkaški', kao u NBA, apsolutno je zabranjeno u poslovnom svetu.

    I mnoge druge kretnje i oblici ponašanja takođe nas otkrivaju pred drugima, ali i druge pred nama. Evo i objašnjenja vrsta sedenja, koje takođe otkriva naš karakter.
NOGA PREKO NOGE - ljubaznost i šarm.
UGLEŽNJEVIMA PREKRŠTENE NOGE - taština.
NEHAJNO OTVORENE I LAKO RAŠIRENE NOGE - velikodušnost i otvorenost prema svetu.
RAŠIRENE NOGE SA STOPALIMA ČVRSTO UKOPANIM U POD - materijalistički odnos prema životu.
NOGE ISPRUŽENE DALEKO ISPRED SEBE - osećaj manje vrednosti.
NOGE NAJRADIJE NA STOLU - težnja za sticanjem iza koje najčešće stoji - nesigurnost.
JEDNA NOGA IZBAČENA IZA NOŽNOG LISTA - nedostatak samopouzdanja.
STISNUTA KOLENA PRI RAVNO POSTAVLJENIM NOGAMA - pouzdanost, ali često i nesigurnost.
NOGE SAVIJENE OKO NOGARA STOLICE - prilagodljivost i sabranost.
    Sada vam ostaje samo da sve ovo proverite i u praksi!



Klik Gore na Sliku - Prikaz; Ponovni Klik - Brisanje

Tajne Ljudskog UmaTajne Ljudskog Uma - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana