Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Храм Свете Тројице

   Драга браћо и сестре, драги пријатељи, Позивамо Вас да својим добровољним прилозима помогнете изградњу спомен храма Свете Тројице у Чонопљи, Богу јединоме у славу, на духовну корист и спасење свих нас, а у знак сећања и захвалности нашим часним прецима, пре свега онима који свој живот принесоше на олтар вере и отачаства.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
   Они одржаше своју православну веру и одбранише част отаџбине, да би нама, својим потомцима, заувек оставили непресушни извор надахнућа, љубави и оданости.
    Њихов завет је био - дати све за крст часни и слободу златну, а веру и отаџбину низашта.Од отаџбине, штавише, нису тражили ништа. Она је могла њих да заборави, они њу никада. Успомену на њих чувају и Лика и Кордун, и Цер и Колубара, и Босна и Црна Гора, и врлети Херцеговине... Драга браћо и сестре, прошло је много година откако су наши дедови населили ове крајеве. Данас, у нама се јавља дубока потреба за истинским духовним животом и за потпуним припадањем нашој Православној Цркви.
   Зато нам је неопходан, пре свега осталога, Свети Храм. Чонопља је у нашим срцима, али смо свесни да је она без храма налик на тело без душе. Храм  Свете Тројице се гради на црквеном земљишту на углу улице Николе Тесле и Раде Кончара, уз помоћ шире друштвене заједнице, као и добровољним прилозима појединаца - верника и грађана.Изградња овог  спомен  храма наша је света обавеза.Стога, помозимо ово велико дело, свако према својим могућностима, да би свако од нас, једнога дана, могао да понови речи великог песника: Ја прошао нисам кроз живота хуку склопљених очију и скрштених руку!
  Свима унапред хвала и нека драги Бог узврати свакоме по његовој вери, љубави и доброти. Одбор за изградњу спомен храма 

СВЕТА ТРОЈИЦА

   У цркви се Тројице светкују као један од највећих хришћанских празника.Оне су један од два велика празника који имају основ у Старом Завету, а спадају у ред дванаест Господњих празника.Њихов значај се огледа и у томе шро се празнују три дана.Тројице, или, по црквеном, Духови, су празник Светог Тројства (Бог Отац, Бог Син и Бог Дух), којим се чува спомен на силазак Светог Духа на апостоле.По Светом писму, овај важан догађај се збио у педесети дан, или у седму недељу, по Христовом ускрснућу (Васкрсу).
    У нашем народу Тројице важе такође за један од највећих празника, што се огледа и у чињеници да се у тројичкој седмици, а поготово у три празнична тројичка дана, у понајвећем броју наших насеља одржавају месне свечаности (литије, молитве, заветине, обетине или сеоске преславе).
    У више стотина наших насеља су, све до свршетка Дреугог светског рата, у ова три дана, поглавито на сам дан Тројице ишле поворке крстоноша - што је био опход посвећен заштити рода поља, воћки и усева.Да народна тројичка светковина чува остатке из словенске древности потврђује и податак да се, понегде и данас, о овом празнику крећу краљице (девојачке поворке).
    И сада је у обичају да се на тај дан под у цркви посипа травом и цвећем, јер се у богомољама, док траје свечана служба, у многим крајевима плету венци.У источној Србији се ови венци односе кућама, чувају, најчешће окачени уз икону, и користе се, према потреби, за кађење,  јер се верује у њихову лековитост.

КРАЉИЦЕ

    Обредне поворке краљица, које су се до нашег времена очувале у југоисточној Србији, остатак су словенске прадавнине.Ове девојачке поворке највише крећу око Тројица, због чега се доводе  у везу са поворкама русалки, а у неким пределима (Лесковачка Морава, Алексиначко Поморавље) почињу да се јављају већ од Ђурђевдана.У народном стваралаштву Срба краљичке песме заузимају истакнуто место, у извођачком погледу се одликују разноврсношћу и богатством играчких облика.Од многих веровања о краљицама је нарочито занимљиво оно у јужном Банату, где краљице слове као облачари, који могу да одврате градоносне облаке од својих села.У краљице иду по правилу најлепше девојке и оне које лепо певају, а обредним обиласком села, како је запажено, оне гледају кућу у коју ће да се удоме.  На слици десно:
     Света Тројица, фреска у унутрашњој припрати  цркве Пресвете Богородице, Хиландар
    Текст о Светој Тројици и Краљицама преузет је из књиге 'Срbски Обичајни Календар' аутора Миле Недељковића.


МАЛА ШКОЛА ВЕРОНАУКЕ
 О Тајни Вере

    Шта је права вера? Права вера је вера у једнога Бога у Тројици, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. Бог је Биће без почетка и без краја. Он је Дух који се не види, али је свуда присутан, све види, све зна, све може, о свему брине. Бог је пун љубави према свим људима и свима створењима.
    Ко је Бог? Права вера, вера православна открива нам и јавља велику тајну да је Бог не само један него и тројичан.Бог је Света Тројица: Бог Отац, Бог Син и Бог Дух Свети. То нису три Бога, него само један, јер Три Божанске Личности имају једну исту суштину, као и једну љубав, једну мудрост, један живот и сво неизмерно богатство божанских вечних сила и енергија.У Име тога јединога Бога се ми крштавамо. Ту своју веру у једног Бога Оца и Сина и Духа Светога ми исповедамо сваки пут када ставимо на себе знак часнога Крста. Када се крстимо, ми саставимо три прста десне руке да назначимо да је нераздељива Тројица, један Бог.
    Какав је Бог? Бог је љубав. Несебична љубав. И пре стваранја света Бог Отац није био сам, него је волео Сина и Духа Светога. А син је волео Оца и Духа Светога. Свети Дух је волео Оца и Сина. То значи да је Бог Љубав од вечности, не само у времену. Света Тројица служи нам за пример како и ми, људи, који смо створене личности, и различити по народности и образовању, можемо уз помоћ Божије Љубави да постанемо једно богочовечанско Тело, тј. Црква, а да при том сједињењу не изгубимо посебне одлике сваке личности. 
     Ко је човек?
Човек је украс свих Божијих створења.Бог га је обдарио својим ликом и подарио му моћ вечног живота. Створио га је од разумне душе и тела, да би тело служило разумној души, а обоје да би постало храм животворне Тројице. Као што Бог није сам, тако ни човек није сам, него има безброј браће и на небу и на земљи.
    Ко су небеска браћа човекова? На овом видљивом небу постоје сунце и месец и безбројне звезде које тајанствено трепере и својим немуштим језиком сведоче да је Бог заиста Светлост, Љубав и Лепота. Али постоји и једно друго небо, невидљиво. То небо могу видети само људи видовитог ума и чиста срца. Као и Бога, свога Творца, који у њему обитава.То невидљиво небо по природи је духовно; то и јесу небеска браћа човекова: Серафими, Херувими, Архангели и Ангели и остале бестелесне Силе небеске. Те бестелесне Силе небеске пуне су љубави и светлости Божије, оне непрестано Бога славе и јављају људима вољу Божију.
    Ко су земаљска браћа човекова? Сви људи су земаљска браћа човекова.Цви људи су међусобно браћа јер имају једног Оца, Творца свих створења. Браћа су и зато што имају једну природу човечију и исте прародитеље, Адама и Еву.Човек је у сродству и са свим осталим створењима, од најцићушнијих до највећих. од атома до звезда. Јер на свему што постоји присутан је исти печат стваралачке силе и славе Божије. Бог нас милује својом вечном Љубављу преко свих створења, видљивих и невидљивих.Све што постоји зрачи љубављу и подстиче нас на љуба Бог нас милује својом вечном Љубављу преко свих створења, видљивих и невидљивих.Све што постоји зрачи љубављу и подстиче нас на љубав.
    Шта је Откривење Божје? Откривење је све оно чиме се Бог јављао од памтивека и чиме је откривао људима своје неизрециве тајне и своју вољу.Сва творевина је богојављење; сва створења сведоче и откривају славу и силу Божију, наравно онима само којима ум није помрачен и срце нечисто.Особито је Бог откривао своју Љубав и своју свету вољу преко светих Архангела и Ангела и преко богонадахнутих светих људи: Пророка, Апостола и Светитеља.И на крају преко Сина свог Јединородног, Христа Господа.
    Шта је Библија или Свето Писмо? Библија или Свето Писмо је Књига над књигама.То су свети списи богонадахнутих људи Божјих, у којима су они записали истине и тајне које је Бог открио људима.Свето Писмо је записано Откривење Божје.Дели се на Стари Завет и Нови Завет.

Откривење у Старом Завету

    Шта је Стари Завет? Стари Завет је савез Бога са људима, склопљен преко изабраника Божјег патријарха Авраама и његовог богоизабраног потомства. У Светом Писму Старог Завета, као светим списима, описују се догађаји од стварања света, па до рођења Онога кроз кога и ради кога је свет и створен, и ради кога су се сви ти догађаји збивали: Господа Исуса Христа.
    Шта је Нови Завет? Нови Завет је савез Богочовека Исуса Христа са људима. Збивања и загонетке Старог Завета добили су у њему своју одгонетку и пуноћу. У Светом Писму Новог Завета, као светим списима, очевидци су  описали догађаје од рођења Господа Исуса Христа, па све до његовог славног Васкрсења из мртвих и Вазнесења.
   Ту је описан и силазак Светог Духа на прве Христове ученике и њихово проповедање  Његовог  светог Имена и науке божанске. У њима је указано и на све оно што ће се догодити до Другог доласка Христовог и Страшног Суда.
При писању дела Мала Школа Веронауке користи се књига Епископа Данила и Епископа Амфилохија

НЕМА ЛЕПШЕ ВЕРЕ ОД ХРИШЋАНСКЕ




¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Pravoslavlje i ReligijaPravoslavlje i Religija - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana