Naslovni baner
Ponuda Tema

Vodolija - Aquarius
1. Deo

   (21. Januar - 19. Februar)   Skladnost, živahnost i sklonost ka lepoti i umetnosti... Vodoliju vrlo često drugi ljudi ne shvataju. Ona nije misteriozna, kao na primer Škorpija, ali deluje ćudljivo. Jedino ko može da razume promenljivu i ćudljivu Vodoliju je druga Vodolija. Promenljivo ponašanje Vodolije potiče od njenog elementa - vazduha. Naglašen intelekt, te izraženi dinamični mentalni procesi, veoma su vidljive karakteristike ovog znaka.
Vladajuća planeta: Saturn.
Kvalitet: Fiksni.
Element: Vazduh.
Suprotni znak: Lav.
Fraza: Ja se razlikujem.

    Vodolija život, a i ljude, shvata i razume. Takođe, ima dobru moć introspekcije. Njena potreba da shvati svat, to jest, vreme u kome živi, osnovni su pokretači i motivi ovog znaka. Svake nepravde, gluposti i banalnosti se gnuša, mada shvata neminovnost, naravno, sa kojom se ne miri. Pobuna i revolucionarna priroda najbolje opisuju Vodoliju. To potiče iz njenog duhovnog dinamizma, koji stvara široke perspektive njenom umu i prosto joj daje mogućnbost da blisku, a i dalju, budućnost vidi, čak i predvidi, bolje od mnogih drugih znakova.
    Žele vernost, ali je sputava razuzdana samostalnost. Ponekad je gotovo bezosećajna. U ljubavi je dosta razvratna i nepredvidiva. One su otvorene, spontane, komunikativne, traže avanturu, sanjaju o vremeplovu koji bi ih odveo u budućnost. Emotivne su, savremenih pogleda na svet, iznad svega cene slobodu, osvajaju zavisno od prirode partnera. Po potrebi oblače osobine koje ća da fasciniraju partnera, jer izuzetnom intuicijom mogu da saznaju njegove tajne želje. Ponekad su oportunisti kad se zaljube, jer ne mogu da podnesu osećanje da su se predali celim svojim bićem.
    Vodolija je duboko emotivna i osetljiva. Nije teško povrediti je, ali, pazite, može postati osvetoljubiva. Nije sujetna, međutim, zahteva pažnju i poštovanje. U suprotnom, vrlo direktno, bez cenzure pokazaće vam ko je i koliko vredi. Veruje u svest o ličnom dostojanstvu i puštaće ljude da 'brljaju' po međuljudskim odnosima, ali sve ima svoje granice, za Vodoliju - vaša glupost i bezobrazluk su obrnuto proporcionalni vašoj samospoznaji, to jest, vašoj moralnosti. Nemojte misliti da će Vodolija ostati pasivna prema vašim greškama i propustima, nasuprot, postaviće vas na virtuozan način tamo gde vam je mesto - bićete zbunjeni, povređeni i postiđeni. Vodolija, najbolje od svih znakova, zna da se napravi luda, puštajući vas da vidi dokle ćete da odete, ali isto tako zna da bez cenzurisanja, direktno kaže - Dosta!
    Kažu da sa njom nikada niste nasigurno, međutim, vi treba da ste sigurni u sebe, u svoju ispravnost i doslednost, te sa Vodolijom nećete imati problema. I zapamtite - Vodolija se raspravlja samo onda kada smatra da je nešto, ili neko, vredno pažnje. Onog momenta kada shvati da je to, iz nekog razloga ne treba, bez reči će se povući i otići iz vašeg vidokruga. Kod nje su nepisana pravila vrednija od mrtvog slova na papiru i zato se nikada nemojte čuditi njenom ponašanju. Upitajte svoje srce da li je takvo ponašanje ispravno, ono će vam dati odgovor. Tada ćete, možda, razumeti Vodoliju.

IZGLED
Oni koji su rođeni u ovom znaku, mogu da izgledaju božanski ili demonski, kao tipovi. Oni koji su božanskog tipa, lepi su i deluju prijatno, imaju čist i otvoren pogled, mali nos i pravilne crte. Oni drugog tipa izgledaju svojeglavo i ružno, sa neprijatnim očima i velikim kukastim nosem. Postoje i ličnosti koje su mešavina ova dva tipa. One su malo višeg rasta, imaju lep pogled, hodaju kao da se šunjaju, ili su kao crna mačka - privlačni, ali mogu da ogrebu. Kod ovog mešovitog tipa, ten je obično prozračan.

TEMPERAMENT
On je više sangviničan i hladan, sa dosta melanholije. Kapriciozni su i razdražljivi, ali su mirni dok se ne razbesne. Ravnodušni su prema svojoj sudbini, pa i prema opasnostima koje ih mogu snaći. Lako mogu da se savladaju, nikad se ne zna kako će na određenu situaciju reagovati.

OSEĆANJA
Ona su im prefinjena, humana i ponekad čudna. Dobro poznaju ljudsku psihu i lako čitaju tuđi karakter. Instinktivno predviđaju događaje, jer imaju veoma izraženu intuiciju. Ponekad su komplikovani i potpuno nerazumljivi drugima. Ponekad iznenade svojim postupcima, pošto im je mašta bogata. Uvek su ljubazni, a surovost ne podnose.

VOLJA
Kod njih je obično kapriciozna, jer nastupaju neočekivano: razdražljivo ili tiho. Oni mogu delovati umirujuće, naročito svojim pogledom. Takođe, oni mogu rizikovati i sam život, ne samo da bi nekog spasli, već i bez naročitog razloga. Često se opredeljuju za revolucionarnu delatnost, a prema onima koji im nanesu uvredu, nemaju milosti.

INTELEKT
Među rođenima u ovom znaku nisu retki geniji, jer im je intelekt veoma razvijen. Sposobni su da se poigravaju tezama i antitezama. Privlače ih sve nove istrane ideje, originalni su i skeptični, te vole da istražuju. Bave se pronalascima i otkrićima, naročito na području elektrotehnike i elektronike. Imaju jaku i optimističku maštu, pronalazački dar i upornu, tihu volju da ostvare zamisao. Privlače ih napredne ideje o društvu i socijalizmu. Najviše genija je rođeno u ovom znaku.

ZDRAVLJE
Ove osobe nisu preterano osetljive, pa ni na promene klime. Sklone su bolestima srca, nerava i duševnim bolestima, bolestima limfnih žlezda i kostobolji. Da bi očuvali zdravlje, posebno duševno, potrebno je da borave na čistom vazduhz, da se odmaraju i dobro spavaju, da se mnogo ne naprežu u radu, da žive mirnim životom i da se ne izlažu hladnoći zbog sklonosti reumatičnim oboljenjima.

LJUBAV
Oni teže slobodnoj ljubavi, liberalni su u pogledu ljubavnih veza i ne prate od ljubomore. Stalo im je, izgleda, više do ljubavi i prijateljstva nego do erotike. Bez većih potresa oni promene bračnog druga, i ne progone ga ako ih ostavi, ponekaf ga čak i pomognu. Slažu se sa rođenim u Blizancima, Vagi i Lavu, a ne slažu se sa onima rođenim u znaku Bika ili Škorpije.

ZANIMANJE
Obdareni su za pronalazaštvo, naročito u oblasti tehnike: avijacija, atomistika, elektrotehnika, radio, rakete. Bave se i kosmologijom, svim prirodnim naukama, umetnošću, a posebno pozorištem i kniževnošću, kao i socijalnim pitanjima.

VRLINE
To su: čovekoljublje i spremnost da se za ljude podnese svaka žrtva, neustrašivost pred jakima, sapatnja sa slabima, smisao za kolektivni život i rad i prihvatanje novih ideja, naročito u pogledu uređenja društva.

MANE
One su: izvesna nemarnost koju ponekad pokazuju na poslu, slabo izražen interes za svoju ili tuđu imovinu (i vraćanje duga), neki nemir koji njima vlada, ponekad boemstvo, sklonost kocki i rasipanju imovine, kao i taština.

VODOLIJA VOLI
Život u kolektivu, sastanke i kružoke, društvo, igre i muziku, pozorište, književnost i slogu.

VODOLIJA MRZI
Nejednakost među ljudima, uzurpiranje prava, snobizam, nadmenost i sve što je konvencionalno.

VIŠI TIP VODOLIJA
On je genijalni stvaralac, humanist, pristalica i borac za sve napredno u svim delatnostima, to je danas tip budućnosti, i ubuduće će se rađati sve više genija ovog tipa.

NIŽI TIP VODOLIJA
On je veoma samoljubljiv, preterano razdražljiv, egoista, sklon da prevari i kockar. Postoji i srednji tip koji je naoko povučen, ali teži da imponuje svojim poznavanjem stvari, što je opšta odlika rođenih u ovom znaku.

SUDBINA
Ona im često donosi da stradaju za opštu stvar, za svoje ideale i za druge ljude. Ponekad oni stradaju zbog svoje čudne prirode, kao neznani junaci, a ostaju neshvaćeni za svoju okolinu.
ONA I ON

ŽENA VODOLIJA:
Ona je prava moderna žena. Možda ide malo ispred svog vremena, ali joj to ne smeta da bude tu sa vama. Nju ne smete da sputavate i da se ponašate vulgarno i grubo. Žena Vodolija treba puno nežnosti, mafa to ne pokazuje. Tražiće vaše razumevanje i očekivaće da prihvatite, ako ne možete da shvatite, ono čime se bavi ili što je interesuje. Ne voli isforsirane odnose, veni spontanost i ako se nešto podrazumeva onda se o tome ne mora razgovarat, ali i može. Ima dobru intuiciju i zna da čita između redova, te joj ne morate mnoge stvari 'crtati' da bi reazumela. Uradiće ono što treba i kada treba, bez okolišanja. Ako je to u zajedničkom interesu tip pre. Od vas će očekivati, takođe, razvijenu svest o zajednici i delovanje na tom polju. Ne traži žrtvu, već prisutnost. Poštuje autonomnost, jer to smatra uslovom za dobru zajednicu - svako ima svoje, ali u cilju našeg. Kod nje važi zakon logike i čistote srca. Vrlo je uporna u svojim nastojanjima, mada nikada gruba i netaktična - ona zna da se ponaša. Njena originalnost, čak i kad pere sudove, može vas očarati, ali i njena neposrednost takođe. Njoj je važno da se ispolji, a područje i oblast je od slučaja do slučaja različito.
    Oblači se ekscentrično i izazovno, voli da koketira. U ljubavne odnose stupa bez dvoumljenja. U ljubavi traži mnogo više od običnog ljubavnog čina - obično izraženu strast. Ipak, ne podnosi grubosti. Potrebno joj je dosta zagrevanja.
    Šta očekivati? Pre svega uzbuđenja! Tipična žena Vodolija je rođeni buntovnik i rušitelj postojećeg poretka stvari. Ona živi najmanje 50 godina ispred svoga vremena i vrlo ju je teško pratiti. Fascinira je sve što je novo, ekstravagantno i neobično. Podrazumeva se da je sigurno ne možete oduševiti krutim mišljenjem i zadrtim navikama. Njeni moralni principi mogu biti nešto najčudnije što ste dosad sreli i ona će živeti u skladu sa njima, ne mareći mnogo za mišljenje okoline. Ukoliko poželite da ovog nestašnog leptira ulovite u mrežu, naoružajte se strpljenjem. Ona se može bojati vezivanja za jednu osobu, plašeći se da ne izgubi slobodu i nezavisnost, jer su to njene prve i najveće ljubavi. Zato ne pokušavajte da je vežete za sebe ili štednjak po svaku cenu. Uostalom, pitajte kako su se proveli oni koji su to pokušali.
    Ipak, isplati se čekati je, jer ima divnih osobina koje će vam se sigurno dopasti. Prvo, uopšte nije zainteresovana za vašu štednu knjižicu, jer joj novac ne predstavlja važnu stvar u životu. Drugo, nikada neće proveravati kada dolazite kući, zivkati vas u radno vreme ili zagledati vašu košulju, ne bi li našla tragove karmina. Međutim, nikada vas neće voleti ako niste iskreni prema sebi. Uvek vas meri sopstvenim aršinom i analiziraće vašu psihu i tajne. Ukoliko položite njen test, to bi moglo biti uzbudljivo iskustvo. Nemojte se čuditi kada vas bude umiljato slušala dok joj dajete savet, a onda je nešto spreči da se eksplicitno drži uputstva. Eksperimentišite zajedno sa njom i držite se svoje Vodolije. Osim toga, to je jedini način da posetite budućnost, zar ne?

MUŠKARAC VODOLIJA:
Vi morate da se osetite i razumete - ljudski odnos je muškarcu u ovom znaku važniji više nego strastveni zanos. Za njega ideal nije kad mu para izbije na uši, već kompletan odnos pun razumevanja i podrške. Taj odnos se podrazumeva i o njemu se ne raspravlja. Vi možete dugo voditi intelektualne razgovore, sporeći se oko nekih načela, Vodolija to čak i voli, ali na praktičnom planu vi morate biti svesni da nije bitno - ti ili ja - već mi. Vodolija teži idealu, ali baš zbog toga što je svestan da je ideal putokaz a ne cilj, može da prihvati vas sa svim manam i vrlinama. Pričaće vam o svojim željama i idealu žene koja ga u tihim noćima opseda. Vi ćete biti uplašeni, shvativši da niste ni približno tome, ali i on to zna, vi niste ideal već živa žena. Bez obzira na njegovu maštovitost sklonu idealnim maštarijama, Vodolija je u praktičnom životu veoma racionalan, kako u poslu, tako i u ljubavi. On vam može pokazati hiljadu strana jedne te iste stvari, otvorivši vam jedan nov svet, a da on lično pri izboru bude krajnje jednostavan i svakidašnji. A zašto? Jednostvno zato što Vodolija nikad ne komplikuje život - to rade drugi.
    On je ekscentrik sa simpatičnim smislom za cinizam i ironiju. Zabavan je i žene ga rado primaju u društvo. Lepo se oblači, pristaje na grupni odnos. Ima 'tanke' nerve. Romantičan je i inventivan. Partnerku vara radi promene. Dobar i zanimljiv ljubavnik. Zaljubljeni ste u Vodoliju? U tom slučaju dilema je velika, da li da vam čestitamo ili da vas žalimo. Ima nešto u tipičnom muškarcu Urana, čemu žene apsolutno ne mogu da odole. Nije važno da li je on mršav i jadan kao napušteno kuče, čudan ili smešan. Neko bi mogao pomisliti da je u pitanju majčinski instinkt. Ne, nije to. Ono što žene privlači Vodoliji je njegova puna ravnodušnost prema njima. To ih dovodi do ludila. On je izaov kome se ne može odoleti.  Zato će jadnica pokušavati sve ne bi li ga zavela, što na njega ne ostavlja ni najmanji utisak. A onda, mesecima posle toga, on će vam se uneti u lice i reći da imate najlepše oči na svetu. I gotovi ste. Potpuno sluđeni.
    Kao što se da zaključiti, pun je iznenađenja. Ne očekujte od njega da vas prati sa vatrom u očima i ponaša se kao tipičan zaljubljeni muškarac. Ima nešto u njemu. Valjda neka vrsta signalne lampice, koja se pali svaki put kada pokušavate da pređete granicu prijateljstva. Naterati na silu Vodoliju u mreže braka se graniči sa naučnom fantastikom. Za njega je brak sinonim za zarobljeništvo, jer je sloboda njegov hleb nasušni.
    Međutim, ne mnora sve biti tako crno, pa se poslužite lukavstvom. Znajte da je on rođeni istraživač, sa lupom u jednoj i mrežicom za hvatanje leptira u drugoj ruci. Za njega je svet divan mehanizam koji treba rasklopiti do najsitnijeg šrafa i detaljno proučiti. To važi i za vas i bićete mu zanimljivi sve dok ste tajanstveni. Znači rešenje je biti - nerešiva zagonetka. To će ga naterati da svu svoju pažnju posvećuje vama. Njegov način komuniciranja je veoma suptilan i telgrafski i može se desiti da vam javno pokazuje zeleno svetlo, a da u stvari misli na crveno. Kao pešaku, vama, naravno, neće biti lako. A onda, kada to najmanje očekujete, zaprosiće vas. Verovatno je jednog jutra shvatio da su se svi njegovi prijatelji poženili, a da jedini on nije otkrio misteriju braka, a čemu neće odoleti. Ako pristanete, a sigurno hoćete, jer onako smeteni nećete imati kada da se prenemažete, sigurno se više nikada nećete dosađivati. Slobodno batalite tračeve, ženske časopise i poverljive razgovore sa prijateljicama, jer će on biti vaša dovoljna stimulacija. Uostalom, zar se i Alisa dosađivala u zemlji čuda?

Twiter dugme Facebook dugme Linkedin Dugme RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA