Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Hilandarska Loza

   Čudotvorna hilandarska loza! Iznikla iz groba Svetog Simeona, hilandarska loza rađa već osam vekova i mnogim je parovima, koji nisu mogli da imaju decu, donela željeni porod. Svedočanstva srećnih roditelja. Čudotvorne mošti Svetog Simeonai fenomen isticanja mira. Hilandarska ikona koja donosi spas. Svetogorska čuda koja i dan danas traju ...

Osmeh gore Osmeh na lice:  
   Hilandarsko predanje o toj lozi , koja rađa već osam vekova, kaže: 'Kad je od smrti Svetog Simeona, 13. februara 1200. godine proteklo sedam godina i kada je Sveti Sava došao iza Kerejske isposnice u manastir, da bi pripremio prenos moštiju Svetog Simeona za Srbiju, radi mirenja zavađene mu braće, onda su hilandarski monasi neutešno plakali.
    Sveto Simeon javi se u snu igumanu Metodiju i kaže kako je potrebno da njegove mošti budu prenete na rodnu grudu, ali da će za utehu hilandarskom bratstvu iz praznog groba njegovog iznići loza, i dok ona bude rađala, dotle će i blagoslov na Hilandaru da počiva'. A Simeonova loza rađa već osam vekova, svake godine ponovo i obilno, iako joj se, osim neophodnog obrezivanja, ne ukazuje nikakva posebna nega! Već i to predstavlja fenomen ili hrišćanskim rečnikom rečeno - čudo.
    Loza iznikla iz groba gde je nekada bio sahranjen veliki srbski vladar i svetitelj, međutim, poznata je još po nečemu. Njen plod je, naime, uz post i predanu molitvu već pomogao mnogim parovima koji nisu mogli da imaju decu da dobiju porod, unoseći tako sreću umnoge porodice i donoseći novi život u njih. Najstarije svedočanstvo o tome datira iz 1572. godine, kada je neki Turčin sa svojim sinom prvencem došao na službu Božiju na Atos, u manastir Hilandar, iz zahvalnosti što je dete dobio pošto je koristio grožđe iz loze Svetog Simeona. Sem toga, manastiru je poklonio i deo svog poseda, koji se nalazio u tadašnjoj Grčkoj. Tada započeto, čudotvorenje Simeonove loze plodnosti istajava već vekovima. Mnogi su na Svetu Goru dolazili upravo zbog ovog grožđa, iz Srbije, Rusije, Grčke, Bugarske,  Rumunije i mnogih drugih zemalja... Oni koji to nisu mogli, sasušena zrna grožđa i grančice dobijali su poštom. Loza je prikazana i u filmu o Hilandaru, posle čijeg je gledanja prvi od hilandarskih monaha grožđe zatražio jedan gospodin iz Vustera u Engleskoj. Nedugo potom, ppismeno se zahvalio za porod koji je, koristeći grožđe dobio.
    I mnogi drugi su do danas svoja pisma zahvalnosti poslali monasima manastira Hilandar. Evo jednog, koje je stiglo čak iz dalkog Ohaja u americi: 'Šaljemo vam ovo pismo sa velikom radošću u srcima. Moga supruga i mene Bog je blagoslovio ćerkom, zahvaljujući lozi Svetog Simeona i zastupništvom njegovih molitava. Ona je zdrava i lepa devojčica, kojoj smo dali ime Simonida. Ne ulazeći u sve pojedinosti mojih problema da ostanem u drugom stanju, dozvolite da vam samo kažem da sma za poslednjih šest godina imala pet operacija i da sam uzimala sve moguće lekove koji su u prodaji, uključujući i one koji se uzimaju od osobe koje žele da dobiju dete pomoću probne epruvete. Iako ja nisam uzela učešće u takvom programu iz etičkih razloga, ipak sam uzimala lekove. Ja imam samo jednu polovinu jajnika i jedan kanal. Na kraju su lekari moju pažnju od ostajanja u drugom stanju pokušavali da usmere ka usvajanju nekog deteta. Lekove sam prestala da uzimam, a naš dragi sveštenik i prijatelj doneo nam je lozu Svetog Simeona sa Svete Gore. Uzeli smo grožđe i počeli molitve pre Božićnog posta i držali se uputstava o postu i molitvama. Nastavili smo sa molitvama sve dok ja nisam ostal u drugom stanju. Rodila sam ćerku i nju je krstio po pravoslavnom obredu otac M. Matejić kod koga prima redovno sveto pričešće...'

MOĆ VERE

    Kako se koristi grožđe sa loze Svetog Simeona? Uprava manastira Hilandara je odštampala brošuru sa uputstvom, koje se dobija zajedno sa sasušenim zrnima grožđa i grančicom. Evo šta u uputstvu o upotrebi stoji:
    'U jedno sledovanje spadaju tri zrna grožđa i jedno parče od orezane loze. Ovo se parče stavlja u pola oke osvećene vode (650 grama) i od iste oba supružnika uzimaju da piju pre svakog jela za 40 dana. Potom uzima suprug jedno zrno grožđa, a supruga ostala dva. Za ovih 40 dana supružnici treba da ispunjavaju ova pravila:
- da jedu samo posnu hranu i da čine svakodnevno po 50 poklona - 25 ujutro sa molitvom: Gospode Isuse Hriste, Sine božiji, pomiluj nas, i 25 uveče sa molitvom: Prepodobni oče Simeone, moli Boga za nas. Ko želi može i da udvoji poklone, to jest, da doda još 50 poklona dnevno sa molitvom: Presveta Bogorodice, spasi nas.
    Za sve to vreme supružnici treba da se uzdržavaju od svoije supružničke postelje. Po isteku tih 40 dana dužni su supružnici da se ispovede i pričeste svetom tajnom Svetog Pričešća i tada će im Gospod, po veri njihovoj, s blagoslovom svojim darivati plod utrobe njihove. Posle začeća , za sve vreme trudnoće i dojenja deteta, supružnici su dužni da potpuno prekrate snošaje i da žive u čistoti. Iz života Samuila vidimo da je mati njegova Ana tri godine dojila svoga sina Samuila, a zatim imala još troje dece iako su je smatrali da je neplodna. Jer, 'gde hoće Bog tamo se pobeđuju prirodni zakoni', a rađanje dece je dar Božiji, a ne ljudski pronalazak, jer Gospod veli: 'Ja sam onaj koji stvara čoveka i gradi duh u čoveku...' Kompletno uputstvo se, zajedno sa sasušenim zrnima grožđa i grančicom, može dobiti i poštom. Pismo treba uputiti na adrsu: Monastere Hilandar, Mont Atos, Greece.
    Loza je, i inače, važan hrišćanski simbol i po predanju prvi ju je posadio Noa, koji stoji na početku novog ciklusa. I Izraelu se smatra jednim od mesijanskih stabala. Loza je pre svega posed, pa prema tome predstavlja osiguranje života i ono što ga čini vrednim: jedno od najdragocenijih čovekovih dobara. U Psalmima Davidovima se kaže: 'Dobra žena svome mužu je poput plodne loze'.
    Nije isključeno da su stare predaje poistovećivale rajsko drvo života sa lozom. U mandejskim tekstovima rečju loza označava se ne samo nebeski poslanik, već i bića koja pripadaju višem svetlosnom svetu. Stari istočnjaci poistovećivali su lozu sa travom života, a sumerski znak za život obično je bio - list loze! Mišna potvrđuje da je drvo spoznaje dobra i zla bila loza, a u mandaizmu se loza smatra kosmičkim drvetom, budući da obavija nebesa i da su zrna grožđa - zvezde. Loza je oduvek bila posvećena velikim boginjama, a motiv gole žene - loze, prenesen je i u apokrifne hrišćanske legende.
    Ako, dakle, simbolizuje plodnost i život, rađanje i buran razvoj, loza je već smaim tim bila arhetipski predodređena da baš ona bude biljka koja će izaći iz groba koji je pripadao srbskom svetitelju. Ali, loza isto tako predočava i veru, a svako čudo, pa i ovo koje se pojavljuje kroz grožđe Svetog Simeona, traži veru pre upotrebe čudotvornog grožđa i potrebno je sebe na tom planu pripremiti'.
    Prenosimo i dva primera koji predočavaju snagu vere. Jedna Grkinja, iz Soluna, predložila je da potraže iz Hilandara grožđe. Ovaj je to odbio, sa obrazloženjem da ne veruje u čuda. Gospođa je ipak nabavila grožđe i postupila po uputstvima, vršeći i deo obaveza koje je, prema uputstvu, trebalo da obavlja njen suprug. Kada je začela, žena je poverila mužu šta je uradila. Par iz Soluna od tada je, uz veluku zahvalnost, u stalnoj vezi sa Hilandarom.
    Priča druga, takođe autentična. Sveštenik iz Soluna, koji nije imao dece, doneo je iz Hilandara grožđe sa loze Svetog Simeona, ali je odugovlačio sa njegovom upotrebnom. U međuvremenu ga je jedna žena zamolila da joj nabavi grožđe. Sveštenik joj je ustupio ono koje je već doneo. Posle nekog vremena, presrećna žena je došla kod sveštenika da mu se zahvali i saopšti kako čeka bebu!

IKONE UGASILE POŽAR

    Zapisi o čudotvorstvima Svetog Simeona ne isvcrpljuju se delovanjem loze iz groba u koji je na Atosu bio sahranjen. Nedugo nakon njegovog sahranjivanjau Hilandaru, iz Simeonovog groba je počelo da ističe miro, čudotvorno mirisno ulje, što se opisuje u svim ranijim žitijima ovog srbskog župana i svetitelja - Savinom, Stefanovom, Domentijanovom...
Kada je Sava hteo da prenese telo svog oca u Srbiju, ono je bilo celo i netaknuto. I nakon sahranjivanja u studeničkoj Bogorodičinoj crkvi, iz Simeonovog  tela je isticalo miro, koje je donelo ozdravljenje mnogim bolesnicima, po čemu je i dobio ime - Mirotočivi.
    Simeon je, inače, mnoaško ime Stefana Nemanje, oca Svetog Save, velikog srbskog vladara i, vremenom, čoveka prožetog duhovnošću koji je sagradio mnoge manastire, kao što su Studenica, Đurđevi Stupovi, Hilandar ... Uz još jednog svetitelja, jevanđelistu Luku, vezuju se novija hilandarska čuda. Dva takva opisana su u 'Hilandarskim listićima'. Evo prve priče koju je ispričao Nebojša Nikolić, fotograf iz Kragujevca: ' Na dan zadušnica, pre početka Velikog Uskršnjeg posta, pošao sam kao i svakog jutra, u svoju radnju. Na svoje veliko iznenađenje, još izdaleka sam primetio da je u radnji izbio požar koji je, po svemu sudeći, već odavno bio uugašen - sam od sebe, kako smo kasnije zaključili. Unutra me je čekalo još veće iznenađenje. Sve je potpuno izgorelo, zavese od platna, velike plsatične pregrade koje su prostoriju delile na dva dela, stotine fotografija koje su visile po zidovima i vratima. Unutrašnja stakla na prozorima popucala su od toplote, fotografski aparat i objektivi koji su bili na podu takođe su izgoreli, i još mnogo toga. Izgorelo je sve osim najvrednijih stvari: printera za brzu izradu fotografija, mašine za izradu fotografija i mašine za izradu filmova. Nikako mi nije bilo jasno kako su ove mašine ostale čitave kada su bile u centru vatre, a sve oko njih i na njima je izgorelo!? Čak je i mašina za izradu filmova, koja je vela načinjena od plastike, bila samo neznatno oštećena.
    Obrativši pažnju, zapazio sam na jednoj od mašina potpuno neoštećeni kalendar sa ikonama Hilandarskog manastira i gomilu pepela od izgorelih fotografija oko njega! Na drugima dvema  bila je zalepljena ikonica Svetog Jevanđeliste Luke, dok sam naprinteru, samo nekoliko dana ranije, lično zalepio, takođe papirnu, ikonicu Svetog Save. Ovo je objasnilo kako su mašine ostale sačuvane i kako se požar samo od sebe ugasio. Čudesna moć ikonica učinila je da vatra, koja je izbila zbog pokvarenih instalacija, napravi što manje štete isačuva imovinu za koju sam godinama radio'.
    Zanimljivo je da je godinu dana pre toga ikonica Svetog jevanđeliste Luke, kopija čuvene ikone iz Hilandara, na zagonetan način već spasila život jednog drugog kragujevačkog fotografa, Miodraga Gavrića, što je takođe evidentirano u 'Hilandarskim listićima', zbog čega je udruženje fotografa iz Kragujevca uzelo upravo Svetog Luku za svoju esnafsku slavu!
    Hilandarska čuda, tako, i danas traju, potvrđujući svetost srbskog manastira na Svetoj Gori.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Pravoslavlje i ReligijaPravoslavlje i Religija - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana