Naslovni baner
Ponuda Tema

Godišnji Horoskop Za Jarca - 2022. Godina

   Konzervativan, zatvoren, razuman, pametan, oprezan i promišljen... Žele ravnopravnost. Verni su i osetljivi. Vole usamljenost i ne umeju da iskažu svoja osećanja. Erotski potencijal, akumuliran u velikim količinama, ne ume da iskoristi. Pouzdani su, racionalni, njihov ljubavni život određuju već čvrsto utvrđena pravila.
UVOD

   Odvojite dovoljno vremena i za sebe, jer je briga o vama samima jednako važna kao i briga o obavezama i odgovornostima koje su sastavni deo vašeg života. Tri lunarna pomračenja, prvo u januaru unosi emotivne događaje u vaš rad, drugo u junu u ljubavne veze i kreativnost, a treće u novembru u prijateljstva i zajedničke ciljeva.
Ove mesece imajte u vidu jer će tada vaše emocije biti izražajnije od intelekta i zdravog razuma, posebno u bavljenju poslovima koji su međusobno povezani.
    U junu možete osetiti dodir magije kada je u pitanju vaš posao, a u novembru vaši snovi imaju veliku verovatnoću da se ostvare. Promena energije koja se desila krajem 2021. godine znači da ste na nekom nivou ušli u stanje hibernacija, a sve u pripremi za pozitivan novi početak koji vam dolazi u život krajem 2022. Simbolično, ovu godinu imate da se pripremite za istraživanje i pregrupisavanje vaše energije kako biste bili potpuno napunjeni za ovaj snažan novi početak koji
 dolazi pred vas.
    Kao deo ovog procesa, nagli razvoj ili spoznaje koje će se dogoditi oko januara, maja i oktobra verovatno će imati veliki uticaj na to kako vidite sebe i vaš opšti stav prema svetu. Ovo će u sebe verovatno uključiti neočekivane vesti, putovanja i situacije u kojima su uključene i rodbinski vama veoma bliske osobe. Neka restriktivna energija koja utiče na vašeg partnera, od sredine godine može se ublažiti, olakšavajući vam neka psihološka ili intimna ograničenja koja su na vas uticala preko partnera ili nekih drugih osoba iz vašeg okruženja. Međutim, pre nego što se ove situacije ublaže potrebno je da budete pažljivi da bi se postojeće stanje održalo na podnošljivom nivou.
    Oni Jarčevi koji imaju veze sa industrijom ove će godine postići dobre rezultate. Položaj Saturna i Jupitera će vam doneti sreću pa ćete i dalje napredovati u vašoj karijeri. Koliko god vam bude bilo teško na početku godine,
biće mnogo bolje krajem godine. Sredinom godine ćete imati mnogo mogućnosti da popravite finansijsko stanje, a u ovakvoj situaciji od suštinskog značaja da biće da kontrolište vašu potrošnju ove godine. Ova 2022.godina biće veoma povoljna za vaše obrazovanje. Naporan rad učenicima može doneti mnogo dobroga. Za one koji razmišljaju o odlasku u inostranstvo na studije, ove godine biće dobrih vesti, ali na ovo se morate fokusirati i uložiti dosta napora.
   Zbog uslova koje nameću planete, ove godine u porodičnom životu neki od vas mogu imati mešovite rezultate. Prvi meseci mogu rezultirati određenim porodičnim problemima, ali nakon toga će se uslovi vremenom poboljšavati. Ova godina je veoma lepa za ljubavni život i bićete uspešni na svakom ljubavnom testu. Tako, ako ste u vezi, možete se odlučiti na neke velike odluke. Januar, februar, april i maj su najbolji meseci za vas, ali u martu, julu i avgustu neki manji sukobi sa partnerom su mogući.
    Saturnovo dobro stanje uticaće pozitivno na vaše zdravlje ove godine i u ovom slučaju ćete biti veoma zdravi tokom cele godine. Ako vam neka od vaših hroničnih bolesti stvara probleme, velo je verovatno da će joj doći kraj, a vi ćete se osloboditi stresa i moći ćete normalno da funkcionišete. Jarčevi će imati dobro vreme tokom 2022. Moći ćete da provedete više vremena sa porodicom, na putovanjima i sa svijim hovijima. Imaćete lep sklad sa članovim svoje porodice, a ljubavnu vezu možete nastaviti bez problema.

RETROGRADNI MERKUR I NJEGOVI PERIODI U GODINI

    Reč retrogadan, što bi značilo 'da ide unazad' nije možda najbolje izabrana, jer se ne radi o nikakvom hodu unazad neke planete. Radi se jednostavno o optičkoj varci sa našeg gledišta na Zemlji. Ovo bi moglo da se uporedi kao kad pretičete automobil na putu pa kad skrenete pogled prema njemu, onda vam izgleda kao da on ide u rikverc. Merkur nije jedina planeta koja ide retrogradno, već sve planete prolaze kroz retrogradne periode.
    Iako se u ovom periodu možete osećati kao da potresa čitav vaš svet, retrogradni Merkur nije samo niz loših sreća. Neki naizgled teški i neželjeni efekti ovog tranzita Merkura su uglavnom stvari koje bi trebalo da se dogode na bolje. Ovo bi se moglo opisati i kao astrološki način koji nas primorava da stvari ponovo pregledamo i ponovo proverimo. S obzirom na to da retrogradni Merkur nije vreme kada trebate pokretati nešto novo, to je period kada on donosi osećaj da bismo trebali usporiti i preštimovati svoj život, razmisliti o svemu, od zdravlj, do posla.
    Znati šta treba raditi i očekivati pre vremena jedan je od najboljih načina da se nosimo sa neizbežnim iznenađenjima koja Merkur donosi. Sigunro se pitate kako i šta napraviti da Merkur retrogradno radi za vas a ne protiv vas? Kao prvo, opustite se maksimalno i što kažu, duboko udahnite. Uprkos ozbiljnoj frustraciji koja dolazi sa retrogradnim ciklusom Merkura, to ipak nije smak sveta. Možda će vam biti neprijatno da rešavate probleme skoro tri meseca svake godine, ali to je daleko od neizvodljivog.
    Zapravo, retrogradni Merkur može biti period vaše bogate kreativnosti i veza. Ako ste u stanju da budete fleksibilni i da izbegnete da budete izgubljeni u sitnim detaljima, ovaj period možete proći bez problema. To znači, možete vi potpisivati ugovore, donosite važne odluke ili započinjati novi posao u ovome periodu, ali - samo ako ste pažljivi.
    Idite polako kroz ovaj period i sve proveravajte. Ovde ćemo vam dati kratke crtice šta treba a šta ne treba da radite u periodu retrogradnom Merkura.

ŠTA DA RADITE:

Razmislite o svakom dostupnom rešenju problema sa kojima se suočavate - jedno od njih mora na kraju da bude ono pravo.
Budite fleksibilni, prilagodljivi i strpljivi. Možda ćete morati da izađete izvan zone udobnosti da biste pronašli ispravno rešenje.
Razmišljajte široko. Što je veće i dalje rešenje, veća je verovatnoća da će ono uspeti.
Budite u toku sa kašnjenjima i otkazivanjima tokom putovanja.
Pripazite na svoj automobil. Proverite lampice upozorenja, zakažite servis.
Napravite rezervne kopije podataka na računaru i mobilnom telefonu kako ne biste izgubili važne podatke ako se isključe bez upozorenja.
Ponovo se pozabavite stalnim pitanjima iz prošlosti. Ovo je savršeno vreme da se pozabavite tim i jednom zauvek pokušate da ga rešite.

NEMOJTE DA RADITE:

Nikako ne padajte pod uticaj negativnog razmišljanja. Stvari se možda raspadaju oko vas, ali vi ostanite pozitivni i zapamtite da je ovo samo izbočina na vašem putu koju možete pažljivo izbeći.
Nemojte da se osamite kao neki vuk samotnjak. Kada se stvari pokvare, obratite se stručnjaku ili prijatelju da vam pomognu da rešite problem. Ne možete sve sami!
Nemojte preuveličavati probleme. Ako su stvari loše, nemojte ih još i vi naduvavati, nikakve koristi od toga, čak naprotiv.
Ne planirajte neke velike prezentacije ili izrašujte neke važne dokumente. Ako već ne možete da izbegnete ovako nešto, onda dobro obratite pažnju na detalje.
Ne oslanjate se samo na tehnologiju, već zapišite ili odštampajte informacije koje su vam potrebne.
Ne žurite! Usporavanje tempa može vam pomoći da eliminišete velike greške.
Nemojte imati nerealna očekivanja. Zbog nesporazuma i zabune, stvari se možda neće odvijati onako kako ste planirali. Izbegavajte razočaranje, znajte da u ovom periodu (a često i van njega) velika očekivanja mogu doneti i velika razočarenja.

    Kada ste pod stresom onda teže spavate, a tokom retrogradnog Merkura nivo stresa i napetosti može vam se popeti, kao što kažu, do plafona. Zato pametno, ako ležite budni po celu noć, uznemireno se pitajući kako se sve to moglo desiti i zašto ili šta će se sutra ili za meseca dana dogoditi, to vam može oduzeti zdravlje. A da stvar bude još gora, nedostatak sna može prouzrokovati još više problema, jer negativno razmišljanje donosi negativnu energiju i neprestanim vrtenjem u krug, samo je još više pojačavamo.
    Dakle, ako ste umorni, uznemireni ili rasejani, još više ćete pojačati efekte retrogradnog Merkura. Ali, ne bojte se, odagnajte strah i gledajte da se smirite. Evo onde nekoliko korisnih saveta kako da održavate svoj um i telo u vrhunskoj formi tokom perioda ovog nevaljalog retrogradnog Merkura.

TREBA DA URADITE SLEDEĆE:

Obavezno uključite alarm pre spavanja kako se ne biste kasno probudili i zakasnili tamo gde trebate. Tada morate da žurite, a žurba može da vam donese nevolju.
Slušajte tihu muziku, onu koju najviše volite, koja vam vraća optimizam i osmeh na lice.
Planirajte da se malo 'otkačite' od digitalne tehnologije. Ako je ikada sjajno vreme da predahnete od uređaja, da odložite mobilni, tablet i računar i zaboravite na sve aplikacije i društvene mreže, onda je to period retrogradnog Merkura.
Praktikujte vežbe disanja koje ćete koristiti kada god nađete vremena. Na primer: udahnite vazduh 4 sekunde, a izdahnite vazduh 8 sekundi, ali polako.

NEMOJTE DA RADITE:

Ne gledajte vesti ili nasilne TV emisije pre spavanja, i sve ono što vas može uznemiriti.
Ne koristite telefon ili druge elektronske uređaje u krevetu pre spavanja.
Ne planirajte razne ekstravagancije sa jelom u kuhinji. U ovom period - što jednostavnije to bolje po vas.
Ne pijte kafu i bilo šta sa kofeinom što vam može otežati da zaspite.

PERIODI RETROGRADNOG MERKURA:

14. Januar 2022. (Vodolija) - 04. Februar 2022. (Jarac)
10. Maj 2022. (Blizanci) - 03. Jun (Bik)
10. Septembar 2022. (Vaga) - 02. Oktobar (Devica)
29. Decembar 2022. (Jarac) - 01. Januar 2023. (Jarac)

PERIODI RETROGRADNOG KRETANJA OSTALIH PLANETA:

VENERA
01. Januar 2022. (Jarac) - 29. Januar 2022. (Jarac)

MARS
30. Oktobar 2022. (Blizanci) - 01. Januar 2023. (Blizanci)

JUPITER
28. Jul 2022. (Ovan) - 23. Novembar 2022. (Ribe)

SATURN
04. Jun 2022. (Vodolija) - 23. Oktobar 2022. (Vodolija)

URAN
01. Januar 2022. (Bik) - 18. Januar (Bik)
24. August 2022. (Bik) - 01. Januar 2023. (Bik)

NEPTUN
28. Jun 2022. (Ribe) - 04. Decembar 2022. (Ribe)

PLUTON
29. April 2022. (Jarac) - 08. Oktobar 2022. (Jarac)

ZDRAVLJE

    Što se tiče zdravlja, 2022. je relativno zadovoljavajuća godina za Jarčeve. Položaj Saturna može dovesti do nekih tegoba. Početkom 2022. neki Jarci mogu se suočiti sa nervnim naprezanjem, koje može biti rezultat kardiovaskularnih problema i glavobolje, a mogu nastati i neka depresivna stanja. Sa dolaskom lepšeg i toplijeg vremena situacija će se promeniti i popraviti, dobićete na energiji i vitalnosti. Uz sve ovo, noge mogu biti ranjive, jer postoji rizik od povrede. Da bi ste izbegli saobraćajne nesreće morate ne samo da poštujete brzinu i pravila, nego i da uopšte ne sedate za volan ukoliko se i malo loše osećate. U leto, Jarci će moći da izbegnu ozbiljne bolesti. Istovremeno, nemojte zaboravite na preventivne preglede kod lekara.
    Žene Jarci moraju da vode računa o svom zdravlju ili će morati da potroše mnogo novca na lečenje i razne medicinske tretmane. Obratite pažnju na ishranu i opreznu vožnju. Inače, 2022. godina je dobra za vas, primićete energiju koja će vam pomoći da ostvarite svoje ambiciozne planove, a takođe da uspete da budete dovoljno organizovani da napravite malo vremena za vaše hobije i za ličnu negu. Nervni sistem može da odašilje signale umora, glavobolje ili da obratite pažnju na udove i kičmu.
    Stres je glavni faktor rizika za vaše zdravlje. Znači, zdrav način života i metode opuštanja, poput meditacije ili joge, ostaju glavne stvari kod pomoći za održavanje vašeg blagostanja. Neki Jarčevi će u 2022. godini početi ozbiljna bitku sa viškom kilograma. U početku će razne dijete koje budete preduzimali, kao i ograničenja u jelu upropastiti vaše raspoloženje, ali ubrzo nakon toga, vidljive promene u vašem izgledu zbog gubitka težine će uskoro da vas oduševe i daju novui podstrek u vašoj borni sa kilogramima. Osetićete lakoću i fleksibilnost u telu, a i vaše samopoštovanje će porasti.
    Sa dolaskom hladnog vremena, savetuje vam se da ne sedite u kući, već da češće izlazite napolje na svež vazduh i u šetnju, kao i da se oblačite adekvatno vremenskim uslovima. Zimski sportovi će vas napuniti pozitivnim emocijama, a i ojačaće vaš imunološki sistem. Velika konzumacija alkohola je totalno nepreporučljiva, jer vam neće doneti potrebno smirenje. Bolje je da smirite nervni sistem biljnim čajevima od, na primer, kantariona, matičnjaka, kamilice, nane ili njihovim mešavinama ili meditacijom koja takođe može da da izvanredne rezultate.

VI OVE GODINE

    Jarčeve 2022. godine ne očekuje najlakša životna faza. Zimski meseci obećavaju da će biti stresni i emotivni. Moraćete češće da preuzimate inicijativu, da se takmičite sa vašim rivalima, da obuzdavate agresiju. U proleće vam se predviđa mirniji i ravnomerniji period. Biće prilika da se odmorite od problema i steknete snagu za dalje. Međutim, u letnjim i jesenskim danima, Jarčevi će se opet morati potruditi, pokazati strpljenje i odgovornost, i gledati da ne krše disciplinu. Najpovoljniji vremenski period biće decembar, gde vas očekuju prijatni događaji u vašem ličnom životu. Uspeh neće zaobići ni profesionalne aktivnosti.
    Možete biti iritirani porodičnim obavezana, jer mnoge profesionalne obaveze neće vam ostaviti dovoljno vremena za kućne poslove, dok će rodbina zahtevati da im pružite uobičajenu pažnju. Savetuje vam se da ove godine ne iznosite neproverene tvrdnje i da izbegavate sukobe, kako ne biste bili ostavljeni sami u teškim vremenima. Na proleće ćete imati više vremena da posvetite voljenim osobama, da negde odputujete zajedno ili da nekoga ugostite. Odnosi sa decom će biti ugodni, šetnja i igra sa malim članovima porodice daće vam energiju, pružiće vam iskrenu radost i prijatna osećanja.
    U drugoj polovini godine savetuuje vam se da obratite pažnja na probleme starijih rođaka. Neki Jarčevi će morati da preuzmu u svoje ruke organizaciju finansijske i fizičke pomoći za starije rođake. Oni koji su ubraku i imaju izvesne probleme, treba da preinače svoj život bez nekih ekstremnih poteza. Neka prijatnja iznenađenja, romantična putovanja ili sastanci mogu pomoći u jačanju odnosa i oslobađanju od ljubomornih scena. Do kraja godine, mnogi parovi će proći kroz očekivane događaje, kao što su, preseljenje ili kupovina sopstvene kuće il istana ili začeće deteta.
    Početkom godine muškarac Jarac će morati da prođe kroz mnoga iskušenja. Njegova duša će zahtevati neobične avanture i velike promene. Po ovom osnovu mogu nastati i neki porodični sukobi. Početkom godine donosi, sa jedne strane, vitalnost koja će se povećati, isplaniraće se novi ciljevi, lako ćete donositi važne odluke, ali sa druge strane, moraćete da kontrolišete rastući bes, zavist i ljubomoru. U vašem životu može da se probudi nepoverenje, kao i često potpuno neosnovana ljubomora. Na poslu će postojati želja za takmičenjem sa kolegama. Na proleće ćete moći da radite ono što volite, da se opustite, putujete, provodite vreme sa vašim voljenima, da se bavite sportom ili vašim omiljenim hobijem.
    Sa druge strane, dolazak leta može da donese izvesne teškoće. Veliko opterećenje na radnom mestu, obilje svakodnevnih problema, manje poteškoće i prepreke koje nailazite na putu, sve to može dovesti do neravnoteže u vašem životu. Na jesen, teškoće se neće umanjiti, a kod vas se može javiti želja da pobegnete od odgovornosti. Međutim, nećete se moći sakriti od briga. Decembar mesec će obradovati Jarčeve nizom prijatnih i nezaboravnih događaja, kada se, konačno, sreća okreće prema vama.
    U zimskim mesecima 2022. godine neke žene Jarčevi će imati priliku da unesu neke važne promene u svoj život. Vaša neodoljiva energija vam neće dozvoliti da mirno sedite. Istovremeno, svuda ćete morati da pokažete svoju inicijativu, gurajući druge da preduzmu aktivne mere. Međutim, savetuje vam se da se ne upuštate u konfliktne situacije, da ne ulazite u sukob sa suprotnim polom, da ne postavljate povećane zahteve prema voljenima.
    Na proleće se očekuje lagan, prosperitetan period koji mnoge dame žele da provedu u mirnoj kućnoj atmosferi. Leto obećava da će biti bogato raznim događajima. Moraćete da se dobro organizujete da iskombinujete posao, svakodnevni porodični život i vaš lični život. U isto vreme moći ćete da se počastite izletima u kozmetičke salone i prodavnice radi opuštajuće kupovine. Vaš lepši izgled će kod vas povećati samopoštovanje, što će imati blagotvoran efekat, uključujući i vaše profesionalne aktivnosti. Međutim, leti će ženi Jarcu biti teško da se nosi sa napadima ljubomore i sumnje. Do jeseni će se raspoloženje promeniti, umor i apatija će pasti. Pojaviće se neka zdravstvena ograničenja na koja treba da obratite pažnju. Moraćete da se pridržavate pravilne ishrane i dnevne rutine. Dolaskom decembra situacija će se promeniti. Vitalnost će biti dodata, teškoće će ostati iza vas, a vi ćete praviti planove za sledeću godinu.

SAVET

    Treba da uspostavite harmonične odnose i dobru saradnju sa okolinom. Nemojte se ponašati rezervisano. Nemojte kriti vaše znanje koje posedujete, već ga javno pokažite. Budite fleksibilniji, jer vam vaša jaka volja nekada može da oteža život. Potrudite se da drugi cene i poštuju vaše sposobnosti. Okrenite se praktičnoj strani života i potvrdite vaše kvalitete. Dobro isplanirajte vaše aktivnosti da biste došli do najboljih rezultata. Konstruktivno ulažite u nove poslove da bi urodili povoljnim ishodom.
    Prihvatite neke promene koje će uslediti sa radošću. Družite se sa knjigama jer će vam doneti zadovoljstvo i psihičku ravnotežu. Izbegavajte usamljenost, već provodite vreme sa partnerom i prijateljima. Delite sa njima vaša osećanja. U iskazivanju ljubavi izaberite način koji vama najviše odgovara. Ne sumnjajte u vašeg partnera, jer nepoverenje će uvrediti osećanja voljene osobe. Savetuje vam se da poštujete lični prostor svog partnera i nemojte pokušavati da pređete tu granicu.
    Pazite na vaše psihičko stanje jer je ono odraz vašeg zdravlja. Neophodni su vam minerali i minerali. Šetajte više i nađite vremena da odmorite od posla. Prihvatite i savladajte sva iskušenja, rešenje vam je nadohvat ruke. Savetuje vam se da se oslobodite opsesivnih misli i da ne pokazuju agresiju u slučajevima nepravde, u suprotnom možete imati problema sa zakonom.
    Promenite se na pozitivan način u 2022. godini. Vi dobro znate da svet napreduje samo zato što se usuđujemo da pokušavamo da ispunimo snove i zato što se usuđujemo da verujemo da su naši snovi mogući. Budućnost stiže kroz način na koji podržavate svoj život, kroz način na koji radite svoj posao i podršku koju sebi pružate ove godine. Male promene u poslu ili karijeri mogu značiti mnogo veće mogućnosti nego što bi se moglo videti.  Voljno preuzmite dodatni zadatak ili projekat ako vam to pomaže u postizanju krajnjeg cilja. Izbegavajte uzimanje bilo čega što ne služi stvarnoj svrsi.

HOROSKOP MESEC PO MESEC

Jarac Januar 2022: U podsvesti vam je težnja za ispunjavanjem vaših ambicija. Planirajte svoj budžet i dajte prioritete svojim troškovima za ovu godinu. Preterivanje na materijalnom planu može da vam donese probleme.

Jarac Februar 2022: Bićete veoma racionalni, kako u pogledu finansija, tako i u postizanju uspeha, zahvaljujući isključivo vašem radu. Ovog meseca se popravlja vaš ljubavni život, a mnogi od vas će pronaći pravu ljubav.

Jarac Mart 2022: Imaćete mnogo prilika da pokažete svoje poslovne sposobnosti u vašoj karijeri. Polušaćete da uđete u neke nove poslove, a u realizaciji planova možete dobiti pomoć od uticajnih prijatelja.

Jarac April 2022: Vaš smisao za praktično biće veoma koristan da zablistate u vašem ličnom i profesionalni život ovog meseca. Privlačiće vas ekstravagante, zanimljive i nove stvari, ali ne nepuštajte vaš stečeni položaj.

Jarac Maj 2022: Smanjite napetost i izbegnite sukobe sa okolinom. Za Jarčeve koji nisu u vezi, ovaj period je povoljan za romantične sastanke, što bi moglo dovesti do ozbiljnih veza ili čak možda do braka. 

Jarac Jun 2022: Jarci će ovog meseca primetiti značajan porast energije i svog nivoa vitalnosti. Iskoristite ih na najbolji način. Vaš humanizam i požrtvovanje biće nagrađeni.

Jarac Juli 2022: Ovo je meseca kada možete da uštedeti novac za budućnost bez previše napora. Takođe, stabilizovaćete i srediti vaše emocionalno i psihičko stanje. jasno ćete sagledati šta želite.

Jarac Avgust 2022: Ovog meseca vam je olakšan razvoj i napredak u životu. U narednom periodu ćete imati više moći da uradite ono što želite. Budite sigurni u ispravnost donetih odluka.

Jarac Septembar 2022: Želećete da napredujte na svim poljima, od kojih će posao zauzimati primatno mesto. Imaćete veću slobodu za istraživanje profesionalnih mogućnosti i imaćete podršku svojih kolega i pretpostavljenih.

Jarac Oktobar 2022: Ulagaćete mnogo energije u rad, bićete aktivni i vredni. Obratite pažnju na ishranu ovog meseca. Izbegavajte ugljene hidrate, masti i visoko kaloričnu hranu. Time ćete biti zdraviji, a vaš nivo energije će se povećati.

Jarac Novembar 2022: Uspećete da učvrstite vaš položaj. Bavljenje nekim timskim radom može da vam donese mnogo koristi. Moguća je punuda za promenu posla ako to želite.  Javno se ističete.

Jarac Decembar 2022: Povoljan period godine za vas, gde požrtvovanje i uložen veliki napor na radnom mestu donose dobre finansijske rezultate. Planirate odmor i putovanje, gde ćete se regenerisati za vaše sledeće poslovne poduhvate.

Twiter dugme Facebook dugme Linkedin Dugme RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA