Naslovni baner
Ponuda Tema

Ginisova Knjiga Rekorda - No 3

    Šta ljude tera na ovako nešto? U ljudskoj je prirodi da se neke osobe vole isticati i skretati pažnju na sebe. Načini za to su razni, pa tako ima i onih totalno otkačenih koji svakakvim ludorijama pokušavaju da postanu poznati i slavni. Svašta ljudi danas rade u svetu samo da bi ugrabili deo kolača slavne. Pogledajte ovde najzanimljivije rekorde širom sveta i uživajte...
Ginisova knjiga rekorda moraće da unese izmene u rubriku 'najviši čovek na svetu'.
U gradu Žitomiru u centralnoj Ukrajini živi Leonid Stadnik koji je visok čak dva i po metra, što je za 10 centimetara više od Tunižanina koji je do sada bio upisan za ovaj rekord u Ginisovoj knjizi. Stadnik je do sada retko izlazio iz kuće jer nije imao u čemu da hoda, pošto mu trebaju ogromne cipele, duge oko pola metra, što odgovara broju 60. Međutim, nedavno mu je grupa ukrajinskih biznismena poklonila ručno izrađene cipele, a dobi će još jedne, pa će moći da počne da radi kao veterinarski hirurg, za šta se kvalifikovao prije deset godina.

Desetogodišnji Kinez Sen Can mogao bi da uđe u Ginisovu knjigu rekorda kao najvreliji dečak na svetu.

Kako javljaju kineski mediji, Sen Can živi sa konstantnom telesnom temperaturom od 43 stepena Celzijusa! Lekari tvrde da se sa takvom temperaturom čovek nalazi na ivici kliničke smrti - ili bunca, ili pada u komu. Međutim, mali pacijent se oseća odlično. On ne samo da nije bolestan već sa zadovoljstvom ide u školu, igra fudbal i sprema se za takmičenje iz matematike. Stručnjaci zasad ne mogu da objasne ovu neobičnu pojavu. Neki smatraju da je u detinjstvu preležao jaku groznicu, čije se posledice i danas osećaju. Sam Cen kaže da je zdrav kao dren, iako se povremeno žali na vrtoglavicu i visok pritisak.

Najduže brkove ima Indijac Badamsingh Gurjar Khatana i to dugačke čak 411 centimetara. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, trenutni rekord drži Kalijan Sain čiji su brkovi dugački 338 centimetara. 61-godišnji Khatana tvrdi da nije brijao ni podrezivao svoje brkove već 26 godina. "Nikada nisam vodio previše računa o svojim brkovima, nisam ih brijao, samo sam ih svakog jutra premazivao uljem. To je sve", rekao je Khatana.
    Jedan indijac svim silama pokušava osvojiti titulu najgoreg politićara na svetu. Ajit Kumar Jain već se osmi put kandiduje na izborima kako bi mogao uci u Ginisovu knjigu rekorda u kategoriji maksimalnog broja poraza pojedinca na izborima. Ovaj radnik fabrike nakita u Dharu veteran je sa sedam saveznih, devet državnih i sedam gradskih izbora, i na svima je izgubio. Ajit Jain tvrdi da su ga svi izbori do sada koštali svega 3,84 dolara, a u svojim kampanjama služi se sloganom Osigurajte mi poraz maksimalnim brojem vaših glasova!, koji mu, izgleda, i donosi uspeh.

  Jedna bosanska firma proizvela je bakarnu džezvu za kafu zapremine 800 litara i nada se da će njen proizvod ući u Ginisovu knjigu rekorda. Posuda visoka 1,7 metara i teška oko 40 kilograma, identična je džezvi za kafu koja se tradicionalno koristi sirom Balkana. Za njenu izradu bilo je potrebno dva meseca. Firma koja je finasirala ovaj 'projekat', a koja se inače bavi prodajom kafe, obratila se ekspertima iz Ginisove knjige radi registrovanja ovog rekorda. Kafom iz džinovske džezve su posluženi turisti kao i
stanovnici Mostara. Organizatori dogadaja smatraju da je kapacitet džezve oko 8.000 šoljica kafe.

Najveći normalan pojmljivi doseg muškog glasa na otvorenom prostoru i pri mirnom vazduhu, iznosi 180 metara. Silbo, jezik zvižduka razvijen na španskom kanarskom ostrvu La Gomera, razabira se preko dolina, pod idealnim uslovima, na udaljenosti od 8 km. Postoji jedan zabeleženi slučaj, pod ćudljivim akustičkim uslovima, da se ljudski glas čuo na daljinu od 17 km, noću, preko mirne vode. A kažu da je Mils Darden (koji je ziveo u 19. veku i bio težak oko 450 kg) mogao da se čuje na daljini od 9 km, kad bi iz sveg glasa zavijao. Usled njihove optimalnije frekvencije, ženski krici teže da na decibelometrima postižu više vrednosti od muškog tuljenja. Najviši naučno mereni krik od 128 dB postigla je Simon Robinson iz Maklaren Vejla, Juzna Australija, na Australijskom gran-priu 'Ginisovski izazov', 11. novembra 1988. god.

Najduži poznati napad štucanja: Ili singultusa svakako je onaj koji je mucio Carsa Osborna iz Antona, Ajova, SAD, i trajao punih 70 godina. 1922. god. štucanje je Osborna spopalo kad je klao nekog vepra i nikada mu nije pronašao lek, mada je u međuvremenu vodio srazmerno normalan život, i sa dve supruge je imao osmoro dece. Svojevremeno je priznao da u ustima ne može da zadrži veštačku vilicu. Prema izveštaju iz jula 1986, štucao je 20-25 puta u minutu, dok je najveći broj ranije bio 40 štucanja u minutu.

  Većina pasa živi 8 do 15 godina i autentični rekordi preko 20 godina veoma su retki. Obično su to sitnije rase. Najveću pouzdano utvrđenu starost za psa, od 29 godina i 5 meseci, doživeo je australijski stočarski pas 'Blui', vlasništvo Lesa Hola iz Ročestera, Viktorija, Australija. Pas je kao štene nabavljen 1910, a skoro 20 godina je radio sa stokom. Zauvek je uspavan 14. novembra 1939. godine.

Najveću kriglu za pivo napravila je firma selangor pewter co iz Kuala Lumpura u Maleziji i svečano otkrila 30. novembra 1985. Visoka je 198,7 cm i u nju može da stane 2.796 litara piva.

Najduži govor u Ujedinjenim Nacijama  je održao dr Fidel Kastro (roden 13.septembra 1927. god.). Govor je trajao 4 sata i 29 minuta, 26. juna 1960. godine.

Najduža parnica okončana 28.aprila u Puni, Indija kada je  Balasaheb Patlodzi Torat dobio parnicu koju je njegov predak Malodži
Torat započeo 1205. god.. Parnica je ukupno trajala 761 godinu. Predmet spora je bilo pravo vođenja javnih skupova i prednosti na religijskim svečanostima.

Najveća pljačka voza desila se 8.avgusta 1963 izmedju 3.03 i 3.27 ujutro, kada je napadnut poštanski voz Glavne pošte kod Siers Krosinga, a opljačkan je kod Brajdigo mosta, blizu Mentmora, Bakingemsir. Lopovi su uspeli da pobegnu sa 120 poštanskih vreća sa 2,631.784 funti u papirnim novčanicama, koje je trebalo da budu uništene u Londonu. Od te svote pronađeno je samo 343.448 funti.

Najsvestraniji sportista Šarlota Loti Dod (1871-1960), pobednica u Vimbldonu u pojedinacnoj konkurenciji pet puta, od 1887. do 1893. god. Pobedila je na ženskom prvenstvu Velike Britanije u golfu 1904. godine, osvojila srebrnu medalju u streličarstvu na Olimpijadi 1908, bila u engleskoj hokejaškoj reprezentaciji 1899. Isticala su u klizanju i toboganstvu.

Najviše operacija izveo je dr Robert Meklur (roden 1901), iz Toronta Kanada.U  toku svoje karijere, 1924-1978, obavio je ukupno 20.423 velike operacije.

Najduža operacija za koju se zna, trajala je 96 sati, a izvedena je nad Gertrudom Levandovskom izmedu 4. i 8. februara 1951. godine. Pacijentrkinja je imala slabo srce, pa su lekari tokom operacije morali da budu krajnje oprezni.

Najduži automobil Ikada napravljen je limuzina na 26 točkova, duga 30,48 metara, koju je načinio Dzej Orberg iz Kalifornije. Ta limuzina ima bazen za kupanje i dasku za skokove u vodu, i vodeni francuski krevet. Može da se vozi kao celina ili da se povija u sredini kao tramvaj.

Najveća poznata kilometraža za neki automobil iznosi 1,906.879 km, koliko je prevalio Mercedes 180 D Roberta Rajlija. Automobil je proizveden 1957. god. i ta kilometraža je napravljena do 1978. godine. Kasnija sudbina vozila je nepoznata.

Kostas Dasios iz Patrasa je zajedno sa kolegama pripadnicima osoblja jednog grčkog restorana napravio kebab od svinjskog mesa težak tonu i 850 kilograma koji je bio visok 173 centimetra. U mega-kebab utrošeno je i 150 kilograma začina te 100 kilograma soli, a za kuvanje je bilo potrebno dve tone plina. Prijašnji rekord postavio je 2001. godine Kipranin Sami Eid čija je poslastica bila oko 350 kilograma lakša.

Twiter dugme Facebook dugme Linkedin Dugme RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA